Buikkrampen verhelpen

Last hebben van buikkrampen is een veelvoorkomende aandoening. Wanneer je hier last van hebt dan wil je eigenlijk niets anders dan liggen.

Maar zijn er nog andere dingen die je kunt doen om de kramp te verminderen? We geven je in dit artikel tips hoe je op natuurlijke wijze buikkrampen verhelpen kunt.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Symptomen buikkrampen

Symptomen buikkrampen

Buikkrampen kunnen overal binnen je spijsverteringsstelsel voorkomen. Dus overal tussen je slokdarm en je anus. Meestal betreft het de maag, dikke darm, dunne darm of endeldarm.

De pijn is dan te voelen in je onderbuik, onder de navel, of meer richting je zij / flanken. Deze kan uitstralen naar je borststreek en rug.

Je hebt dan last van stekende pijnscheuten. Die komen en gaan en als ze langskomen kun je meestal moeilijk rechtop blijven staan of zitten. 

Deze kunnen samengaan met een opgeblazen gevoel, winderigheid en verstopping (obstipatie / constipatie). 

De ontlasting gaat dan niet gemakkelijk naar buiten en wordt hard; gassen bouwen zich op en de darmen gaan protesteren.

Wist je dat...

...je van verstopping praat, wanneer je minder dan 3 keer in de week naar de w.c. gaat (voor een grote boodschap)?

Bij diarree worden de darmen juist snel ontdaan van schadelijke of overdadige, overbodige stoffen. Je kunt dan snel uitgedroogd raken omdat je veel vocht verliest.

Buikkrampen gaan vaak gepaard met klachten als misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, futloosheid, gebrek aan eetlust, gewichtsafname, koorts en zweten.

Uit de hevigheid van de krampen kun je niet altijd afleiden wat de ernst van de zaak is. Onschuldige onderliggende aandoeningen kunnen enorm veel pijn doen terwijl ernstigere oorzaken wellicht weinig klachten geven in eerste instantie.

Oorzaken buikkramp

Oorzaken buikkramp

Buikkrampen verhelpen gaat makkelijker wanneer je de oorzaak kent. Meestal zijn buikkrampen van tijdelijke aard en onschuldig.

Veel baby's hebben last van buikkrampjes omdat hun darmen nog niet zo goed functioneren. Als volwassene kun je last hebben van een buikgriep virus of parasiet.

Ook kun je door bedorven eten een voedselvergiftiging krijgen. Veel mensen ontwikkelen een voedselallergie of voedsel-intolerantie, bijvoorbeeld voor gluten of lactose.

Buikkrampen ontstaan gemakkelijk als gevolg van teveel, te snel, te pikant of te vet eten, vaak ook in combinatie met alcohol.

In het buitenland wordt er bijvoorbeeld vaak meer olie gebruikt bij het bereiden van maaltijden en dat kan zijn uitwerking hebben op je organen. Je galblaas kan grote hoeveelheden vet (met name transvetten) niet altijd verwerken.

Op lange termijn kunnen er ook galstenen ontstaan. Verder is brandend maagzuur vaak de boosdoener als het gaat om buikkrampen.

Sommige etenswaren veroorzaken veel darmgassen. Denk bijvoorbeeld aan onderstaande voedingsmiddelen:

  • Koolsoorten
  • Uien
  • Peulvurchten (zoals bruine bonen)
  • Peper
  • Prei
  • Knoflook
  • Koolzuurhoudende dranken
  • Dranken met alcohol
  • Specerijen

Krampen in de lage onderbuik kun je vaak koppelen aan de werking van hormonen. Dit gebeurt bij de menstruatie, aan het begin van een zwangerschap en de overgang. Het kan te maken hebben met samentrekkingen van de baarmoeder.

Stress en kou zijn eveneens triggers van buikpijn en buikkrampen. Maar ook medicatie zoals reguliere pijnstillers kunnen bij veelvuldig en / of langdurig gebruik bijwerkingen geven.

Wanneer je stopt met roken moet je lichaam zich hier aan aanpassen. Dit kan buikkrampen opleveren. Probeer toch door te zetten want deze klachten zijn van tijdelijke aard.

Ernstigere oorzaken voor buikkrampen

Ernstigere oorzaken voor buikkrampen

Buikkrampen snel verhelpen is zeker in ernstigere gevallen belangrijk.

In ernstigere gevallen kunnen pijnscheuten in de onderbuik veroorzaakt worden door endometriose (baarmoederslijmvlies dat zich buiten de baarmoeder bevindt) of vleesbomen (goedaardig spierweefselgezwel) in de baarmoeder.

Vergiftiging door bepaalde stoffen of een beet van een dier kan eveneens buikkrampen veroorzaken.

Je kunt ook denken aan blindedarmontsteking, buikvliesontsteking, prikkelbare darm syndroom, ziekte van Crohn (een chronische ontsteking van het spijsverteringsstelsel) of colitis ulcerosa (een chronische ontsteking van de dikke darm).

Kolieken zijn krampen die ook wel 'spasmen' worden genoemd. Kolieken zijn samentrekkingen van het gladde spierweefsel van de wand van je holle organen, zoals je maag en darmen.

Overige ernstigere aandoeningen omvatten bijvoorbeeld darmperforatie, lekkende darm, darmafsluiting en darmkanker. Vaak voel je dit in het beginstadium juist niet.

Aandoeningen die pijn kunnen geven en andere organen betreffen dan de darmen zijn bijvoorbeeld een rughernia, blaasontsteking, een maagzweer, ontsteking van de alvleesklier en nierstenen.

