Constipatie en het gebruik van laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie kan erg lastig zijn. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken. Je kunt last hebben van een langdurige of kortdurende verstopping van je darmen. Je kunt het oplossen met een laxeermiddel of laxerend eten!

In dit artikel lees je meer over laxeermiddelen en laxerend voedsel. 

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Verlos jezelf van je constipatie met een laxeermiddel of laxerende voeding

Verlos jezelf van je constipatie met een laxeermiddel of laxerende voeding

Iedereen krijgt wel eens met constipatie te maken. Dit is een aandoening waarbij je minder dan drie keer per week stoelgang hebt. Stress, een ander dieet of het gebruik van medicijnen kunnen oorzaken zijn van een ontlasting die tijdelijk minder soepel verloopt

Maar er zijn ook mensen die vaak of langdurig last hebben van een verstopping van de darmen. Of je hier nu tijdelijk of regelmatig last van hebt, er zijn gelukkig oplossingen voor. Een ander voedingspatroon met meer vezels, een actievere levensstijl met meer beweging en het drinken van voldoende water kunnen je stoelgang vaak al op gang brengen.

Lossen deze handelingen het probleem niet op? Dan kan je eventueel een laxeermiddel gebruiken. Laxeermiddelen kunnen ervoor zorgen dat je darmen actiever worden en/of je ontlasting zachter maken, waardoor de verstopping in je darmen oplost.

Wist je dat...

...magnesium ook laxerend werkt? Je moet wel zorgen dat je de juiste variant neemt, zoals magnesiumoxide. Het verlicht niet alleen kuitkrampen en maagklachten, maar bevordert ook de stoelgang.

Vezelrijke voeding tegen ontstopping in je darmen

Verander je levensstijl om verstopping in je darmen op te lossen

Wanneer je problemen hebt met een verstopping van je darmen kun je dit in eerste instantie proberen op te lossen door laxerende voeding te eten. Zorg dan voor een vezelrijk dieet. Vezels houden namelijk vocht vast, waardoor je ontlasting zachter wordt en je darmen in staat zijn om hun werk beter te doen. 

Omdat vocht zorgt voor een zachte ontlasting is voldoende water drinken ook echt een aanrader. Zorg dat je minstens 1,5 tot 2 liter per dag drinkt. Je kunt daarbij ook kiezen voor koffie of thee, maar laat de suiker achterwege en drink ook geen vruchtensap of frisdrank. 

Verder is bewegen bevorderlijk voor de werking van je darmen. Dus maak een dagelijkse wandeling of ga vaker naar de sportschool.

Voorkom obstipatie met laxerende voeding 

Het mag duidelijk zijn: vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang en kunnen worden gezien als laxerende voeding. Maar hoe voeg je deze toe aan je dagelijkse menu? 

Begin je dag bijvoorbeeld met een ontbijt van yoghurt, fruit en havermout. Kies daarbij voor laxerend fruit, zoals pruimen. Eet tijdens je lunch volkorenboterhammen, want ook die zitten boordevol vezels. Zet je voor het diner ook nog eens zilvervliesrijst en peulvruchten op tafel? Dan is dat een mooie afronding van een dag vol vezelrijke voeding. 

Deze verandering van voeding en levensstijl kan ervoor zorgen dat je in de toekomst geen laxeermiddelen meer nodig hebt.

Tip

Het is bekend dat pruimen een laxerende werking hebben. Maar dat geldt ook voor andere fruitsoorten. Lus je dus geen pruimen?  Eet dan een banaan, appel of sinaasappel als je je stoelgang wil bevorderen.

Laxeermiddelen: wanneer vezelrijke voeding en beweging niet genoeg zijn

Drink je veel water, beweeg je geregeld en zit je eetpatroon vol vezels, maar wil het met je stoelgang toch niet lukken?  Dan is een laxeermiddel een hulpmiddel om aan extra vocht en voedingsvezels te komen. Maar let op: laxeermiddelen zijn niet het antwoord als je even niet goed naar het toilet kunt. Ze hebben namelijk diverse nadelen voor je gezondheid.

