Pijnlijke, gevoelige borsten, Oorzaken & tips

Ben je benieuwd naar de oorzaak van pijnlijke, gevoelige borsten? Het is een veelgehoorde klacht onder vrouwen. Deze pijn kan je behoorlijk afleiden van je dagelijkse activiteiten. 

Toch zullen veel vrouwen het voor zich houden. Op het werk bijvoorbeeld zullen ze er niet zo snel over beginnen omdat het toch best een intiem onderwerp is.

Waar komt die pijn vandaan? In dit artikel gaan wij op zoek naar de oorzaken van pijnlijke, gevoelige borsten, zodat je als vrouw weet hoe je je er tegen kunt wapenen. Vaak is de pijn erg vervelend maar wel onschuldig. Lees verder en ontdek ook hoe je de pijn kunt verzachten.

Klachten bij pijnlijke, gevoelige borsten

Klachten bij pijnlijke, gevoelige borsten

Pijnlijke, gevoelige borsten hebben komt veel voor bij vrouwen; zo'n 70% van de vrouwen krijgt hiermee te maken in hun leven. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar.

Je kunt last hebben van gespannen, gezwollen, zware borsten. De pijn kan zeurend, scherp en branderig zijn. Je kunt steken en kramp voelen, je borsten kunnen trekkerig, stug of hard aanvoelen.

Daarbij kun je jeuk hebben, gevoelige tepels, pijn bij of in je oksel, opgezette klieren (knobbels) en een spierpijn achtige pijn hebben alsof je borsten beurs zijn.

Het kan een bepaald deel van een borst betreffen of de gehele borst, maar ook alle twee. Als je je beha uitdoet kan dat opluchten maar het kan ook zijn dat je dan pas pijn ervaart.

Vooral 's nachts kan de pijn erg vervelend zijn en je weerhouden van een goede nachtrust omdat het moeilijk is om een comfortabele slaaphouding te vinden.

Let op: pijn in de borsten is wat anders dan pijn op de borst. Dit artikel gaat dus niet over hartkramp (angina pectoris).

Tip

Wanneer je last hebt van deze pijn is er vaak weerstand tegen het aanraken van je borsten door je partner. Het is belangrijk voor je relatie om aan je partner uit te leggen wanneer en waarom je deze klachten hebt en hoe hij of zij hiermee om kan gaan.

Oorzaken voor gevoelige, pijnlijke borsten

Pijn in de borsten wordt mastodynie genoemd, voorheen vaak mastopathie. Het is de verzamelnaam voor een reeks klachten van pijn in de borsten. Deze klachten zijn in principe goedaardig.

Gevoelige borsten door hormonale schommelingen

Hormonale schommelingen

Het begint al als je als meisje in de (pre)puberteit komt. Wanneer je borsten beginnen te groeien kunnen ze pijnlijk en gevoelig zijn. Hormonale veranderingen zorgen voor een verandering in het klierweefsel van je borsten.

Pijn tijdens je cyclus wordt cyclische pijn genoemd. Vaak begint de pijn een paar dagen voor de menstruatie en neemt de pijn weer af nadat je ongesteld bent geworden, of een paar dagen erna.

Ook rondom de eisprong (ovulatie) kun je door de stijging van de hormoonlevels (progesteron) klachten hebben. Het gaat daarbij ook om de verhoudingen tussen de hormoonspiegels.

In de overgang daalt het oestrogeen gehalte in je lichaam weliswaar, maar je bijnieren maken nog wel vrouwelijke hormonen aan. Vooral in het begin van de overgang (de pre-menopauze) kun je last hebben van pijnlijke, gevoelige borsten.

Wist je dat...

...anticonceptie invloed heeft op het gevoel in je borsten? Dit komt door de hormonen. Kies je een minder sterke pil, dus met een lager oestrogeen gehalte, dan kunnen de klachten wellicht afnemen.

In het begin van de zwangerschap, al na 1 of 2 weken na de conceptie, kun je verandering voelen in je borsten. Je maakt zwangerschapshormonen aan waardoor er meer bloed wordt vervoerd naar je borsten.

Je borsten worden groter en zwaarder, je tepels gaan er anders uitzien en ze kunnen gaan lekken. Je kunt soms je hele zwangerschap last blijven houden van pijnlijke, gevoelige borsten.

