Bloemkool: gezond, veelzijdig en lekker!

Bloemkool is een erg gezonde en zeer veelzijdige groente. Het zit bomvol voedingsstoffen en beschikt zelfs over bijna alle vitaminen en mineralen die je als mens nodig hebt.

Bloemkool bevat ook unieke plantaardige verbindingen. Deze zouden het risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen en kanker, kunnen verminderen.

Door de milde smaak en de makkelijk te verwerken textuur, past bloemkool in veel gerechten. Je kunt het een hoofdrol geven door het te marineren en te roosteren, maar het kan ook dienen als koolhydraatarme vervanger van rijst. Op die manier eet je ook nog eens makkelijk meer groenten!

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze veelzijdige groente.

Bloemkool behoort tot de koolsoorten

De oorsprong van bloemkool

Bloemkool behoort tot de koolsoorten. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en kwam rond het eind van de 15e eeuw naar Europa. 

Een bloemkool is een uitloper van een wilde koolsoort. Deze wilde kool is ook de voorouder van andere bekende koolsoorten zoals boerenkool, spruitjes en koolrabi.

Soorten bloemkool

Bloemkool is meestal wit, maar er zijn ook oranje en paarse hybriden. De oranje bloemkolen hebben een zoetere smaak. Ook bevatten deze meer bètacaroteen, dat bijdraagt aan gezonde ogen en een gezonde huid. 

Romanesco, oranje en paarse bloemkolen zijn varianten op de bloemkool

Paarse bloemkool heeft een nootachtige smaak en bevat dezelfde antioxidanten als bosbessen. Er is ook een groen-gele bloemkoolsoort, die is opgebouwd uit kleine decoratieve torentjes. Deze soort heet officieel romanesco, maar wordt vanwege zijn uiterlijk ook vaak ‘torentjesbloemkool’ genoemd.

Is bloemkool gezond?

Waarschijnlijk weet je al dat deze witte kool erg gezond is, maar wist je ook dat de hoeveelheid voedingsstoffen in de groente echt indrukwekkend is? 

Bloemkool bevat weinig calorieën en juist veel vitaminen. In feite bevat het bijna elke vitamine en elk mineraal dat je nodig hebt.

In 1 kop (128 gram) rauwe bloemkool zitten de volgende macronutriënten:

  • 32 kcal
  • 2,4 gram eiwit
  • 3,8 gram koolhydraten, waarvan 3,1 gram suikers
  • 0,3 gram vet, waarvan 0 gram verzadigd
  • 3 gram vezels

Bloemkool bevat relatief weinig koolhydraten. Een kopje bloemkool bevat zo’n 4 gram, terwijl bijvoorbeeld een kopje rijst wel 45 gram bevat. Dit is dus ruim elf keer zoveel!

In 1 kop (128 gram) rauwe bloemkool zitten de volgende micronutriënten: 

  • Vitamine C: 77% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine K: 20% van de ADH
  • Foliumzuur (vitamine B11): 14% van de ADH
  • Vitamine B6: 11% van de ADH
  • Kalium: 9% van de ADH
  • Mangaan: 8% van de ADH
  • Vitamine B5: 7% van de ADH
  • Magnesium: 4% van de ADH
  • Fosfor: 4% van de ADH
Tip

Bloemkool is ongelooflijk veelzijdig en kan dus ook heel goed worden gebruikt als vervanging van granen en peulvruchten. Zeker als je een koolhydraatarm dieet volgt. Gebruik het bijvoorbeeld als alternatief voor rijst, als toevoeging aan je pizzabodem of ter vervanging van kikkererwten in hummus. 

Gezondheidsvoordelen

Gezien de vele goede voedingsstoffen, kan het niet anders dat het eten van bloemkool allerlei positieve effecten op je gezondheid heeft. Welke effecten zijn dit zoal? Bloemkool:

Bloemkool draagt bij aan een gezonde spijsvertering

Draagt bij aan een gezonde spijsvertering

Bloemkool is vrij vezelrijk, wat goed is voor je algehele gezondheid. Een kop bloemkool bevat 3 gram vezels. Dit is 10% van je dagelijkse behoefte. 