Als je niet zonder laxeermiddel kan, kies voor een van deze opties:

Kun je toch niet zonder een laxeermiddel? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten laxeermiddelen. Sommige kun je gewoon bij de drogisterij kopen, andere zijn alleen op recept verkrijgbaar. We geven je hieronder een overzicht van de belangrijkste middelen tegen constipatie:

Bulkvormende laxeermiddelen

Bulkvormers zijn echte krachtpatsers in het leveren van voedingsvezels. Dit soort natuurlijke laxeermiddelen kan bijvoorbeeld uit zemelen bestaan. Maar ook psylliumzaad of -vezels helpen met het versoepelen van de ontlasting en zorgen voor beter werkende darmen. 

Bulkvormers zijn vrij vriendelijke natuurlijke laxeermiddelen. Je kunt wel last krijgen van winderigheid of buikkrampen. Ook kan je er een vol gevoel van krijgen. Het is dus niet verstandig om dit laxeermiddel vlak voor het eten te nemen, want de kans is groot dat je dan veel minder trek hebt. Ook voor een goede nachtrust kun je vanwege het volle gevoel beter geen bulkvormer nemen voordat je gaat slapen.

Overigens moet je er wel echt opletten dat je genoeg water drinkt als je psylliumvezels neemt. Bij onvoldoende water gaan ze namelijk klonteren, wat een gevaarlijke opstopping in je darmen kan opleveren.

Wist je dat...

...psylliumvezels niet alleen helpen bij obstipatie, maar ook bij diarree? Je moet ze dan alleen met wat minder water gebruiken, dan bij obstipatie.

Waterbindende laxeermiddelen

Een andere manier voor een zachtere ontlasting zijn de zogenaamde waterbindende middelen, zoals macrogol. Dit laxeermiddel houdt het water in de darm vast, waardoor je stoelgang soepeler wordt. 

Een bekend middel dat gebaseerd is op macrogol is Movicolon. Kies je voor macrogol? Dan heb je minder kans op bijwerkingen dan wanneer je een waterbindend middel gebruikt op basis van lactulose, natriumfosfaat of magnesium. Voldoende water drinken blijft ook bij waterbindende middelen belangrijk voor het gewenste effect.

Bijwerkingen kunnen optreden bij waterbindende middelen

De bijwerkingen die kunnen optreden bij waterbindende middelen variëren van een opgeblazen gevoel of misselijkheid tot en met diarree.

Heb je nierproblemen? Dan kun je waterbindende laxeermiddelen op basis van natriumfosfaat of magnesium beter niet gebruiken.

Darmprikkelende laxeermiddelen

Behalve bulkvormers en waterbindende laxeermiddelen bestaan er ook middelen die je darm chemisch prikkelen. De werking is effectief, maar de bijwerkingen zijn een groot nadeel. Zo kun je pijnlijke buikkrampen en diarree krijgen. Bovendien mag je dit middel niet te lang gebruiken, doordat er gewenning kan optreden en je darmen 'lui' worden.

Natuurlijke laxeermiddelen op basis van sennabladeren

De lijst met de genoemde middelen om een verstopping in je darmen op te lossen is nog niet compleet. Wandel een willekeurige drogisterij binnen en je hebt een grote keuze uit allerlei laxeermiddelen, waaronder sennathee.

Let hierbij wel op! Hoewel thee onschuldig klinkt, horen bij senna ook diverse bijwerkingen. Ook mag je dit middel niet te lang gebruiken.

De bijwerkingen van natuurlijke laxeermiddelen op basis van sennabladeren kunnen variëren. Zo kan je urine verkleuren of kun je last krijgen van maag- en darmklachten. Ben je overgevoelig voor dit middel? Dan liggen galbulten, huiduitslag of jeuk op de loer.  

