Spontane bloedneus? Bekijk de oorzaken en help deze te voorkomen

Bijna iedereen heeft in z'n leven weleens een bloedneus. Vaak komt het op een ongelegen moment, waardoor je je er ongemakkelijk door kunt voelen. Omstanders kunnen ook behoorlijk schrikken door het plotselinge bloedverlies. Wat is de oorzaak van een spontane bloedneus? 

Een bloedneus is meestal onschuldig, maar in combinatie met andere symptomen kunnen er verschillende aandoeningen aan ten grondslag liggen.

In dit artikel zetten wij uiteen wat de oorzaak van je spontane bloedneus zou kunnen zijn. We kijken eveneens naar klachten die je kunt krijgen in combinatie met een bloedneus en wat je kunt doen om deze te voorkomen. 

Bloedneus symptomen

Symptomen van een spontane bloedneus

Een bloedneus wordt ook wel 'neusbloeding' genoemd. De medische naam voor een bloedneus is epistaxis. Dat betekent in het Grieks 'erop druppelen'.

Bij een bloedneus loopt er spontaan bloed uit één of beide neusgaten. Er komen vaak eerst een paar druppeltjes uit de neus. Het bloed is helderrood of donkerrood en klontert soms, of verschijnt in een sliert.

Het gaat in de meeste gevallen om een interne bloeding, namelijk het barsten van een klein kwetsbaar bloedvaatje in het neusslijmvlies. De plek in de neus waar de bloeding veelal ontstaat wordt de plek (plexus/oppervlakte) van Kiesselbach genoemd. Het is een bepaald gedeelte vooraan het neustussenschot. Hier zitten veel verwijde bloedvaten die gemakkelijk gaan bloeden.

Er lopen veel bloedvaatjes door het slijmvlies in je neusholtes. Als een bloedvat scheurt, kan dat een bloedneus veroorzaken. Het slijmvlies van de neus is extra kwetsbaar wanneer de lucht erg droog is of wanneer je verkouden bent. Een spontane bloedneus kan samen gaan met klachten als:

 • Hoofdpijn
 • Een stijve nek
 • Een slap gevoel
 • Duizeligheid en flauwvallen
 • Benauwdheid
 • Misselijkheid en soms overgeven
 • Vermoeidheid
 • Een rauw gevoel in de keel
 • Opgezette lymfeklieren
 • Buikpijn
 • Diarree
Tip

Vaak komt het voor dat mensen 's nachts wakker worden van een bloedneus of bij het opstaan ineens een spontane bloedneus krijgen.

Oorzaak spontane bloedneus

Sommige mensen hebben vaak last van een bloedneus en een ander zelden of nooit. Dat komt doordat bij de één de bloedvaatjes dichter aan de oppervlakte liggen en sneller beschadigd raken dan bij een ander.

De ene persoon heeft dus meer aanleg voor een dunne neusvaatwand (broze bloedvaten) dan een ander. In 75% van de gevallen is er geen duidelijke oorzaak van een spontane bloedneus aan te geven. In 25% van de gevallen zijn er een of meerdere oorzaken aan te geven.

De oorzaak van een spontane bloedneus kan daadwerkelijk in de neus of het gebied van/rondom de neus liggen, maar kan ook ergens anders in het lichaam vandaan komen.

Bloedneus door peuteren in de neus

Oorzaak spontane bloedneus in de neus zelf

Een tik, stoot of klap tegen de neus of val op de neus kan uiteraard de oorzaak van een spontane bloedneus zijn.

Ook peuteren in de neus en een infectie door griep of verkoudheid (met veel niezen en snuiten) kan een bloedneus veroorzaken.

Wat kunnen nog meer redenen zijn?

