Sportvasten

Sportvasten

Sport je regelmatig? En heb je weleens aan vasten gedaan?

Er bestaat een trainingsmethode waarin je deze twee combineert: sportvasten.

Je kunt hiermee je sportprestaties verbeteren én enkele kilo's kwijtraken in korte tijd.

Lijkt je dat wat? Lees dan alles over deze revitaliserende methode in onderstaand artikel.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is sportvasten?

Sportvasten is geen dieet. Het is een intensieve trainingsmethode die 10 dagen duurt. In die 10 dagen ondergaat je lichaam een 'metabolic switch'.

Je metabolisme (stofwisseling) gaat anders werken. Waar je spieren en lever normaal gesproken suikers gebruiken om energie uit te halen, worden ze binnen het sportvasten getraind om vet te verbranden om energie uit te halen.

Je gaat je overtollige vetreserves 'aanspreken'; als eerste het viscerale vet (buikvet). Zo val je in die 10 dagen al enkele kilo's af.

Dit is niet per se het hoofddoel. Sportvasten is vooral een gezondheidsprogramma en zal op de lange termijn zorgen dat je gezond blijft waardoor de kilo's er niet makkelijk meer aankomen. Het is dus geen crashdieet.

Na het sportvasten zul je minder het verlangen hebben naar suiker. Je zult je minder snel laten gaan door enorm te gaan snoepen en snaaien.

Voor de fanatieke sporters is sportvasten ook vooral een uitdagend programma om de sportprestaties te verbeteren. Je uithoudingsvermogen wordt steeds beter.

Dit omdat de spieren 'omgebouwd' worden en zich kunnen richten op de vetvoorraden, waar er veel meer van aanwezig zijn dan de suikervoorraden in ons lichaam. Dat levert dus een haast eindeloze bron van energie op.

Sportvasten zorgt voor een structurele verandering in je metabolisme.

Voorbereiding

Het traject kun je bij veel sportscholen volgen. Je kunt zoeken naar een locatie bij jou in de buurt waar een coach aanwezig is. Er zijn ongeveer 200 sportvastenbegeleiders werkzaam door het hele land.

Voordat je begint met sportvasten heb je een intakegesprek met je coach en krijg je een startpakket met alle benodigdheden.

Je hebt dan al afgesproken hoeveel uren begeleiding je graag wilt en nodig hebt. Voor het startpakket inclusief 3 uur begeleiding zit je qua kosten rond de 300 euro. Je houdt dan ook contact met je coach tijdens de kuur.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Hoe zien de 10 dagen sportvasten eruit?

Je krijgt een speciaal 'dieet' voorgeschreven door je coach. In de eerste dagen eet je nog fruit, groenten en nootjes. Daarna bijvoorbeeld alleen een salade en soep. Daarna volgen 3 dagen van alleen sappen. Om de laatste 4 dagen je spijsvertering weer op gang te helpen.

Je moet hiernaast ook voedingssupplementen slikken. In die voedingssupplementen zitten aminozuren, vetzuren, vitamines en mineralen.

Deze supplementen zijn 'op maat' gemaakt en dus niet te vervangen door supplementen uit de drogist of apotheek. Er is veel onderzoek gedaan naar de juiste verhoudingen van de voedingsstoffen in de supplementen.

Je sport een klein half uurtje per dag. Dit hoeft niet op hoog niveau; zolang je het gewoon goed volhoudt is het prima. Het gaat de eerste dagen echt om het vasten (de kuur) en het herstel van het sporten tijdens het vasten.

Na de eerste dagen vindt de transformatie al plaats van verbranding van suikers naar verbranding van vet. Je lichaam went hier vrij snel aan, al zal het de eerste dagen wel zwaar zijn omdat je lichaam zich moet aanpassen.

Het is dan ook aan te raden om op die dagen verder geen inspannende dingen op de planning te hebben staan; zowel fysiek als psychisch. Een paar dagen vrij hebben/nemen is geen onnodige luxe.

Afwijken van de voorgeschreven kuur of het aantal minuten sporten is niet verstandig. Alcohol drinken is ook absoluut not done!

Lees ook: sapvasten

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Ben ik geschikt voor sportvasten?

Niet iedereen is geschikt voor sportvasten. Als je bepaalde medicijnen slikt of bepaalde medische aandoeningen hebt (bijvoorbeeld iets met je schildklier) dan is het niet mogelijk om dit traject te volgen.

Soms kan het alleen als je arts hiervoor toestemming geeft. Je kunt vooraf een medische keuring laten doen om dit uit te zoeken.

Om jezelf geld en moeite te besparen is het verstandig om al in goede conditie te zijn voordat je aan deze kuur begint.

Om het vasten en sporten tegelijk te kunnen volhouden, is het goed als je al wat gewend bent qua inspanning; dus dat je een half uurtje fietsen of hardlopen op goed niveau kan volhouden.

