Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de originele cheddar kaas en je weet: de Britten zijn absolute meesters in het kaas maken.

Er bestaan veel soorten cheddarkaas: van de traditionele Britse variant tot en met de fabrieksmatige plakjes uit de Verenigde Staten. De eerste is het meest voedzaam en heeft de lekkerste smaak. Deze cheddarsoort heeft bovendien een aantal belangrijke voedingsstoffen. Eet er toch niet te veel van vanwege het hoge vetgehalte.

Ben je een kaasliefhebber? Lees dan snel verder en ontdek waarom je deze kaas op je kaasplank moet hebben. In dit artikel vertellen wij je alles over de oorsprong, de voor- en nadelen voor je gezondheid en delen we andere interessante wetenswaardigheden over deze kaas.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, BSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en Psycholoog

Cheddar kaas

Wat is cheddar kaas?

De pakken met plakjes cheddarsmeltkaas heb je vast weleens gezien of gegeten. Maar cheddar is zoveel meer. Het is namelijk van origine een heerlijke kaas met een authentieke smaak.

De echte cheddar cheese is een halfharde kaas, gemaakt van koeienmelk. De structuur is zowel kruimelig als romig, waardoor een stukje cheddar heerlijk weghapt.

De roots van echte cheddar kaas liggen in het zuidwesten van Engeland in het mooie graafschap Somerset, in de gelijknamige Britse plaats Cheddar. 

Daar vormen de melk van de koeien die grazen op de naburige weilanden en de aanwezige grotten een ideale combinatie. De grotten zijn namelijk een ideale plek om de kazen te laten rijpen.

Wist je dat...

...in Cheddar nog steeds echte cheddar wordt gemaakt? In de Original Cheese Cheddar Company (dat in 1870 werd opgericht door William Small) wordt cheddar cheese op authentieke wijze geproduceerd.

Hoe wordt cheddar kaas gemaakt?

Het maken van deze kaas is bijzonder door het zogenaamde cheddarring proces. Hierbij worden de blokken wrongel opgestapeld, waardoor de kaas meer vocht verliest. Wrongel is de massa van net samengeklonterde eiwitten die uit de melk komen. Dit is het eerste stadium van kaas.

Cheddar soorten

Om de vloeistof van de cheddar zo effectief mogelijk af te voeren, worden de blokken regelmatig omgedraaid. Dit proces is vrij arbeidsintensief, want het wordt met de hand gedaan.

De cheddar kazen die je uiteindelijk koopt, kunnen wit, gebroken wit of geel van kleur zijn. De smaak varieert, afhankelijk van de duur van de rijping. Zo zijn er milde cheddars, maar bestaan er ook soorten die zeer pittig smaken.

Tip

Wil je van cheddar kaas genieten, zonder verleid te worden om er te veel van te eten? Neem dan de extra pittige variant. Deze smaak is sterk en blijft lang aanhouden, waardoor je niet direct de behoefte voelt om nog een stukje te pakken.

Word wegwijs in de wereld van de cheddarkazen

Stap je de kaasboer binnen dan kun je daar een heerlijk stukje oude cheddar kopen, dat echt een delicatesse is. In de schappen van de supermarkt tref je een royaal aanbod aan pakjes met plakjes cheddar. De smaak en structuur van de plakjes zijn totaal anders dan die van dat stuk dat je bij de kaasboer koopt. 

Eigenlijk hebben de cheddarplakjes nog weinig met de echte cheddar uit Somerset te maken. Vaak zijn er andere stoffen aan toegevoegd, zoals kleurstoffen en smeltzouten. De cheddarplakjes zijn daarbij niet echt lekker als hapje of op brood, maar wel ideaal om te smelten voor op je tosti of hamburger.

Cheddar kaas plakjes

Dat er zoveel verschil in cheddar kazen kan zitten, komt doordat de naam van de kaas nooit is beschermd. Daarom heb je behalve de echte Britse cheddar ook allerlei soorten cheddars die in andere landen worden gemaakt.

De plakjes cheddar worden vooral veel in Amerika geproduceerd.

Wist je dat...

...cheddar een van de meest geproduceerde kazen ter wereld is? Het gaat dan met name om de Amerikaanse variant die bestaat uit smeltbare plakjes. Bij deze cheddarvariant is nog maar weinig over van de oorspronkelijke Britse cheddarkaas.

Hoe voedzaam is cheddarkaas?