 • Hooikoorts, maar ook neusspray of (andere) medicijnen tegen de hooikoorts maken de bloedvaatjes kwetsbaar.
 • Hooikoorts gaat vaak samen met allergieën zoals een lactose-allergie. Heb je overgevoelige slijmvliezen, dan kun je door het drinken van melk of melkproducten een neusbloeding krijgen.
 • Voorhoofdsholteontsteking, neuspoliepen en het inademen van bepaalde chemicaliën zijn uiteraard ook niet bevorderlijk voor het neusslijmvlies.
 • Bij veel mensen ligt de oorzaak van een spontane bloedneus bij heftige temperatuurwisselingen of droge lucht, bijvoorbeeld airconditioning.
 • Ook plotselinge verandering van luchtdruk, bijvoorbeeld bij het vliegen of bij het duiken, kan druk geven in de neus.
 • Na inspanning en bij stress hebben veel mensen sneller een bloedneus door de druk op de bloedvaatjes.
Tip

De meeste bloedneuzen ontstaan aan de voorzijde van de neus waarbij het bloed via één neusgat naar buiten stroomt. Wanneer de bloedingen achter in de neus ontstaan, stroomt het bloed via de keel. Als dergelijke bloedingen optreden, moet je een arts raadplegen.

Oorzaak spontane bloedneus elders in het lichaam

Er kan ook iets mis zijn met het bloed en de bloedvaten. Dit geeft soms aanleiding tot het krijgen van een bloedneus. Je kunt denken aan hoge bloeddruk, bloedarmoede, aderverkalking, trombocytopenie (een tekort aan bloedplaatjes) en stollingsstoornissen zoals het ontstaan van bloedpropjes.

Gebruik je bloedverdunners, dan is een bloedneus meestal een stuk moeilijker te stelpen. Het is dan sterk aan te raden om je huisarts of arts van de trombosedienst te raadplegen. Overigens werken aspirine (pijnstiller) en alcohol beiden eveneens bloedverdunnend en hebben dus hetzelfde effect.

Een andere oorzaak van een spontane bloedneus kan liggen bij tekorten aan vitamine C of calcium. Bij de ziekte van Lyme en bepaalde longaandoeningen komen neusbloedingen eveneens voor.

Wist je dat...

...een van de meest voorkomende oorzaken van frequente bloedneuzen een tekort aan vitamine C is?

Tijdens de menstruatie of de zwangerschap kun je door de aanmaak van het hormoon progesteron meer risico lopen om last te hebben van een bloedneus. Door progesteron worden je bloedvaten wat slapper. Een hoog oestrogeen gehalte kan er bovendien voor zorgen dat je minder beschermend neusslijm aanmaakt.

Bij bepaalde vormen van leukemie (bloedkanker die ontstaat in het beenmerg) is een bloedneus één van de symptomen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld last hebben van blauwe plekken.

Ook rokers en gebruikers van drugs kunnen te maken krijgen met neusbloedingen. Roken droogt de neusholten uit, en het snuiven van cocaïne of speed kan leiden tot beschadiging van de neusholten. Je kunt er pijnlijke ontstekingen van het neusslijmvlies door krijgen.

Kind met bloedneus

Oorzaak spontane bloedneus bij kinderen en ouderen

Een spontane bloedneus kan op elke leeftijd voorkomen, maar kinderen en ouderen hebben er gemiddeld meer last van.

Kinderen peuteren veel in hun neus en kunnen zo de tere bloedvaatjes beschadigen. Bij ouderen is er vaker sprake van een hoge bloeddruk en calcium of vitamine C tekort.

Bloedneus stelpen

Zodra je spontaan uit je neus bloedt, ga dan eerst rustig zitten. Als je maar uit één neusgat bloedt, dan ga je automatisch door het andere neusgat ademen. Komt er bloed uit beide neusgaten, adem dan rustig door je mond.

Pak een paar tissues of zakdoekjes of laat iemand anders deze voor je pakken als dat kan. Snuit vervolgens zachtjes je neus. De slijmklonter of de sliert bloed kan dan eventueel 'loskomen'. Het is belangrijk dat de slijmklontjes uit je neus komen want dan kan het bloedvaatje zich weer sluiten.

