Brandnetelthee, 7 goede redenen om het vaker te drinken!

Je kent brandnetel misschien wel als die vervelende plant die voor jeuk en huidirritatie zorgt, wanneer je deze per ongeluk aanraakt. Maar wist je ook dat brandnetels zoveel meer dan dat zijn?

Je kunt ze ook als kruid in de keuken gebruiken en er lekkere thee van trekken. Brandnetelthee heeft talloze gezondheidsvoordelen. Ik leg je uit welke dat zijn en waar je op moet letten wanneer je dit drankje wilt gaan drinken.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Brandnetel plant

Wat is brandnetel?

Brandnetel is een plant die van nature in Nederland voorkomt. De blaadjes van de grote brandnetel kunnen in de keuken gebruikt worden.

Het is een smaakvol kruid, maar ook een goede basis voor soep. Een andere populaire toepassing is brandnetelthee.

Je maakt de thee door de blaadjes onder te dompelen in heet water.

Wist je dat...

...thee van brandnetels officieel gezien geen 'echte thee' is. Net als camillllethee, zoethoutthee en gemberthee is het een kruidenthee.

Is brandnetelthee gezond?

Je drinkt deze thee niet alleen vanwege de smaak. Brandnetel bevat ook allerlei gezonde voedingsstoffen. 

Vitamines en mineralen

Brandnetel is rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Zo krijg je de volgende voedingsstoffen binnen wanneer je thee van brandnetels drinkt:

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Antioxidanten

Misschien vraag je je af: "Is brandnetelthee gezond?" Ja! Dit komt omdat het verschillende antioxidanten bevat, zoals flavonoïden en carotenoïden. Deze stofjes hebben een belangrijke functie, namelijk het aanvallen van vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn afvalstoffen die je cellen beschadigen. Door voldoende antioxidanten binnen te krijgen, kan je dit proces vertragen en de gezondheid van je lichaam verbeteren.

Wist je dat...

...brandnetelthee officieel geen thee is? Omdat er geen theeplant wordt gebruikt bij het zetten van de drank, is het technisch gezien geen thee. Toch noemen we het wel zo. Het valt onder de noemer cafeïnevrije thee.

Gezondheidsvoordelen brandnetel

7 Gezondheidsvoordelen van brandnetels

Het is duidelijk dat brandnetels rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen. Maar wat heeft dit voor effect op je lichaam?

Het drinken van brandnetelthee brengt de volgende gezondheidsvoordelen met zich mee.

Voordeel 1: Sterker immuunsysteem

De grote hoeveelheid antioxidanten in de thee zorgt ervoor dat je lichaam beter is opgewassen tegen schadelijke invloeden. Zo helpen deze stofjes ook met het afbreken van virussen en bacteriën. Tegelijkertijd bevat de thee veel vitamine C, wat je immuunsysteem ook een boost geeft. 

Voordeel 2: Vochtafdrijvend

De thee stimuleert de afdrijving van vocht. Dat is belangrijk, want ophopingen van vocht kunnen oncomfortabel zijn. Dat ervaar je misschien op hete dagen in de zomer, wanneer je voeten en enkels opzwellen.

Stoffen als provitamine A, vitamine C, flavonoïden en foliumzuur dragen allemaal bij aan de vochtafdrijvende werking van brandnetelthee.

brandnetels voor gezonde nieren en urinewegen

Voordeel 3: Gezonde nieren en urinewegen

Doordat de vochtafdrijving gestimuleerd wordt, verloopt de afvoer van urine ook sneller. Dat is goed voor je nieren, want zo worden afvalstoffen sneller afgevoerd.

Tegelijkertijd blijven je urinewegen schoon, wat kwalen zoals een blaasontsteking kan verhelpen.

Voordeel 4: Ontstekingsremmend

Stofjes zoals quercetine zorgen ervoor dat de thee ontstekingsremmend werkt. Het verzacht de ontstekingsreactie in je lichaam en daardoor ook klachten die door ontstekingen ontstaan, zoals pijn.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voordeel 5: Pijnverlichting

Al eeuwenlang wordt de brandnetel gebruikt als natuurlijke pijnstilling. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende kwaliteit van deze plant. Zo kan de thee spierpijn verminderen, maar ook helpend zijn voor mensen met reuma.

Voordeel 6: Betere spijsvertering

Brandnetels stimuleren de aanmaak van maagsappen. Dat geeft je spijsvertering meteen een vliegende start. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd, terwijl voedingsstoffen sneller worden opgenomen.

Tip

Eet je volgens een intermittent fasting schema, dan mag je wel water, koffie en thee drinken tijdens de vastenperiode. Wellicht kan je brandnetelthee dan laten staan, omdat het je metabolisme een boost geeft. Hierdoor kun je sneller een hongergevoel ervaren.

brandnetthee gezondheid

Voordeel 7: Gezonde hart- en bloedvaten

Doordat ze een vochtafdrijvende werking hebben, kunnen brandnetels ook je bloeddruk verlagen. Dat zorgt uiteindelijk weer voor gezondere hart- en bloedvaten.

De ontstekingsremmende werking stimuleert ook de gezondheid van je har. Net als het mineraal kalium dat volop aanwezig is in brandnetelthee.

