Pijnlijke en gevoelige borsten, mogelijke oorzaken & behandeltips

Ben je benieuwd waarom je soms last hebt van pijnlijke, gevoelige borsten? In dit artikel gaan wij op zoek naar de oorzaken, zodat je als vrouw weet hoe je je er tegen kunt wapenen.

Het hebben van pijnlijke of gevoelige borsten is een vervelende en veelgehoorde klacht onder vrouwen. De pijn kan soms zelfs zo hevig zijn dat het je behoorlijk kan afleiden van je dagelijkse activiteiten. Toch zullen veel vrouwen het voor zich houden, omdat het een behoorlijk intiem onderwerp is.

 Vaak is de pijn erg vervelend, maar wel onschuldig. Lees verder en ontdek ook hoe je de pijn kunt verzachten.

Let op: Pijn aan je borsten is wat anders dan pijn op je borst. Dit artikel gaat dus niet over hartkramp (angina pectoris).

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Klachten bij pijnlijke, gevoelige borsten

Klachten bij pijnlijke, gevoelige borsten

Pijnlijke, gevoelige borsten komen veel voor bij vrouwen; zo'n 70% krijgt hiermee te maken. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar.

Je kunt last hebben van gespannen, gezwollen of zware borsten. De pijn kan zeurend, scherp en branderig zijn. Je kunt steken en kramp voelen en je borsten kunnen trekkerig, stug of hard aanvoelen.

Daarbij kun je last hebben van:

  • Jeuk
  • Gevoelige tepels
  • Pijn bij of in je oksel
  • Opgezette klieren (knobbels)
  • Spierpijnachtige pijn
  • Het gevoel dat je borsten beurs zijn

Je kunt klachten hebben aan één van je borsten of aan beide, maar het kan ook slechts een deel van een borst betreffen. Het uidoen van je beha kan opluchten, maar het kan ook voorkomen dat je dan pas pijn ervaart.

Vooral 's nachts kan de pijn erg vervelend zijn en je weerhouden van een goede nachtrust, omdat het moeilijk is om een comfortabele slaaphouding te vinden.

Tip

Wanneer je last hebt van pijn aan je borsten heb je vaak liever niet dat iemand je daar aanraakt. Het is belangrijk voor je relatie om aan je partner uit te leggen wanneer en waarom je deze klachten hebt en hoe hij of zij hiermee om kan gaan.

Oorzaken van gevoelige, pijnlijke borsten

Pijn aan je borsten wordt mastodynie genoemd, voorheen mastopathie. Het is een verzamelnaam voor een reeks klachten waarbij pijn aan de borsten een belangrijk symptoom is. Ondanks dat de aandoening en bijbehorende klachten heel vervelend zijn, zijn ze vaak onschuldig.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Hormonale schommelingen

Het begint al als je als meisje in de (pre)puberteit komt. Wanneer je borsten beginnen te groeien kunnen ze pijnlijk en gevoelig zijn. Hormonen spelen op en dat zorgt voor een verandering van het klierweefsel van je borsten.

Gevoelige borsten door hormonale schommelingen

Pijn tijdens je cyclus wordt cyclische pijn genoemd. Vaak begint de pijn een paar dagen voor je menstruatie en neemt de pijn weer af nadat je ongesteld bent geworden, of een paar dagen erna.

Ook rondom de eisprong (ovulatie) kun je door de stijging van je hormoonlevels (progesteron) klachten hebben. Het gaat daarbij ook om de verhoudingen tussen de hormoonspiegels.

In de overgang daalt het oestrogeen gehalte in je lichaam weliswaar, maar je bijnieren maken nog wel vrouwelijke hormonen aan. Vooral in het begin van de overgang (de pre-menopauze) kun je last hebben van pijnlijke, gevoelige borsten.

Wist je dat...

...de anticonceptie-pil invloed heeft op de aandoening? Dit komt door de hormonen. Kies je een minder sterke pil, dus met een lager oestrogeengehalte, dan kunnen je klachten mogelijk afnemen.

In het begin van je zwangerschap, al na 1 of 2 weken na de conceptie, kun je verandering voelen in je borsten. Je maakt zwangerschapshormonen aan waardoor er meer bloed wordt vervoerd naar je borsten.

Je borsten worden groter en zwaarder, je tepels gaan er anders uitzien en ze kunnen gaan lekken. Je kunt soms je hele zwangerschap last blijven houden van pijnlijke, gevoelige borsten.

Ook tijdens het geven van borstvoeding kun je allerlei klachten krijgen, zoals een ontstoken melkklier, spruw en stuwing. Koude kompressen kunnen de pijn wat verlichten.

Wist je dat...

...ook medische ingrepen en medicatie kunnen zorgen voor gevoelige en pijnlijke borsten. Hormoonbehandelingen, medische ingrepen (bijvoorbeeld het verwijderen van de baarmoeder), (medicijnen voor) een trage schildklier en bepaalde medicatie zoals antidepressiva hebben allemaal invloed op je hormonen.

