Drop: alles wat je moet weten over dit unieke snoepje

Drop, je houdt ervan of je haat het. Het snoepje heeft een unieke, intense smaak die niet iedereen waardeert. De meeste Nederlanders zijn dol op drop, maar veel Amerikanen moeten er niets van hebben. Zo staan dropjes op nummer één van het meest gehate Halloween snoep.

Nederland kun je gerust een dropland noemen. We eten jaarlijks gemiddeld twee kilo drop per persoon. En dat niet alleen: Nederland is de grootste producent van dropsuikergoed in de Europese Unie.

In dit artikel vertellen we hoe drop wordt gemaakt, wat erin zit en welke invloed het eten ervan heeft op je gezondheid.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

drop

Wat is drop?

Drop is een snoepje dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra, ook wel de dropplant genoemd.

De belangrijkste ingrediënten zijn zoethoutextract, suiker en bindmiddel. Vroeger werd Arabische gom gebruikt als bindmiddel. Tegenwoordig gebruiken fabrikanten zetmeel.

Alleen drop van hoge kwaliteit bevat nog Arabische gom. Nederlandse en Scandinavische drop onderscheiden zich van andere dropsoorten, doordat er salmiakzout wordt gebruikt voor de productie. 

Geschiedenis van drop

Zoethoutwortel heeft een lange gebruiksgeschiedenis die zijn oorsprong vindt in oude Assyrische, Egyptische, Chinese en Indiase culturen. Oorspronkelijk werd het ingrediënt gebruikt als medicijn voor de behandeling van brandend maagzuur, maagzweren, keelpijn, hoest en bronchitis.

In Italië werd in 1731 voor het eerst drop gemaakt. Giorgio Amerelli was de eerste die van de zoethoutwortel een zacht snoepje maakte. Al kon je het toen niet echt een snoepje noemen. Deze dropsoort heeft geen andere ingrediënten dan zoethoutextract en is nogal bitter. Je kunt deze variant nog steeds kopen onder de naam liquirizia pura of pure drop.

dropjes

De dropjes die we nu kennen zijn oorspronkelijk afkomstig uit een apothekerswinkel in Engeland.

Rond 1760 verkocht apotheker George Dunhill drop als medicijn. Hij voegde suiker toe voor een zoete smaak.

Met dit nieuwe recept nam de populariteit voor het snoepje flink toe.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...zoethoutwortel niet alleen wordt gebruikt in drop? Het zit ook in sommige alcoholische dranken (bijvoorbeeld in ouzo, pernod en diverse Belgische biersoorten), in bepaalde kruidentheeën (zoals zoethoutthee en sterrenmix) en in geneesmiddelen tegen hoest. 

drop maken

Hoe wordt drop gemaakt?

De wortels van de zoethoutstruik worden afgeknipt en in de zon gedroogd. Vervolgens worden de zoethoutwortels gemalen en met water tot een pulp gemaakt.

Deze pulp wordt gefilterd en ingedikt tot blokdrop. De blokdrop gaat naar de dropfabrikant voor verdere verwerking. 

De dropfabrikant lost de blokdrop op in warm water en mengt deze met andere ingrediënten zoals smaakstoffen (suiker, honing) en verdikkingsmiddelen (zoals gemodificeerd zetmeel en gelatine). Het mengsel wordt snel verhit tot 135 graden, waardoor het zetmeel gaat verstijven. Dit ‘deeg’ wordt in een gietvorm wordt geperst, waar het vervolgens uithardt.  

Dit proces duurt 36 uur en vindt plaats bij een temperatuur van 65 graden. Ten slotte wordt het zetmeel van de drop geblazen en wordt een glansmiddel aangebracht. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

De vorm van een dropje heel bepalend is voor je smaakbeleving? Zo blijkt een zoet dropje het best te smaken als het rond en zacht is, terwijl zoute drop juist hoekig en hard moet zijn.

Voedingswaarde van drop

Een van de hoofdbestanddelen van drop is suiker. Je zou het misschien niet denken, maar ook aan zoute drop wordt veel suiker toegevoegd. Het snoepje bevat relatief weinig zout. Dat komt omdat het hoofdbestanddeel zoethoutextract van zichzelf al zout smaakt. 

De voedingswaarde van verschillende soorten drop per 100 gram zetten we hier voor je op een rij:

Zoute drop

  • 330 kcal
  • 12,2 gram eiwitten
  • 68,1 gram koolhydraten, waarvan 44,2 gram suikers
  • 0,2 gram vet, waarvan 0,2 gram verzadigd
  • 3,1 gram vezels
  • 123 mg natrium

Zoete drop

  • 333 kcal
  • 7,3 gram eiwitten
  • 74,6 gram koolhydraten, waarvan 51,5 gram suikers
  • 0,4 gram vet, waarvan 0,4 gram verzadigd
  • 1 gram vezels
  • 126 mg natrium

Engelse drop

  • 394 kcal
  • 3,7 gram eiwitten
  • 82 gram koolhydraten, waarvan 65 gram suikers
  • 5,2 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd
  • 2 gram vezels
  • 57 mg natrium

Winegumdrop

  • 334 kcal
  • 3,5 gram eiwitten
  • 79,6 gram koolhydraten, waarvan 55,1 gram suikers
  • 0,2 gram vet, waarvan 0,2 gram verzadigd
  • 0 gram vezels
  • 22 mg natrium

Suikervrije drop

  • 167 kcal
  • 1 gram eiwitten
  • 61 gram koolhydraten, waarvan 0,1 gram suikers
  • 0,2 gram vet, waarvan 0,2 gram verzadigd
  • 1 gram vezels
  • 60 mg natrium

De meeste dropjes die je kunt kopen bestaan met name uit suiker en zetmeel. De lekkernij bevat maar weinig zoethoutwortel en mogelijke gezondheidsvoordelen zijn daarom klein. De hoeveelheid suiker maakt het snoepgoed ongezond. 

