Aardbei: heerlijk en super gezond. Ontdek alle voordelen op een rij

Ze zijn zoet, verfrissend en een goede bron van vitaminen. Aardbeien zijn de perfecte snack in de zomer, maar wist je dat deze vruchten ook nog heel gezond zijn? Zo zijn aardbeien goed voor je hart, hersenen en bloedsuikerspiegel. Wij leggen je precies uit wat de gezondheidsvoordelen zijn van aardbeien, maar ook welke nadelen er aan dit fruit kleven.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Aardbeien groeien aan de aardbeienplant

Wat zijn aardbeien?

De aardbei is een vrucht die aan de aardbeienplant groeit. Je herkent de aardbei aan de prachtige rode kleur, maar ze heeft ook een mooie vorm die op een hart lijkt. Op de vrucht zitten allerlei kleine deukjes met pitjes en er zit vaak een groen kroontje bovenop de aardbei. 

Herkomst

Het is niet helemaal zeker waar aardbeien oorspronkelijk vandaan komen. Sommige wetenschappers denken dat ze uit Zuid-Amerika gehaald zijn, terwijl anderen denken dat de plant van oorsprong uit Europa komt. Het is wel duidelijk dat het een erg oude vrucht is. Zo aten de oude Romeinen al aardbeien.

Telen

Aardbeien kunnen in Nederland gewoon in de grond groeien, maar worden vaak in een kas geteeld. De temperatuur is daar beter te controleren. Hierdoor kunnen de planten het hele jaar door geoogst worden, want ze rijpen pas wanneer het warm is. Zo zijn aardbeien in de open lucht meestal pas rijp in juni of juli. De vruchten zijn dan niet meer wit of groen, maar hebben een prachtige rode kleur gekregen. 

Een aardbei eet je op verschillende manieren

Hoe eet je een aardbei?

Je kunt aardbeien gewoon in hun geheel eten. Het enige wat je hoeft te doen is het kroontje verwijderen.

De meeste mensen eten ze zo, maar je kan er ook een beetje suiker overheen strooien of ze in chocolade dopen. Wil je op een gezonde manier van aardbeien genieten? Snijd ze dan in stukjes en doe ze als topping over je yoghurt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...aardbeienplanten uit dezelfde familie als de roos komen? Geen wonder dat dit een traktatie is voor romantische gelegenheden.

Voedingsstoffen in aardbeien

Aardbeien zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Deze vruchten zitten vol met gezonde voedingsstoffen en bevatten tegelijkertijd niet veel calorieën. Eet je 100 gram aardbeien, dan krijg je de volgende voedingsstoffen binnen:

  • Calorieën: 36
  • Koolhydraten: 6,5 gram
  • Eiwitten: 0,8 gram
  • Vetten: 0,4 gram
  • Vezels: 2 gram

Het zijn vooral de vitaminen en mineralen in aardbeien die voor een boost in je gezondheid zorgen. Dit zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen die je in 100 gram aardbeien vindt:

  • Vitamine B11: 65 ug
  • Vitamine C: 64 mg
  • Vitamine K: 3 ug
  • Kalium: 150 mg
  • IJzer: 0,9 mg
  • Magnesium: 15 mg
  • Koper: 0,12 mg

Gezondheidsvoordelen van aardbeien

Het eten van aardbeien is een goede manier om je gezondheid te verbeteren. Deze vruchten hebben namelijk meerdere voordelen voor je gezondheid, van een gezonder hart tot gezonde hersenen. Hier vind je de belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij:

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Aardbeien zijn goed voor je hart

Ze zijn goed voor je hart

Uit onderzoek blijkt dat je gerust wat aardbeien aan je dagelijkse dieet kan toevoegen om hart- en vaatziekten te helpen voorkomen. Dat komt omdat deze vruchten ontzettend veel vitamine C, vezels, kalium en antioxidanten bevatten. Dit zijn allemaal stofjes die belangrijk zijn voor een sterk en gezond hart.

