Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten! (inclusief de voor- en nadelen)

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, aankomen, gezond eten en omgaan met allergieën. Welke tools gebruiken ze daarbij en wat voor meerwaarde heeft een voedingscoach te bieden? Wij leggen het je uit.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, MSc Exercise Science and Health Promotion, Initiatiefnemer van gezondeten.nl

Voedingscoach

Wat is een voedingscoach?

Een voedingscoach helpt je met het vinden van een gezond voedingspatroon waarmee jij je doelen behaalt.

Deze hulpverleners hebben dus verstand van voeding en gezondheid, maar zijn ook gespecialiseerd in het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Ze geven daarom niet alleen informatie, maar hebben ook een ondersteunende functie.

Wanneer mag iemand zichzelf voedingscoach noemen?

Voedingscoach is geen beschermde titel. Dat betekent dat je geen specifieke opleiding gevolgd hoeft te hebben om jezelf voedingscoach te noemen. In veel gevallen hebben deze hulpverleners wel een bepaalde achtergrond op het gebied van voeding, gezondheid en coaching.

Tip

Wil je zeker weten dat je een coach inschakelt met verstand van zaken? Vraag dan naar zijn of haar ervaring en opleidingen. 

Wat mag je verwachten van een voedingscoach?

Bij een voedingscoach mag je uitgaan van op maat gemaakt advies. Hij of zij stelt gepersonaliseerde voedingsschema's voor je samen, die helemaal in lijn zijn met de doelen die je wil bereiken. Tegelijkertijd geeft de coach je advies, bijvoorbeeld over hoe je je het beste aan je voedingsschema's kunt houden.

Ook veranderingen in je leefstijl worden meestal meegenomen tijdens het traject. Denk hierbij aan sporten, vers koken en minder roken of drinken. Zo ontvang je dus allround hulpverlening met een persoonlijke stempel.

Wanneer schakel je een voedingscoach in?

Er zijn verschillende redenen waarom de hulp van een voedingscoach prettig is. Tijdens een eerste gesprek geef je precies aan wat je wil bereiken, waarna de coach een gepersonaliseerd programma samenstelt. Dit zijn de belangrijkste zaken waar een voedingscoach je mee kan helpen.

Afvallen met voedingscoach

Je wilt afvallen

Gewicht verliezen is helaas niet altijd even makkelijk. Hoe weet je welk voedsel je moet laten staan en welke producten zijn juist goed voor je? En hoeveel moet je nou precies eten?

Een voedingscoach kijkt naar je leefstijl, caloriebehoefte en stelt een voedingsschema samen waarmee je gezond kunt afvallen. Zo weet je meteen zeker dat je geen belangrijke voedingsstoffen misloopt.

Wil je zelf een beeld krijgen van jouw energiebehoefte per dag? Bereken dit eenvoudig zelf met onze caloriebehoefte tool.

Aankomen met een voedingscoach

Je wilt aankomen

Waar sommige mensen willen afvallen voor hun gezondheid, moeten andere mensen juist aankomen. Het is vooral belangrijk om dat op een gezonde manier te doen.

Veel ongezonde vetten en suikers eten is dus niet de beste manier. Een voedingscoach helpt je met het samenstellen van een voedingsschema dat gezond is, maar dat ook voor een geleidelijke gewichtstoename zorgt.

Gezonder eten met voedingscoaches

Je wilt gezonder eten

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Wat zijn nu echt gezonde voedingsmiddelen en waar moet je op letten wanneer je goed voor je lichaam wilt zorgen?

Een voedingscoach heeft de antwoorden en geeft je tips om je leefstijl gezonder te maken.

Je hebt hulp nodig met een speciaal voedingspatroon

Heb je last van bepaalde allergieën en intoleranties? Of wil je om persoonlijke redenen vegetarisch of veganistisch eten? Dan is het belangrijk dat je toch een volwaardig voedingspatroon hebt, zodat er geen tekorten ontstaan.

Een voedingscoach weet welke voedingsmiddelen bij jouw specifieke wensen passen en weet zo een gezond en gevarieerd voedingsschema voor je samen te stellen.

Wist je dat...

...een voedingscoach je ook kan helpen met een combinatie van deze hulpvragen? Afvallen met een vegetarisch dieet of aankomen wanneer je geen gluten kunt verdragen: het kan allemaal.

Wat is het verschil tussen een voedingscoach, een diëtist en een gewichtsconsulent?

