7 Belangrijkste Voordelen van Brandnetelthee en de mogelijke Nadelen

Je kent brandnetel misschien wel als die vervelende plant die voor jeuk en huidirritatie zorgt wanneer je hem per ongeluk aanraakt. Maar wist je ook dat brandnetels zoveel meer dan dat zijn?

Je kunt ze ook als kruid in de keuken gebruiken en er lekkere thee van trekken. Brandnetelthee heeft talloze gezondheidsvoordelen. Wij leggen je uit welke dat zijn en waar je op moet letten wanneer je brandnetelthee wilt gaan drinken.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Brandnetel plant

Wat is brandnetel?

Brandnetel is een plant die van nature in Nederland voorkomt. De blaadjes van de grote brandnetel kunnen in de keuken gebruikt worden. Zo is het een smaakvol kruid, maar ook een goede basis voor soep.

Brandnetelthee is ook een populaire toepassing. Je doet de blaadjes van de grote brandnetel dan in heet water, waarna er een licht kruidige thee ontstaat.

Wist je dat...

...brandnetelthee officieel geen thee is? Omdat er geen theeplant wordt gebruikt bij het zetten van de drank, is het technisch gezien geen thee. Het drankje bevat dus ook geen cafeïne.

Hoe gezond is brandnetelthee?

De smaak van brandnetelthee is niet de enige reden om deze drank te drinken. Brandnetels bevatten namelijk allerlei gezonde voedingsstoffen voor je lichaam.

Vitamines en mineralen

Brandnetel is rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Zo krijg je de volgende voedingsstoffen binnen wanneer je brandnetelthee drinkt:

Antioxidanten

Brandnetelthee is ook gezond doordat het verschillende antioxidanten bevat, zoals flavonoïden en carotenoïden. Deze stofjes hebben een belangrijke functie, namelijk het aanvallen van vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn afvalstoffen die je cellen beschadigen. Door voldoende antioxidanten binnen te krijgen, kan je dit proces vertragen en de gezondheid van je lichaam verbeteren.

Gezondheidsvoordelen van brandnetels

Het is duidelijk dat brandnetels rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen, maar wat heeft dit voor effect op je lichaam? Het drinken van brandnetelthee brengt de volgende gezondheidsvoordelen met zich mee.

 • Sterker immuunsysteem De grote hoeveelheid antioxidanten in brandnetelthee zorgt ervoor dat je lichaam beter is opgewassen tegen schadelijke invloeden. Zo helpen deze stofjes ook met het afbreken van virussen en bacteriën. Tegelijkertijd bevat de thee veel vitamine C, wat je immuunsysteem ook een boost geeft.
 • Vochtafdrijvend Brandnetelthee stimuleert de afdrijving van vocht. Dat is belangrijk, want ophopingen van vocht kunnen oncomfortabel zijn. Dat ervaar je misschien op hete dagen in de zomer, wanneer je voeten en enkels opzwellen. Stoffen als provitamine A, vitamine C, flavonoïden en foliumzuur dragen allemaal bij aan de vochtafdrijvende werking van brandnetelthee.
 • Gezonde nieren en urinewegen Doordat de vochtafdrijving gestimuleerd wordt, verloopt de afvoer van urine ook sneller. Dat is goed voor je nieren, want zo worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Tegelijkertijd blijven je urinewegen schoon, wat kwalen zoals een blaasontsteking kan verhelpen.
 • Ontstekingsremmend Stofjes zoals quercetine zorgen ervoor dat brandnetelthee ontstekingsremmend werkt. Het verzacht de ontstekingsreactie in je lichaam en daardoor ook klachten die door ontstekingen ontstaan, zoals pijn.
 • Pijnverlichting Al eeuwenlang wordt de brandnetel gebruikt als natuurlijke pijnstilling. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende kwaliteit van deze plant. Zo kan brandnetelthee spierpijn verminderen, maar ook helpend zijn voor mensen met reuma.
 • Betere spijsvertering Brandnetels stimuleren de aanmaak van maagsappen. Dat geeft je spijsvertering meteen een vliegende start. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd, terwijl voedingsstoffen sneller worden opgenomen.
 • Gezonde hart- en bloedvaten
  Doordat brandnetels een vochtafdrijvende werking hebben, kunnen ze ook je bloeddruk verlagen. Dat zorgt uiteindelijk weer voor gezondere hart- en bloedvaten. De ontstekingsremmende werking stimuleert ook de gezondheid van je hart, net als het mineraal kalium dat volop aanwezig is in brandnetelthee.

Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee

In principe is brandnetelthee gewoon veilig te drinken, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan.
 • Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken.
 • Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken. Overleg dit met je arts.
 • Draag handschoenen wanneer je verse brandnetels plukt. Ze kunnen voor huidirritatie zorgen.
Tip

wil je brandnetelthee drinken zonder gezondheidsklachten? Houd het dan bij een kopje per dag. Zo geniet je van de gezondheidsvoordelen, zonder klachten.

Brandnetelthee maken: uit een zakje of vers?

Wanneer je brandnetelthee gaat zetten heb je de keuze uit twee methodes: brandnetels uit een zakje of verse brandnetels. Wij zetten de voor- en nadelen van beide methodes voor je op een rijtje.

brandnetelthee uit een zakje

Uit een zakje

Brandnetel uit een zakje is gedroogde brandnetel. De voedingswaarde van de brandnetel blijft gelijk, er gaan dus geen vitamines en mineralen verloren tijdens het droogproces.

Het voordeel van brandnetel uit een zakje is dat je er veel sneller thee mee zet. Gebruik hiervoor één of twee theelepels gedroogde brandnetel en doe dit in een kop met gekookt water.

Laat het vijf minuten intrekken en je thee is klaar om gedronken te worden. Het enige nadeel is dat de smaak van gedroogde brandnetel net wat minder verfijnd is.

Verse brandnetelthee

Vers

Heb je brandnetels in je tuin staan? Gebruik deze dan om verse brandnetelthee mee te zetten. Draag tuinhandschoenen en knip een paar blaadjes van de brandnetels af.

Spoel deze goed af met water, waarna je ze in een kop met gekookt water laat intrekken. Verse brandnetel is net wat minder sterk van smaak en heeft daardoor langer de tijd nodig om in te trekken. De thee smaakt daardoor wel wat frisser en milder.

Tip

Gebruik alleen de jonge blaadjes van de brandnetel wanneer je verse thee zet. Dit zijn de bovenste drie tot vier blaadjes van de brandnetelplant.

Hoeveel brandnetelthee mag je drinken?

Ben je een echte liefhebber van brandnetelthee? Dan wil je mogelijk op ieder moment van de dag van deze kruidige drank genieten. Over het algemeen is één tot drie koppen per dag een goede hoeveelheid om aan te houden.

Drink je meer dan drie koppen per dag, dan kunnen de gezondheidsvoordelen van brandnetelthee juist averechts gaan werken. Je lichaam drijft te veel vocht af, je maag raakt geïrriteerd en ook je spijsvertering gaat net wat te snel.

Tip

Doordat brandnetelthee vochtafdrijvend werkt, is het aan te raden om ook voldoende water te drinken. Zo houd je je vochtbalans goed op peil.

Brandnetelthee tijdens zwangerschap

Het wordt niet afgeraden om brandnetelthee te drinken tijdens je zwangerschap, maar drink niet meer dan één kop per dag. Het voordeel van brandnetelthee is dat het vocht afdrijft, wat ideaal is voor zwangere vrouwen die veel vocht vasthouden.

Het nadeel is dat de thee de baarmoeder kan stimuleren wanneer je er te veel van drinkt. Daarom is het aan te raden om voorzichtig om te gaan met brandnetelthee wanneer je zwanger bent.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Soja voordelen en nadelen

Soja voordelen en nadelen

Er komen steeds meer schappen vol te liggen met vleesvervangers. Een van de grootste spelers daarin is soja. Maar de laa...

Wat doet een voedingscoach?

Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten! (inclusief de voor- en nadelen)

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, ...

dadels

Zijn dadels gezond? De voor- en nadelen van de dadel

Eet jij wel eens dadels? Ze zijn zoet, lekker en zitten vol vitaminen en mineralen. Het is niet gek dat veel mensen van ...

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Een plant die goed is tegen stress, hartproblemen kan verminderen, je bloedsuikerspiegel verlaagt en de kans op kanker v...

Toon meer (244)