Ook tijdens het borstvoeding geven kun je allerlei klachten krijgen aan je borsten, zoals een ontstoken melkklier, spruw en stuwing. Koude kompressen kunnen de pijn wat verlichten.

Wist je dat...

...ook medische ingrepen en medicatie kan zorgen voor gevoelige en pijnlijke borsten? Hormoonbehandelingen, medische ingrepen (bijvoorbeeld het verwijderen van de baarmoeder), (medicijnen voor) een trage schildklier en bepaalde medicatie zoals antidepressiva hebben allemaal invloed op je hormonen.

Gevoelige borsten door stress

Stress

Door stress en spanningen gaan je spieren verkrampen en kun je last krijgen van pijnlijke, gevoelige borsten.

Ook verstoort stress je hormoonhuishouding onder invloed van neurotransmitters zoals adrenaline.

Gevoelige borsten door zware borsten

Zware borsten

Te grote borsten kunnen de oorzaak zijn van lichamelijke klachten. Het kan een belasting zijn voor je rug, nek en schouders en de doorbloeding verminderen. Door het gewicht kunnen de borsten ook pijnlijk en gevoelig zijn.

Met name tijdens het sporten kunnen je borsten erg veel zeer doen en kun je het bijvoorbeeld ook benauwd krijgen.

Gevoelige borsten door overgewicht

Overgewicht

Overgewicht kan eveneens leiden tot zwaardere borsten, en pijn. Wanneer je afvalt kan het dus zijn dat de pijn ook minder wordt.

Gevoelige borsten door kou

Kou

Kou kan een oorzaak zijn van pijnlijke, gevoelige borsten en kan bestaande pijn soms verergeren.

Met name temperatuursverschillen, zoals bij het in en uit de airconditioning gaan kunnen klachten opleveren.

Tip

Er bestaan speciale thermo beha's voor als je gevoelig bent voor kou.

Gevoelige borsten door een verkeerde beha

Beha's

Een te strakke beha verhoogt de temperatuur van het borstweefsel. Het beperkt de doorstroom van lymfevocht, en afvalstoffen kunnen zich gaan ophopen.

Een beha remt de natuurlijke beweging van de borsten en kan een oorzaak zijn voor pijn.

Eigenlijk is een beha dragen dus helemaal niet zo gezond. Je ziet ook vaak de striemen in je huid staan. Ben je gewoon lekker thuis dan is het dus geen gek idee om je beha achterwege te laten. Draag 's nachts al helemaal geen beha.

Er is geen bewijs voor de bewering dat je borsten zonder beha sneller zullen gaan hangen. Het lichaam zou juist de ondersteunende functie meer activeren als er geen beha meer gedragen wordt.

80% van de vrouwen draagt niet de goede maat beha en / of de beha geeft niet voldoende ondersteuning. Door hormonale veranderingen veranderen je borsten ook voortdurend en vaak is de linkerborst ook nog eens groter dan de rechterborst.

Gevoelige borsten door sporten

Sporten

Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart pijn in de borsten tijdens en na het sporten, met name bij het hardlopen. En dat hoeft niks te maken te hebben met de grootte van je borsten. 

Een goede ondersteunende sportbeha is bij het sporten wel belangrijk.

Wist je dat...

...je spierpijn kunt krijgen in de spieren rondom je borsten? Borstspierblessures komen veel voor bij overmatig krachttrainen.

Gevoelige borsten door borstkanker

Borstkanker

In de meeste gevallen is er geen reden om gelijk aan borstkanker te denken als je last hebt van pijnlijke, gevoelige borsten.

Borstkanker kan ook voorkomen zonder dat je pijn voelt. Wel is het uiteraard heel belangrijk om borstkanker te kunnen herkennen in een vroeg stadium.

Zelfonderzoek kan je helpen om borstkanker vroegtijdig te ontdekken. Meestal is de pijn lokaal, gelegen in één van de twee borsten.

Bij borstkanker is er sprake van een groei van kwaadaardige cellen in de borst. Je kunt een hard knobbeltje ontdekken en / of verandering in de tepel zoals huidintrekking of verkleuring.