Wanneer je op zoek bent naar hulp van een professional, heb je de keuze uit verschillende hulpverleners. Diëtisten, gewichtsconsulenten en voedingscoaches hebben allemaal iets andere specialiteiten.

 • Diëtist Diëtist is een opgeleide professional die voeding en diëtetiek gestudeerd heeft. Deze hulpverleners hebben een uitgebreide kennis over voeding, ook in combinatie met bepaalde gezondheidsproblemen. Zo helpen ze niet alleen mensen die willen afvallen en aankomen, maar ook mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of bepaalde allergieën. Ze gebruiken voeding als middel om je gezondheid te verbeteren.
 • Gewichtsconsulent Een gewichtsconsulent is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die willen afvallen of aankomen. Hier is wettelijk gezien geen opleiding voor nodig, maar er zijn wel opleidingen tot gewichtsconsulent. Naast advies over voeding krijg je ook advies over je leefstijl.
 • Voedingscoach Een voedingscoach helpt je op het gebied van gezondheid, gewicht en leefstijl. Deze hulpverlener heeft dus een bredere doelgroep dan een gewichtsconsulent. In tegenstelling tot een diëtist zorgt een voedingscoach voor meer dan alleen advies. De coach neemt ook een begeleidende en ondersteunende rol op zich. Bij gezondheidsklachten stuurt de coach je door naar een diëtist of huisarts.

De 5 toegevoegde waardes van een voedingscoach

Er zijn dus verschillende hulpverleners om uit te kiezen wanneer je advies wilt over je voedingspatroon. Wat is de toegevoegde waarde van een voedingscoach? Dit zijn de belangrijkste voordelen.

 1. Verantwoording
  Iedereen die ooit heeft geprobeerd om af te vallen weet dat zo'n omschakeling niet altijd makkelijk is. Je verliest soms motivatie of bent geneigd om van je voedingsschema af te wijken.

  Werk je samen met een voedingscoach? Dan is er altijd iemand waar je verantwoording aan af moet leggen. Je bespreekt hoe het gaat en wat je struikelblokken zijn. Zo is het makkelijker om gemotiveerd te blijven.
 2. Deskundig advies
  Er is tegenwoordig zoveel advies over voeding te vinden, dat je niet meer weet welk advies nou het juiste is. Een voedingscoach kijkt niet alleen naar de wetenschap achter voeding, maar ook naar jou.

  Welke doelen heb je? Hoe zit je lichaam in elkaar? En welke producten eet je liever wel of niet? Met deze kennis geeft een voedingscoach je altijd deskundig advies dat werkt voor jou.
 3. Doorlopende ondersteuning
  Ga je aan je voedingspatroon werken, dan is dat niet altijd een rechte weg naar succes. Soms zijn er tegenslagen, moet je je doelen bijstellen of verlies je motivatie. Een voedingscoach zorgt voor constante ondersteuning.

  Je wordt dus niet aan je lot overgelaten, maar hebt altijd een sparringpartner die je voedingsschema kan bijschaven, gebaseerd op jouw wensen en doelen.
 4. Meer dan alleen een dieet
  Een voedingscoach wil je helpen om een gezonde leefstijl te creëren. Dat omvat meer dan voeding. De coach kijkt naar je gewoontes en geeft je advies om steeds meer gezondere keuzes te maken. Hierbij krijg je handvatten die voor jou werken. Je eet dus niet alleen gezonder, maar leeft gezonder.
 5. Resultaten
  Wanneer je hulp van een ervaren coach inschakelt, weet je dat je goede resultaten gaat bereiken. De voedingscoach is er namelijk om je te blijven steunen en motiveren.

  Samen bekijken jullie welke resultaten realistisch zijn, waarna de coach een plan opstelt dat je helpt om je doelen te bereiken. Je hebt dus meer houvast en boekt daardoor betere resultaten.

De tools van een voedingscoach

Een voedingscoach gebruikt verschillende tools om je te begeleiden. Deze geven allemaal inzicht in je gezondheid of helpen je om je doelen te bereiken.

Voedingsschema's

Voedingsschema's vormen vaak de basis van je traject bij een voedingscoach. Deze schema's zijn volledig op maat gemaakt en vertellen je precies wat je moet eten op ieder moment van de dag. Ze zijn afgestemd op je doelen, maar ook op bepaalde allergieën of intoleranties die je hebt. 

Tip

Vraag je voedingscoach om alternatieven voor iedere maaltijd op te schrijven. Denk aan maaltijden die je makkelijk onderweg kunt eten of gezonde snacks voor in je tas. Zo heb je de flexibiliteit om je voeding aan te passen aan je veranderende dagschema.

