Asperges: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Asperges zijn er in het groen, paars en wit. De laatste variant is misschien wel de publieksfavoriet en wordt ook wel het 'witte goud' genoemd. Dit omdat het oogsten van deze groente een arbeidsintensieve klus is en ze daardoor duurder zijn dan de gemiddelde groente. Asperge wordt daarom ook wel gezien als een luxe ingrediënt.

Asperges zijn niet alleen goud waard vanwege de prijs, maar ook vanwege de culinaire mogelijkheden en gezondheidsvoordelen. Na het lezen van dit artikel weet je meer over de herkomst en het gebruik van deze groente en leer je waarom deze zo gezond is. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Wist je dat...

...er verschillende klassen asperges zijn? Ze worden verdeeld in A, AA en AAA. Iedere A staat voor een vingerdikte. De AAA is dus de dikste variant.

asperges

Wat is een asperge?

De asperge is een jonge scheut van de aspergeplant. De Latijnse naam is Asparagus officinalis en de plant maakt deel uit van de Aspergefamilie ofwel de Asparagaceae.

Laat je de plant groeien, dan ontstaat er een meerjarige plant met naaldvormige bladeren. De aspergeplant gaat uiteindelijk bloeien, waarna er door de bestuiving via insecten besjes ontstaan. In deze vruchtjes zitten zaadjes waaruit nieuwe aspergeplanten kunnen groeien.

De kleurrijke wereld van asperges

Asperges zijn verkrijgbaar in drie kleuren. De witte asperge wordt geoogst als de groente nog geheel onder de grond zit. Wanneer de oogst plaatsvindt als de asperge al iets boven de grond uitsteekt, is de groente groen.

Wanneer er nog later geoogst wordt, krijgen de groenten een paarse kleur. Het kleurverschil ontstaat door de invloed van zonlicht.

Wist je dat...

...je witte asperges altijd moet schillen en garen voordat je ze eet? De groene en de paarse hoef je overigens niet te schillen en kun je rauw eten.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
asperge

De herkomst

Asperges zijn al eeuwenlang voedsel voor de mensheid. Uit archeologische vondsten blijkt dat de Egyptenaren vijf eeuwen terug deze groente al aten.

Uit sporen uit de Romeinse tijd blijkt dat ook in Nederland de asperge een oude bekende is. Toch duurde het nog tot de 19e eeuw voordat Nederlanders asperges gingen telen. De aspergeteelt kreeg pas na de Tweede Wereldoorlog een serieuze omvang.

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek hoort Nederland nu bij de grootste aspergelanden van Europa.

Noord-Brabant en Limburg zijn de provincies waar je veruit de meeste aspergetelers vindt. Dat is niet verwonderlijk want de aspergeplant groeit graag op een zandgrond.

aspergeseizoen

In welke seizoenen kun je ze kopen?

Verse asperges uit Nederland betekenen vaak vrolijkheid. Want wanneer de eerste scheuten geoogst kunnen worden, kondigt de lente zich aan.

Het traditionele aspergeseizoen loopt namelijk van april tot in juni. Officieel eindigt het van oudsher op 24 juni. Dit is de religieuze feestdag van het Hoogfeest van de Heilige Johannes de Doper.

Wanneer de zomer is begonnen en de dagen weer langzaamaan korter worden, stoppen de telers dus met oogsten. Zo heeft de aspergeplant tijd om scheuten te vormen voor het nieuwe seizoen.

Overigens kun je het hele jaar door asperges eten. Dit omdat de groente ook wordt geïmporteerd uit het buitenland.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Verse asperges herken je niet alleen aan mooie glanzende stengels, maar ook aan het geluid. Piepen ze wanneer je de stengels langs elkaar wrijft? Dan zijn ze vers! 

Daarom is deze groente gezond

Asperges bestaan voor ruim 90% uit water. Hierdoor krijg je weinig calorieën binnen als je asperges eet. Daarnaast is een asperge een gezond voedingsmiddel door de grote aanwezigheid van vitaminen en mineralen.