Vezels zijn belangrijk voor het voeden van de gezonde bacteriën in je darmen. Ze helpen ontstekingen te verminderen en een gezonde spijsvertering te bevorderen.

Tip

Het eten van voldoende vezels kan spijsverteringsaandoeningen helpen voorkomen. Bovendien blijkt uit studies dat een dieet met veel vezelrijke groenten (zoals bloemkool) het risico op verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes, kan verlagen.

Helpt het risico op verschillende ziektes verminderen

Bloemkool is een goede bron van antioxidanten, die je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen. Ook kunnen ze het risico op verschillende andere ziekten, waaronder hartaandoeningen, verminderen.

Bovendien bevat bloemkool grote hoeveelheden vitamine C, dat ook een antioxidant is. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende effecten, die je immuunsysteem kunnen versterken en ook het risico op hartaandoeningen kunnen verkleinen.

Kan bijdragen aan gewichtsverlies

Verschillende eigenschappen van bloemkool kunnen je helpen als je wat wilt afvallen:

  • Het bevat weinig calorieën, slechts 31 calorieën per kopje. Je kunt er dus veel van eten zonder aan te komen. Het kan ook dienen als een caloriearme vervanger van calorierijk voedsel, zoals rijst en bloem.
  • Als een goede bron van vezels, vertraagt bloemkool de spijsvertering en bevordert het een vol gevoel. Dit kan automatisch het aantal calorieën verminderen dat je gedurende de dag eet.
  • Het hoge watergehalte is een ander aspect van bloemkool dat helpt bij je gewicht. Wanneer je veel waterrijke, caloriearme voeding eet, draagt dat bij aan gewichtsverlies.

Ondersteunt een gezond zenuwstelsel

Bloemkool is rijk aan choline. Choline is een essentiële voedingsstof, waar veel mensen een tekort aan hebben. Eén kopje bloemkool bevat 45 mg choline. Dit is ongeveer 11% van de adequate inname (AI) voor vrouwen en 8% voor mannen.

Mensen die niet genoeg van deze voedingsstof binnenkrijgen, lopen een hoger risico op lever- en hartziekten. Ook is er dan een grotere kans op neurologische aandoeningen zoals dementie en Alzheimer.

Wist je dat...

...er weinig voedingsmiddelen zijn die choline bevatten? Bloemkool is, samen met broccoli, een van de beste plantaardige bronnen van deze voedingsstof.

Negatieve effecten

Kan deze supergezonde groente ook nog negatieve effecten hebben op je gezondheid? Voor de meeste mensen niet, maar in sommige gevallen is het toch verstandig om met je arts te overleggen voor je (veel) bloemkool aan je dieet toevoegt:

  • Bij schildklierproblemen: de schildklier is een kleine klier in je hals. Deze maakt belangrijke hormonen aan en heeft jodium nodig om goed te kunnen functioneren. Het eten van extreem veel bloemkool kan ervoor zorgen dat je schildklier geen jodium meer opneemt en dus geen hormonen meer aanmaakt. Voor deze bijwerking moet je wel echt een héle grote hoeveelheid bloemkool eten. Veel meer dan de meeste mensen ooit in één keer zouden eten, dus maak je vooral geen zorgen als er vanavond bloemkool op het menu staat.
  • Bij spijsverteringsproblemen: vezelrijk voedsel zoals bloemkool kan een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. Dit is met name het geval bij mensen met darmaandoeningen.
  • Bij hartaandoeningen: als je bloedverdunners of statines gebruikt voor een hartaandoening, kan je arts je aanraden om voedingsmiddelen met veel vitamine K te vermijden. Deze kunnen je medicijnen namelijk beïnvloeden.
Bereid bloemkool op verschillende manieren

Bloemkool bereiden

Door alle fijne gezondheidseffecten van bloemkool, wil je de groente misschien wel veel vaker in je dieet opnemen. En dat is vrij eenvoudig! Bloemkool is namelijk heel veelzijdig. Je kunt het op allerlei manieren en in meerdere vormen klaarmaken:

Bloemkool koken

De meest klassieke manier om bloemkool te bereiden is door het te koken. Je kookt de roosjes in ongeveer 8 tot 10 minuten beetgaar.