Buikkrampen verhelpen

Buikkrampen verhelpen

Om buikkrampen te verminderen en te verlichten zijn er een hoop huis-, tuin- en keukenmiddeltjes beschikbaar!

Ontdoe jezelf allereerst van strakke, knellende kleding.

Ga indien mogelijk liggen, en leg wat kussens onder je hoofd zodat je hoofd wat hoger komt te liggen.

Buikkrampen verhelpen met kruiden, specerijen en de juiste voeding

Buikkrampen verhelpen met kruiden, specerijen en de juiste voeding

Zorg ervoor dat je veel blijft drinken en dan het liefst krampstillende kruidenthee met bijvoorbeeld venkel, kamille, zoethout, steranijs, rooibos of pepermuntolie.

Gember helpt om de spijsvertering te stimuleren.

Pepermuntolie capsules gecombineerd met karwij-olie werken ook verrassend goed.

Een beker warme volle melk of plantaardige melk met anijs kan ook prettig zijn. Soms is het beter om even geen koffie te drinken.

Vermijd zware, vette maaltijden, blijf goed kauwen en maak even een ommetje na het eten, want beweging stimuleert de stoelgang.

Laat onderzoeken of je niet tegen gluten, lactose of koemelk, noten en pinda's en / of aardvruchten kan.

Tip

Je kunt je vezelopname verhogen met een schepje lijnzaad of extra vezelsupplementen zoals psyllium.

Bovendien is het belangrijk om bij buikkrampen weinig suiker, geen alcohol en veel vezelrijke producten te nuttigen zoals groenten, fruit en granen.

Bij constipatie kan het eten van voeding als rabarber uitkomst bieden.

Bij diarree is het goed om veel te blijven drinken in combinatie met vezelrijke voeding zoals een banaan. Bij een buikgriep is het bovendien goed om lichte dingen te eten zoals crackers, rijst en bananen.

Buikkrampen verhelpen met medicatie

Buikkrampen verhelpen met medicatie

Antibiotica kunnen buikkrampen verhelpen bij een bacteriële infectie, maar niet bij een virus.

Je kunt ook één keer per half jaar of vaker indien nodig en gewenst, probiotica slikken. Deze werken zeer goed op de darmflora.

Slik laxerende, krampstillende en / of maagzuurremmende medicijnen met mate, niet op een lege maag en liever niet voor langere periode.

Hormonale anticonceptie kan helpen bij het reguleren van je menstruatie en de daarbij voorkomende buikkrampen.

Je kunt eventueel voedingssupplementen slikken zodat je voldoende vitaminen, mineralen en gezonde vetten binnenkrijgt. Magnesium werkt daarbij krampstillend en kan buikkrampen verhelpen.

Wanneer contact op te nemen met een arts?

Wanneer contact op te nemen met een arts?

Wanneer je hoge koorts krijgt (meer dan 38,5) of bloed in je ontlasting of braaksel hebt, waarschuw dan een arts!

Wanneer je pijn in je borststreek hebt, moeite hebt met slikken of meer dan twee dagen last hebt van diarree of overgeven dan is het eveneens belangrijk om je snel door een arts te laten onderzoeken.

Extra tips tegen buikkrampen

Naast voeding en medicatie zijn er meer dingen die je kunt doen bij buikkrampen. Deze hebben wij hieronder op een rij gezet voor je.

Tip 1: Warmte op de buik

Een warm bad, warme douche of een warmwaterkruik biedt uitkomst en kan de buikkrampen verhelpen. Door de warmte ontspannen de spieren en zullen minder heftig samentrekken.

Tip 2: Doe rustig aan

Je kunt je buik (laten) masseren, richting de onderkant van je lichaam.

Als je gaat liggen op je rug kun je de diepe buikademhaling vanuit de onderbuik toepassen voor meer ontspanning.

Tip 3: Yoga

Yoga is goed voor je hele lichaam. Doe eens een paar 'twists' of de neerkijkende hond ter bevordering van de spijsvertering.

Tip 4: Verminder stress

Alles wat je kunt doen om stress te verminderen, meer rust te krijgen en een goede nachtrust te bevorderen kan buikkrampen verhelpen.

Tip 5: Andere houding op het toilet

Voor een snellere, gemakkelijkere en volledige stoelgang kan het enorm helpen om een andere houding aan te nemen op het toilet, namelijk meer rechtop waardoor je darmen een gunstigere vorm aannemen.

Er bestaat een speciaal krukje dat je om de wc pot zet en deze houding ondersteunt, waarbij je knieën hoger staan dan je billen. Zo'n krukje heet 'squatty potty'. Hiermee kun je buikkrampen verhelpen én voorkomen.

Tip 6: Kijk voor alternatieve geneeswijzen

Zo kun je ook eens denken aan alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur of haptonomie. Ze kunnen je misschien verder helpen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid is een oncomfortabel gevoel in je maag dat vaak gepaard gaat met (het gevoel te moeten) overgeven. Maar di...

Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Licht verteerbaar eten, alle voor- en nadelen op een rij!

Steeds meer mensen eten licht verteerbaar eten, omdat dit gezonder zou zijn voor je darmen en je lichaam. Maar is dit oo...

Magnesium

Magnesium: een onmisbaar mineraal voor je lichaam en hersenen

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam en hersenen. Het mineraal zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiege...

Buikpijn bij ijs

Buikpijn na het eten van ijs; hoe kan dat?

In de zomer heb je wel eens behoefte aan een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan het str...

Constipatie en gebruik laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie en het gebruik van laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie kan erg lastig zijn. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken. Je kunt last hebben van een langdurige o...

Toon meer (44)