Rijstwafels, hoe gezond zijn ze eigenlijk?

Eet jij wel eens een rijstwafel en wil je weten of rijstwafels gezond zijn? Ze worden vaak gezien als een verantwoord tussendoortje. Een rijstwafel bevat namelijk weinig calorieën én kan belegd worden met allerlei (gezond) beleg zoals groente, fruit, gerookte kip of zalm

In dit artikel vertellen we je meer over wat voor soort rijstwafels er zijn én of ze gezond zijn.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

rijstwafel gepofte rijst

Wat is een rijstwafel? 

Een rijstwafel is een crackertje gemaakt van gepofte rijst.

Onder hoge druk wordt de rijst tot poppen gebracht. Vervolgens wordt er zout toegevoegd. In sommige varianten vind je nog andere toevoegingen, zoals mais, gedroogde kruiden of kaaspoeder.

Tot slot wordt alles samengedrukt en wordt de wafel op maat gesneden. 

Wist je dat...

... rijstwafels vroeger voornamelijk in natuurwinkels werden verkocht? Tegenwoordig kun je dit product gewoon in de supermarkt kopen. Er bestaan bovendien veel variaties op de traditionele rijstwafel.

Doordat een rijstwafel licht verteerbaar is en weinig calorieën bevat, is het een populair tussendoortje voor jong én oud. Je eet een rijstwafel bijvoorbeeld met pindakaas, avocado, kaas, een gekookt eitje, zalm, gerookte kip, fruit of groente. 

Kleine kinderen (en sommige volwassenen) eten de rijstwafel soms zelfs zonder beleg. Met name rijstwafels met een smaakje (zoals kaas of barbecue) zijn hier erg geschikt voor. Let er wel op dat de meeste wafels met smaakje ongezonder zijn dan de normale variant.

Wist je dat...

... een rijstwafel niet volledig glutenvrij is? Toch kunnen mensen met een glutenintolerantie rijstwafels vaak probleemloos eten. Gluten in rijst hebben namelijk een andere aminozuursamenstelling dan tarwegluten. 

ingrediënten rijstwafel

Waar is een rijstwafel van gemaakt?

Gezonde rijstwafels bevatten alleen zilvervliesrijst en zeezout of bestaan uit een combinatie van meerdere soorten granen.

Meer ingrediënten betekent niet dat rijstwafels ongezond zijn. Een rijstwafel met gierst en boekweit bevat daarbij weer andere voedingsstoffen.

Voedingswaarde van een rijstwafel 

Een rijstwafel is een lichte snack die zo’n 27 calorieën bevat. De wafels zijn lactosevrij en (nagenoeg) glutenvrij. Aan de gepofte rijst is (zee)zout en soms suiker toegevoegd. Wil je een gezonde keuze maken? Bestudeer het etiket dan zorgvuldig.

Hieronder vind je een overzicht van de voedingswaarde van een naturel rijstwafel (7 gram). 

  • 27 kcal
  • 0,5 gram eiwitten
  • 5,7 gram koolhydraten, waarvan 0,1 gram suikers
  • 0,2 gram vetten, waarvan 0 gram verzadigd
  • 0,3 gram vezels
  • 0 gram zout 
rijstwafels koolhydraten

Koolhydraten

Als je met rijstwafels de inname van koolhydraten wilt beperken, dan kan dit. In een volkoren boterham zit namelijk 13,7 gram koolhydraten. Dus door tijdens je lunch je bammetje te verruilen voor een wafel krijg je 8 gram koolhydraten minder binnen. 

Let wel op als je een variant op de normale rijstwafel koopt, het aantal koolhydraten kan per soort en merk verschillen.

Glycemische index van rijstwafels 

De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van koolhydraten. Hoe sneller deze stijgt, des te eerder je opnieuw trek zult krijgen.

De glycemische index van rijstwafels is relatief hoog. Dit betekent dat je niet lang van een voldaan gevoel geniet. Door de wafel met te beleggen met producten die rijk zijn aan gezonde vetten, vezels of eiwitten zorg je ervoor dat het voedsel langer in je maag blijft en verlaag je de GI. 

Wanneer zijn rijstwafels een gezonde optie?

Rijstwafels zijn laag in calorieën, laag in koolhydraten, maar ook laag in vezels. Af en toe een rijstwafel is dus zeker gezond, maar zorg er daarnaast voor dat je voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. 

kinderen rijstwafels

Voor kinderen 

Doordat rijstwafels (net als rijst en heel veel andere voedingsmiddelen) een kleine hoeveelheid arsenicum bevatten, is het met name voor kleine kinderen niet aan te raden om elke dag een rijstwafel te eten. Voor volwassenen kan dit in principe minder kwaad. 

Als maaltijdvervanger

Doordat rijstwafels een relatief hoge glycemische index hebben, kun je concluderen dat het niet verstandig is om onbelegde rijstwafels als maaltijdvervanger te gebruiken. Je krijgt door de hoge glycemische index namelijk redelijk snel opnieuw trek en krijgt zo onvoldoende calorieën binnen.