Door aardbeien te eten zorg je ervoor dat:

  • er meer antioxidanten in je bloed zitten;
  • je bloed makkelijker zuurstof opneemt;
  • je hart minder risico loopt op ontstekingen;
  • je bloedvaten beter functioneren;
  • er meer gezonde vetten in je bloed zitten;
  • er minder schadelijk cholesterol in je bloed zit.

Al deze voordelen zorgen er op de lange termijn voor dat je minder risico loopt op klachten zoals een hoge bloeddruk of hartkloppingen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het eten van aardbeien het risico op hartaanvallen verkleint.

Zo lieten onderzoekers een groep vrouwen drie porties aardbeien per week eten. Aan het einde van het onderzoek bleek dat deze groep 30% minder kans had op een hartaanval dan vrouwen die geen aardbeien aten.

Wist je dat...

...de natuurlijke kleurstoffen in aardbeien je bloedvaten laten ontspannen? Zo wordt je bloeddruk lager.

Ze zijn goed voor je geheugen

Wil je ook op latere leeftijd nog scherp zijn? Dan is het de moeite waard om regelmatig aardbeien te eten. In deze vruchten zitten namelijk veel goede stofjes hiervoor, die flavonoïden genoemd worden.

Deze stoffen werken niet alleen als antioxidanten die beschadigde cellen opruimen, maar werken ook ontstekingsremmend. Wetenschappers denken dat deze stofjes schade aan de hersenen kunnen verminderen. 

Door de jaren heen beschadigen je hersencellen door stress en ontstekingen, maar mogelijk kunnen aardbeien de gevolgen verminderen. Zo zouden je hersenen langer gezond blijven, waardoor je een beter geheugen hebt en minder risico loopt op ziektes als alzheimer.

Eet je heel je leven regelmatig aardbeien? Dan kan de gezondheid van je hersenen gemiddeld met 2,5 jaar verlengd worden.

Ze kunnen helpen tegen kanker

We zijn natuurlijk al jaren op zoek naar een goed middel om kanker mee te bestrijden. Aardbeien zijn geen wondermiddel, maar kunnen wel een steentje bijdragen. De verschillende vitaminen en mineralen in deze vruchten werken samen om beschadigde cellen te herstellen of vernietigen. Dat is belangrijk, want het zijn juist de beschadigde cellen die uiteindelijk tot kanker kunnen leiden.

Vooral het stofje ellagic zuur lijkt goed te werken tegen deze ziekte. Deze stof zorgt er niet alleen voor dat beschadigde cellen worden vernietigd, maar ook dat beschadigde cellen zich niet kunnen vermeerderen. Zo kan er geen tumor ontstaan. Dit is vooral onderzocht op dieren, maar waarschijnlijk hebben aardbeien hetzelfde effect op mensen.

Tip

Wil je van de voordelen van aardbeien genieten, maar ook wat variëren met fruit? Eet dan ook bosbessen of frambozen. Deze vruchten bevatten tevens ellagic zuur.

Ze zijn gezond voor je bloedsuikerspiegel

Wanneer je koolhydraten eet, breekt je lichaam deze af. Ze worden dan simpele suikers die makkelijk door je bloed kunnen worden opgenomen. Je lichaam maakt dan insuline aan. Dit is een hormoon dat je lichaam aanspoort om het suiker uit je bloed te halen en te gebruiken als brandstof.

Gaat er iets niet goed in dit hele proces? Dan kan je bloedsuikerspiegel veel te hoog worden. Dit wordt in verband gebracht met ziektes als diabetes en kan je kans op overgewicht en hartproblemen vergroten.

Aardbeien zorgen juist voor balans. Ze zijn een goede bron van koolhydraten, maar bevatten ook stofjes die ervoor zorgen dat je lichaam minder makkelijk suiker in het bloed opneemt. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel gelijk en krijg je ook veel gelijkmatiger energie binnen.