Wist je dat...

...Vrouwen meer drop eten dan mannen? 

drop snoep

Risico’s van te veel drop eten

Als je te veel drop eet, kun je last krijgen van een verhoogde bloeddruk. Dit komt niet door het zoutgehalte, wat vaak wordt gedacht. De boosdoener is glycyrrhizine, een bestanddeel van zoethoutwortelextract. Zoethoutextract komt voor in verschillende producten, zoals drop en zoethoutthee.

Hoewel zoethout over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het schadelijk zijn wanneer je in grote hoeveelheden of gedurende lange tijd wordt geconsumeerd.

Een gevaarlijke bijwerking is een te laag kaliumgehalte, dat mogelijk hartritmestoornissen en hartfalen kan veroorzaken. Wanneer je minder dan 100 milligram glycyrrhizine binnenkrijgt, is de kans op klachten klein. De meeste dropsoorten bevatten maar weinig zoethoutextract, zo’n 2 tot 3%. 

Volwassenen kunnen volgens Het Voedingscentrum dagelijks 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee veilig consumeren. Dit komt neer op 3 tot 4 glazen zoethoutthee of 20 tot 25 dropjes. Let wel op bij de combinatie van deze twee. Of wanneer je drop met meer dan 3% zouthoutextract eet.

Voor je gezondheid kun je beter niet te vaak drop eten. Drop levert weinig gezonde voedingsstoffen en bevat redelijk wat suiker. 

drop eten

Zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een hoge bloeddruk zijn extra gevoelig voor het effect van glycyrrhizine. Neem niet meer dan 8 dropjes per dag, wanneer je een hoge bloeddruk hebt of zwanger bent.

Voor kinderen geldt een maximum van 5 dropjes per dag.

Tip

Twijfel je of een product mogelijk te veel glycyrrhizine bevat? Je kunt aan de fabrikant vragen hoeveel glycyrrhizine in het product zit. De contactgegevens van de fabrikant staan op de verpakking.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Soorten drop 

Drop is er in veel vormen, maten en texturen. Zo kun je drop vinden in de vorm van munten, auto’s, veters, katten en honden. Alle soorten bevatten dezelfde grondstof: blokdrop. Deze zorgt voor de bruine kleur. Met karamel of zwarte koolstof kan de drop donkerder worden gekleurd.

Door het toevoegen van meer of minder blokdrop, suiker, salmiak en andere toevoegingen kun je verschillende soorten drop creëren. Het aantal bekende dropsoorten met afwijkende ingrediënten zijn:

suikervrije drop

Suikervrije drop

Suikervrije drop bevat zoetstof in plaats van suiker. Veelvoorkomende zoetstoffen in drop zijn maltitol en stevia. Het voordeel van zoetstoffen is dat je minder tot geen suiker binnenkrijgt. Dit is goed voor diabetici die willen snoepen zonder hun bloedsuiker te willen ontregelen. Suikervrije drop is ook beter voor je gebit.

Wanneer je veel suikervrije drop eet, kun je last krijgen van maag-darmklachten. Diarree, winderigheid en buikpijn zijn enkele vervelende symptomen. Voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid van bepaalde zoetstoffen bevatten, hebben een waarschuwing op het etiket: ‘overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’. 

engelse drop

Engelse drop

Engelse drop bestaat uit een mix van verschillende soorten veelkleurige dropjes. De belangrijkste ingrediënten zijn drop, suiker, kokos en anijs.

Engelse drop heeft een iets hoger vetgehalte dan standaard drop door de toevoeging van kokos. In Engeland staat dit snoepgoed bekend als ‘liquorice allsorts’.

Tip

In IJsland is de combinatie drop met chocolade erg populair. In Nederland kun je het nu ook uitproberen. Onlangs heeft het dropmerk Venco chocolade balletjes met drop uitgebracht. 

Conclusie

Drop is een populair snoepje gemaakt van onder andere zoethoutwortelextract. Zoethoutextract kan mogelijk brandend maagzuur, maagzweren en eczeem verlichten, maar er is tot op heden nog niet genoeg onderzoek naar gedaan. Zoethoutextract kan je bloeddruk verhogen en in grote hoeveelheden zelfs hartproblemen veroorzaken.

De meeste dropsoorten bevatten maar weinig zouthoutextract. Je kunt daarom gerust een aantal dropjes eten. Wanneer je zwanger bent of een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om je dropinname te beperken. Let ook op wanneer je meerdere zoethoutproducten consumeert.

De gezondheidsvoordelen van drop zijn summier, het snoepje bevat weinig gezonde voedingsstoffen en redelijk wat suiker. 

Beoordeel dit artikel

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Is kauwgom ongezond? De voor- en nadelen van kauwgom kauwen

6 Redenen om te stoppen met kauwgom kauwen

Ga jij je huis niet uit zonder je vertrouwde pakje gum in je broekzak? Dan ben je niet de enige. Het geeft je immers een...

Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Brandend maagzuur verhelpen met deze 10 natuurlijke middelen

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en zoek je naar directe én lange termijn oplossingen om brandend maagzuur t...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Stoppen met hoesten (tips)

Hoesten; oorzaken + tips om er vanaf te komen

Hoesten gaat vaak gepaard met een verkoudheid of allergie. Hoesten is op zichzelf al erg vervelend, maar wanneer je veel...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

Lees wat je gemist hebt

14255 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'