Ook als je een knobbeltje voelt betekent dit niet altijd dat het borstkanker is. Het knobbeltje kan een cyste (vochtblaasje) zijn of weefselknobbel (een verhard stukje klier- of bindweefsel in de borst). Deze kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn.

Tip

Heb je zelfonderzoek gedaan en twijfel je over bijvoorbeeld een bobbeltje? Een bezoek aan je huisarts nooit een verspilde moeite!

Gevoelige borsten door ontstekingen

Ontstekingen

Een aderontsteking of gewrichtsontsteking in het borstgebied, of de ziekte van mondor (een rode streng rondom een ader van de borst) kan indirect de oorzaak zijn voor gevoelige, pijnlijke borsten.

Pijn en gevoeligheid bij mannen

Mannen kunnen net als vrouwen ook last krijgen van pijn in hun borsten. Bij gynaecomastie ontstaat er borstklierweefsel bij de man. Dit gebeurt onder invloed van hormoonveranderingen. Het kan in de puberteit voorkomen en gaat dan meestal over na de pubertijd.

Onder invloed van hormoonbehandelingen, lever-, nier- of schildklieraandoeningen, gebruik van bepaalde geneesmiddelen of tumoren kunnen ook volwassen mannen te maken krijgen met gynaecomastie, en de daarbij behorende pijnklachten.

Borstkanker komt ook bij mannen voor, al zijn het maar zo'n 100 mannen per jaar die hiermee te maken hebben.

Wel is het vaak een agressieve vorm van kanker dus is het voor een man net zo belangrijk om zich snel te laten onderzoeken. Borstkanker bij mannen kan erfelijk zijn.

Tips bij gevoelige, pijnlijke borsten

Gevoelige en pijnlijke borsten is erg vervelend. Dat is de reden dat we vier tips voor je op een rij hebben gezet.

Tip 1: Let op je voeding

Eet voeding die gericht is op een goede hormoonhuishouding (endocriene systeem). Beperk de inname van (snelle) suikers en bewerkte producten. Eet veel vezelrijke voeding.

Een gebrek aan jodium kan ook zorgen voor meer pijn. Eet dus veel jodiumrijke voeding zoals zeewiersoorten en onverzadigde vetzuren zoals die in olijfolie.

Drink voldoende. Drink niet teveel koffie en vermijd alcohol, met name als je al last hebt van hormonale schommelingen.

Tip 2: Gebruik (natuurlijk) pijnstillers

Een goede natuurlijke pijnstillers is het voedingssupplement teunisbloemolie.

Ibuprofen en paracetamol zijn goede pijnstillers maar slik ze niet te vaak. Medicatie die de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen remt wordt ook wel gebruikt bij mastodynie.

Tip 3: Stimuleer de doorbloeding

Een warme douche of warm bad, hotpack of kruik kan de pijn verlichten. Een sauna bezoek is ook goed voor de doorbloeding, evenals een borstmassage met olie.

Tip 4: Draag de juiste beha

Veel vrouwen dragen niet de juiste beha maat, waardoor je borsten niet voldoende ondersteuning hebben. Daarnaast verhoogt een te strakke beha de temperatuur van het borstweefsel en worden je borsten gevoeliger.

Door hormonale veranderingen veranderen je borsten voortdurend, wat het niet makkelijk maakt om een goede beha aan te schaffen. Pas er het liefst één vlak voor je menstruatie, dan weet je dat je borsten wat 'speling' houden in de beha. Laat je goed adviseren.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

13 oorzaken van vermoeidheid

13 oorzaken van vermoeidheid

Ben je vaak moe en weet je niet precies hoe dat komt? Soms liggen de oorzaken van vermoeidheid voor de hand. Je hebt bij...

Oorzaken van flauwvallen

Oorzaken van flauwvallen

Wat zijn de oorzaken van flauwvallen? Flauwvallen kan beangstigend en onvoorspelbaar zijn. Daarom is het goed om erachte...

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid is een oncomfortabel gevoel in je maag dat vaak gepaard gaat met (het gevoel te moeten) overgeven. Maar di...

Duizeligheid

Duizeligheid

Duizeligheid is enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaak voor; 1 op de...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzend o...

Toon meer (211)
Volg ons