Is vochtafdrijvende voeding een feit of fabel?

Vochtafdrijvende voeding zou een gezonde en makkelijke manier zijn om overtollig vocht kwijt te raken. Erg handig, want dat zou vochtafdrijvende medicatie overbodig maken. Maar kan dit wel echt met voeding? 

Op internet staat veel tegenstrijdige informatie over dit onderwerp. We hebben het voor je uitgezocht en de wetenschappelijke info voor je op een rijtje gezet. 

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Van vochtafdrijvende voeding ga je plassen

Wat wordt er bedoeld met vochtafdrijvende voeding?

Vochtafdrijvend betekent letterlijk dat er vocht onttrokken wordt uit je lichaam.

Met vochtafdrijvende voeding wordt bedoeld dat er voedingsmiddelen zijn die ervoor zorgen dat je meer gaat plassen, waardoor je (overtollig) vocht verliest.

Wist je dat...

…je zo’n 0,7 tot 1 liter vocht per uur kwijtraakt door te plassen.

Meer dan de helft van je lichaam bestaat uit vocht en in principe kan je lichaam dit goed in balans houden. Wanneer je (veel) water drinkt, zal je lichaam ervoor zorgen dat dit overtollige vocht uitgescheiden wordt via je blaas. Echter kan het soms voorkomen dat dit niet gebeurt, waardoor je lichaam teveel vocht vasthoudt.

Tip

Hou je veel vocht vast, bijvoorbeeld in je voeten of enkels? Ga dan eens langs bij de huisarts. Hij/zij kan kijken of er meer aan de hand is. Dit is extra belangrijk wanneer je hartpatiënt bent of als je lichaamsgewicht flink toeneemt.

Bekende vochtafdrijvende voedingsmiddelen

Het internet staat vol met beweringen over voedingsmiddelen die vocht af zouden drijven. Maar is deze informatie waar? Hieronder hebben we de meest genoemde voedingsmiddelen op een rijtje gezet.

Cafeïnehoudende voedingsmiddelen

Vaak wordt beweerd dat cafeïnehoudende producten, zoals koffie, thee, chocolade en energiedranken, vochtafdrijvend zijn. Dit is echter niet het geval.

Cafeïne zorgt ervoor dat je nieren tijdelijk gestimuleerd worden. Hierdoor verliest je lichaam sneller vocht, maar geen grotere hoeveelheden. Het kan zijn dat je door het drinken van koffie tijdelijk meer moet plassen, maar in totaliteit zul je niet meer vocht verliezen 

Alcohol is vochtafdrijvend

Alcohol

Wanneer je alcoholhoudende dranken drinkt, kan het zijn dat je vaker moet plassen. Dit komt doordat alcohol vochtafdrijvend werkt. Daarom wordt aangeraden om naast een glas alcoholhoudende drank ook een glas water te drinken.

De vochtafdrijvende werking wordt veroorzaakt doordat alcohol het diuretisch hormoon remt. Hierdoor ga je meer plassen en zal je lichaam meer vocht verliezen. 

Tip

Wanneer je geen extra water drinkt, kan je (uiteindelijk) uitdrogen. Dranken met alcohol worden om die reden niet gezien als een dorstlesser 

Er bestaat niet zoiets als vochtafdrijvende voedingsmiddelen

Bleekselderij en andere groenten

Van verschillende groente- en fruitsoorten wordt beweerd dat ze vochtafdrijvend werken. Voorbeelden hiervan zijn bleekselderij, citroen, ananas, kiwi en venkel. Dit geldt ook voor quinoa, cashewnoten en pinda’s.

Echter is het niet wetenschappelijk bewezen dat deze producten daadwerkelijk overtollig vocht afdrijven. Het is dus een fabel dat er zoiets bestaat als vochtafdrijvende voedingsmiddelen. 

Wist je dat...

…groenten en fruit veel water bevatten. Hierdoor helpen ze bij je vochtinname en ondersteunen ze een gezonde vochthuishouding 

Met deze 3 tips raak je overtollig vocht kwijt

Je kunt overtollig vocht op een natuurlijke manier kwijtraken. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen. 

Tip 1: Beweeg voldoende

Wanneer je veel zit of stilstaat, is je doorbloeding verminderd. Je maakt te weinig gebruik van je beenspieren, waardoor je bloed minder goed rondgepompt wordt. Hierdoor kan er vocht ophopen in je voeten en enkels. 

Door voldoende te bewegen stimuleer je de bloedsomloop en het afvoeren van overtollig vocht. Je kunt bijvoorbeeld gaan zwemmen of fietsen, maar ook een wandeling in je pauze of na je werk is al van positieve invloed op je vochthuishouding

Tip 2: Let op je zoutinname

Wat je eet beïnvloedt je vochthuishouding. Er is een direct verband tussen de inname van (te veel) zout en het vasthouden van vocht.

Gemiddeld krijgen Nederlanders te veel zout binnen, omdat het veel wordt toegevoegd aan onze voedingsmiddelen. Daarom wordt aangeraden om het zelf niet of met mate toe te voegen aan gerechten en om zo min mogelijk gebruik te maken van kant-en-klare pakjes en zakjes. 

Wist je dat...

… wanneer je je zoutinname vermindert, zul je minder vocht vasthouden en zal je bloeddruk dalen.

Tip 3: Let op je gewicht

Wanneer je te veel vetweefsel hebt moet je lichaam meer moeite doen om lichaamsvocht rond te pompen. Dit komt doordat overtollig vetweefsel extra druk geeft op je bloed- en lymfevaten.

Voor een goede vochthuishouding is een gezond gewicht dus erg belangrijk. Heb je overgewicht? Dan is het aan te raden om af te vallen. Dit kun je zelfstandig doen, maar je kunt ook begeleiding krijgen van bijvoorbeeld een diëtist of voedingscoach.

Wist je dat...

...een gewichtsverlies van 5% zorgt al voor vele gezondheidsvoordelen, zoals een verminderd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Orthomoleculaire voeding

Orthomoleculaire voeding, wat is het precies?

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Er wordt gedacht dat het je algemene gez...

Wat is een diëtist

Een diëtist helpt bij het behalen van je gezondheidsdoelen

Een diëtist is een bekend begrip, maar weet je waar deze professional je bij kan helpen? Kom er in dit artikel achter wa...

10x cholesterolverlagende voeding

10x cholesterolverlag­e­n­d­e voeding

Wij hebben in dit artikel de belangrijkste cholesterolverlagers op een rij gezet. Gelukkig is het ook nog eens heel smak...

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer en de daaraan gekoppelde orthomoleculaire geneeskunde beleven een opmars. Het wordt bijvoo...

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: het wordt wel de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid genoemd. In één van de eerste onderzoeksresultaten ...

Toon meer (295)