Skyr: de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen

Skyr is een zuivelproduct uit IJsland dat wereldwijd steeds populairder wordt. Het bevat veel eiwitten en allerlei vitaminen en mineralen, waardoor het een gezonde aanvulling is op je voedingspatroon.

Door dit hoge nutriëntengehalte heeft skyr op verschillende manieren een positief effect op je gezondheid. Zo draagt het bij aan sterke botten, een gezond hart en een stabiele bloedsuikerspiegel.

Je eet skyr onder andere als ontbijt, dessert of tussendoortje, eventueel aangevuld met wat fruit. Maar wat is skyr precies en waarom is het zo gezond? We vertellen het in dit artikel.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies

skyr

Wat is skyr?

Skyr is al meer dan duizend jaar een van de belangrijkste voedingsmiddelen in IJsland.

Het lijkt erg op yoghurt, de zuivelproducten hebben een vergelijkbare smaak. Wel is de textuur van skyr iets dikker.

Wist je dat...

...kwark en yoghurt misschien op skyr lijken, maar wel echt andere zuivelproducten zijn? Skyr wordt soms wel ‘skyr kwark’ of ‘skyr yoghurt’ genoemd, maar dat is dus eigenlijk geen juiste benaming.

skyr yoghurt

De productie van skyr

Skyr wordt gemaakt van magere melk, waarvan de room is verwijderd. De melk wordt vervolgens verwarmd en er worden levende bacterieculturen toegevoegd om het geheel te laten fermenteren.

Wanneer het product is ingedikt, wordt het gezeefd om de wei te verwijderen. Het eindproduct van dit proces is skyr.

Wist je dat...

...je skyr in het Nederlands uitspreekt als ‘skir’, terwijl Amerikanen ‘skeer’ zeggen?

Is skyr gezond?

Skyr bevat een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen. Het bevat weinig calorieën, vetten en koolhydraten, maar wel veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit zuivelproduct is dus zeker gezond!

De voedingswaarde

Dit zijn de voedingswaarden van 100 gram skyr:

  • 60 kcal
  • 10,6 gram eiwitten
  • 3,7 gram koolhydraten, waarvan 3,1 gram suiker
  • 0 gram vetten
  • 0 gram vezels

Skyr is van nature vetarm. Wel wordt er soms room toegevoegd tijdens de productie, waardoor het vetgehalte kan toenemen. Controleer dus altijd het etiket van het product dat je koopt, als je zeker wilt weten dat je een vetarme variant koopt.

Tip

Skyr bevat meer eiwitten dan veel andere soorten zuivel. Namelijk ongeveer 11 gram eiwit per 100 gram. Dezelfde hoeveelheid Griekse yoghurt bevat ongeveer 7 gram eiwit en volle melk ruim 3 gram. Skyr is dan ook de beste keuze in zuivelproducten als je meer eiwit wilt eten.

Vitaminen in skyr

Als je een portie skyr eet, krijg je per 100 gram skyr de volgende vitaminen binnen:

  • Vitamine B2: 12,7% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine B12: 10% van de ADH
  • Vitamine B11 (foliumzuur): 9,6% van de ADH
  • Vitamine B6: 2,3% van de ADH
  • Vitamine B3: 1,75% van ADH

Mineralen in skyr

Ook mineralen zijn ruim aanwezig in dit zuivelproduct. In 100 gram skyr zit onder andere:

skyr kwark

Skyr eten, hoe doe je dat?

Traditioneel wordt skyr gemengd met een paar eetlepels melk en wat suiker, maar het is natuurlijk gezonder om het puur te eten. Je kunt er wel voor kiezen om het te mengen met vers fruit of wat (suikervrije) jam om het wat zoeter te maken.

Er zijn ook allerlei skyr varianten met smaakjes verkrijgbaar. Hier zijn vaak suiker of kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd. Dit maakt deze varianten minder gezond.

Tip

Naast dat je het puur kunt eten, wordt skyr gebruikt als ingrediënt in allerlei recepten, van flatbreads tot muffins.

