Voorhoofdsholteontsteking: de meest voorkomende symptomen en behandelingsmogelijkheden

De symptomen van een voorhoofdsholteontsteking, ook wel bijholteontsteking of sinusitis genoemd, kunnen uiterst vervelend en hinderlijk zijn. Met name wanneer je voorover bukt, droge keel, de lijst met klachten is erg lang.

In dit artikel lees je meer over de symptomen, oorzaak en behandeling.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

De symptomen lijken op een verkoudheid

Symptomen voorhoofdsholteontsteking

De eerste symptomen van een voorhoofdsholteontsteking lijken meestal op die van een verkoudheid. Hierbij kun je denken aan het krijgen van een loopneus, snotneus of verstopte neus. En dit gaat regelmatig gepaard met keelpijn, hoofdpijn, tranende ogen en niezen.

De symptomen tot dusver wijzen nog niet altijd richting een voorhoofdsholteontsteking.

Wanneer je vervolgens na een aantal dagen ook last krijgt van symptomen als:

 • drukkend gevoel in je hoofd
 • geel/groen snot in je neus
 • bonzende hoofdpijn achter de ogen
 • pijn in de kiezen
 • een verminderde/geen reuk en smaak
 • eventuele koorts

Hoe ontstaat een voorhoofdsholteontsteking?

Om te begrijpen hoe een voorhoofdsholteontsteking ontstaat is het belangrijk om een klein stukje theorie te kennen.

Mensen hebben in hun hoofd vier verschillende bijholten (sinussen). Deze holten zitten zowel links als rechts; je hebt dus in totaal acht holten. De bijholten zijn met lucht gevuld en staan via een dun kanaaltje in open verbinding met je neusholte. Net zoals bij de neus zijn ook de bijholten bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies is gevoelig en kan ontstoken raken.

Bij een verkoudheid zwelt dit slijmvlies op en raken de kanaaltjes verstopt. Er hoopt zich in rap tempo slijm en stof op in je bijholten. En de bacteriën - die de ontsteking veroorzaken - voelen zich prima thuis in deze verstopte bijholten. Ze vermenigvuldigen zich zeer snel.

Het kan dus starten met een verkoudheid maar wanneer één of meerdere bijholten ontstoken raakt, spreek je van een voorhoofdsholteontsteking.

Meestal ben je na tien dagen ontstekingsvrij

Hoe lang duurt het voordat het weer over gaat?

In de meeste gevallen gaat een voorhoofdsholteontsteking vanzelf weer over. Na ongeveer tien dagen is twee derde al van de klachten af en ontstekingsvrij. 

Gemiddeld genomen ben je er binnen een week of vier weer vanaf.

Er zijn helaas echter uitzonderingen. Bij sommige mensen blijft de voorhoofdsholteontsteking aansukkelen en duurt het langer. Er kan op den duur zelfs sprake zijn van een chronische voorhoofdsholteontsteking. Dit kan erg vervelend zijn.

Maar gelukkig zijn er hulpmiddelen die je kunt inzetten om het herstelproces te bevorderen en je levenskwaliteit te verbeteren.

Voorhoofdsholteontsteking behandeling

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat een voorhoofdsholteontsteking meestal tussen tien dagen a een mand weer vanzelf over. Maar je kunt zelf het herstel bevorderen en de klachten verminderen met de volgende tips:

 • Neusspray of maak zelf neusdruppels. Hiermee kun je het slijmvlies laten slinken. De neus, kanalen en holtes blijven dan beter open.
 • Stoombad je kunt een grote kom vullen met heet water en hier met je gezicht boven gaan hangen. Je kunt je hoofd en de kom afdekken met een handdoek.
 • Stop te roken de rook irriteert je slijmvliezen namelijk.
 • Warmtecompres op je gezicht sommigen ervaren verlichting van de pijn.
 • Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen verlichting bieden

Onze laatste tip is tevens een erg belangrijke: zorg dat je lichaam voldoende rust en ontspanning krijgt. Zo blijft je weerstand op peil. Een lichaam met een goede weerstand kan sneller de bacteriën verslaan.

Bezoek de huisarts wanneer:

 • de klachten langer dan een week aanhouden
 • de voorhoofdsholte chronisch is
 • de pijn niet minder wordt, ondanks het gebruik van pijnstillers
 • je koorts krijgt die na drie dagen nog niet weg is
 • er mogelijk sprake is van een allergie
Een kno-arts kan uitkomst bieden

KNO-arts

Wanneer een voorhoofdsholteontsteking herhaaldelijk terugkomt of chronisch vormen aanneemt, kan soms een keel-neus-oorarts (KNO-arts) uitkomst bieden.

Je hebt hiervoor wel een doorverwijzing nodig van de huisarts.

Een KNO-arts kan onderzoeken wat de oorzaak is van de ontsteking. Op het spreekuur kan de betreffende arts bijvoorbeeld onderzoeken of het tussenschot van je neus recht of scheef staat, of er poliepen in de neus aanwezig zijn en of er sprake is van overdreven slijmvlieszwelling.

En door middel van endoscopie van de neus kan de KNO-arts kijken op plekken waar je met het blote oog niet kan komen. Ook kunnen er huidtesten gedaan worden om eventuele allergieën aan te tonen.

In bepaalde gevallen kan de arts onder narcose operatieve behandelingen bij patiënten met neus en bijholteklachten verrichten. Deze zijn gericht op het verkrijgen van ruimte in de holten.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt zelf een hoop doen om de kans op een voorhoofdsholteontsteking te verlagen. Het allerbelangrijkste, werk aan een goede weerstand. Eet gezonde vitamine- en mineraalrijke voeding en eet niet te veel eiwitten en verzadigde vetten. Wees zuinig met suiker.

Beweeg elke dag minimaal 30 minuten en sport twee keer in de week. Je hoeft niet zwaar te sporten, zorg gewoon dat je spieren en conditie gemiddeld in vorm blijven. En neem ook voldoende rust. Het is niet goed voor je om altijd maar vol gas te gaan.

Ontspan je regelmatig, lees, ga chillen met je vrienden, doe ademhalingsoefeningen (door je neus), mediteer, wandel in de natuur of andere ontspannende activiteiten. Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Breng en hou je lichaam in balans.

Daarnaast is het belangrijk om je huis zo veel mogelijk vrij van stof te houden, vooral je slaapkamer. Zorg voor voldoende ventilatie in je huis.

Wanneer je verkouden bent, knijp dan nooit beide neusgaten dicht als je gaat snuiten. Hierdoor creëer je namelijk overdruk in je neusholte, je perst zo vuile deeltjes in de bijholten. Dit kan weer tot een ontsteking leiden.

Tip

Met een goede mondgezondheid krijg je minder snel ontstekingen aan keel, neus en bijholten. Poets je tanden twee keer per dag en maak je tanden ook elke dag goed schoon stokers, ragers of flossdraad. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssynd­r­o­o­m

Het chronische vermoeidheidssyndroom is een zeer complexe aandoening die vaak ter discussie staat. Het bestaan van deze ...

Ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer

Je hebt vast wel eens gehoord van "Ziekte van Pfeiffer". Deze chronische vermoeidheidssyndroom is zeer vervelend en...

Toon meer (201)