Bloemkoolrijst is een populaire vervanger van gewone witte of bruine rijst

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst is een populaire vervanger van gewone witte of bruine rijst. Je koopt het tegenwoordig kant-en-klaar in de supermarkt, maar kunt het ook makkelijk zelf maken. Hiervoor rasp of maal je een rauwe bloemkool, zodat er kleine korreltjes overblijven. Deze hoef je vervolgens alleen nog kort te koken of te wokken.

Bloemkool uit de oven

Geroosterde bloemkool (uit de oven of van de BBQ) heeft een vleesachtige textuur en een nootachtige, gekarameliseerde smaak. Roer het door een stoofschotel of serveer het als bijgerecht. Lekker met een blauwe kaasdressing!

Rauwe bloemkool kan voor winderigheid zorgen

Bloemkool rauw eten

Ga je helemaal ‘puur natuur’, dan kun je bloemkool zelfs rauw eten. Bijvoorbeeld in een salade of gemixt door een smoothie.

Wees wel een beetje voorzichtig met rauwe bloemkool, want het kan wel een opgeblazen gevoel en winderigheid tot gevolg hebben, zeker als je niet vaak rauwkost eet.

Bloemkoolsoep

Een lekker bloemkoolsoepje is in een handomdraai gemaakt. Wat heb je nodig? Een uitje, een teentje knoflook, een bloemkool, wat verse kruiden naar keuze en wat bouillon. Eitje! Hou je van een gebonden soepje? Voeg dan eens een (halve) aardappel toe. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Acta Sci Pol Technol Aliment (2014). Health effects of dietary fiber. (link)

Nutr Rev. (2009). Health benefits of dietary fiber. (link)

Am J Clin Nutr. (2014) Fruit, vegetable, and fiber intake in relation to cancer risk: findings from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). (link)

Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. (2013) The anti-oxidant properties of isothiocyanates: a review. (link)

Drug Metab Rev. (2004) Isothiocyanates in cancer prevention (link)

Integr Cancer Ther. (2004) Cruciferous vegetables: cancer protective mechanisms of glucosinolate hydrolysis products and selenium (link)

Asian Pac J Cancer Prev. (2013) Cruciferous vegetables: dietary phytochemicals for cancer prevention (link)

Rocz Panstw Zakl Hig. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits (link)

Am J Chin Med.(2011). Botanical flavonoids on coronary heart disease (link)

Nutr Clin Care. (2002). The role of carotenoids in human health. (link)

Nutr Rev (2009) Choline: an essential nutrient for public health (link)

Adv Nutr. (2012) Health Benefits of Fruits and Vegetables (link)

Nutrients. (2013) Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits (link)

Pharmacol Res. (2007) Cruciferous Vegetables and Human Cancer Risk: Epidemiologic Evidence and Mechanistic Basis (link)

Nutrients. (2014) Potential Role of Carotenoids as Antioxidants in Human Health and Disease (link)

Biomed Res Int. (2013) Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Fresh and Processed White Cauliflower (link)

Nutrients. (2016) Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults (link)

Nutrients. (2010) Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health (link)

Nutr Today. (2007) Choline Dietary Requirements and Role in Brain Development (link)

Nutr Rev. (2009) Choline: An Essential Nutrient for Public Health (link)

lees verder
Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te vallen. Afvallen ...

Waarom tomaten gezond zijn

Tomaten: de gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

De tomaat is heerlijk en ook nog eens super gezond. Wist je ook dat een bewerkte vorm van de tomaten zoals tomatensoep e...

Een gezond begin van je dag met muesli als ontbijt

Muesli: Voedingswaarde, Voordelen en Mogelijke Nadelen

Een makkelijk en gezond ontbijtje waarmee je de rest van de ochtend vol zit. Dat is toch de droom van iedereen? Je kunt ...

Toon meer (352)
Volg ons