De vijf gezondheidsvoordelen van skyr

Skyr bevat grote hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor kan het op allerlei manieren bijdragen aan je gezondheid.

1. Het draagt bij aan een stabiel bloedsuiker en sterke botten

Voor de productie van skyr is drie tot vier keer zoveel melk nodig als voor yoghurt. Hierdoor is het erg eiwitrijk en heeft het een hogere voedingswaarde. Uit studies is gebleken dat eiwitten uit zuivelproducten je bloedsuikerspiegel kunnen reguleren en de gezondheid van je botten kunnen verbeteren.

skyr afvallen

2. Het helpt bij gewichtsbeheersing

Eiwit kan ook gunstig zijn voor gewichtsbeheersing, omdat het je een vol gevoel geeft en dus honger vermindert.

Het is zelfs aangetoond dat het eten van eiwitrijke zuivelproducten helpt om gewichtstoename en obesitas te voorkomen.

Er zijn ook aanwijzingen dat eiwitten indirect voor een verhoging van je stofwisseling zorgen, waardoor je lichaam na een maaltijd meer calorieën verbrandt.

Daarbij blijkt uit onderzoek dat de eiwitten uit zuivel kunnen helpen bij het behoud van spiermassa tijdens gewichtsverlies.

skyr gezond

3. Het helpt beschermen tegen botontkalking

Skyr bevat veel calcium, een essentieel mineraal. Ongeveer 99% van het calcium in je lichaam bevindt zich in je botten en tanden.

Onderzoek bij kinderen en tieners heeft aangetoond dat de dichtheid van de botmassa en de groei van de botten samenhangt met de hoeveelheid calcium die ze binnenkrijgen.

Naarmate je ouder wordt, beginnen je botten ook dichtheid te verliezen, wat kan leiden tot poreuze botten en een aandoening die bekendstaat als osteoporose. Onderzoek toont aan dat het verhogen van je calciuminname je hier gedeeltelijk tegen kan beschermen.

Wist je dat...

...eén portie skyr al 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium bevat?

skyr lactosevrij

4. Het kan de gezondheid van je hart bevorderen

Er zijn aanwijzingen dat zuivelproducten zoals skyr in verband kunnen worden gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen.

Dit komt waarschijnlijk doordat zuivel veel mineralen bevat, zoals calcium, kalium en magnesium, die allemaal belangrijk zijn voor een gezond hart.

skyr eiwitten

5. Het ondersteunt de bloedsuikerspiegel

Onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van eiwitten de opname van koolhydraten vertraagt, wat zorgt voor een betere bloedsuikercontrole en een lagere bloedsuikerspiegel.

Skyr bevat veel eiwitten, maar weinig koolhydraten. Hierdoor kan het helpen je bloedsuiker onder controle te houden.

Niet voor iedereen gezond

Als je allergisch bent voor caseïne of wei, kun je beter geen skyr eten. Het is namelijk gemaakt van melk, waar deze twee eiwitten inzitten.

Wanneer je erg slecht op deze stoffen reageert, kan een allergische reactie optreden. Van relatief licht (in de vorm van een opgeblazen buik en diarree) tot ernstig (bijvoorbeeld een anafylactische shock).

skyr lactose vrij

Lactose-intolerantie en skyr

Je verwacht misschien dat je skyr niet verdraagt als je lactose-intolerant bent. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Het proces waarmee skyr wordt gemaakt, verwijdert namelijk 90% van de lactose uit de melk.

Vaak kun je met lactose-intolerantie dus toch (een gematigde hoeveelheid) skyr eten. Skyr is echter niet 100% lactose vrij.

Tip

Ben je lactose-intolerant en wil je skyr proberen? Begin dan met een hele kleine hoeveelheid en bouw dit als het goed gaat verder op. Zo voorkom je dat je last krijgt van vervelende symptomen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

zonnebloemolie gezond ongezond

Zonnebloemolie: gezond of ongezond?

Zonnebloemolie staat op de vierde plek van meest geconsumeerde plantaardige oliën ter wereld. Deze populariteit is ...

Toon meer (272)