Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Steeds meer mensen eten licht verteerbaar eten, omdat dit gezonder zou zijn voor je darmen en je lichaam. Maar is dit ook zo? Daar kom je in dit artikel achter. Lees over de verschillende voedingsmiddelen en voor- en nadelen.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

licht verteerbaar eten

Wat is licht verteerbaar eten?

Licht verteerbare voeding betreft voedingsmiddelen die het maagdarmkanaal zo weinig mogelijk aanwakkeren. In het eten en drinken zitten zo min mogelijk prikkelende en moeilijk verteerbare stoffen.

Een dieet met lichtverteerbare voeding wordt aangeraden voor mensen die bepaalde voedingsmiddelen minder goed kunnen verdragen door bijvoorbeeld maag- en darmaandoeningen of operaties in dat gebied.

Dit dieet heeft een tijdelijk karakter, omdat anders een verhoogd risico bestaat op een tekort aan voedingsstoffen. Daarom wordt er ook aangeraden om altijd gevarieerd te eten. Een dieet met licht verteerbare voeding wordt altijd door een diëtist begeleid.

Door een diëtist worden verschillende adviezen gegeven voor voedingsmiddelen die vermeden kunnen worden. Deze producten kun je hieronder terugvinden. Daarnaast worden er ook algemene adviezen gegeven. Denk hierbij aan voldoende drinken en het eten van kleinere porties verdeeld over de dag.

Je eet in totaal evenveel, maar je verdeelt dit in meerdere kleinere porties. Daarnaast wordt aangeraden om rustig te eten en goed te kauwen. Als laatste wordt roken afgeraden, omdat dit extra prikkels en klachten geven aan het maagdarmkanaal. 

Tip

Het is niet aan te raden om zelfstandig dit dieet te volgen, hiermee leg je jezelf vaak onnodige beperkingen op. Wanneer je denk dat dit dieet je kan helpen, kan je altijd advies vragen bij je arts. 

Wat zijn licht verteerbare voedingsmiddelen?

Een licht verteerbaar eten bevat minder voedingsvezels, vet, harde stukjes en scherpe kruiden en specerijen. Daarnaast eet je binnen dit dieet ook geen gerookte, gefrituurde, extreem koude of warme voedingsmiddelen en koolzuurhoudende dranken.

Het verschilt per persoon wat er wel en niet verdragen kan worden. Dit is de reden dat je voor jezelf kan uitproberen welke producten wel of geen klachten geven.

Wanneer je een voedingsmiddel niet als extra stimulerend of prikkelend ervaart, kan je dit gewoon eten. Dit dieet kent geen “verboden” voedingsmiddelen. Het kan ook zijn dat je nu een bepaald product niet kunt verdragen, maar over een tijdje wel. Dit is de reden dat er wordt aangeraden om producten te blijven uitproberen

Voordelen van licht verteerbaar eten

Voordelen van licht verteerbaar eten

Het doel van een dieet met licht verteerbare voeding is het beter kunnen verdragen van eten. Mensen die, onder begeleiding van een diëtist, licht verteerbaar voedsel eten, ervaren minder klachten. Sommigen zijn zelfs helemaal klachtenvrij.

Een ander voordeel is dat dit dieet flexibel en persoonlijk is. Hierdoor kan het zijn dat je producten kunt eten, die een ander niet kan verdragen.

Er wordt aangeraden om verschillende producten uit te proberen, om hierachter te komen. Ook kun je na enige tijd een product herintroduceren, door een klein beetje te eten van een product waar je normaal gesproken op reageert. Wanneer je hier niet op reageert, kan het zijn dat je dit product nu wel kunt verdragen.

Daarnaast is het een tijdelijk dieet, hierdoor ben je niet voor lange tijd gebonden aan dit beperkte dieet.

Wist je dat...

...een dieet met licht verteerbaar eten veel mensen kan helpen om hun maag- en darmklachten te kunnen verminderen? Denk bijvoorbeeld aan een opgezette buik, buikkrampen en misselijkheid. 

Nadelen van licht verteerbaar eten

Nadelen van licht verteerbaar eten

Het grootste nadeel is het verhoogde risico op een tekort van voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Gevolgen hiervan zijn de afbraak van spieren, botontkalking en algemene zwakheid. Dit kan voorkomen worden door, onder begeleiding van een diëtist, een volwaardig en gevarieerd voedingspatroon te creëren. 

Dit is gelijk een tweede nadeel; het wordt aangeraden om dit dieet alleen te volgen onder begeleiding van een diëtist. Het is niet aan te raden om dit dieet zonder professionele begeleiding te volgen.

Daarnaast kun je met dit dieet niet alle voedingsmiddelen eten, waardoor dit een beperkt dieet is. De producten die je wel of niet kunt eten verschilt per persoon, waardoor je geen kant-en-klaar dieet kunt volgen. Dit kan het ingewikkeld maken.

Tip

Het is verstandig om dit dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen. Hij/zij kan je helpen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Samen kun je kijken naar een passend dieet welke volwaardig en gevarieerd is.

Licht verteerbare voeding bij maag- en darmklachten

Er zijn veel verschillende maag- en darmklachten, dit komt omdat het maagdarmkanaal lang en divers is. De klachten kunnen hierdoor voorkomen tussen de mond en de anus. Denk bijvoorbeeld aan moeite met kauwen (mond), misselijkheid (maag) en buikkrampen (darmen).

Licht verteerbare voeding bij maag- en darmklachten

Wanneer je maag- en/of darmklachten ervaart, wordt er niet gelijk aangeraden om licht verteerbare voeding te eten en drinken. Over het algemeen gaan spijsverteringklachten vanzelf over en is een kleine aanpassing in de voeding al voldoende.

Denk bijvoorbeeld aan vezelrijke en gevarieerde voeding. Ook kan rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging helpen om klachten te verminderen of voorkomen.

Tip

Wanneer maag- en darmklachten ernstig zijn of niet overgaan, wordt er altijd aangeraden om naar je (huis)arts te gaan. Een arts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist en/of een diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

emotie eten

Emotie eten: eerste hulp bij emotioneel eetgedrag

Heb je ooit zin gehad om een stuk chocolade of een zak chips te eten na een stressvolle werkdag? Dan ben je niet de enig...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Buikpijn bij ijs

Buikpijn na het eten van ijs; hoe kan dat?

In de zomer heb je wel eens behoefte aan een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan het str...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Je wilt gezonder eten, afvallen, aankomen of op gewicht blijven. Een voedingsschema geeft je meer houvast bij het behale...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Toon meer (470)