Asperges passen dus prima in een gezonde levensstijl.

Gekookte asperges bevatten per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 22 kcal
  • 2,4 gram eiwitten
  • 4,1 gram koolhydraten, waarvan 1,3 gram suiker
  • 0,2 gram vetten
  • 2,0 gram vezels

Vitaminen

Qua vitaminen kun je met asperges al een deel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) voor volwassenen binnenkrijgen.

Zo bevat 100 gram gekookte asperges de volgende vitaminewaarden:

  • Vitamine K: 63% van de ADH
  • Vitamine B11 (foliumzuur): 37% van de ADH
  • Vitamine A: 20% van de ADH
  • Vitamine C: 13% van de ADH
  • Vitamine B1: 11% van de ADH

Verder bevat een asperge kleinere hoeveelheden vitamine E, B2, B3 en B6.

Mineralen

Asperges bevatten ook enkele belangrijke mineralen. Als je 100 gram gekookte asperges eet, dan vul je je dagelijkse mineralenbehoefte aan met:

  • Selenium: 9% van de ADH
  • Mangaan: 8% van de ADH
  • Koper: 8% van de ADH
  • Kalium: 6% van de ADH
  • Fosfor: 5% van de ADH
  • IJzer: 5% van de ADH

De 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen

Door de vele voedingsstoffen kunnen asperges bijdragen aan een betere gezondheid. Ook kunnen ze eventuele kwalen of aandoeningen helpen voorkomen of de symptomen verminderen.

  1. Asperges bevatten antioxidanten.
    Dagelijks wordt je lichaam bedreigd door de zogenaamde vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stofjes die vrijkomen bij het lichamelijke oxidatieproces dat ontstaat in stresssituaties. 

    Deze situaties kunnen variëren van een slechte voeding tot een te hoge werkdruk. Vrije radicalen zijn slecht voor je gezondheid doordat ze celwanden kunnen beschadigen en zo chronische ontstekingen, ziektes en veroudering meer kans geven.

    Antioxidanten beperken de oxiderende werking waardoor er minder vrije radicalen vrijkomen. De antioxidanten in asperges bestaan onder andere uit de vitamine E en C. Ook bevatten ze de volgende antioxiderende plantaardige stofjes; flavonoïden en polyfenolen.
  2. Asperges kunnen het verteringsproces versoepelen.
    Je lichaam heeft vezels nodig om je voedsel optimaal te kunnen verwerken. Aangezien asperges hier een goede leverancier van zijn, kan deze groente je met dit lichamelijke proces helpen. Met vezelrijke voeding voorkom je onder andere obstipatie en verstoppingen.
  3. Asperges kunnen bijdragen aan een gezonde bloedstolling.
    Vitamine K is onmisbaar voor het stollen van je bloed. Een van de meest aanwezige vitaminen in asperges is vitamine K. Houd er daarom wel rekening mee dat als je bloedverdunnende medicijnen slikt, je misschien moet oppassen met het eten van asperges.
  4. Asperges kunnen helpen om je cholesterolgehalte en bloeddruk op het juiste niveau te houden.
    Naast goed voor je stoelgang zijn vezels ook behulpzaam bij het reguleren van je cholesterolniveau. Vezels binden zich in je darmstelsel aan cholesterol en kunnen er zo voor zorgen dat de stof niet door je lichaam wordt opgenomen.

    Verder bevatten asperges kalium. Dit mineraal draagt bij aan het verlagen van je bloeddruk, wanneer deze te hoog is.
  5. Asperges kunnen helpen met een gezonde zwangerschap.
    Dankzij de rijke aanwezigheid van vitamine B9, ofwel foliumzuur, kunnen asperges bijdragen aan de groei en ontwikkeling van je foetus.

