Gezondheidsvoordelen van de framboos

Het is zomer, je ligt in de tuin te zonnen en snakt naar een gezonde snack. Dan heb je geluk, want het is het frambozenseizoen! Deze roze, schattig ogende vruchten zijn niet voor niets een zomerfavoriet; ze zitten namelijk vol vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.

De framboos heeft een zachtzure zoete smaak

Wat is een framboos?

Een framboos (rubus idaeus) is zacht fruit afkomstig van de frambozenstruik. Je kunt deze struik in heel Europa tegenkomen in bosrijke omgevingen.

Frambozen hebben een zachtzure tot zoete smaak. Met deze vruchten kun je alle kanten op; door je yoghurt, bij je dessert of gewoon lekker los. Onderaan dit artikel lees je meer over hoe je frambozen toe kunt voegen aan je eten of drinken.

Wist je dat...

… de framboos waarschijnlijk zijn naam ontleent aan de 15e eeuwse raspise, een zoete roze-gekleurde wijn.

Seizoensvruchten

Eet je graag de meest verse frambozen? Koop ze dan in het seizoen. In Nederland kun je de frambozen medio april tot november plukken. 

Tip

Zijn frambozen niet in het seizoen? Kies dan voor diepvriesframbozen. Die zijn net zo gezond en altijd verkrijgbaar!

Voedingsstoffen

Een schaaltje frambozen, wat neerkomt op 100 gram, bevat de volgende voedingsstoffen:

  • 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C
  • 23% ADH vezels
  • 37 kilocalorieën
  • 1,4 gram eiwitten
  • 4,5 gram koolhydraten
  • 0,3 gram vetten

Ook bevatten ze bepaalde B vitaminen, vitamine E en K, ijzer, mangaan en magnesium. Tevens zijn ze rijk aan stofjes (fenolische fytochemicaliën) die bijdragen aan het beschermen van je weefsels tegen schadelijke stoffen.

Vier mogelijke gezondheidsvoordelen

De voedingswaarden lijken al voor zichzelf te spreken; frambozen zijn vitaminebommetjes die een enorme gezondheidsboost bieden. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen van deze heerlijke zomervruchten. Frambozen dragen bij aan:

De vrucht verminderd risico op verschillende ziekten

Een verminderd risico op verschillende ziekten

Oxidatieve stress, een stofwisselingstoestand die bijvoorbeeld ontstaat bij een ongezonde leefstijl, draagt bij aan een grotere kans op het ontwikkelen van verschillende ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

De aanwezige antioxidanten en de ontstekingsremmende eigenschappen in frambozen zorgen dat dit risico vermindert.

Een verlaagde bloedsuikerspiegel

Frambozen bevatten weinig koolhydraten, maar in verhouding veel vezels.  

De Glycemische Index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten in je darmen worden verteerd tot glucose. Frambozen hebben een lage GI, dat betekent dat ze langzaam worden afgebroken. Zodoende dragen ze bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. 

Ook wijzen bepaalde onderzoeken uit dat de roze vruchten een rol spelen in het verbeteren van je eventuele insulineresistentie. 

Gewichtsverlies

Omdat een framboos voornamelijk uit water bestaat en weinig calorieën bevat is de vrucht een gezonde toevoeging aan je dieet. Bovendien zorgt de aanwezige hoeveelheid vezels voor een verzadigd gevoel. Frambozen passen goed in een gezond eetpatroon en kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. 

Sommige mensen zweren bij voedingssupplementen als hulpmiddel om af te vallen. Framboos ketonen, natuurlijke stoffen die de framboos de bekende kleur en geur geven, worden daarvoor ingezet.

De resultaten bij proefdierstudies bevestiging de werking van framboos ketonen bij dieren, maar tot op heden is er weinig bewijs gevonden dat aantoont dat deze supplementen ook effectief zijn bij mensen.

Het tegengaan van veroudering

De antioxidanten in frambozen kunnen tekenen van veroudering tegengaan doordat ze schadelijke stoffen in je lichaam bevechten. 

Bovendien bevatten de zomervruchten een grote hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine stimuleert de lichaamseigen collageenproductie. Collageen draagt bij aan huidherstel en zorgt zo voor een gezonde huid.

Met onze tips weet je hoe je het best frambozen kunt bewaren

Hoe houd je frambozen goed?

Na het lezen van bovenstaande gezondheidsvoordelen zul je vast staan te popelen om de roze gezondheidsbommetjes groots in te slaan. Dat is natuurlijk een goed idee, maar probeer de vruchten dan wel binnen twee dagen op te eten. Je kunt frambozen op een aantal manieren bewaren:

Koelen

Je kunt de vruchten gemakkelijk in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat de frambozen niet beschadigd raken of te vochtig worden.

Invriezen is een goede optie

Invriezen

Je kunt frambozen goed invriezen. Er zit slechts een klein nadeeltje aan. Wanneer ze langer 30 dagen in je vriezer liggen is de kans groot dat ze een beetje bleker van kleur worden, maar na een jaar zou dat niet veel meer dan twintig procent kleurverlies moeten opleveren.

Maar laat je dat niet weerhouden om frambozen in te vriezen. Het langdurig bevriezen van deze zomervruchten zou er namelijk voor zorgen dat de geurstof alfa-isomethyljonon tot wel 27% beter vrijkomt. Deze aromatische stof is goed voor je tandvlees. 

Tip

Je kunt bij de meeste supermarkten het hele jaar door ingevroren frambozen vinden. Deze vruchten zijn op de piek van de oogst geplukt en bevatten daardoor de meeste voedingsstoffen. Vaak zelfs meer dan verse frambozen!

