Grapefruit: Voedingswaarde, Voordelen en Mogelijke Nadelen

De grapefruit is een ontzettend populaire citrusvrucht en niet zonder reden: het is namelijk een van de gezondste citrusvruchten. Lekker veel eten dus! Helaas geldt dit niet voor iedereen. Bij het gebruik van bepaalde medicatie kun je beter geen grapefruit eten.

In dit artikel gaan we in op de gezondheidsvoordelen van de grapefruit en leggen we uit waarom je deze vrucht beter niet kunt eten bij bepaalde medicatie.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

De grapefruit is een tropische citrusvrucht

De grapefruit 

De grapefruit is een tropische citrusvrucht die bekendstaat om de frisse en ietwat bittere smaak. Een grapefruit is rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten en vezels, waardoor het een van de gezondste citrusvruchten is die je kunt eten. Grapefruits boosten je immuunsysteem en dragen bij aan een verlaagd risico op hartaandoeningen.

Het eten van grapefruits wordt ook vaak in verband gebracht met gewichtsverlies. De hoeveelheid vezels en water in een grapefruit zorgen voor een vol gevoel, dat helpt bij het afvallen. Maar er is geen bewijs van de ‘magische’ vetverbrandende enzymen waarover grapefruits zouden beschikken.

Oorsprong van de grapefruit

De grapefruit is ontstaan in Jamaica, als kruising van de pompelmoes en de sinaasappel. Tot het einde van de negentiende eeuw diende de grapefruit voornamelijk als sierplant. Pas daarna begon men ook de vruchten te eten.

Grapefruits worden nog steeds geteeld in tropische gebieden.

Grapefruits worden nog steeds geteeld in tropische gebieden. De vruchten hebben een gele tot oranje schil en ​​wit, geel of roze vruchtvlees. Hierbij geldt: hoe roder het vruchtvlees, des te zoeter de smaak. De diameter van een grapefruit is tien tot vijftien centimeter.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...grapefruits in trossen groeien, net zoals druiven? Grapefruits groeien aan bomen die zo’n vijf tot zes meter hoog worden.

Voedingswaarde van de grapefruit

Grapefruit is een heel gezond voedingsmiddel en dus goed om in je dieet op te nemen. Het is rijk aan voedingsstoffen, maar bevat weinig calorieën. Het is zelfs een van de vruchten met de minste calorieën per 100 gram.

Dit zijn een aantal van de belangrijkste voedingsstoffen die je vindt in een hele grapefruit van ongeveer 150 gram:

  • 56 kcal
  • 1,4 gram eiwitten
  • 9,9 gram koolhydraten, waarvan 9,9 gram suikers
  • 2,1 gram vezels
  • 0 gram vetten

De grapefruit bevat ook belangrijke vitamines en mineralen. In een grapefruit van ongeveer 150 gram zit:

  • Vitamine C: 64% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine A: 28% van de ADH
  • Kalium: 5% van de ADH
  • Thiamine: 4% van de ADH
  • Folaat: 4% van de ADH
  • Magnesium: 3% van de ADH
Wist je dat...

...een grapefruit meer dan honderd procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C bevat? Het levert ook een behoorlijke hoeveelheid vezels en meer dan vijftien nuttige vitaminen en mineralen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Je kunt grapefruit zo op zichzelf eten

Grapefruit eten

De meest gangbare manier om grapefruit te eten, is gewoon op zichzelf. Al is het ook heerlijk in je yoghurt, salade of gegrild bij een stukje vlees of vis.

Een verse grapefruit eet je het makkelijkst door de vrucht eerst doormidden te snijden. Je kunt dan met een lepel het vruchtvlees eruit scheppen, zonder de bittere schilletjes te hoeven eten die tussen de partjes zitten. 

Tip

Als je de vrucht toch nog te bitter vindt, kun je overwegen om er wat suiker overheen te strooien.