    Ook beschermt foliumzuur tegen spina bifida. Dit is een aandoening die beter bekendstaat als ‘open ruggetje’. Een van de oorzaken hiervan is een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap.
Tip

Een asperge schillen wordt een stuk makkelijker als je de groente vooraf een half uur in het water legt. De stugge schil wordt hierdoor namelijk zacht. 

Groene asperges

De smaak van asperge

Asperges hebben een herkenbare zachte smaak. De groente laat zich daardoor goed combineren met allerlei andere ingrediënten.

Het zachtst smaken de witte varianten. De groene asperges zijn iets pittiger. Paarse asperges onderscheiden zich door een zoeter aroma.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Asperge bereiden: kies uit de mogelijkheden

Een asperge is een veelzijdige groente die je op vele manieren kunt bereiden. Volgens het klassieke recept moet je asperges koken en daarna serveren met een gekookt ei, ham en botersaus. Maar je kunt er nog veel meer mee. 

recepten asperge

Wat dacht je van een heerlijke aspergesoep. Of maak er een zomerse salade mee. De groente combineert erg goed met vette vis en zeevruchten. 

Wil je bakken of wokken? Dan zijn vooral groene asperges geschikt doordat ze een licht pittige bite hebben.

Wist je dat...

...je asperges ook kunt invriezen? Je moet ze dan wel eerst schillen. Daarna kun je ze tot een halfjaar in de vriezer bewaren.

asperges gezond urine

Waarom stinkt urine na het eten van asperges?

Na het eten van asperges kan het zijn dat je urine een gekke geur heeft. Niet iedereen heeft hier last van overigens. Deze aparte maar ondertussen herkenbare geur na het eten van asperges, komt door zwavel dat je uit plast.  

Asperges bevatten namelijk het zuur asparagine. Dit zuur moet je lichaam verwerken, waarbij veel zwavelverbindingen ontstaan. Als dit eenmaal is gelukt, plast je lichaam de grote hoeveelheid zwavel uit.

Normaal plas je al zwavel uit, maar door de verwerking van het zuur in de asperges is dit veel meer dan normaal. Vandaar dat er een gek geurtje ontstaat. Deze geur is kort gezegd, de geur van zwavel. Gelukkig is deze hoeveelheid zwavel helemaal niet slecht voor je lichaam. Het zelfde geldt voor het zuur in de asperges. Je plast het gewoon weer uit. 

Conclusie

Zoals je ziet, heeft een asperge allerlei voordelen. De groente zit vol met gezonde voedingsstoffen. Bovendien zijn asperges smakelijk en bieden ze verschillende culinaire mogelijkheden.

Dus wil je iets gezonds, maar ook iets speciaals op tafel zetten? Leef je dan uit met asperges. Ze zijn - anders dan vroeger - het hele jaar door verkrijgbaar, dus je kunt in alle seizoenen genieten van deze mooie voorjaarsgroente.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bleekselderij heeft vele voordelen, verse stronken

7 Redenen om vaker bleekselderij te eten (+ receptideeën)

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken in de keuken. Het zorgt voor vochtaf...

Bakje met groene pesto gezond

Hoe gezond is pesto? (+ recept om het zelf gezonder te maken)

Pasta pesto is een erg populair gerecht en ook op de borrelplank zie je de Italiaanse delicatesse vaak voorbij komen. Ba...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

aubergine

Aubergine: een smakelijke vruchtgroente vol gezondheid

Aubergine is een van de meest fascinerende ingrediënten die ik ken. De vruchtgroente integreert moeiteloos in allerlei s...

foliumzuur vitamine

Foliumzuur, goed voor iedereen met én zonder kinderwens

Alleen zwangere vrouwen slikken foliumzuur, toch? Als je dit denkt ben je niet de enige. Maar deze vitamine is onmisbaar...

mineralen superhelden

Mineralen, alles wat je wilt weten over deze kleine superhelden

Mineralen zijn micronutriënten. ‘Micro’ betekent ‘klein’. En van deze kleintjes heb je maar weinig nodig. Toch kun je ze...

Lees wat je gemist hebt

14299 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'