Je kunt een geschiktheidstest doen online en je kunt (moet!) van tevoren een voorbereidingstest doen bij een coach omtrent je conditie.

Verder is het belangrijk dat je écht gemotiveerd bent om dit te doen en ook na de kuur bereid bent om te blijven sporten en gezond te blijven eten.

Je kunt natuurlijk wel weer vast voedsel gaan eten, maar je blijft letten op beperkte inname van koolhydraten en snelle suikers.

Sportvasten: gevaarlijk of gezond?

Het is van belang dat je goed begeleid wordt tijdens het sportvasten.

Er zijn speciale coaches, die opgeleid zijn om je te adviseren en motiveren en die deskundig zijn in de werking van je lichaam tijdens de training. Zij weten precies hoe het lichaam zal reageren en wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn.

Je lichaam wordt als het ware teruggebracht naar hoe het zich gedroeg in de oertijd, waar het ook gebruik maakte van de vetreserves. Dat is dus best zwaar, maar ook een natuurlijk proces, wat het lichaam kan dragen.

Je kunt de eerste dagen last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid, je slap voelen en een slechte concentratie hebben. En wellicht ook een hongergevoel (eigenlijk meer een verlangen naar suiker). Voldoende rust nemen is dus belangrijk.

Na een paar dagen 'adapteert' het lichaam de nieuwe vorm van energie-opname. Het lichaam is er dan beter en sterker uitgekomen.

Je krijgt tijdens de kuur alle benodigde voedingsstoffen binnen d.m.v. groenten, fruit en voedingssupplementen, dus je hoeft je wat dat betreft geen zorgen te maken over je gezondheid.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Resultaten na het sportvasten

Wat het resultaat is na het sportvasten is uiteraard per persoon verschillend. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de training hebt kunnen volhouden tot het einde!

Of je bent afgevallen is afhankelijk van een paar factoren:

1. Wat was je gewicht toen je aan de kuur begon? Hoe hoger je gewicht is, hoe sneller je afvalt. Ook de hoeveelheid spiermassa bepaalt hoeveel je afvalt.

2. Ben je een man of een vrouw? Mannen vallen over het algemeen sneller af. Zij zullen gemiddeld 4 tot 6 kilo kwijtraken in 10 dagen. Vrouwen raken gemiddeld 2 tot 4 kilo kwijt.

Als je de kuur tot een goed eind brengt en je daarna ook houdt aan de adviezen van de coach dan zul je waarschijnlijk blijven afvallen of in ieder geval op gewicht blijven. Er zal geen jojo-effect plaatsvinden.

  • Je voelt je veel energieker en vitaler en voelt niet meer de constante hunkering naar suikers. Je bent helemaal 'ge-reset' en in balans.
  • Het kwijtraken van het buikvet levert veel gezondheidsvoordelen op. Buikvet zorgt ervoor dat je lichaam ontstekingssignalen afgeeft. Je bent dan vatbaarder voor ziektes. Na het sportvasten zal je weerstand veel hoger zijn.
  • Als je 15 dagen na het sportvasten een inspannings-/conditietest doet op de fiets zul je merken dat je hartslag lager is geworden bij dezelfde instellingen (wattages en trapfrequentie). Bij zo'n sub maximaal test (Astrand fietstest) wordt ook gemeten wat je maximale zuurstofopname is. Die zou eveneens hoger kunnen liggen na het sportvasten.
  • Door deze kuur stijgt het aantal mitochondrieeën in je spiercellen. Mitochondrieën zijn de energievoorzieners in de cellen. Hoe meer je ervan hebt, hoe meer energie de cellen hebben. Sportvasten verhoogt hoogstwaarschijnlijk de aanmaak hiervan. De gezonde cellen zorgen ook voor sneller herstel na blessures.

Na het sportvasten

Als het goed is voel je je energieker en fitter dan voor de kuur. Houd je aan de voedings- en sportadviezen van je coach en maak ruimte voor blijvende verandering binnen je leefstijl.

Je kunt na 2 maanden de kuur eventueel herhalen. 4 keer per jaar is het maximum aantal keer dat wordt aangeraden. Kortere kuren van een paar dagen zijn wel mogelijk maar altijd in samenspraak met je coach.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Intermittent fasting, is het gezond?

Intermittent fasting: de voordelen, nadelen en de verschillende soorten op een rij

Intermittent fasting is hot. Het is een manier om af te vallen die de aandacht trekt. Maar is het gezond? Wat zijn de v...

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Buikvet afvallen

Buikvet, wat is het en hoe raak je het kwijt?

Iedereen heeft vet rond de buik, maar de één wat meer dan de ander. Dit blijkt ongezonder dan vet rondom de heupen, maar...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

vasten

Vasten: alle soorten en voordelen van vasten op een rij

Vasten houdt in dat je een tijdje niets eet, of een zeer beperkt voedingspatroon aanhoudt. Deze vorm van onthouding vind...

Lees wat je gemist hebt

13554 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'