Ken je de leefstijlcoach al?

Leefstijlcoaches worden steeds populairder, zeker sinds ze opgenomen zijn in het basispakket van de zorgverzekering. Lees in dit artikel wat een leefstijlcoach precies doet en wat hij/zij je kan bieden.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

De leefstijlcoach helpt bij het creëren van een gezonde levensstijl

Wat is een leefstijlcoach?

De naam leefstijlcoach verklapt al een beetje wat het is. Deze professional begeleidt je bij het creëren van een gezonde levensstijl. Hierbij word je letterlijk gecoacht.

Een leefstijlcoach kijkt naar alle aspecten van je leefstijl; voeding, beweging, slaap en stress. Ook ontspanning en zingeving zijn onderdelen die besproken kunnen worden. Al deze factoren hebben namelijk invloed op hoe gezond je bent en hoe prettig je je voelt.

Wist je dat...

…een leefstijlcoach je ook kan leren om te gaan met bepaald gedrag. Zo kan een coach je helpen om niet over te geven aan ongezonde verleiding op bijvoorbeeld verjaardagen of feestjes. Je kijkt samen naar je motivatie, valkuilen en oude gewoontes. Door je wilskracht te vergroten kun je terugval voorkomen.

Wat mag je verwachten van een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach vertelt je niet wat je moet doen, maar legt de verantwoordelijkheid bij jou. Hij/zij begeleidt je zodat je zelf keuzes kunt maken. Je kunt een coachende rol verwachten, in plaats van een adviserende.

Samen met een leefstijlcoach kun je werken aan alle aspecten van een gezonde levensstijl. Door te werken aan je (dagelijkse) gewoontes zul je je beter voelen. Je werkt toe naar een bepaald doel, bijvoorbeeld meer energie of een betere balans. Zo kan het helpen om aan je stressniveau te werken om zo gewicht te verliezen.

Wist je dat...

…leefstijlcoaching een-op-een kan zijn, maar ook in groepsvorm. Wanneer je begeleiding krijgt in een groep, heb je nog steeds je eigen gezondheidsdoelen waaraan je werkt, maar daarnaast vind je veel steun en motivatie bij elkaar.

Wanneer mag iemand zichzelf leefstijlcoach noemen?

Een leefstijlcoach is geen beschermde titel, wat inhoudt dat iedereen zich zo mag noemen. Er zijn wel opleidingen tot leefstijlcoach. Om er zeker van te zijn dat je coach de juiste kennis in huis heeft kun je altijd even navraag doen. 

Wist je dat...

…de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) criteria heeft voor haar leden? Om lid te kunnen worden heb je namelijk een hbo- of wo-diploma nodig en heb je een opleidingsprogramma gevolgd dat aangeschreven wordt door de BLCN. Je kunt via de site van de beroepsvereniging leefstijlcoaches terugvinden welke coaches aangesloten zijn bij de beroepsvereniging.

Groepsbegeleiding wordt in enkele gevallen vergoed

Wordt een leefstijlcoach vergoed door de zorgverzekeraar?

Wanneer een leefstijlcoach lid is van de beroepsvereniging (BLCN), wordt groepsbegeleiding vergoed door de basisverzekering. Er geldt geen wettelijke eigen bijdrage of eigen risico. Je kunt bij je zorgverzekeraar vragen of je leefstijlcoach aangesloten is.

Ook moeten deze programma’s van 24 maanden erkend zijn en een kwalificatie hebben.  Daarnaast moet je zelf ook aan een aantal voorwaarden voldoen om deze ondersteuning volledig vergoed te krijgen. 

  • Je bent ouder dan 16 jaar
  • Je hebt een BMI boven de 30, of een BMI tussen de 25 en 30 gecombineerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of een aanwezige ziekte die relatie heeft tot overgewicht
  • Je bent gemotiveerd om het complete programma van 2 jaar te volgen
Tip

Neem altijd eerst contact op met je zorgverzekering. Zo kom je erachter of het programma voldoet aan bovenstaande eisen en of je voldoet aan de voorwaarden.

Wat is het verschil tussen een diëtist, leefstijlcoach en voedingscoach?

Er zijn veel verschillende hulpverleners die je kunnen helpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Het kan hierdoor lastig zijn om de juiste persoon te vinden. Daarom hebben we hieronder uiteengezet welke specialiteiten de verschillende professionals hebben. 