Gevriesdroogde frambozen zijn heerlijk gezond

Vriesdrogen

Je zal misschien niet zo snel zelf je frambozen vriesdrogen, maar deze bewaarmethode wordt wel met regelmaat ingezet door leveranciers om de vruchten zo lang mogelijk vers te houden. Bij het proces wordt het vocht uit het fruit onttrokken, maar blijft de smaak, structuur en ‘echtheid’ intact.

Bij het vriesdrogen wordt het fruit eerst ingevroren, hierdoor worden de aanwezige watermoleculen opgenomen in ijskristallen. Daarna worden de frambozen in een vacuüm geplaatst onder lage druk. Zo verdampen de kristallen in droge lucht.

Wist je dat...

… gevriesdroogde frambozen net zo gezond zijn als verse frambozen, doordat de aanwezige voedingsstoffen goed bewaard blijven tijdens het proces.

Bramen en frambozen lijken op elkaar

Het verschil tussen frambozen en bramen

Frambozen en bramen lijken erg veel op elkaar. Ze behoren tot hetzelfde plantengeslacht Rubus, ze zijn beide rijk aan vezels en vitamine C, smaken vergelijkbaar en hebben dezelfde structuur. Toch kun je ze wel goed onderscheiden als je weet waar je op moet letten.

Uiterlijke kenmerken

Bramen hebben een diepe, bijna zwarte kleur. Maar vergis je niet, er zijn ook zwarte frambozen. Toch kun je een braam gemakkelijk herkennen doordat de vrucht glimt in het licht, (zwarte) frambozen zijn dof en glimmen niet. 

Daarnaast kun je de vruchten onderscheiden door goed naar de binnenkant te kijken. In tegenstelling tot de braam is de framboos hol vanbinnen. 

Dit verschil kan als volgt worden verklaard. Aan de struik van beide vruchten bloeien eerst bloemen waarna de vrucht wordt ontwikkeld. Wanneer je het fruit plukt laat een framboos los van de oorspronkelijke aanzet van de bloem (de bloembodem) en de braam niet.  

Voedingswaarden

ok qua voedingsstoffen zijn de vruchten vergelijkbaar. Al ‘wint’ de braam het wel als je kijkt naar het aantal antioxidanten. 

Hoe eet je een framboos?

We weten allemaal dat een handje frambozen een heerlijke snack is, maar er zijn ontelbare manieren om de vrucht te verwerken in je voedingspatroon.

Probeer frambozen op je volkoren pannenkoek

Ontbijt

Misschien ben je al bekend met frambozen in je yoghurt, pap of ontbijtgranen, maar probeer (gevriesdroogde) frambozen ook eens op je (volkoren) pannenkoeken. 

Een andere goede tip is om ingevroren frambozen door je smoothie te doen.

Voeg frambozen toe aan een salade

Lunch

Met een fruitsalade als lunch krijg je gelijk een behoorlijke portie fruit binnen. Frambozen maken je lunchsalade fris en lekker zomers. 

Over salades gesproken, je kunt creatief aan de slag gaan met frambozen door ze bijvoorbeeld eens toe te voegen aan je caesarsalade of geitenkaassalade. De zoetzure smaak van de vrucht zorgt voor een verrassende smaaksensatie. 

Een saus van frambozen gaat goed over je gerecht

Diner

Als je iets nieuws wil proberen bij je vis, is een saus van framboos een heerlijk idee. Doe de vruchten met een beetje water in de blender, en je bent klaar! Deze saus is warm of koud te gebruiken. 

Er zijn meerdere dessert recepten waar je uit kunt kiezen

Dessert

Voor de echte zoetekauw zijn er ontelbaar veel heerlijke recepten om uit te kiezen. De combinatie met (pure) chocolade is een dikke aanrader. Heerlijk genieten dus!  

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Nevo, RIVM (link)

The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review (link)

Different polyphenolic components of soft fruits inhibit alpha-amylase and alpha-glucosidase (link)

Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries (link)

Blackberry, black raspberry, blueberry, cranberry, red raspberry, and strawberry extracts inhibit growth and stimulate apoptosis of human cancer cells in vitro (link)

Fresh raspberry phytochemical extract inhibits hepatic lesion in a Wistar rat model (link)

Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Postulated Cytotoxic Activity of Phenolic and Anthocyanin-Rich Fractions from Polana Raspberry ( Rubus idaeus L.) Fruit and Juice (link)

Rheosmin, a naturally occurring phenolic compound inhibits LPS-induced iNOS and COX-2 expression in RAW264.7 cells by blocking NF-kappaB activation pathway (link)

Eight weeks of supplementation with a multi-ingredient weight loss product enhances body composition, reduces hip and waist girth, and increases energy levels in overweight men and women (link)

Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity (link)

Nutraceuticals: A Review (link)

α-Ionone Protects Against UVB-Induced Photoaging in Human Dermal Fibroblasts (link)

Frozen Storage Effects on Anthocyanins and Volatile Compounds of Raspberry Fruit (link)

Healthline (link)

lees verder
Journalist Marijn Burggraaff

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt voor de meest uiteenl...

Meiraapjes voordelen

Meiraapjes, de 4 grootse gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Er zijn veel groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmiddels bijna vergeten zijn. De meiraap is daar een voor...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Eet jij vaak ananas en is dat eigenlijk gezond? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar is ri...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

De 5 gezondheidsvoorde­l­e­n van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet...

Brandnetelthee van brandnetels gezond

Brandnetelthee, een wondermiddel? Wij zetten alle voordelen op een rij

Je kent brandnetel misschien wel als die vervelende plant die voor jeuk en huidirritatie zorgt wanneer je hem per ongelu...

Toon meer (88)
Volg ons