Je kunt een vochtig watje of gaasje voorzichtig in je neus doen. Knijp vervolgens net onder het neusbotje. Hiermee stop je de bloeding. Je hoeft je hoofd niet naar achteren te houden, al werd dat vroeger wel vaak gedacht. Houd dit gedurende tien minuten vol. Laat de watten of het gaasje hierna nog twintig minuten zitten.

Soms helpt het om een ijskompres tegen je neus aan te houden. De kou vernauwt de bloedvaten waardoor de bloeding kan stoppen. Je kunt eventueel ook een beetje vaseline in je neus smeren. Er bestaan eveneens een aantal producten, waaronder gels, die zorgen dat de bloeding snel stopt.

Stelpen bij verschillende bloedneuzen

Soms is er sprake van een lichte bloedneus, deze begint meestal bij het neustussenschot. In zo'n 10% van de gevallen is de bloedneus echter zwaarder. Meestal begint deze dan dieper in de neus. Het lukt dan misschien niet (gelijk) om de bloedneus te stelpen. Je kunt in zo'n geval eventueel nogmaals tien minuten je neus dichthouden.

Bij regelmatige en heftige neusbloedingen kun je ook gebruik maken van een speciale neustampon (voor kinderen vanaf vijf jaar). Dit is een lang dun gaasje dat het bloeden effectief stelpt. Deze neustampon moet twee tot drie dagen blijven zitten.

Het duurt ongeveer zeven tot tien dagen voordat het gescheurde bloedvaatje weer is hersteld. Er verschijnt eerst een bloedstolsel en daarna een korstje. Zorg ervoor dat je niet gaat peuteren en het korstje lostrekt.

Het advies voor de eerste twee tot drie dagen na de neusbloeding luidt: snuit je neus niet nadat het bloeden al is gestopt, drink geen koolzuurhoudende dranken, geen alcohol en eet geen pikant eten.

Bloedneus voorkomen

Wees voorzichtig met je neus. Probeer altijd zachtjes je neus te snuiten en ga niet te ruw in je neus peuteren.

Houd altijd tissues en vaseline in je tas voor het geval je een bloedneus krijgt en om daarna je neus te verzachten. Smeer eventueel dagelijks een beetje vaseline in je neus op de tere plek vooraan je neus. Gebruik indien gewenst een wattenstokje, maar ga niet te diep!

Een droge lucht is meer werk voor de neus

De neus zorgt ervoor dat de lucht bevochtigd wordt voordat deze in je longen terechtkomt. Bij droge lucht moet de neus erg hard werken. 

Zorg dus voor de juiste luchtvochtigheid in je huis en in je slaapkamer. Koop desnoods een luchtbevochtiger. Gebruik indien mogelijk geen airconditioning.

Slik extra vitaminen zoals vitamine B12 en vitamine C. Deze zijn nodig voor de vorming van collageen dat zorgt voor een dun slijmerig beschermlaagje in je neus. Verder kun je ijzer slikken om het bloedverlies te compenseren en extra calcium.

Denk goed na over de keuze van je anticonceptiepil. Het oestrogeen gehalte kan van invloed zijn op de beschermende slijmvorming in je neus. Breng en houd je hormoonhuishouding in balans.

Voorkom hoge bloeddruk door gezond te eten, te veel stress te vermijden en voldoende te bewegen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Witte aanslag op de tong verwijderen

Witte aanslag op de tong, de oorzaken en behandeling

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het ziet er niet fris uit, de mond wordt droog en je krijgt een slecht...

Duizeligheid en hoofdpijn, 12 oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn, de 12 meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn zijn enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaa...

Oorzaken van flauwvallen

Oorzaken van flauwvallen

Een op de drie mensen valt weleens flauw. Flauwvallen kan beangstigend en onvoorspelbaar zijn. Daarom is het goed om era...

Granaatappelpitjes: de gezondheidsvoordelen op een rij

Granaatappelpitje­s­: de gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Granaatappelpitjes zijn een bron van antioxidanten, gezonde vitaminen en goede mineralen. Het is dus niet voor niets dat...

Toon meer (241)
Volg ons