Menstruatieklachten verminderen

Menstruatieklachten verminderen

Wil je je menstruatieklachten verminderen?

Veel vrouwen hebben tijdens hun ongesteldheid last van één of meer ongemakken.

Soms is dit zo ondraaglijk, dat zij genoodzaakt zijn om op de bank of in bed te blijven liggen of, naar horen zeggen, 'kronkelen'.

Heel vervelend als je een actief leven hebt en zeker als je bijvoorbeeld net in die periode een belangrijke afspraak hebt.

Vaak wordt dit probleem niet erkend en begrepen door anderen.

En is het ook niet iets wat vrouwen graag ter sprake brengen (zeker niet bij een mannelijke werkgever).

In deze moderne, geëmancipeerde maatschappij lijkt het soms wel alsof je als vrouw geen last meer zou mogen hebben van de 'maandstonden'.

Toch heeft meer dan de helft van de vrouwen hier maandelijks mee te maken, waarvan 15% ernstige menstruatieklachten heeft.

Bij meisjes ligt dit aantal nog hoger; zo'n 90% kampt met klachten. Hoog tijd voor een artikel van onze kant!

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Menstruatieklachten

Elke vrouw is anders, dus menstruatieklachten zullen dan ook verschillen. Je hoeft niet iedere maand klachten te hebben, en niet iedere maand dezelfde klachten in dezelfde hevigheid.

Sommige vrouwen hebben juist een paar dagen voor de menstruatie last, anderen tijdens de menstruatie en weer anderen tijdens de ovulatie, rond de 14e dag van de cyclus.

Ook het bloedverlies kan verschillen per vrouw. Bij sommige vrouwen kan het bloedverlies zo hevig zijn dat het binnen een uur is doorgelekt.

Dit is natuurlijk ontzettend vervelend; in het dagelijks leven, maar zeker tijdens vakanties en tijdens het reizen. In zo'n geval is het handig om zowel een tampon als maandverband te dragen.

Tijdens de ongesteldheid kun je zowel fysieke als mentale klachten ervaren.

1. Fysieke klachten

Stekende of zeurende krampen in buik en bekkengebied, de (onder)rug en eventueel uitstralend naar de benen.

Menstruele krampen beginnen meestal vlak voor de menstruatie, de piek van de krampen is binnen 24 uur na het begin ervan en ze verdwijnen weer na een dag of 2.

Hoe ontstaan die krampen eigenlijk? Als je ongesteld wordt is de eicel niet bevrucht en verlaat het dikke baarmoederslijmvlies je baarmoeder.

Bij dit proces maakt je lichaam hormonen aan; 'prostaglandinehormonen' om precies te zijn. Deze laten je baarmoederspieren samentrekken, wat kramp kan opleveren. Hoe meer je van dit hormoon aanmaakt, hoe heftiger de kramp.

Prostaglandine zou ook de oorzaak kunnen zijn van P.M.S. (Premenstrueel Syndroom). Over deze aandoening is helaas nog niet genoeg bekend. Wel is duidelijk dat het om dezelfde klachten gaat als reguliere menstruatieklachten.

Naast kramp kun je de volgende lichamelijke klachten ondervinden:

 • misselijkheid en braken
 • duizeligheid
 • koorts
 • pijnlijke borsten
 • gewichtstoename of eetbuien
 • vermindering van de eetlust
 • hoofdpijn
 • opgeblazen gevoel
 • diarree
 • huidproblemen zoals acné

2. Mentale klachten

 • depressiviteit
 • vermoeidheid
 • humeurigheid
 • emotioneel zijn
 • stemmingswisselingen

Klachten kunnen in sommige gevallen ook veroorzaakt worden door een ontsteking, een vleesboom/myoom (goedaardig spiergezwel) in de vagina of baarmoeder, of endometriose (baarmoederslijmvlies dat zich buiten de baarmoederholte bevindt).

Ook kunnen overgangsverschijnselen lijken op menstruatieklachten. Dit kan een gynaecoloog vaststellen na een onderzoek.

Menstruatieklachten verminderen: tips

 • Een warme kruik of pittenzak verlicht het ongemak. Leg er één op zowel je buik als je rug. Er bestaan ook warme verbanden die je op je buik of rug kan plakken; handig voor als je de deur uit gaat en toch ongemerkt de klachten kan verminderen.
 • Een inwendige kruik behoort ook tot de mogelijkheden: de Vagitherm is sinds 2008 op de markt. Het is een soort tampon van kunststof die je verwarmt in heet water en inbrengt, zodat de spieren rondom je baarmoeder zich ontspannen.
 • Neem een lekker bad, eventueel met lavendel-olie.
 • De ZIIVAA riem is een vrij nieuw hulpmiddel, ontwikkeld door een Amerikaanse chiropractor. Het ziet eruit als een riem en zorgt ervoor dat er druk op het bekken wordt uitgeoefend zodat de pijn verminderd wordt.