Gevoelige borsten door stress

Stress

Door stress en spanningen gaan je spieren verkrampen en kun je last krijgen van pijnlijke, gevoelige borsten.

Ook verstoort stress je hormoonhuishouding onder invloed van neurotransmitters zoals adrenaline.

Gevoelige borsten door zware borsten

Zware borsten

Te grote borsten kunnen de oorzaak zijn van lichamelijke klachten. Het kan een belasting zijn voor je rug, nek en schouders en daarbij kan het de doorbloeding verminderen. Door het gewicht kunnen je borsten ook pijnlijk en gevoelig zijn.

Met name tijdens het sporten kunnen je borsten erg veel zeer doen en kun je het bijvoorbeeld ook benauwd krijgen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Gevoelige borsten door overgewicht

Overgewicht

Overgewicht kan eveneens leiden tot zwaardere borsten. Wanneer je afvalt kan het dus zijn dat je pijn ook minder wordt.

Laat producten met toegevoegde suikers staan en maak de switch naar vezelrijke voeding met voldoende vitamines en mineralen. Probeer daarnaast ook dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen.

Gevoelige borsten door kou

Kou

Kou kan een oorzaak zijn van pijnlijke, gevoelige borsten en kan bestaande pijn soms verergeren.

Met name temperatuursverschillen kunnen klachten opleveren, zoals het onder een koude douche stappen of het binnengaan van een ruimte met airconditioning.

Tip

Ben je gevoelig voor extreme temperaturen of temperatuurswisselingen? Dan kan themokleding de uitkomst bieden. Deze kleding helpt om je natuurlijke lichaamstemperatuur vast te houden en kan daardoor de kans op pijnlijke, gevoelige borsten verkleinen.

Gevoelige borsten door een verkeerde beha

Beha's

Een te strakke beha verhoogt de temperatuur van je borstweefsel. Het beperkt de doorstroom van lymfevocht, waardoor afvalstoffen zich kunnen gaan ophopen.

Een beha remt de natuurlijke beweging van je borsten en kan een oorzaak zijn voor pijn.

Eigenlijk is het dragen van een beha dus niet altijd even gezond, zeker niet wanneer je een bh in de verkeerde maat draagt. Heb je na het uitdoen van je lingerie striemen in je huid staan? Dan kun je er vanuit gaan dat je beha te klein is.  

Er is geen bewijs voor de bewering dat je borsten zonder beha sneller zullen gaan hangen. Je lichaam zal de ondersteunende functie juist meer activeren als je geen beha meer draagt.

Zo'n 80% van de vrouwen draagt niet de goede maat beha en / of draagt een bh die onvoldoende ondersteuning biedt. Dit kan komen doordat de beha al wat ouder is. Als vuistregel geldt dat een beha zo'n 8 maanden meegaat, daarna is het tijd voor een nieuwe.

Door hormonale veranderingen veranderen je borsten voortdurend en bij veel vrouwen is de linkerborst groter dan de rechter.

Tip

Ben je gewoon lekker thuis dan is het geen gek idee om je bh achterwege te laten. Draag 's nachts al helemaal geen beha.

Gevoelige borsten door sporten

Sporten

Ongeveer de helft van alle vrouwen ervaart pijn in de borsten tijdens of na het sporten, met name bij het hardlopen. Dit staat in veel gevallen los van de grootte van je borsten. 

Een goede ondersteunende sportbeha is bij het sporten wel belangrijk. Met een goede sportbh hou je je borsten op z'n plek en is de kans op klachten kleiner.

Wist je dat...

...je spierpijn kunt krijgen in de spieren rondom je borsten? Borstspierblessures komen veel voor bij overmatig krachttrainen.

Gevoelige borsten door borstkanker

Borstkanker

In de meeste gevallen is er geen reden om gelijk aan borstkanker te denken als je last hebt van pijnlijke, gevoelige borsten.

Wel is het uiteraard heel belangrijk om borstkanker te kunnen herkennen in een vroeg stadium. Want deze vorm van kanker kan ook voorkomen zonder dat je pijn voelt. 

Zelfonderzoek kan je helpen om borstkanker vroegtijdig te ontdekken. Wanneer je een verharding of knobbeltje voelt doe je er goed aan naar je huisarts te gaan voor verder onderzoek.

Als je een knobbeltje voelt betekent dit niet altijd direct dat het kanker is. Het kan ook een cyste (vochtblaasje) of weefselknobbel (een verhard stukje klier- of bindweefsel in de borst) zijn. Deze knobbeltjes kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn.

Bij borstkanker is er sprake van een groei van kwaadaardige cellen in je borst. Je kunt een hard knobbeltje ontdekken en / of een verandering waarnemen in je tepel, zoals huidintrekking of verkleuring.

Ondanks dat het niet vaak voorkomt kan borstkanker ook ontdekt worden door pijnklachten. Meestal is de pijn lokaal, gelegen in één van de twee borsten.

Tip

Heb je zelfonderzoek gedaan en twijfel je over bijvoorbeeld een bobbeltje? Een bezoek aan je huisarts nooit een verspilde moeite!

