Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel.

In dit artikel geven wij tips hoe je op verschillende manieren je neus weer vrij kunt maken; met natuurlijke middelen of reguliere medicatie.

Zonder al teveel gedoe en hoge kosten.

En wat doe je als je chronisch verkouden bent? Welke oplossingen zijn er dan om die verstopte neus te verhelpen?

Tot slot geven we tips hoe je een verstopte neus en verkoudheid kunt voorkomen.

Lees ook: Verstopte oren verhelpen

Lees ook: Voorhoofdsholteontsteking symptomen en behandeling

Verstopte neus vrijmaken

Een verstopte neus wil je zo snel mogelijk vrijmaken.

Je kunt last hebben van een loopneus, niezen, tranende ogen, jeuk in de neus, roodheid, druk op de holten, en moeite hebben met ademen, met name 's nachts.

Je kunt vermoeid zijn en daarbij ook last hebben van verstopte oren, hoesten en een zere keel. Een slechte weerstand kan zich ook kenbaar maken door bijvoorbeeld aften in je mond, opgezette lymfklieren, koorts en hoofdpijn.

De oorzaak van een verstopte neus ligt meestal bij de neusslijmvliezen, die geïrriteerd en geïnfecteerd (ontstoken) zijn.

Een infectie ontstaat meestal door een verkoudheidsvirus, griepvirus of een allergie.

De bloedvaten verwijden zich door de ontsteking, er wordt veel slijm geproduceerd en de slijmvliezen zwellen op. Dit alles met als doel de ziekteverwekkers te bestrijden.

Onderstaande tips helpen je om je neus vrij te maken. De infectie is hiermee nog niet verdwenen; dat heeft tijd nodig.

Gebruik de tips met name voor het slapen gaan. Een goede nachtrust waarbij je vrij kan ademen zorgt voor een voorspoediger herstel.

Zorg ervoor dat je zachtjes je neus snuit; liefst alleen bij een loopneus, anders kun je de klachten verergeren. De bloedvaatjes gaan bij hard snuiten nog meer opzetten.

Probeer zo goed en kwaad als het gaat toch zoveel mogelijk door je neus te ademen. Wanneer je teveel ademt door je mond komen er gemakkelijker bacteriën binnen dan wanneer je ademt door je neus.

Lees ook: 15 tips bij verkoudheid

Verstopte neus verhelpen met natuurlijke middelen

 • Waterdamp kan de opgezette bloedvaten in je neus en neusholte verzachten en het slijm verdunnen, waardoor je weer vrij kunt ademen. Je kunt bijvoorbeeld gaan stomen boven een pan met kokend water (met wat etherische eucalyptusolie of een inhalatiecapsule). Kijk wel uit dat je je gezicht niet verbrand en wanneer de damp nog erg heet is moet je ook heel voorzichtig inademen. Het beste kun je het water iets laten afkoelen voordat je erboven gaat hangen.
 • Een hete douche geeft een zelfde soort effect.
 • Ook een warm kompres (washandje of kleine handdoek) over je neus en voorhoofd plaatsen verlicht je klachten. Ga lekker relaxed zitten of liggen en verwarm het kompres opnieuw wanneer deze is afgekoeld. Herhaal een paar keer voor het beste resultaat.
 • Maak zelf een neusspray zoutoplossing. Deze kan het slijm uit je neus oplossen en zo een verstopte neus verhelpen.. Deze kan het slijm uit je neus oplossen en zo een verstopte neus verhelpen.
 • Doe wat pepermunt- of eucalyptusolie op een tissue en snuif de weldadige geur op.
 • Pittig eten verdunt het slijm. Gebruik veel knoflook, cayennepeper en kruiden zoals verse basilicum.
 • Een oeroude maar effectieve tip: leg een gesneden ui op je nachtkastje en maak je neus weer vrij.
 • Blijf voldoende drinken. Vocht verdunt het slijmvlies en vermindert de druk. Drink bijvoorbeeld (kippen)bouillon en kruidenthee met gember en honing (bijvoorbeeld Manuka honing). Dat verzacht ook een droge, ruwe keel.
 • Masseer beide zijden van je neus om het slijm te verwarmen en los te maken. Gebruik daarvoor eventueel wat water en zeep om makkelijker over je huid te wrijven.
 • Koop zelfklevende ademhaling-neusstrips die ook wel gebruikt worden om snurken te voorkomen. Je bevestigt deze op de brug van je neus waardoor je neusgaten wijder open komen te staan en je makkelijker kunt ademen.
 • Om goed te kunnen slapen kun je je positie veranderen door wat extra kussens onder je hoofd te leggen, zodat je wat hoger komt te liggen en een verstopte neus verhelpen kunt.