Doordat er zoveel verschil zit in cheddarkaas, is het moeilijk om exact aan te geven hoeveel voedingsstoffen er in een stukje zitten. Maar gaan we uit van een stukje cheddar in Britse stijl, dan zit er in een portie van 28 gram:

  • 116 kcal
  • 7,1 gram eiwitten
  • 0,9 gram koolhydraten
  • 9,6 gram vetten, waarvan 6,3 gram verzadigd
  • 0,9 gram vezels

Qua mineralen bevat een blokje cheddar het volgende percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH):

  • Calcium: 20% van de ADH
  • Natrium: 8% van de ADH

Ook is cheddar een leverancier van de vitaminen D en K.

Cheddar kaas gezond

Cheddar: de voordelen voor je gezondheid

Het eten van cheddar kaas kan door de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen een positief effect hebben op je gezondheid.

Let wel, het gaat hier om de echte variant en niet de smeltbare plakjes. Daarnaast gaat het om een bescheiden hoeveelheid en dus niet een complete kaasplank. Dit zijn de voordelen:

Cheddar kan helpen om hartaandoeningen te voorkomen

De vitamine K in cheddarkazen kan een bijdrage leveren aan het tegenaan van aderverkalking. Wanneer je niet genoeg vitamine K in je bloed hebt, kunnen er kalkophopingen in je aders ontstaan. Hierdoor wordt je doorbloeding belemmert, wat het risico op een beroerte of hartaanval vergroot.

Cheddar kaas is goed voor je botten

Calcium is essentieel voor een sterk bottenstelsel. Doordat cheddar veel van dit mineraal bevat, kan het de gezondheid van je botten bevorderen. Daarnaast speelt vitamine K ook een rol in het zorgen voor sterkere botten.

Wist je dat...

...er een keurmerk is voor echte cheddarkazen? Als je zeker wilt eten dat je echte cheddar koopt, let dan op het label van West Country Farmhouse Cheddar. Alleen cheddarkazen die op authentieke wijze in Somerset worden gemaakt, mogen dit keurmerk dragen. Bovendien moet de melk van koeien komen die het gras van de weilanden van dit graafschap eten.

Let op het vetgehalte van cheddar

Er zijn niet echte gezondheidsnadelen van cheddar bekend. Toch kun je er niet onbeperkt van eten, want cheddar heeft een hoog vetgehalte, dat voor een groot deel bestaat uit verzadigde vetten. 

Calorieën cheddarkaas

Deze vetten kunnen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed verhogen, wat weer een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Ga je daarom niet te buiten aan cheddarkaas, maar hou het bij een plakje op je boterham of een stukje bij een drankje. 

Dat is sowieso niet verstandig, want naast vetten de kaas ook aardig wat calorieën. Dus wees verstandig en houd het bij een paar kleine blokjes.

Mogelijke intoleranties en allergieën

Doordat cheddar een zuivelproduct is, zijn er twee mogelijke stoffen die voor klachten kunnen zorgen bij overgevoeligheid.

Cheddar kaas bevat lactose

Cheddar kaas bevat lactose

Kun je lactose niet goed verdragen? Dan kun je cheddar kaas beter laten staan. Als je een intolerantie hebt voor lactose, merk je dat bijvoorbeeld aan kramp in je buik, winderigheid of diarree. Deze klachten ontstaan dan vaak na het nuttigen van zuivelproducten.

Cheddar bevat caseïne

In kaas zit het eiwit caseïne. Als je hier allergisch voor bent, kun je onder andere een gezwollen mond, tong, gezicht of keel krijgen. Verder kan je huid op caseïne reageren, waardoor je jeuk, roodheid of uitslag ervaart.

Ook kunnen er verkoudheidsklachten optreden, zoals niezen en hoesten. Een piepende ademhaling of jeukende ogen kunnen ook tot de symptomen behoren.

Tip

Wil je een gezond borrelhapje maken? Steek dan een partje van een verse mandarijn en een stukje cheddar aan een cocktailprikker. Zo snack je verantwoord en voeg je vitamine C toe aan je hapje.

cheddar cheese

Wat kun je doen met cheddar?

Cheddar is een prima snack of broodbeleg, maar je kunt de kaas bovendien op vele andere manieren in de keuken gebruiken. Rasp bijvoorbeeld een stukje cheddar en strooi het over je pasta of omelet. 

Ook kun je met cheddar cheese ovenschotels gratineren. Of geef je gekookte groenten een oppepper met een beetje geraspte cheddarkaas.

Bericht bewaren
Beoordeel
Anniek Ebbers

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

cottage cheese

Cottage cheese: de 5 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n

Kaas: er zijn ontzettend veel soorten van dit zuivelproduct. Harde, geperste kazen, zachte, ongeperste en verse kazen. C...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Toon meer (176)