Verantwoord afvallen met een gewichtsconsulent

Of je nu wat kilo’s wilt verliezen of aankomen. Het is soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Misschien weet je precies wat je moet doen, maar lukt het je gewoon niet. Gewichtsconsulenten kunnen je dan helpen.

Hier lees je precies wat deze professionals voor je kunnen betekenen. Wat mag een gewichtsconsulent begeleiden? En wordt een behandeling eigenlijk wel vergoed? Ik heb het allemaal voor je uitgezocht.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

gewichtsconsulent hulpverlener

Wat is een gewichtsconsulent?

Een gewichtsconsulente is een hulpverlener met veel kennis over voeding en beweging.

Je kunt bij deze professional terecht wanneer je niet tevreden bent met je gewicht en wilt afvallen of aankomen.

Ook kun je terecht voor hulp en vragen en over je voedingspatroon.

Tip

Genoeg bewegen is voor iedereen belangrijk, of je nu wilt afvallen of aankomen. Wil je meer weten over gezond bewegen en hoe je dat doet? Je leest het hier.

Wat doet een gewichtsconsulent?

Gewichtsconsulenten kijken naar het hele plaatje. Zo helpen ze je niet alleen om gezond te eten. Ze kijken ook naar je beweegpatroon. 

Vaak bezoek je een consulent meerdere keren. Je voortgang wordt zo in de gaten gehouden. Heb je ergens moeite mee? Dan kun je dat bespreken. Jullie zoeken dan samen naar een goede oplossing.

De begeleiding maakt het makkelijker om je streefgewicht te halen. De consulent weet wat haalbaar is en hoe je op gezonde wijze afvalt. Dat maakt de kans groter dat je ook op je streefgewicht blijft. In dit artikel vind je alvast wat tips om gezond af te vallen. 

Wist je dat...

...meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht heeft? Je bent dus zeker niet alleen als je met je gewicht worstelt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Zo ziet een behandeltraject eruit

Je gaat naar een gewichtsconsulent om advies te krijgen over je gewicht. Maar wat doet een gewichtsconsulent nou precies? Een behandeling bestaat meestal uit drie stappen.

intakegesprek wegen en meten

Stap 1: Intake

Tijdens een eerste gesprek leert de gewichtsconsulent je beter kennen.

Je bespreekt wat je doel is. Hoeveel wil je aankomen of afvallen? De consulent vraagt ook naar je eet- en beweegpatroon.

Slik je bepaalde supplementen of medicijnen? Vertel het ook aan de consulent.

Tijdens de eerste afspraak worden je lengte en gewicht gemeten. Dat is nodig om te bepalen hoeveel je moet afvallen of aankomen om op een gezond gewicht te komen. 

Tip

Ben je benieuwd wat jouw ideale gewicht is? Dat kun je ook eenvoudig zelf berekenen met onze tool om je ideale gewicht te berekenen.

advies voeding en beweging

Stap 2: Advies

Na de intake gaat de gewichtsconsulent voor je aan de slag.

Je krijgt een compleet advies voor voeding en beweging. Zo weet je wat je op een dag kan eten.

Samen kijk je ook naar manieren om meer in beweging te komen.

De consulent geeft je ook handvatten om gezond te eten. Deze zijn aangepast aan jouw leven.

Ben je vaak druk en veel onderweg? Dan krijg je tips voor snelle gezonde tussendoortjes. Heb je moeite met het eten van groenten? Dan deelt de consulent lekkere recepten met je.

Dit advies is helemaal op jouw doelen afgestemd. Wil je juist aankomen? Dan krijg je tips voor gezonde én calorierijke voeding.

Wist je dat...

…als je daar behoefte aan hebt kun je zelfs een complete eetlijst met producten die je mag eten krijgen? Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken.

Stap 3: Controle

Je bezoek aan de gewichtsconsulent is bijna nooit eenmalig. Je gaat regelmatig terug voor controles. Tijdens deze controles stap je meestal even op de weegschaal. Zo kunnen jullie allebei zien of je onderweg bent om je doelen te halen.