Gezondheidsvoordelen van grapefruit

Naast de voedingsstoffen is er nog meer reden op grapefruit met regelmaat te eten. Lees hieronder alles over de gezondheidsvoordelen van de grapefruit.

Antioxidanten

Grapefruits zijn ook een rijke bron van antioxidanten. Deze krachtige stofjes worden verantwoordelijk gehouden voor veel van de gezondheidsvoordelen van grapefruits, waaronder een verminderd risico op verschillende ziekten.

Antioxidanten beschermen je cellen tegen schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Dit zijn instabiele moleculen die schadelijke reacties in je lichaam kunnen veroorzaken.

De belangrijkste antioxidanten in grapefruit zijn:

  • Vitamine C: vitamine C is een krachtige, wateroplosbare antioxidant die in grote hoeveelheden aanwezig is in grapefruit. Het beschermt je cellen tegen de schade die vaak leidt tot hart- en vaatziekten en kanker. Ook versterkt het je immuunsysteem en beschermt het tegen schadelijke bacteriën en virussen. Bovendien hebben verschillende studies aangetoond dat vitamine C je sneller laat herstellen van een verkoudheid.
  • Bèta-caroteen: bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine zou het risico op een aantal chronische aandoeningen verminderen, waaronder hartaandoeningen, kanker en oogaandoeningen. Ook is van vitamine A aangetoond dat het beschermt tegen ontstekingen en verschillende infectieziekten.
  • Lycopeen: lycopeen is bekend om het vermogen om de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker te voorkomen, met name prostaatkanker. Het kan ook helpen de groei van tumoren te vertragen en de bijwerkingen van veel voorkomende kankerbehandelingen te verminderen.
  • Flavanonen: flavonen beschikken over ontstekingsremmende eigenschappen. Hiervan is aangetoond dat ze je bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen. Het risico op hartaandoeningen neemt hierdoor af.

Grapefruit levert ook kleine hoeveelheden B-vitaminen, zink, koper en ijzer, die allemaal in het lichaam samenwerken om je immuunsysteem te versterken. Ze helpen bijvoorbeeld om de barrière van je huid gezond te houden, wat je beschermt tegen infecties.

Grapefruit en diabetes

Het regelmatig eten van grapefruits kan insulineresistentie voorkomen. Insulineresistentie leidt tot hogere insuline- en bloedsuikerspiegels. Dit zijn twee grote risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 2.

Het eten van grapefruit kan helpen bij het onder controle houden van je insulinespiegel en zo de kans verkleinen dat je insulineresistent wordt.

Grapefruit voor je hart

Als je regelmatig een grapefruit eet, zou dit de gezondheid van je hart verbeteren. Risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals een hoge bloeddruk en hoog cholesterol, verlagen namelijk door het eten van grapefruits. Deze effecten zijn waarschijnlijk te danken aan een paar belangrijke voedingsstoffen in grapefruit, die een rol spelen bij het goed laten functioneren van je hart:

Grapefruit is goed voor je hart

Ten eerste is grapefruit vrij rijk aan kalium. Kalium is een mineraal dat op verschillende manieren goed is voor de gezondheid van je hart. Een grapefruit bevat ongeveer 10% van je dagelijkse kaliumbehoefte.

Als je een goede hoeveelheid kalium binnenkrijgt, zorgt dat voor een verlaagd risico op een hoge bloeddruk. Bovendien is aangetoond dat het de kans op overlijden door hartaandoeningen verlaagt. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Waarschijnlijk heb je de rekensom al gemaakt en is de kans klein dat je dagelijks tien grapefruits eet. Gelukkig hoeft dat ook niet. Gemiddeld krijgen Nederlanders dagelijks namelijk voldoende kalium binnen. Wil je je hartgezondheid een extra boost geven, dan kun je wat vaker grapefruit toevoegen aan je eetpatroon.