Gevoelige borsten door ontstekingen

Ontstekingen

Een aderontsteking of gewrichtsontsteking in je borstgebied, of de ziekte van mondor (een rode streng rondom een ader van de borst) kan indirect de oorzaak zijn van gevoelige of pijnlijke borsten.

Ook na de bevalling kun je last krijgen van een onsteking van je borst (mastitis), dit kan gepaard gaan met een infectie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Pijn en gevoeligheid bij mannen

Mannen kunnen net als vrouwen ook last krijgen van pijn in hun borsten. Bij gynaecomastie ontstaat er borstklierweefsel bij de man. Dit gebeurt onder invloed van hormoonveranderingen rondom de puberteit. 

Volwassen mannen kunnen ook te maken krijgen met gynaecomastie en de daarbij horende pijnklachten. Bijvoorbeeld door hormoonbehandelingen, lever-, nier- of schildklieraandoeningen, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of tumoren.

Borstkanker kan ook bij mannen voorkomen. Dit is vaak een agressieve vorm, dus het is erg belangrijk om er op tijd bij te zijn en regelmatig je borst te onderzoeken op knobbeltjes. Borstkanker bij mannen kan erfelijk zijn.

Wist je dat...

...borstkanker komt ook bij mannen voor. Al zijn het maar zo'n 100 mannen per jaar die hiermee te maken hebben. 

Tips bij gevoelige, pijnlijke borsten

Het is erg vervelend om last te hebben van gevoelige en pijnlijke borsten. Gelukkig zijn er een aantal acties die je zelf kunt ondernemen zodat je de kans op klachten verkleint. Hieronder volgen vier tips.

Tip 1: Let op je voeding

Eet voeding die bijdraagt aan een goede hormoonhuishouding (endocrien systeem). Beperk de inname van (snelle) suikers en bewerkte producten. Eet veel vezelrijke voeding.

Een gebrek aan jodium kan ook zorgen voor meer pijn. Eet dus veel jodiumrijke voeding zoals zeewiersoorten en onverzadigde vetzuren zoals in olijfolie.

Drink voldoende. Drink niet teveel koffie en vermijd alcohol, met name als je al last hebt van hormonale schommelingen.

Tip 2: Gebruik (natuurlijk) pijnstillers

Een goede natuurlijke pijnstiller is het voedingssupplement teunisbloemolie. Ibuprofen en paracetamol zijn doeltreffend in het stillen van pijn, maar slik ze niet te vaak. 

Wist je dat...

...medicatie die de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen remt wordt ook wel gebruikt bij mastodynie.

Tip 3: Stimuleer de doorbloeding

Een warme douche of warm bad, hotpack of kruik kan je pijn verlichten. Een sauna bezoek is ook goed voor je doorbloeding, evenals een borstmassage met olie.

Tip 4: Draag de juiste beha

Veel vrouwen dragen een bh in de verkeerde maat, waardoor je borsten niet voldoende ondersteuning hebben. Daarnaast verhoogt een te strakke beha de temperatuur van je borstweefsel waardoor je borsten gevoeliger worden.

Door hormonale veranderingen veranderen je borsten voortdurend, wat het niet makkelijk maakt om een goede beha aan te schaffen. 

Het aanschaffen van een nieuw bh kun je het beste vlak voor je menstruatie doen. Je borsten zijn dan namelijk vaak iets groter. Als je een beha koopt vlak voor je gaat menstueren weet je dat je wat 'speling' houdt. 

Wist je dat...

...je borsten kunnen vlak voor je menstruatie wel een cupmaat groter zijn dan in de rest van je cyclus. Dit heeft met je hormoonhuishouding te maken.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Natuurlijke middeltjes tegen zonnebrand (om de pijn te verlichten)

Natuurlijke middeltjes tegen zonnebrand (om de pijn te verlichten)

In dit artikel geven we je tips voor het gebruik van natuurlijke middeltjes tegen zonnebrand. Ben je verbrand na een dag...

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, Wij zetten de voor- en nadelen op een rij

Overweeg jij om te stoppen met de pil? Redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie zijn natuurlijk: de wens om zwa...

Premenstrueel syndroom (PMS): oorzaken en behandeling

Premenstrueel syndroom (PMS), oorzaken en behandeling

Veel vrouwen zijn er zich niet bewust van dat hun klachten gerelateerd zijn aan PMS. Het is daarom goed om te weten of j...

Overgang (menopauze)

Overgang (menopauze)

De overgang kan een behoorlijke impact hebben op je leven. Elke vrouw moet er eens aan geloven. En in deze bijzondere pe...

voedingsstoffen zwangerschap

Dit wil je eten tijdens je zwangerschap en bij het geven van borstvoeding

Als er één moment is om te beginnen met een gezond voedingspatroon, dan is het tijdens je zwangerschap. Wat je in die pe...

spieropbouw

Meer spiermassa? Dit wil je eten (+ eiwitrijk menu)

Wil jij een gespierd lichaam? Dan ben je niet de enige. Veel mannen en vrouwen dromen ervan. Spieren worden vaak gezien ...

Lees wat je gemist hebt

13800 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'