Iedereen heeft vet rond de buik, maar de één wat meer dan de ander. Dit blijkt ongezonder dan vet rondom de heupen, maar hoe komt dat? En moet je afvallen wanneer je meer vet rondom je buik hebt? Daar kom je in dit artikel achter.
Buikvet, wat is het en hoe raak je het kwijt?
Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding
Wat is buikvet?
Buikvet is het vet wat voornamelijk rondom je buik en organen zit. Een ander woord hiervoor is visceraal vet.
In de volksmond wordt ook wel eens het woord “bierbuik” gebruikt. Tegenwoordig wordt steeds meer naar buikvet gekeken, omdat dit meer zegt dan alleen iets over je BMI (Body Mass Index).
Sommige mensen hebben meer aanleg tot het krijgen van buikvet, dit is onder andere afhankelijk van je afkomst, genen, geslacht en leeftijd. De een heeft meer vet op de benen en de ander meer op de buik, dit verschil is normaal.
Je buik hoeft niet per se zo slank te zijn als een fotomodel. Je kunt met behulp van je BMI en buikomtrek kijken of je een gezonde buikomvang en een gezond gewicht hebt.
Wist je dat...
...het erg belangrijk is om niet alleen naar je gewicht en BMI (Body Mass Index) te kijken? Door je buikomtrek te meten, krijg je een goed beeld van je risico op verschillende soorten ziekten.
Meet je buikomvang
Je kunt gemakkelijk thuis je eigen buikomvang meten, op die manier kom je er snel achter of je te veel visceraal vet hebt of niet.
Voor de meest betrouwbare meting is het het beste als iemand anders je buikomvang meet. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je het ook zelf doen. Let er dan op dat je schouders niet omhoog gaan en je rechtop blijft staan. Deze meting is niet betrouwbaar wanneer je zwanger of jonger dan 18 jaar bent.
Hieronder staat een stappenplan hoe je je buikomvang kunt meten.
- Pak een flexibel meetlint.
- Trek je bovenkleding uit en sta rechtop.
- Zorg ervoor dat je ontspannen staat, je schouders laag houdt, recht vooruit kijkt en je buik niet aanspant.
- Meet met het meetlint de omtrek van je buik ter hoogte van je navel. Dit is net onder de onderste rib en boven het bekken.
- Trek het meetlint niet te strak aan.
- Vergelijk de meting met onderstaande tabel om te kijken of je een gezonde buikomvang hebt.
Man (middelomtrek) | Vrouw (middelomtrek) | Beoordeling en advies |
Probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico). | ||
94-102 | 80-88 | Blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld). |
102> | 88> | Probeer af te vallen (verhoogd risico). |
Wanneer je buikomvang te groot blijkt te zijn, is het aan te raden om wat visceraal vet te verliezen. Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts of diëtist, wanneer je vragen hierover hebt.
Risico’s van te veel buikvet
Het hebben van te veel buikvet is ongezond en dit heeft helaas ook gevolgen voor je gezondheid. Het gaat hier voornamelijk om het vet rondom de organen en niet om het onderhuidse vet.
Vet dat direct onder de huid ligt, bijvoorbeeld op je armen of benen, wordt ook wel subcutaan vet genoemd. We gaan slechts in op de risico’s van visceraal vet.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching tool- Wanneer je te veel visceraal vet hebt, heb je meer risico op het krijgen van kanker, ontstekingsaandoeningen en lever- en nierziekten.
- Ook zorgt meer buikvet ervoor dat je minder gevoelig bent voor insuline. Hierdoor kan je lichaam minder goed suiker vanuit je bloed opnemen naar je lichaamscellen. Wanneer je bloedsuiker snel en vaker te hoog is, is het risico op diabetes type 2 verhoogd.
- Daarnaast zorgt te veel visceraal vet voor een verstoring van je bloeddruk en cholesterolhuishouding. Het gevolg hiervan is dat je meer risico hebt op het krijgen van hart- en vaatziekten.
Wist je dat...
…het kan zijn dat je een gezond lichaamsgewicht hebt en toch een verhoogd risico hebt op verschillende ziekten, zoals kanker, een hoge bloeddruk en diabetes type 2?
Buikvet verbranden met een gezonde levensstijl
Met een gezonde levensstijl kun je ervoor zorgen dat je minder visceraal vet krijgt. Helaas is het niet mogelijk om af te vallen op een specifieke plek. Wanneer je gewicht verliest, gaat dit geleidelijk over je lichaam.