Het grapefruitdieet

Misschien heb je weleens gehoord van het grapefruitdieet. Het was een van de eerste populaire Misschien heb je weleens gehoord van het grapefruitdieet. Het was een van de eerste populaire diëten waar velen zich aan waagden. Het grapefruitdieet houdt in dat je bij elke (eiwitrijke) maaltijd een grapefruit eet of het sap ervan drinkt. waar velen zich aan waagden. Het grapefruitdieet houdt in dat je bij elke (eiwitrijke) maaltijd een grapefruit eet of het sap ervan drinkt.

Het grapefruitdieet belooft snel gewichtsverlies, door de bewering dat grapefruit vetverbrandende enzymen heeft. Maar er is weinig onderzoek dat deze beweringen ondersteunt. Snel, tijdelijk gewichtsverlies door het grapefruitdieet is waarschijnlijk te danken aan de lage inname van calorieën. 

Op een dergelijke manier gewicht verliezen is sowieso geen goed idee. Je kunt beter een duurzame leefstijlverandering doorvoeren, die je ook in de toekomst vol kunt houden. Zo verlies je gewicht op een gezonde manier en behoud je het gewichtsverlies ook.

Grapefruit vermindert het gebruik van bepaalde medicijnen

Grapefruit en medicijnen

Grapefruit heeft veel voordelen voor je gezondheid. Een belangrijk negatief bijeffect van grapefruit is alleen dat het de werking van een aantal veelgebruikte medicijnen vermindert.

Dit komt doordat geneesmiddelen in je lever en dunne darm worden verwerkt door een specifieke groep lichaamseiwitten. Deze eiwitten breken de medicijnen af, waardoor je bloedspiegels van de stoffen in de medicijnen dalen.

Grapefruits bevatten bepaalde chemische stoffen, die de normale functie van deze eiwitten verstoren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ze de bloedspiegels van meer dan 85 geneesmiddelen verhogen. Hierdoor kan grapefruit de bijwerkingen van deze medicijnen vergroten.

Twijfel je of je grapefruits kunt eten in combinatie met je medicatie? Dan zijn er drie belangrijke dingen om in gedachten te houden:

  • Er is niet veel grapefruit nodig voor een verstorend effect. Eén hele grapefruit of één glas grapefruitsap is al genoeg om het effect van deze medicijnen te veranderen.
  • Het vermogen van grapefruit om je medicijnen te beïnvloeden duurt één tot drie dagen. Je medicatie een paar uur na het eten van een grapefruit innemen is dus geen oplossing.
  • Voor een klein aantal medicijnen kunnen de effecten van grapefruit ernstig zijn.

Gebruik je medicatie? Lees dan altijd eerste de bijsluiter om erachter te komen of je grapefruit veilig kunt eten. Raadpleeg je arts bij twijfel.

Veel medicijnen hebben een ander effect als je grapefruit hebt gegeten. Deze medicamenten hebben de grootste wisselwerking met de tropische citrusvrucht:

  • Immunosuppressiva
  • Benzodiazepinen
  • De meeste calciumkanaalblokkers
  • Indinavir
  • Carbamazepine
  • Sommige statines
Tip

Wanneer je een vorm van medicatie gebruikt, eet dan nooit zomaar grapefruit, maar overleg altijd eerst met je arts.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

watermeloen

Watermeloen: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De watermeloen zorgt voor hydratatie, is rijk aan gezonde vitaminen en mineralen en goed voor je immuunsysteem. Maar wee...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

citrusvruchten

5 Redenen om vaker citrusvruchten te eten

Eet jij voldoende citrusvruchten? Er behoren verschillende soorten fruit tot de Citrusfamilie, zoals sinaasappels, manda...

mango

Mango: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De combinatie van het heerlijk sappige en zoete vruchtvlees en de mooie kleur maakt de mango een ware eyecatcher in hart...

kiwi

3 Redenen waarom kiwi's niet mogen ontbreken op je boodschappenlijstje

Kiwi's verliezen het van sinaasappels en aardbeien als het om schoonheid gaat. Maar dit kleine, meestal harige, vruchtje...

Lees wat je gemist hebt

14259 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'