Caloriebehoefte berekenen

Of je nu wilt aankomen, afvallen of op gewicht wilt blijven: je caloriebehoefte berekenen is altijd belangrijk. Dit getal is het aantal calorieën dat je per dag verbrandt. Je lengte, gewicht, geslacht, leeftijd en leefstijl hebben allemaal invloed op dit getal.

De voedingscoach gebruikt je caloriebehoefte om een gezond voedingspatroon voor je samen te stellen, waarmee je jouw doelen bereikt.

Wist je dat...

je caloriebehoefte grotendeels afhankelijk is van je BMI, ofwel Body Mass Index? De BMI is de verhouding tussen je lengte en gewicht. Benieuwd of jij een gezond BMI hebt? Klik dan op BMI berekenen.

Calorie-inname bijhouden

Je weet hoeveel calorieën je verbrandt wanneer je caloriebehoefte goed berekend is, maar hoeveel krijg je binnen? Met behulp van apps of invulschema's houd je precies bij wat je per dag eet, zodat je voedingscoach inzicht krijgt in je vooruitgang.

Soms eet je ongemerkt meer dan je dacht, waardoor je niet afvalt of zelfs aankomt. Het bijhouden van je calorie-inname voorkomt dat.

Sport en beweging

Sport en beweging zijn essentiële onderdelen van een gezonde leefstijl. Een voedingscoach adviseert je daarom ook om meer te bewegen. Samen gaan jullie op zoek naar sporten die bij je passen en stellen jullie bewegingsdoelen op.

Het voordeel? Door te sporten verbrand je meer calorieën. Dat betekent dat je sneller afvalt, maar vaak ook iets meer mag eten op een dag. Benieuwd hoeveel je met sporten en andere activiteiten verbrand? Dat bereken je eenvoudig met deze calorieën verbranden tool

Wist je dat...

...meer wandelen en fietsen ook bijdraagt aan een gezondere leefstijl? Je hoeft niet dagelijks intensief te sporten om je bewegingsdoelen te bereiken.

Voor- en nadelen van een online voedingscoach

Sommige voedingscoaches werken alleen offline. Dat betekent dat je ze in hun spreekkamer bezoekt en daar begeleiding ontvangt. Een online voedingscoach werkt juist op afstand. Jullie hebben contact per telefoon, mail of door te videobellen. Het inschakelen van een online voedingscoach brengt een paar voor- en nadelen met zich mee.

De meerwaarde van een voedingscoach

We kunnen ons voorstellen dat je graag wilt weten wat een voedingscoach jou te bieden heeft. De hulp en coaching bieden diverse voordelen:

 • Geeft je inzicht in je huidige voedingspatroon
 • Helpt je gezondere keuzes te maken door middel van een plan
 • Leert je veel over voeding
 • Is een stok achter de deur
 • Biedt een luisterend oor en geeft antwoord op al je vragen
Voordelen online voedingscoach

Andere voordelen

Een groot voordeel van samenwerken met een online voedingscoach is dat het makkelijker is om sessies in te plannen. Je hebt geen reistijd en spreekt elkaar gewoon vanuit huis. Wil je even snel iets vragen? Een mail is zo gestuurd. Dat maakt een online voedingscoach ideaal voor iedereen met een druk schema.

Een ander voordeel is dat je niet beperkt wordt door praktische zaken. Heb je een voedingscoach aan de andere kant van het land? Geen enkel probleem. Het is dus makkelijker om iemand te vinden die goed bij je past, want je bent niet beperkt tot de coaches in je directe omgeving. 

Nadelen online voedingscoach

Nadelen

Er kleeft slechts één nadeel aan samenwerking met een online voedingscoach. Het is lastiger om een persoonlijke connectie op te bouwen tijdens een online traject.

Gesprekken voelen in het begin misschien wat afstandelijker, waardoor je mogelijk niet de motivatie en steun vindt die je zoekt. Dit is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, maar ook van de coach. 

Tip

Sommige voedingscoaches combineren online sessies met offline afspraken. Zo geniet je van het beste van twee werelden.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Een plant die goed is tegen stress, hartproblemen kan verminderen, je bloedsuikerspiegel verlaagt en de kans op kanker v...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Je wilt gezonder eten, afvallen, aankomen of op gewicht blijven. Een voedingsschema geeft je meer houvast bij het behale...

Toon meer (471)