Serieuzer worden de bijwerkingen als je het middel langer dan twee weken gebruikt. Er kan dan namelijk verlamming van de dikke darm optreden en ook kun je ernstige diarree krijgen. Verder komen vermoeidheid, spierkrampen, hartkloppingen, minder eetlust of sufheid in het vizier door een kalium- en natriumtekort.

Een zetpil als laxeermiddel is ook een optie

Een klysma of zetpil?

Tenslotte kun je nog via een klysma de laxeermiddelen natriumlaurylsulfo-acetaat en sorbitol toedienen. Deze methode biedt een snelle werking, want binnen 20 minuten is er resultaat. Of gebruik een zetpil met bisacodyl. Dan kun je binnen een kwartier tot een uur naar het toilet.

Een klysma veroorzaakt de minste bijwerkingen, maar is onaangenaam in het gebruik. Je krijgt in de regel achteraf geen buik- of darmklachten, maar een geïrriteerde anus is wel mogelijk. De zetpil kan daarentegen buikpijn, buikkramp of diarree veroorzaken.

Een serieuze verstopping in je darmen oplossen is een must: dit is waarom

Een regelmatige en soepele stoelgang ligt aan de basis van je welzijn. Wat een gezond patroon voor ontlasting is, verschilt van mens tot mens. In de regel heb je een normale stoelgang als je minimaal drie keer per week tot drie keer per dag naar de wc gaat. Maar wat voor jou normaal is, weet je natuurlijk zelf het beste. 

Heb je het gevoel dat je een verstoorde stoelgang hebt? Dan voel je je vaak ongemakkelijk. Een goede stoelgang voelt niet alleen prettiger, maar verkleint bovendien de kans op darmkanker. Dit komt doordat je ontlasting dan minder lang in je darmen blijft zitten en ze daardoor minder lang aan schadelijke stoffen worden blootgesteld.

Wist je dat...

...je ook diarree kunt krijgen als je verstopte darmen hebt? Dit komt doordat dunnere ontlasting lekt langs de verharde obstipatie.

Gebruik van medicatie en laxeermiddelen eerst met de arts overleggen

Laxeermiddel in combinatie met medicijnen

Gebruik je medicatie en ben je van plan een laxeermiddel te gebruiken, overleg dan altijd eerst even met je arts. Sommige medicijnen kunnen namelijk de oorzaak zijn van een verstopping. Ook kan een laxeermiddel invloed hebben op de werking van je medicijnen.

Tip

Eet veel volkorenproducten als je jouw stoelgang wil bevorderen. Zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkorenpasta werken laxerend. Ook peulvruchten, noten en groenten zijn prima als laxerende voeding.

Gebruik laxeermiddelen alleen als je niet anders kan

Het is verleidelijk om snel naar een laxeermiddel te grijpen wanneer je stoelgang niet zo soepel verloopt als je gewend bent. Maar gezien alle bijwerkingen loont het om eerst voor alternatieve oplossingen te kiezen. Denk hierbij dus aan het eten van vezelrijke voeding, veel water drinken en vaker bewegen. Op die manier geef je je lichaam de kans om de verstopping zelf op te lossen. Pas als dit niet werkt, is een laxeermiddel jouw redder in nood.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Orthomoleculaire voeding

Orthomoleculaire voeding, wat is het precies?

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Er wordt gedacht dat het je algemene gez...

10x cholesterolverlagende voeding

10x cholesterolverlag­e­n­d­e voeding

Wij hebben in dit artikel de belangrijkste cholesterolverlagers op een rij gezet. Gelukkig is het ook nog eens heel smak...

Wat is een diëtist

Een diëtist helpt bij het behalen van je gezondheidsdoelen

Een diëtist is een bekend begrip, maar weet je waar deze professional je bij kan helpen? Kom er in dit artikel achter wa...

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: het wordt wel de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid genoemd. In één van de eerste onderzoeksresultaten ...

kalium

Kalium: een tekort herkennen en behandelen met kaliumrijke voeding

Je lichaam vereist dagelijks vitaminen en mineralen voor allerlei lichaamsfuncties. Kalium is een belangrijk mineraal. D...

Toon meer (399)