Andere natuurlijke middelen tegen klachten vind je in het voedsel wat je eet en drinkt tijdens de menstruatie:

 • Drink veel water, liefst in de vorm van thee. Veel soorten thee staan bekend om hun heilzame werking. Denk aan: venkelthee, duizendbladthee, gemberthee, paardenbloemthee, basilicumthee, engelwortelthee, saliethee en pepermuntthee. Vermijdt cafeïne en alcohol.
 • Ook bepaald voedsel bevat voedingsstoffen waarvan je wel wat meer kunt gebruiken in je periode:asperges en zeewier; essentiële vetzuren zoals lijnzaad en lijnzaadolie; ijzerrijke voeding om tekort aan te vullen zoals vlees, broccoli, vette vis, gevogelte, bloemkool, pompoen, tomaten en citrusvruchten; calciumrijk voedsel zoals zuivel, hazelnoten, Chinese kool, boerenkool, spitskool en abrikozen.Over het algemeen kun je zeggen dat goede groenten sowieso altijd goed zijn. Bij wijze van supplement kun je ook vitamine D en magnesium slikken. Vermijdt het gebruik van teveel zout! Eet elke 3 a 4 uur een lichte maaltijd met een laag suikergehalte. Chocolade is heerlijk als je je ellendig voelt, maar zorgt alleen maar voor meer stemmingswisselingen...

Wees lief voor jezelf

 • Vermijdt (emotionele) stress.
 • Draag comfortabele, niet knellende kleding.
 • Geef jezelf een massage: maak cirkelvormige bewegingen over je buik.  En vraag je geliefden of zij lekker over je rug kunnen wrijven.
 • Stretch om menstruatiepijn te verlichten (en door te bewegen/licht te sporten maak je ook endorfine aan waardoor je je beter voelt). Stretchoefeningen en lichte gymoefeningen helpen bij een goede doorbloeding van de onderbuik. Hiermee kun je het zware opgeblazen gevoel verlichten. Probeer dit eens:
 1. Ga liggen op je rug en breng beide benen omhoog in een hoek van 90 graden. Herhaal een paar keer.
 2. Stretch je buikspieren door te buigen en rek jezelf vervolgens weer helemaal uit.
 3. Ga op handen en knieën zitten en maak je rug langzaam afwisselend hol en bol.

Medicijnen tegen menstruatiepijn

Er zijn een hoop medicijnen verkrijgbaar tegen menstruatiepijn. Een aantal hiervan zijn redelijk zwaar. Het is het afwegen en wellicht uitproberen waard.

Als de klachten je echt belemmeren om te functioneren, waarom dan niet?

Als je met natuurlijke oplossingen ook resultaat kunt boeken, is dit naar mijn mening verstandiger. Hieronder een overzicht van de doorgaans voorgeschreven medicijnen:

 • De pil. Deze regelt en vermindert het bloedverlies. De bloeding die in de stopweek van de pil ontstaat, is geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding doordat de hoeveelheid hormonen in uw lichaam afneemt. Je kunt er dus ook voor kiezen om de pil door te slikken en helemaal geen periode van menstruatie te krijgen. Er is een nieuwe pil op de markt, genaamd Qlaira, waarvan wordt beweerd dat deze minder bijwerkingen geeft. Een spiraaltje zou dan weer meer klachten en tevens meer bloedverlies opleveren.
 • Aleve Feminax speciaal tegen menstruatiepijn.
 • Ibuprofen. Gebruik ibuprofen als pijnstiller én om het bloedverlies te verminderen. Ibuprofen zorgt ervoor dat er minder bloedstolsels gevormd worden in de baarmoeder. Wanneer er bloedstolsels in de baarmoeder ontstaan, dan zal het bloedverlies toenemen, zodat de stolsels mee naar buiten stromen. Doordat er minder stolsels worden gevormd bij het gebruik van ibuprofen, zal er minder bloedverlies optreden. Het bloedverlies kan wel met éénderde tot de helft afnemen. Ook tegen de buikkrampen en rugpijn is ibuprofen een zeer goed werkend middel. Neem in de hevigste dagen van je menstruatie driemaal daags een tablet ibuprofen van 400 mg.
 • Medicijnen die de vorming van prostaglandinen tegengaan: Femanpirin, Nurofen, Advil, Diclofenac, ketoprofen of naproxen.
 • Ontstekingsremmende medicijnen zoals acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, dexketoprofen, etoricoxib en indometacine.
 • Paracetamol en coffeïne.
 • Progestageen-hormonen: medroxyprogesteron, dydrogesteron en norethisteron.
 • Tegen P.M.S.: pyridoxine en teunisbloemolie

Voor alle bovenstaande medicijnen geldt: vraag eerst advies bij uw huisarts of apotheek, met name over de dosering. Veel medicijnen kunnen bijwerkingen hebben zoals maagklachten.

Bovendien kan het zijn dat bepaalde medicijnen niet samengaan met elkaar.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Stress verminderen door voeding

Stress verminderen met gezond eten? Dat kan!

Wanneer je stress hebt, ervaar je spanning of druk. Vroeger moest je lichaam snel kunnen reageren op een levensbedreigen...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Echinacea, een krachtig kruid

Echinacea: Voordelen, Bijwerkingen en Allergieën

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, is wereldwijd een van de populairste kruiden. Het is vooral bekend als vrij verkri...

Premenstrueel syndroom (PMS): oorzaken en behandeling

Premenstrueel syndroom (PMS), oorzaken en behandeling

Veel vrouwen zijn er zich niet bewust van dat hun klachten gerelateerd zijn aan PMS. Het is daarom goed om te weten of j...

Ziekte van Ménière

Ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een aandoening aan het binnenoor. Door deze aandoening krijg je problemen met je gehoor en je e...

Toon meer (163)