Framboos: een roze, schattig ogende vruchten boordevol gezondheidsvoordelen

Het is zomer, je ligt in de tuin te zonnen en snakt naar een gezonde snack. Dan heb je geluk, want het is het frambozenseizoen! Eet jij weleens frambozen? Dat ze lekker zijn is bekend, maar zijn frambozen gezond

Deze roze, schattig ogende vruchten zijn niet voor niets een zomerfavoriet; ze zitten namelijk vol vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Lees verder om alles te weten te komen over frambozen.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

soorten framboos smaken

Wat is een framboos?

Een framboos (rubus idaeus) is zacht fruit afkomstig van de frambozenstruik. Je kunt deze struik in heel Europa tegenkomen in bosrijke omgevingen.

Er bestaat niet maar één type framboos, er zijn meerdere frambozen soorten.

Je kunt in de supermarkt of op de markt frambozen kopen, maar dan weet je lang niet altijd welke soort je koopt. Een framboos soort die populair is in de professionele teelt is de Tulameen. Ook de Meeker framboos wordt veel gekweekt. Beide soorten dragen vruchten in de zomer. 

Er bestaan ook frambozen soorten die juist in de herfst vruchten dragen. Dit is bijvoorbeeld de Polka, Autumn Bliss en Aroma Queen. Niet alle frambozen zijn overigens rood of roze. Er zijn ook gele frambozen, zoals die van de Valentina en Fallgold. 

recepten met framboos

Wil je zelf frambozen kweken? Dan is het een aanrader om je goed in het ras te verdiepen.

Frambozen hebben een zachtzure tot zoete smaak. Met deze vruchten kun je alle kanten op; door je yoghurt, bij je dessert of gewoon lekker los. Onderaan dit artikel lees je meer frambozen recepten en over hoe je frambozen toe kunt voegen aan je eten of drinken.

Wist je dat...

… de framboos waarschijnlijk zijn naam ontleent aan de 15e eeuwse raspise, een zoete roze-gekleurde wijn.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
frambozen seizoen

Seizoensvruchten

Eet je graag de meest verse frambozen? Koop ze dan in het seizoen.

In Nederland kun je de frambozen medio april tot november plukken. 

Tip

Zijn frambozen niet in het seizoen? Kies dan voor diepvriesframbozen. Die zijn net zo gezond en altijd verkrijgbaar!

Voedingsstoffen

Zijn frambozen gezond? Een schaaltje frambozen, wat neerkomt op 100 gram, bevat de volgende voedingsstoffen:

  • 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C
  • 23% ADH vezels
  • 37 kilocalorieën
  • 1,4 gram eiwitten
  • 4,5 gram koolhydraten
  • 0,3 gram vetten

Ook bevatten ze bepaalde B vitaminen, vitamine E en K, ijzer, mangaan en magnesium. Tevens zijn ze rijk aan stofjes (fenolische fytochemicaliën) die bijdragen aan het beschermen van je weefsels tegen schadelijke stoffen.

Vier mogelijke gezondheidsvoordelen

Wat is er gezond aan frambozen? De voedingswaarden lijken al voor zichzelf te spreken; frambozen zijn vitaminebommetjes die een enorme gezondheidsboost bieden. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen van deze heerlijke zomervruchten. Frambozen dragen bij aan:

framboos verminderd risico op verschillende ziekten

Voordeel 1 - Een verminderd risico op verschillende ziekten

Oxidatieve stress, een stofwisselingstoestand die bijvoorbeeld ontstaat bij een ongezonde leefstijl, draagt bij aan een grotere kans op het ontwikkelen van verschillende ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

De aanwezige antioxidanten en de ontstekingsremmende eigenschappen in frambozen zorgen dat dit risico vermindert.

Voordeel 2 - Een verlaagde bloedsuikerspiegel

Frambozen bevatten weinig koolhydraten, maar in verhouding veel vezels. Ook dit maakt frambozen gezond. 

De Glycemische Index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten in je darmen worden verteerd tot glucose. Frambozen hebben een lage GI, dat betekent dat ze langzaam worden afgebroken. Zodoende dragen ze bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel

Ook wijzen bepaalde onderzoeken uit dat de roze vruchten een rol spelen in het verbeteren van je eventuele insulineresistentie. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voordeel 3 - Gewichtsverlies

Zijn frambozen gezond bij afvallen? Omdat een framboos voornamelijk uit water bestaat en weinig calorieën bevat is de vrucht een gezonde toevoeging aan je dieet. Bovendien zorgt de aanwezige hoeveelheid vezels voor een verzadigd gevoel. Frambozen passen goed in een gezond eetpatroon en kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. 

Sommige mensen zweren bij voedingssupplementen als hulpmiddel om af te vallen. Framboos ketonen, natuurlijke stoffen die de framboos de bekende kleur en geur geven, worden daarvoor ingezet.

De resultaten bij proefdierstudies bevestiging de werking van framboos ketonen bij dieren, maar tot op heden is er weinig bewijs gevonden dat aantoont dat deze supplementen ook effectief zijn bij mensen.

Voordeel 4 - Het tegengaan van veroudering

De antioxidanten in frambozen kunnen tekenen van veroudering tegengaan doordat ze schadelijke stoffen in je lichaam bevechten. 

Bovendien bevatten de zomervruchten een grote hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine stimuleert de lichaamseigen collageenproductie. Collageen draagt bij aan huidherstel en zorgt zo voor een gezonde huid.

frambozen bewaren

Hoe houd je frambozen goed?

Na het lezen van bovenstaande gezondheidsvoordelen zul je vast staan te popelen om de roze gezondheidsbommetjes groots in te slaan.