Sowieso is het niet verstandig om iedere dag je broodmaaltijd te vervangen door rijstwafels, omdat je zo te weinig vezels binnenkrijgt. Af en toe een keer kan geen kwaad, maar zorg dan dat je gedurende je andere eetmomenten wel voldoende vezelrijke voeding eet.

Als tussendoortje is de rijstwafel wel ideaal

Als tussendoortje

Toch kunnen we rijstwafels ook geen ongezond tussendoortje noemen. Sterker nog, doordat rijstwafels weinig calorieën bevatten én heerlijk te combineren zijn met verschillend soort beleg zijn ze juist een prima snack.

Bij lekkere trek kun je bijvoorbeeld beter een rijstwafel met pindakaas of gerookte kip eten dan een koekje of een bakje chips. Ook maak je van de rijstwafel een extra voedzaam snack door er lekker veel groente, fruit of ander gezond beleg op te leggen. 

Tip

Daarnaast is het een voordeel dat je rijstwafels lang kunt bewaren. Het is dus geen slecht idee om altijd een pak in je voorraadkast te hebben staan.

Daarnaast is het een voordeel dat je rijstwafels lang kunt bewaren. Het is dus geen slecht idee om altijd een pak in je voorraadkast te bewaren.

Rijstwafels met een smaakje kun je beter vermijden. Hier zijn vaak veel suikers en zout aan toegevoegd. Varieer in dit geval liever met bijvoorbeeld maiswafels, spelt wafels en linzen wafels.

5 rijstwafel alternatieven 

Rijstwafels met een smaakje kun je beter vermijden. Hier zijn vaak veel suikers en zout aan toegevoegd. Kies daarom voor een naturel variant, varieer met bijvoorbeeld maiswafels, speltwafels, quinoawafels, boekweitwafels of linzenwafels.

Maiswafels gezonder

Maiswafels 

Maiswafels worden gemaakt van (niet genetisch gemanipuleerd) mais en zout. De maiswafel is krokant en knapperig en net wat smaakvoller dan de traditionele rijstwafel.

Maiswafels zijn bovendien glutenvrij. Qua voedingsstoffen zit er weinig verschil tussen de wafels. De wafel van mais bevat net iets meer calorieën, maar ook iets meer eiwitten. 

Quinoa wafels 

Quinoa wafels worden gemaakt van zilvervliesrijst en quinoa. De quinoa zorgt ervoor dat de wafels net iets meer vezels bevatten dan gewone rijstwafels.

Ook krijgen de wafels door de quinoa een knapperige bite en lekkere smaak. Erg groot is het verschil echter niet, aangezien de wafels altijd nog voor het grootste deel uit rijst bestaan. 

Linzen wafels 

Linzenwafels zijn wafels gemaakt van linzenbloem, mais, bloem en lijnzaad. Linzenwafels zijn rijk aan vezels en proteïne (eiwitten) en bevatten weinig koolhydraten.

De wafels vullen iets meer dan een rijstwafel en zijn zeer smaakvol. Ze bevatten meer (gezonde) voedingsstoffen dan de rijstvarianten, maar zijn in verhouding wel een stuk duurder. Linzenwafels zijn een prima alternatief voor rijstwafels (als je budget het toelaat). 

Speltwafels 

Speltwafels bestaan voor 100% uit biologisch spelt en bevatten geen zout. Spelt is een goede bron van vezels en hierdoor een interessant alternatief voor de traditionele rijstwafel.

Ook de smaak van de speltwafels is prima. Houd er wel rekening mee dat de speltwafels over het algemeen een stuk duurder zijn dan gewone rijstwafels. Ook zijn speltwafels niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie

Boekweitwafels verschil rijstwafels

Boekweitwafels 

Boekweitwafels worden gemaakt van rijst, boekweit en mais. Aangezien slechts een derde van de wafel uit boekweit bestaat, is de naam eigenlijk misleidend.

Omdat het aandeel boekweit in de wafels bijna verwaarloosbaar verschillen ze niet bijster veel van rijstwafels. Wel is de smaak en de geur van een boekweitwafel net iets anders. 

Met name maiswafels, linzenwafels en speltwafels zijn een goed alternatief voor rijstwafels. De overige wafels bestaan alsnog voor het grootste deel uit rijst, waardoor de gezondheidsvoordelen niet veel verschillen. Wel verandert de smaak iets, waardoor je deze varianten wellicht iets lekkerder vindt dan een gewone rijstwafel. Dus varieer vooral!

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen lijkt soms enkel een kwestie van diëten, maar vaak is het resultaat van streng diëten slechts tijdelijk. Op een...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

gezond aankomen in gewicht

Aankomen in gewicht: de beste manier om gezond aan te komen

Er wordt zoveel gepraat over afvallen, dat je makkelijk kunt vergeten dat er ook mensen zijn die willen aankomen in gewi...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

Toon meer (329)