Tip

Wil brandnetelthee drinken zonder gezondheidsklachten? Houd het dan bij een kopje per dag. Zo geniet je van de gezondheidsvoordelen. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken over mogelijke klachten.

Is het drinken van brandnetelthee gevaarlijk?

Misschien vraag je je dit af, maar dan kan ik je geruststellen. In principe is brandnetelthee veilig te drinken. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee wilt houden:

  • Drink je te veel van de thee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan.
  • Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kun je de thee niet drinken.
  • Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om de kruidenthee te drinken. Overleg dit met je arts.
  • Draag handschoenen wanneer je verse brandnetels plukt. Ze kunnen voor huidirritatie zorgen.

Brandnetelthee maken: vers uit een zakje?

Wanneer je brandnetelthee gaat zetten heb je de keuze uit twee methodes. Je kunt kiezen voor brandnetelthee uit een zakje of verse brandnetels. Ik zet de voor- en nadelen van beide methodes voor je op een rijtje.

Tip

Hoe lang moeten brandnetels trekken? De verse variant ongeveer tien minuten. Brandnetelthee uit een zakje slechts drie tot vijf minuutjes!

brandnetelthee uit een zakje

Uit een zakje

Brandnetel uit een zakje is gedroogde brandnetel.

Vers of gedroogd, de voedingswaarde blijft gelijk. Er gaan dus geen vitamines en mineralen verloren tijdens het droogproces.

Het voordeel van brandnetel uit een zakje is dat je er veel sneller thee mee zet.

Gebruik hiervoor één of twee theelepels gedroogde brandnetel en doe dit in een kop met gekookt water.

Tip

Geniet van verschillende soorten kruidenthee wanneer je een gezond gewicht wilt behouden of bereiken. Wil je weten of je een gezond gewicht hebt, dan kun je eenvoudig je BMI online berekenen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Verse brandnetelthee

Vers

Heb je brandnetels in je tuin staan? Gebruik deze dan om verse brandnetelthee mee te zetten.

Draag tuinhandschoenen en knip een paar blaadjes van de brandnetels af.

Spoel deze goed af met water, waarna je ze in een kop met gekookt water laat trekken.

Verse brandnetel is net wat minder sterk van smaak en heeft daardoor langer de tijd nodig om in te trekken. De smaak van thee met verse brandnetels is wat milder en frisser.

Tip

Gebruik alleen de jonge blaadjes van de brandnetel wanneer je verse thee zet. Dit zijn de bovenste drie tot vier blaadjes van de brandnetelplant.

Hoeveel brandnetelthee mag je drinken?

Ben je een echte liefhebber van de kruidenthee? Dan wil je mogelijk op ieder moment van de dag van deze kruidige drank genieten. Over het algemeen is één tot drie koppen per dag een goede hoeveelheid om aan te houden.

Drink je meer dan drie koppen per dag, dan kunnen de gezondheidsvoordelen van brandnetelthee juist averechts gaan werken. Je lichaam drijft te veel vocht af, je maag raakt geïrriteerd en ook je spijsvertering gaat net wat te snel.

brandnetelthee zwanger

Brandnetelthee tijdens de zwangerschap

Kruidenthee drinken tijdens de zwangerschap wordt niet afgeraden. Maar drink niet meer dan één kop per dag.

Het drinken van de kruidenthee heeft een voordeel, namelijk dat het vocht afdrijft. Dit is ideaal als je veel vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap.

Doordat brandnetelthee vochtafdrijvend werkt, is het aan te raden om ook voldoende water te drinken. Zo houd je je vochtbalans goed op peil.

Het nadeel is dat de thee de baarmoeder kan stimuleren wanneer je er te veel van drinkt. Daarom is het aan te raden om voorzichtig om te gaan met brandnetelthee wanneer je zwanger bent.

Tip

Houd jij vocht vast en wil je daar wat tegen doen? Lees dan dit artikel eens '5 Tips om vocht vasthouden te verhelpen of voorkomen'.

Conclusie

Het drinken van brandnetelthee is hartstikke goed voor je. Zo kan het bijdragen aan een sterker immuunsysteem, een lagere bloeddruk en gezonde nieren. Ook kan het ontstekingsremmend werken.

Let er wel op dat je niet meer dan drie koppen van de kruidenthee per dag drinkt. Je lichaam kan dan te veel vocht afdrijven. Daarnaast kunnen je maag en spijsvertering van streek raken.

Houd het dus bij één kop per dag en geniet van de gezondheidsvoordelen! 

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Aloë vera

Aloë vera, een plant met een heilzame werking?

Ben jij al bekend met aloë vera? Dit is een cactusachtige plant met een heilzame werking. Aloë vera is één van de oudst...

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Goed functionerende nieren zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Helaas heeft 1 op de 10 mensen lichte nierschade zonde...

Vochtafdrijvende voeding feit of fabel

Is vochtafdrijvende voeding een feit of fabel?

Vochtafdrijvende voeding zou een gezonde en makkelijke manier zijn om overtollig vocht kwijt te raken. Erg handig, want ...

Groene thee

Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondh...

koriander

3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

ginseng

Ginseng, is dit kruid de oplossing voor vermoeidheid en erectieproblemen?

Heb je last van (chronische) vermoeidheid? Dan zou ginseng wel eens uitkomst kunnen bieden. Ook zou het je immuunsysteem...

Lees wat je gemist hebt

13817 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'