Vind je het lastig om gezond te eten of genoeg te bewegen? Dan denken gewichtsconsulenten met je mee. Zo krijg je tips om je dagelijkse ritme te combineren met een gezonde leefstijl.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
controle bij gewichtsconsulent

Het aantal afspraken is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Misschien heb jij er genoeg aan om vijf keer een consult te krijgen.

Vind je het fijner om langere begeleiding te krijgen? Dan kan dat ook. 

Dit doe je altijd in overleg met de gewichtsconsulent. Samen bespreek je wat voor jou goed werkt.

Wie mag zichzelf een gewichtsconsulent noemen?

Gewichtsconsulent is geen beschermde titel. Dat betekent dat iedereen zich zo mag noemen. Er is dus ook geen noodzakelijke gewichtsconsulent opleiding. Zelfs zonder opleiding zou je dit beroep mogen uitoefenen.

Het is dus belangrijk om je onderzoek te doen. Je wilt natuurlijk behandeld worden door iemand die echt verstand heeft van gewichtsbegeleiding.

Gelukkig is er de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Een BGN-gewichtsconsulent is aangesloten bij deze vereniging. Leden moeten de juiste opleiding hebben gevolgd. Ook een examen en regelmatige nascholing zijn verplicht.

Kies je voor een consulent die zich bij deze vereniging heeft aangesloten? Dan weet je dat diegene de juiste kennis heeft. Deze kennis wordt ook nog regelmatig opgefrist. Zo krijg je altijd de nieuwste informatie tijdens je consulten.

Tip

Twijfel je of jouw gewichtsconsulent is aangesloten bij de BGN? Op de website van de beroepsvereniging kun je je consulent opzoeken. Zo zie je meteen of hij of zij lid is.

verschil diëtist en gewichtsconsulent

Verschil tussen een diëtist, leefstijlcoach en gewichtsconsulent

Wil je graag meer controle krijgen over je gewicht? Dan kun je terecht bij verschillende hulpverleners.

Maar wat is het verschil tussen een diëtist en gewichtsconsulent? En wat doet een leefstijlcoach dan?

Gewichtsconsulent

Gewichtsconsulenten houden zich echt bezig met je gewicht. Hier ga je dus naartoe wanneer je aan wilt komen of af wilt vallen. Deze hulpverleners helpen je om gezond te eten. Ook meer bewegen is vaak een onderdeel van het traject.

Heb je last van medische klachten? Zoals diabetes of een hoge bloeddruk? Dan mogen gewichtsconsulenten je niet behandelen. Hier zijn deze hulpverleners niet voor opgeleid.

diëtist geeft adviezen

Diëtist

Een diëtist kan je ook helpen wanneer je gezond wilt aankomen of afvallen.

Daarnaast zijn deze professionals gespecialiseerd in medische diëten.

Zo geven ze advies wanneer je bepaalde allergieën hebt. Ook wanneer je diabetes hebt kun je bij een diëtist terecht.

Bij diëtisten ligt de nadruk vooral op voeding. Je krijgt tips om gezond en gevarieerd te eten. Er is soms ook wat aandacht voor je beweegpatroon. Dat is niet altijd even uitgebreid.

Wist je dat...

...diëtist wel een beschermde titel is? Je mag jezelf dus alleen een diëtist noemen wanneer je de juiste opleiding hebt gevolgd.

Leefstijlcoach

Soms is het goed om naar je complete leefstijl te kijken. Een leefstijlcoach doet dat veel uitgebreider dan een diëtist of gewichtsconsulent.

Deze professional geeft aandacht aan eten en bewegen. Daarnaast kijkt een leefstijlcoach ook naar je slaappatroon, stressniveau en ritme.

