Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Goed functionerende nieren zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Helaas heeft 1 op de 10 mensen lichte nierschade zonder dat zich te beseffen. Als je niet weet dat je hiermee te maken hebt noemen we dat 'verborgen nierschade'.

Om te zorgen dat jouw nieren gezond blijven is het goed om te weten wat je hier zelf aan kunt bijdragen. Je kunt je nieren ontgiften op natuurlijke wijze.

In dit artikel geven we tips over het detoxen van je nieren.

Nieren zijn boonvormige organen

Wat zijn nieren?

Je nieren liggen aan de achterkant van je lichaam in de buikholte, boven je taillelijn. Het zijn boonvormige organen van zo'n 12 centimeter lang en 5 centimeter dik.

De meeste mensen hebben twee werkende nieren.

Gezonde nieren verwijderen afvalstoffen uit je bloed. Deze worden via je bloedbaan aangeleverd aan de nieren. Ze filteren je bloed en voeren afvalstoffen en overtollig vocht weg via je urineleider en blaas. Zo regelen ze ook je vocht- en zoutbalans.

Daarnaast regelen ze je bloeddruk en maken ze hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Ten slotte regelen ze je bot-stofwisseling.

Nierschade

Een verstoorde nierfunctie noemen we ook wel nierschade. Een deel van de nierfilters werkt dan niet meer. Beide nieren worden aangetast.

Wanneer je erachter komt dat er wat mis is, is de schade meestal al zo groot dat de nieren nog maar voor minder dan 30% functioneren. Dit wordt nierfalen of nierinsufficiëntie genoemd.

Acute nierschade is levensgevaarlijk maar de nieren kunnen wel herstellen wanneer de oorzaak wordt vastgesteld en snel een behandeling gestart wordt. Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze kan hierbij helpen.

Tip

Chronische nierschade is helaas onomkeerbaar. Maar om verdere schade te voorkomen kun je eveneens je nieren ontgiften op natuurlijke wijze.

Behandeling nierschade

Let op! Laat je altijd onderzoeken en adviseren door een arts wanneer je klachten ondervindt! Het is belangrijk om de juiste medische hulp te krijgen naast eventuele eigen initiatieven, zoals je nieren ontgiften op natuurlijke wijze.

De behandeling hangt af van de omvang van de nierschade; dus bijvoorbeeld voor hoeveel procent de nieren nog functioneren.

In ernstige gevallen wordt een nierfunctie-vervangende behandeling gestart. Die kan bestaan uit medicijnen, dialyse (een uitwendige 'kunstnier') tot aan een niertransplantatie.

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Zover hoeft het hopelijk niet te komen. Je kunt je al eerder ontdoen van toxische stoffen in onze voeding en verdere schade aan de nieren voorkomen.

Onderstaande tips werken ook preventief. Begin dus vandaag nog met detoxen om je nieren te reinigen en je te ontdoen van niergruis.

Water drinken is heel belangrijk voor je nieren

Gezonde dranken

Allereerst is voldoende vochtinname essentieel voor het goed laten functioneren van je nieren. Een goede vochthuishouding helpt je je nieren ontgiften op natuurlijke wijze. Dat betekent dat je ten minste acht glazen water per dag drinkt.

Verscheidende andere drankjes kunnen helpen bij het detoxen. Denk aan kruidenthee als berkenblad-, jeneverbes- of Chanca Piedra thee. Ook cranberrysap is zeer goed voor de blaas en nieren. Cranberries bevatten een stof die helpt om het overtollige urinezuur op te ruimen. Het gezonde kombucha en aloë vera sap of grapefruit sap zijn uitermate goede detoxers.

Let wel op een teveel aan suikers bij dit soort drankjes. Zelf gemaakt is de beste keus.

Beperk je koffie en alcohol inname. Alcohol ontregelt de vochtbalans in je lichaam.

Gezond eten

Probeer een overschot aan eiwitrijke voeding te voorkomen. Topsporters consumeren vaak een overdaad aan eiwitten, bijvoorbeeld in de vorm van proteïnepoeder. 

Het bijproduct creatinine dat zich in de nieren ophoopt zorgt voor problemen in de filterfunctie van de nieren. Beperk ook je zoutinname vanwege ophopingsgevaar in de nieren.

Beperk je suikerinname. Je krijgt al voldoende suikers binnen met fruit. Bij fruit kun je denken aan druiven, bosbessen, appels, kersen, sinaasappels en kiwi.

Eet voeding die rijk is aan antioxidanten. Denk aan peterselie, rode paprika, groene kool, venkel, uien, bieten, spinazie, selderij, knolselderij, asperges en snijbonen. Zorg er ook voor dat je voldoende vezels eet.