Dat is natuurlijk een goed idee, maar probeer de vruchten dan wel binnen twee dagen op te eten. Je kunt frambozen op een aantal manieren bewaren:

Koelen

Je kunt de vruchten gemakkelijk in de koelkast bewaren. Zorg er dan wel voor dat de frambozen niet beschadigd raken of te vochtig worden.

Invriezen frambozen

Invriezen

Hoe gezond zijn diepvries frambozen? Je kunt frambozen goed invriezen. Er zit slechts een klein nadeeltje aan.

Wanneer ze langer 30 dagen in je vriezer liggen is de kans groot dat ze een beetje bleker van kleur worden, maar na een jaar zou dat niet veel meer dan twintig procent kleurverlies moeten opleveren.

Maar laat je dat niet weerhouden om frambozen in te vriezen. Het langdurig bevriezen van deze zomervruchten zou er namelijk voor zorgen dat de geurstof alfa-isomethyljonon tot wel 27% beter vrijkomt.

Deze aromatische stof is goed voor je tandvlees. Zeer gezond dus! Lees verder, want naast invriezen kun je frambozen ook vriesdrogen.

Tip

Je kunt bij de meeste supermarkten het hele jaar door ingevroren frambozen vinden. Deze vruchten zijn op de piek van de oogst geplukt en bevatten daardoor de meeste voedingsstoffen. Vaak zelfs meer dan verse frambozen! Handig dus om altijd diepvries frambozen in je vriezer te hebben. Voor een frambozen smoothie hoef je ze niet eens te ontdooien.

Gevriesdroogde frambozen

Vriesdrogen

Je zal misschien niet zo snel zelf je frambozen vriesdrogen, maar deze bewaarmethode wordt wel met regelmaat ingezet door leveranciers om de vruchten zo lang mogelijk vers te houden.

Bij het proces wordt het vocht uit het fruit onttrokken, maar blijft de smaak, structuur en ‘echtheid’ intact.

Bij het vriesdrogen wordt het fruit eerst ingevroren, hierdoor worden de aanwezige watermoleculen opgenomen in ijskristallen. Daarna worden de frambozen in een vacuüm geplaatst onder lage druk. Zo verdampen de kristallen in droge lucht.

Wist je dat...

… gevriesdroogde frambozen net zo gezond zijn als verse frambozen, doordat de aanwezige voedingsstoffen goed bewaard blijven tijdens het proces.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Bramen en frambozen lijken op elkaar

Het verschil tussen frambozen en bramen

Frambozen en bramen lijken erg veel op elkaar. Ze behoren tot hetzelfde plantengeslacht Rubus, ze zijn beide rijk aan vezels en vitamine C, smaken vergelijkbaar en hebben dezelfde structuur.

Toch kun je ze wel goed onderscheiden als je weet waar je op moet letten.

Verschil 1 - Uiterlijke kenmerken

Bramen hebben een diepe, bijna zwarte kleur. Maar vergis je niet, er zijn ook zwarte frambozen. Toch kun je een braam gemakkelijk herkennen doordat de vrucht glimt in het licht, (zwarte) frambozen zijn dof en glimmen niet. 

Daarnaast kun je de vruchten onderscheiden door goed naar de binnenkant te kijken. In tegenstelling tot de braam is de framboos hol vanbinnen. 

Dit verschil kan als volgt worden verklaard. Aan de struik van beide vruchten bloeien eerst bloemen waarna de vrucht wordt ontwikkeld. Wanneer je het fruit plukt laat een framboos los van de oorspronkelijke aanzet van de bloem (de bloembodem) en de braam niet.  

Verschil 2 - Voedingswaarden

Ook qua voedingsstoffen zijn de vruchten vergelijkbaar. Al ‘wint’ de braam het wel als je kijkt naar het aantal antioxidanten. 

Hoe eet je een framboos?

We weten allemaal dat een handje frambozen een heerlijke snack is, maar er zijn ontelbare manieren om de vrucht te verwerken in je voedingspatroon. Lees onderstaand een aantal tips voor frambozen recepten.

frambozen recept pannenkoek

Ontbijt

Misschien ben je al bekend met frambozen in je yoghurt, pap of ontbijtgranen, maar probeer (gevriesdroogde) frambozen ook eens op je (volkoren) pannenkoeken

Een andere goede tip is om ingevroren frambozen door je smoothie te doen.

salade framboos

Lunch

Met een fruitsalade als lunch krijg je gelijk een behoorlijke portie fruit binnen. Frambozen maken je lunchsalade fris en lekker zomers. 

Over salades gesproken, je kunt creatief aan de slag gaan met frambozen door ze bijvoorbeeld eens toe te voegen aan je  dagelijkse voeding in een ceasarsalade of geitenkaassalade. De zoetzure smaak van de vrucht zorgt voor een verrassende smaaksensatie. 

Een saus van frambozen gaat goed over je gerecht

Diner

Als je iets nieuws wil proberen bij je vis, is een saus van framboos een heerlijk idee. Doe de vruchten met een beetje water in de blender, en je bent klaar! Deze saus is warm of koud te gebruiken. 

desserts frambozen

Dessert

Voor de echte zoetekauw zijn er ontelbaar veel heerlijke recepten om uit te kiezen.

De combinatie met (pure) chocolade is een dikke aanrader. Heerlijk genieten dus!  

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen vo...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

kiwi

3 Redenen waarom kiwi's niet mogen ontbreken op je boodschappenlijstje

Kiwi's verliezen het van sinaasappels en aardbeien als het om schoonheid gaat. Maar dit kleine, meestal harige, vruchtje...

Lees wat je gemist hebt

13509 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'