Je krijgt dus veel bredere adviezen bij een leefstijlcoach dan bij gewichtsconsulenten. Ben je benieuwd wat een leefstijlcoach voor je kan betekenen? Je ontdekt het in dit artikel.

gewichtsconsulent vergoeding

Wanneer wordt een gewichtsconsulent vergoed?

Gewichtsconsulent tarieven kunnen oplopen tot € 70,- per uur.

De consulten van gewichtsconsulenten vallen niet onder de basisverzekering.

Gelukkig kun je bij verschillende zorgverzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten. 

Met deze verzekering kun je soms wel een vergoeding krijgen. Welke zorgverzekering vergoedt een gewichtsconsulent? Dat verschilt per jaar. Klik hier voor een actueel overzicht.

De hoogte van de vergoeding verschilt bovendien per zorgverzekering. Meestal krijg je een maximaal aantal consulten vergoed. Alle extra consulten betaal je zelf.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Vergoedt je zorgverzekering een gewichtsconsulent? Zorg er altijd voor dat je gewichtsconsulent BGN-lid is. Anders krijg je geen vergoeding.

3 Redenen om begeleiding van een gewichtsconsulent te zoeken

Er zijn genoeg hulpverleners die je met je gewicht kunnen helpen. Waarom zou je voor een gewichtsconsulent kiezen? Ik geef je drie redenen.

Reden 1: Je gezondheidsdoelen behalen

Gezond eten en genoeg bewegen zijn de belangrijkste aandachtspunten wanneer je wilt afvallen. Gewichtsconsulenten kijken naar beide onderwerpen.

Je krijgt dus niet alleen tips om gezond te eten. De consulent geeft je ook handvatten om je beweegdoelen te halen.

gewichtsconsulent is stok achter deur

Reden 2: Een stok achter de deur

Afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Een stok achter de deur helpt dan.

Heb je iedere maand een afspraak bij de gewichtsconsulent?  Dan blijf je je bewust van je doel.

Je weegt jezelf regelmatig en krijgt tips wanneer het even wat slechter gaat.

Reden 3: Een expert in afvallen

Gewichtsconsulenten helpen dagelijks mensen bij het bereiken van hun ideale gewicht. Ze weten dus precies welke tools je kunnen helpen om je doelen te bereiken.

Zo leer je niet alleen om verantwoord af te vallen. De consulent helpt je ook om op gewicht te blijven.

Op gewicht blijven is vaak ook een uitdaging. In dit artikel krijg je alvast wat handige tips om je ideale gewicht vast te houden. Gewichtsconsulenten kunnen je ook nog wat handvatten geven die perfect bij jouw leven passen.

gewichtsconsulent zoeken

Hoe vind je een gewichtsconsulent?

Een gewichtsconsulent zoeken is misschien wat lastig. Want waar moet je beginnen?

Je wilt een consulent vinden die goed opgeleid is.

Het kan fijn zijn als hij/zij in de buurt zit of als online begeleiding ook mogelijk is.

Met onze Matching tool wordt het een stuk makkelijker. Hiermee vind je voedingsexperts in jouw omgeving.

Je kunt zelfs aangeven wat je belangrijk zoekt in een hulpverlener. Zo vind je een consulent die je optimaal kan helpen.

Wist je dat...

...er ook gewichtsconsulenten zijn met specialisaties? Zo zijn er consulenten die kinderen helpen. Andere professionals zijn juist gespecialiseerd in het begeleiden van sporters.

Conclusie

Wil je op een verantwoorde manier afvallen of aankomen? Dan kan een gewichtsconsulent je helpen.

Deze hulpverleners zijn gespecialiseerd in gezonde voeding en beweging. Ze geven je persoonlijke adviezen en tips om je streefgewicht te behalen.

De begeleiding van gewichtsconsulenten wordt niet door iedere verzekering vergoed. Daarbij mogen ze je niet behandelen wanneer je een medisch dieet nodig hebt. Je kunt dan beter begeleiding zoeken van een diëtist.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13837 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'