Menstruatieklachten
Elke vrouw is anders, dus menstruatieklachten zullen dan ook verschillen. Je hoeft niet iedere maand klachten te hebben, en niet iedere maand dezelfde klachten in dezelfde hevigheid.
Sommige vrouwen hebben juist een paar dagen voor de menstruatie last, anderen tijdens de menstruatie en weer anderen tijdens de ovulatie, rond de 14e dag van de cyclus.
Ook het bloedverlies kan verschillen per vrouw. Bij sommige vrouwen kan het bloedverlies zo hevig zijn dat het binnen een uur is doorgelekt.
Dit is natuurlijk ontzettend vervelend; in het dagelijks leven, maar zeker tijdens vakanties en tijdens het reizen. In zo'n geval is het handig om zowel een tampon als maandverband te dragen.
Tijdens de ongesteldheid kun je zowel fysieke als mentale klachten ervaren.
1. Fysieke klachten
Stekende of zeurende krampen in buik en bekkengebied, de (onder)rug en eventueel uitstralend naar de benen.
Menstruele krampen beginnen meestal vlak voor de menstruatie, de piek van de krampen is binnen 24 uur na het begin ervan en ze verdwijnen weer na een dag of 2.
Hoe ontstaan die krampen eigenlijk? Als je ongesteld wordt is de eicel niet bevrucht en verlaat het dikke baarmoederslijmvlies je baarmoeder.
Bij dit proces maakt je lichaam hormonen aan; 'prostaglandinehormonen' om precies te zijn. Deze laten je baarmoederspieren samentrekken, wat kramp kan opleveren. Hoe meer je van dit hormoon aanmaakt, hoe heftiger de kramp.
Prostaglandine zou ook de oorzaak kunnen zijn van P.M.S. (Premenstrueel Syndroom). Over deze aandoening is helaas nog niet genoeg bekend. Wel is duidelijk dat het om dezelfde klachten gaat als reguliere menstruatieklachten.
Naast kramp kun je de volgende lichamelijke klachten ondervinden:
- misselijkheid en braken
- duizeligheid
- koorts
- pijnlijke borsten
- gewichtstoename of eetbuien
- vermindering van de eetlust
- hoofdpijn
- opgeblazen gevoel
- diarree
- huidproblemen zoals acné
2. Mentale klachten
- depressiviteit
- vermoeidheid
- humeurigheid
- emotioneel zijn
- stemmingswisselingen
Klachten kunnen in sommige gevallen ook veroorzaakt worden door een ontsteking, een vleesboom/myoom (goedaardig spiergezwel) in de vagina of baarmoeder, of endometriose (baarmoederslijmvlies dat zich buiten de baarmoederholte bevindt).
Ook kunnen overgangsverschijnselen lijken op menstruatieklachten. Dit kan een gynaecoloog vaststellen na een onderzoek.