Elk beetje vetverlies zorgt al voor een kleiner risico op verschillende ziekten, zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Een gezonde levensstijl bestaat uit twee grote componenten; gezonde voeding en voldoende beweging. Voorbeelden van gezond eten zijn volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit.
Ook over bewegen hoeft niet te zwaar gedacht te worden. Elke keer dat je wél beweegt heeft een positief effect op je gezondheid. Denk aan zwemmen, fietsen en wandelen. Maar je kunt ook bijvoorbeeld vaker de trap nemen in plaats van de lift of fietsend boodschappen doen.
Idealiter bewegen we elke week 2,5 uur matig intensief. Matig intensieve beweging betekent dat je nog nét kunt praten met mensen tijdens het bewegen
Het is niet realistisch of aan te raden om direct over te stappen op het ideale voedingspatroon. Een diëtist of voedingscoach kan je helpen om stap voor stap gezondere keuzes te maken. Door op een rustig tempo een gezonde levensstijl aan te nemen, voorkom je het klassieke jojo-effect.
Buikvet verbranden met behulp van supplementen
Er worden veel verschillende supplementen verkocht welke beloven visceraal vet te verbranden. Helaas is het vaak niet wetenschappelijk bewezen dat deze supplementen werken. Buikvet kun je het beste verbranden met een gezonde levensstijl met normale voeding.
Er zijn enkele voedingsstoffen welke kunnen ondersteunen bij gewichtsverlies en het verbranden van buikvet. Deze voedingsstoffen zitten in reguliere gezonde voeding. Ook zijn er supplementen op de markt waar dit in zit.
Eiwitten
Eiwitten kunnen je helpen om buikvet te verliezen. Dit komt omdat door een eiwitrijke maaltijd de maag de aanmaak van het hongerhormoon remt. Dit hormoon heet ghreline en zorgt ervoor dat je honger krijgt.
Hoe minder dit hormoon aangemaakt wordt, hoe minder honger je hebt. Ook voor eiwitten zijn er verschillende supplementen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan eiwitpoeder, gebroken lijnzaad en eiwitverrijkte voedingsmiddelen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Vezels
Er zijn verschillende soorten supplementen verkrijgbaar welke je kunnen ondersteunen om voldoende vezels binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan Psylliumvezels of vezelverrijkte voedingsmiddelen.
Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt bij het innemen van deze supplementen. Vezels geven je sneller een vol gevoel én je blijft langer verzadigd. Hierdoor zul je automatisch minder eten en trek hebben in bijvoorbeeld zoetigheid
Omega 3
Omega 3 is onmisbaar binnen een gezonde levensstijl. In reguliere voeding krijg je dit vetzuur binnen via plantaardige oliën en vis.
Niet iedereen krijgt er voldoende van binnen en daarom kun je dit aanvullen met een omega 3 supplement. Omega 3 beschermt tegen hart- en vaatziekten. Omega 3 supplementen zijn verkrijgbaar vanuit dierlijke bron, denk aan visvetzuren of vegetarisch, waarbij de omega 3 vetten uit algen komen.
Buikvet bevriezen
Een andere methode om buikvet te verliezen is het bevriezen van vetcellen. Dit noem je cryolipolyse. De FDA heeft deze manier van visceraal vet verwijderen goedgekeurd en is veilig voor je lichaam.
Tijdens de behandeling gaan er vetcellen kapot, welke hierna door het lichaam zelf worden opgeruimd.
Het voordeel is dat je met deze methode op een vrij gemakkelijke manier vetcellen verwijdert. Je hoeft hiervoor niet onder het mes en omliggende cellen en weefsel worden niet aangetast. Daarnaast blijven de vetcellen voor altijd weg.
Het nadeel is dat niet iedereen in aanmerking komt voor deze behandeling. Een arts kan je meer informatie geven of cryolipolyse voor jou geschikt is. Daarnaast geeft het bevriezen van vetcellen geen gegarandeerd resultaat.
Dit komt omdat de hoeveelheid vetcellen niet veel vertelt over het volume vet in je lichaam. Een vetcel kan namelijk groter worden.
Wanneer je meer calorieën eet dan je nodig hebt, kan je lichaam deze extra energie nog steeds opslaan als vet in je vetcellen. Er zijn op dat moment misschien wel minder vetcellen, maar deze zijn wel groter.
Wist je dat...
...het na deze cryolipolyse behandeling nog steeds belangrijk blijft om gezond te eten en voldoende te bewegen? Het bevriezen van vetcellen geeft namelijk geen gegarandeerd resultaat, aangezien je nog steeds in gewicht kunt aankomen.