Symptomen
Wanneer de oestrogeenproductie zo verandert, kan dit allerlei processen van het lichaam in de war schoppen. Dit zul je merken aan het lichaam, vaak komen hier typische klachten uit voort. Deze kunnen zowel lichamelijk (fysiek) als geestelijk (mentaal) zijn.
Fysieke klachten
De bekendste lichamelijke klachten tijdens de overgang, zijn opvliegers en transpireren.
Opvliegers
Een opvlieger is een plotseling hitte-gevoel in het bovenlichaam. Je krijgt een rood hoofd, gaat zweten en weet even niet meer waar je het zoeken moet. Zo'n 80 procent van de vrouwen in de overgang krijgt hiermee te maken.
Dit ontstaat, omdat de lichaamsthermostaat gereguleerd wordt door oestrogenen. Bij gebrek hieraan denkt het lichaam dat je het te warm hebt en verwijdt de bloedvaten. Zo komt er ineens heel veel warmte vrij!
Dit kan enkele seconden tot minuten duren en gaat vanzelf weer over.
Transpireren
Door de dysregulatie van je lichamelijke thermostaat, ga je over het algemeen meer zweten. Dit kan via zweetaanvallen, maar ook over het algemeen.
Wat vrouwen in de overgang hierdoor ook hebben, is nachtzweten. Hierbij ga je slapen alsof er niets aan de hand is, maar word je ineens kletsnat en oververhit wakker. Het kan voelen als een koortspiek, maar is binnen enkele minuten weer voorbij.
Naast deze twee bekende klachten, kun je nog meer problemen ervaren tijdens de overgang.
Pijnlijke borsten
Door de veranderingen van de hormonen in het lichaam, kan het klierweefsel in de borsten anders worden. Hierdoor voelen ze gespannen, gezwollen en soms pijnlijk aan bij aanraking.
Na de overgang worden de borsten juist wat platter en kleiner, door de verslapping van het bindweefsel.
Hoofdpijn
De hormonale schommelingen kunnen er ook voor zorgen dat je hoofdpijn of migraine-aanvallen krijgt. Dit kan variëren van een bonzend gevoel tot overgevoeligheid voor licht en stekende pijnen.
Dit kan erger worden door episoden van opvliegers of nachtzweten. Je slaapt slecht, raakt vermoeid of maakt je druk. Hierdoor wordt de kans op algemene hoofdpijnen vergroot.
Spierpijn
De vermindering in oestrogeen heeft ook nadelig effect op de smering van de gewrichten. Ook pezen en bindweefsel worden minder gehydrateerd. Dit kan tot spierstijfheid, pijn en gewrichtsklachten leiden.
Hartkloppingen
Door de daling van de oestrogeenproductie, verliezen we een groot deel van onze bescherming tegen hart- en vaatziekten. Hierdoor stijgt het cholesterol en de bloeddruk. Ook het kloppen van je hart kan onregelmatig worden.
Zo'n 70 procent van de vrouwen in de overgang heeft soms last van hartkloppingen. Dit is heel spannend. Het hart bonst en klopt soms onregelmatig.
Ook roken, drinken, bepaalde medicatie en overgevoelige reacties op bepaalde stoffen (zoals bijvoorbeeld cafeïne) kunnen hierbij de boosdoener zijn.
Duizeligheid
De verandering in de hormoonhuishouding heeft mogelijk ook effect op de evenwichtsorganen. Hierdoor melden veel vrouwen een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid en verminderd evenwicht.
Vaginale problematiek
Door de verminderde oestrogeen, kan de huid bij de vagina dunner en droger worden. Hierdoor kan men pijn bij het vrijen krijgen. Ook kun je jeuk en een trekkend gevoel krijgen aan de huid en vaginale afscheiding.
Ook het risico op blaasontstekingen neemt toe.
Dit kan een groot effect hebben op de zin in seks. Mochten de klachten echter meevallen, dan is juist de gedachte van een minimaal risico op ongewenste zwangerschap soms een positieve motivatie.
Urineverlies
Door verminderde spierkracht en slappere banden kun je incontinentie problemen krijgen. Hierbij verlies je ongecontroleerd (beetjes) urine. Ook kunnen gedeelten van het uro-genitale stelsel, zoals de blaas of endeldarm gaan verzakken.
Haarproblemen
Veel vrouwen krijgen last van haaruitval en droog haar. Op andere plekken kan de beharing juist vermeerderen, omdat de oestrogeenproductie vermindert. Hierdoor krijgen mannelijke hormonen (androgenen) meer invloed.
Mentale klachten
Helaas zijn er ook mentale klachten die tijdens de overgang een duit in het zakje doen.
Vermoeidheid
Veel vrouwen lijden onder algemene moeheid tijdens de overgang. Zo'n 90 procent van de vrouwen krijgt hier namelijk mee te maken. Dit is niet vergelijkbaar met je dag niet hebben, vaak is men echt energieloos.
Hierbij is de aandachtsboog korter, word je vergeetachtiger en kan je prikkelbaar zijn. Vaak wordt dit veroorzaakt door problemen tijdens de slaap (zoals nachtzweten) en problemen bij het inslapen.
Ook is je lichaam door de hormonale veranderingen steeds op zoek naar balans. Dit kost veel energie.
Stemmingswisselingen
De schommelende hormoonspiegel maakt ook, dat vrouwen minder controle over hun emoties lijken te hebben. De gemoedstoestand kan in zeer korte tijd sterk veranderen en reacties kunnen erg verschillen.
Van heel hard lachen, tot keihard huilen.
Dit is niet alleen vreemd voor de omgeving, ook de vrouw zelf heeft hier erg veel last van. Zo'n 9 op de 10 vrouwen krijg hiermee te maken tijdens de overgang.
Lusteloosheid
Ook lusteloosheid kan de overhand krijgen. De balans is zoek, je bent moe en hebt er gewoon helemaal geen zin meer in. Alle veranderingen in het lichaam eisen hun tol.