Dat zorgt er niet alleen op de lange termijn voor dat je je beter voelt, maar ook op de korte termijn. Je hebt geen last van hoge pieken en dalen in je energieniveau en je krijgt bovendien minder snel honger.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Een aardbeiallergie is erg vervelend

Aardbeienallergie: oorzaak en symptomen

Aardbeien zijn lekker, maar helaas niet altijd veilig om te eten. Sommige mensen hebben last van een aardbeienallergie. Dit betekent dat je lichaam erg heftig reageert op het eten van aardbeien. 

Dat zorgt voor allerlei verschillende symptomen, die binnen twee uur na het eten kunnen verschijnen:

  • benauwd gevoel en kortademig zijn
  • jeukende of tintelende mond
  • jeukende huid
  • huiduitslag, zoals blaartjes of eczeem
  • hoesten
  • verstopte neus
  • misselijkheid en/of overgeven
  • buikpijn en/of diarree
  • duizeligheid en/of een licht gevoel in je hoofd

Meestal zijn deze symptomen niet ernstig. Ze gaan in de meeste gevallen vanzelf weg, maar je kan ze ook behandelen met antihistamine. Dit is medicatie die de allergische reactie van je lichaam onderdrukt. Je kan deze medicijnen gewoon in de drogisterij kopen, zoals hooikoortspillen.

Een milde reactie is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Sommige mensen zijn juist extreem allergisch voor aardbeien. Zij kunnen daarom last krijgen van een aantal ernstige symptomen:

  • opgezwollen tong
  • geblokkeerde luchtwegen of een erg opgezwollen keel
  • een plotselinge lage bloeddruk
  • snelle hartslag
  • duizeligheid
  • licht gevoel in je hoofd
  • bewusteloosheid 

Mensen die erg allergisch zijn voor aardbeien kunnen een anafylactische shock krijgen. Dit kan levensgevaarlijk zijn en moet daarom meteen behandeld worden. Het is belangrijk om 112 te bellen.

Tip

Je kan mensen met deze ernstige reactie ook behandelen met een EpiPen. Deze pen schiet adrenaline in het lichaam, waardoor de luchtwegen weer openen.

Wat veroorzaakt een aardbeienallergie?

Een allergie is een reactie van je immuunsysteem. Dit systeem moet schadelijke stoffen uit je lichaam houden, zoals virussen en bacteriën. Soms reageert je immuunsysteem ontzettend heftig op stoffen die gewoon veilig zijn.

Zo kan je afweer een aardbei als een levensgevaarlijke stof zien, waardoor je lichaam meteen in de aanval gaat. Het maakt dan een stofje aan dat histamine heet. Dit doodt schadelijke deeltjes in je lichaam, maar zorgt ook voor alle heftige symptomen tijdens een allergische reactie.

Een aardbeienallergie mag je niet verwarren met een intolerantie. Een intolerantie betekent namelijk dat je lichaam slecht reageert op een bepaalde voedingsstof, bijvoorbeeld omdat het niet goed verteerd kan worden. Dat zorgt wel voor klachten die op een allergische reactie lijken, maar is geen allergische reactie.

Wie loopt er risico?

Het is niet altijd duidelijk te zeggen wie er een aardbeienallergie kan ontwikkelen. Het kan namelijk gebeuren dat je op latere leeftijd plotseling niet meer goed reageert op aardbeien.

Bij kinderen kan een allergie ontstaan wanneer zij op jonge leeftijd nog geen aardbeien hebben gegeten. Daarom wordt meestal aangeraden om ze aardbeien aan te bieden wanneer ze tussen de vijf en acht maanden oud zijn. Hun lichaam kan dan aan dit fruit wennen.

Daarnaast zijn er bepaalde mensen die meer risico lopen op het ontwikkelen van een aardbeienallergie. Zo is de kans groter wanneer je meerdere familieleden hebt die deze allergie hebben. Ook mensen met last van eczeem en astma lopen een groter risico.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

14038 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'