Bij vergevorderde nierschade zul je je kalium-inname moeten beperken. Kalium is een heel gezond en essentieel mineraal, maar kan zich bij nierschade teveel gaan ophopen.

Supplementen bijslikken kan gunstig zijn

Voedingssuplementen

Slik consequent extra vitamine D; dat herstelt schade aan nierfilters.

Door ijzer en vitamine B12 te slikken voorkom je bloedarmoede.

Gokshura is een ayurvedisch supplement dat bekend staat als een goed ondersteunend middel voor de nieren.

Gezonde leefstijl

Het zijn wederom de bekende maatregelen die in dit geval eveneens een goede invloed hebben op je nieren; beweeg voldoende, zorg voor voldoende (nacht)rust, een rechte lichaamshouding en stop met roken.

Beweging heeft een positieve werking op alle lichaamsfuncties, onder andere vanwege de stimulering van de bloedsomloop. Rust zorgt voor een beter herstel. Roken kan de bloedvaten in - en naar de nieren beschadigen.

Symptomen nierschade

Je kunt nierschade in een laat stadium herkennen herkennen aan de volgende symptomen:

 • Rugpijn
 • Eiwit in je urine
 • Jeuk
 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan eetlust
 • Misselijkheid
 • Vocht vasthouden
 • Oedeem rond de ogen
 • Kortademigheid/benauwdheid
 • Nierstenen
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Tintelingen
 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Bloed in je urine, donkerbruin kleurige urine, pijn bij het plassen
 • Koorts

Met name bij bloed in je urine, koorts en misselijkheid moet je zo spoedig mogelijk contact opnemen met een arts.

Heb je last van één of meerdere van bovenstaande symptomen? In samenspraak met je arts kun je dan je nieren ontgiften op natuurlijke wijze, naast reguliere behandelingen.

Oorzaken nierschade

Om een behandeling te starten is het goed om de oorzaak te weten van je klachten. Oorzaken van nierschade zijn bijvoorbeeld: een infectie, een auto-immuunziekte zoals diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en aderverkalking.

Ook kan een nierbekkenontsteking, waarbij urine vanuit de blaas terug het nierbekken in gaat, schade aanrichten, maar ook overgewicht, erfelijke nierziekten zoals cystenieren, een nierfilterontsteking, uitdroging en overmatig gebruik van alcohol en/of bepaalde medicijnen.

Ten slotte kunnen factoren als een overdaad aan proteïnen, chemotherapie en ouderdom een rol bij het ontstaan van nierschade.

Bij 10 tot 20% van de patiënten met nierschade is de oorzaak ervan onbekend.

Wat de oorzaak ook is; je nieren ontgiften in overleg met je arts kan op natuurlijke wijze bijdragen aan je herstel.

Gevolgen nierschade

Bij nierschade moeten de lever en nieren heel hard werken en er ontstaat een overschot aan urinezuur. De nieren worden vergiftigd en dat is zeer slecht voor je hart- en bloedvaten.

De gevolgen van nierschade zijn bijvoorbeeld het risico op nierstenen, infecties en hoge bloeddruk. Ook kun je bloedarmoede en hart- en vaatziekten krijgen. In ernstige gevallen kunnen er tumoren ontstaan.

Tip

Laat je nierfunctie regelmatig controleren door een arts, met name wanneer je aandoeningen hebt die de kans op nierschade vergroten, zoals diabetes of een hoge bloeddruk. Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze doe je veilig wanneer je in contact blijft met een arts.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

Gezonde voeding als natuurlijke ontstekingsremmer

Pijnstillers en ontstekingsremmers zijn vaak te vinden in de vorm van een farmaceutische pil. Maar er zijn meer middelen...

Nierstenen

Nierstenen, de meestvoorkomende oorzaken en de behandeling

Nierstenen komen vaak voor en kunnen zeer pijnlijk zijn. Mogelijk door een slecht voedingspatroon hebben steeds meer men...

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, Wij zetten de voor- en nadelen op een rij

Overweeg jij om te stoppen met de pil? Redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie zijn natuurlijk: de wens om zwa...

Top 10 lijst van schadelijke E-nummers

Top 10 omstreden E-nummers

Al sinds mensheugenis worden er middelen gebruikt om het uiterlijk en de smaak van voeding te verbeteren. Technieken wor...

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen kan veel bijdragen aan een goede gezondheid. Je wordt sterker, fitter en beter bestand tegen aller...

Toon meer (132)
Volg ons