Een diëtist geeft advies op het gebied van leefstijl en voeding

De diëtist

Een diëtist is een opgeleide professional die de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek gestudeerd heeft. Deze specialist heeft veel kennis over en ervaring met voedingsadviezen met betrekking tot ziekte en gezondheid.

Zo helpen ze niet alleen mensen die willen afvallen en aankomen, maar ook mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of andere ziektebeelden. Ze gebruiken leefstijl- en voedingsadviezen als (hulp)middel om je gezondheid te verbeteren. 

Wist je dat...

…een diëtist wordt vergoed door de basisverzekering. Let er wel even op dat je eerst je eigen risico dient te gebruiken.

Een leefstijlcoach begeleid het ontwikkelen van een gezonde leefstijl

Leefstijlcoach

Een leefstijlcoach begeleid je bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Deze professional kijkt niet alleen naar voeding, maar ook naar beweging, slaap, stress en ontspanning.

Om deze titel te kunnen gebruiken is wettelijk gezien geen opleiding nodig, maar er zijn wel opleidingen. Veel leefstijlcoaches hebben opleidingen gevolgd. 

Wist je dat...

…wanneer je als leefstijlcoach wil aansluiten bij de beroepsvereniging moet je voldoen aan bepaalde criteria. Dit heeft invloed op een eventuele vergoeding door de zorgverzekeraar. 

Een voedingscoach neemt een ondersteunende rol op zich bij voeding

Voedingscoach

Een voedingscoach helpt je op het gebied van gezondheid, gewicht en leefstijl. Ook voor deze professional is wettelijk gezien geen opleiding nodig, maar er zijn wel opleidingen. Deze specialist kijkt, net als de diëtist, verder dan alleen voedingsadvies. Een voedingscoach neemt ook een begeleidende en ondersteunende rol op zich. 

In sommige gevallen wordt een voedingscoach vergoed door de zorgverzekering. Je kunt het beste contact opnemen met je eigen verzekeraar voor meer informatie.

Wist je dat...

…bij gezondheidsklachten stuurt een voedingscoach je door naar een diëtist of huisarts.

De vier toegevoegde waardes van een leefstijlcoach

Een leefstijlcoach kan je helpen om je gezondheid te verbeteren en je gezondheidsdoelen te behalen. Dat doet deze specialist onder andere door:

Langdurige begeleiding

Een leefstijlcoach ondersteunt je voor een langere tijd, waardoor je geleidelijk een gezonde kunt levensstijl aanleren. Je kunt alle tips en veranderingen stap voor stap toepassen in je leven. 

Brede ondersteuning

Een leefstijlcoach kijkt niet enkel naar je voedingspatroon, maar ook naar andere belangrijke factoren die van invloed zijn op een gezonde levensstijl. Denk aan beweging, stress, slaap en rust. Het is een integrale aanpak.

Je te motiveren

Motivatie is een belangrijk bij het maken van de stap naar een gezonde(re) levensstijl. Een leefstijlcoach zal samen met je kijken naar je motivatie en deze omzetten in haalbare doelen. Ook zal hij/zij je ondersteunen om deze motivatie vast te houden en je motiveren als het even tegenzit.

Je te ondersteunen

Onder begeleiding van een ervaren coach kun je samen toewerken naar goede resultaten. Een leefstijlcoach is er om je te blijven steunen om je doelen te bereiken. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Sportmaatje - samen sporten is veel leuker

Sportmaatje - samen sporten is veel leuker

Behoor jij tot de (grote) groep mensen die graag naar de sportschool zou willen gaan, wel de resultaten wilt, maar dat l...

Stevia

Stevia, wat is het en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Stevia is al eeuwen populair in Zuid-Amerika. Toch is er de afgelopen decennia veel media aandacht geweest voor het gebr...

Koortslip behandelen: de 10 meest effectieve tips!

Koortslip: De Oorzaken en Effectieve Behandeling

Snel een koortslip behandelen is voor veel mensen een prioriteit. Een koortslip kan erg vervelend zijn: het jeukt, brand...

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, ...

Floaten in een floating cabine

Floaten in een floating cabine

Floaten, het klinkt misschien heel zweverig, en eigenlijk is het dat ook. Maar wel in de letterlijke betekenis van het w...

Toon meer (4)