Verstopte neus verhelpen met reguliere medicatie

Bekende middelen om je luchtwegen te verlichten zijn middelen als Vicks's vaporub. Ze bestaan meestal uit menthol, eucalyptus en kamfer.

Smeer deze op je borst en keel. Was je handen goed na gebruik om oogirritatie te voorkomen.

Neussprays kunnen effectief zijn maar bevatten vaak een decongestivum.

Dit middel doet de gezwollen slijmvliezen slinken doordat het vaatvernauwend werkt en daardoor zorgt voor minder doorbloeding van de slijmvliezen.

De meeste neussprays kun je daarom niet meer dan drie dagen achter elkaar veilig gebruiken zonder advies van de huisarts. Het kan 'verslavend' werken en kan de verstopping juist verergeren.

Neusspray kan ook ernstigere bijwerkingen hebben. Gebruik bijvoorbeeld geen neusspray in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit kan tot geboorteafwijkingen leiden.

Is je verstopte neus het gevolg van een allergie? Dan is het wellicht goed om antihistamine of een ander anti-allergie medicijn te gebruiken.

Deze medicatie kan je echter wel sloom en suf maken, dus neem de bijsluiter goed door voordat je eraan begint. Kijk uit met autorijden en andere activiteiten waarbij veiligheid en oplettendheid is vereist.

Chronisch verstopte neus verhelpen

Wanneer je klachten lang aanhouden en vaak voorkomen dan is het verstandig om naar je huisarts en eventueel een keel-, neus- en oorarts te gaan.

De artsen kunnen uitzoeken wat de oorzaak zou kunnen zijn voor je aanhoudende verkoudheid en mogelijk de verstopte neus verhelpen.

Wellicht wordt onderzocht of je allergieën of hooikoorts hebt. Binnen je voeding kun je soms onbewust een allergie of intolerantie ontwikkelen, zoals voor koemelk, lactose, gluten, citrusvruchten, tomaten en / of noten.

Ook kan worden gekeken naar je neusamandelen en de stand van je neus en kaak.

Een luchtbevochtiger kan bij chronische verkoudheid uitkomst bieden. Hier komt waterdamp uit waardoor de vochtigheidsgraad in de kamer verhoogd wordt.

Dit kan de opgezette bloedvaten in je neus en neusholten verzachten en het slijm verdunnen, waardoor je weer vrij kunt ademen. Kijk wel uit dat er geen schimmelplekken ontstaan op je muren.

Een MSM zwavelpreparaat kan werkzaam zijn bij allergieën.

Bijenpollen werken gek genoeg uitstekend bij hooikoorts.

Verstopte neus voorkomen

Zorg allereerst voor een goede weerstand. Eet gezond, neem voldoende rust, zorg voor frisse (buiten)lucht, voldoende beweging en een goede hygiëne (was je handen grondig!).

Kijk ook eens naar je omgeving: luchtvervuiling door uitlaatgassen, vervuilende industrie, landbouwstoffen of intensieve veeteelt kunnen je slijmvliezen irriteren.

Evenals stof, scherpe chemische reinigingsmiddelen, droge lucht, airconditioning en schimmel in huis.

Een verstopte neus verhelpen is makkelijker wanneer je de oorzaak kunt achterhalen.

Je verstopte neus verhelpen is hopelijk gelukt met behulp van bovenstaande tips.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Neus spoelen met zoutoplossing

Je neus spoelen met zoutoplossing? Hier moet je op letten!

Je neus spoelen met zoutoplossing is een bekende remedie bij verkoudheid en verstopping. Het lost vastzittend slijm op e...

Bloedneus voorkomen

Bloedneus voorkomen

Hoe kun je een bloedneus voorkomen? In dit artikel geven wij je tips over wat te doen om een bloedneus te stoppen, te be...

Spontane bloedneus? Bekijk de mogelijke oorzaken

Spontane bloedneus? Bekijk de meest voorkomende oorzaken

Wat is de oorzaak van een spontane bloedneus? Bijna iedereen heeft in z'n leven weleens een bloedneus. Vaak komt het op ...

Voorhoofdsholteontsteking symptomen en behandeling

Voorhoofdsholteon­t­s­t­e­k­i­n­g symptomen en behandeling

De symptomen van een voorhoofdsholteontsteking (ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd) kunnen uiterst vervelen...

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken ingewikkeld en tijdrovend? Helemaal niet! En het bespaart je ook een hoop geld. Thuis een zoutop...

Toon meer (65)
Volg ons