Spontane bloedneus? Bekijk de oorzaken en help deze te voorkomen

Bijna iedereen heeft in z'n leven weleens een bloedneus. Vaak komt het op een ongelegen moment, waardoor je je er ongemakkelijk door kunt voelen. Omstanders kunnen ook behoorlijk schrikken door het plotselinge bloedverlies. Wat is de oorzaak van een spontane bloedneus? 

Een bloedneus is meestal onschuldig, maar in combinatie met andere symptomen kunnen er verschillende aandoeningen aan ten grondslag liggen.

In dit artikel zetten wij uiteen wat de oorzaak van je spontane bloedneus zou kunnen zijn. We kijken eveneens naar klachten die je kunt krijgen in combinatie met een bloedneus en wat je kunt doen om deze te voorkomen. 

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Bloedneus symptomen

Symptomen van een spontane bloedneus

Een bloedneus wordt ook wel 'neusbloeding' genoemd. De medische naam voor een bloedneus is epistaxis. Dat betekent in het Grieks 'erop druppelen'.

Bij een bloedneus loopt er spontaan bloed uit één of beide neusgaten. Er komen vaak eerst een paar druppeltjes uit de neus. Het bloed is helderrood of donkerrood en klontert soms, of verschijnt in een sliert.

Het gaat in de meeste gevallen om een interne bloeding, namelijk het barsten van een klein kwetsbaar bloedvaatje in het neusslijmvlies. De plek in de neus waar de bloeding veelal ontstaat wordt de plek (plexus/oppervlakte) van Kiesselbach genoemd. Het is een bepaald gedeelte vooraan het neustussenschot. Hier zitten veel verwijde bloedvaten die gemakkelijk gaan bloeden.

Er lopen veel bloedvaatjes door het slijmvlies in je neusholtes. Als een bloedvat scheurt, kan dat een bloedneus veroorzaken. Het slijmvlies van de neus is extra kwetsbaar wanneer de lucht erg droog is of wanneer je verkouden bent. Een spontane bloedneus kan samen gaan met klachten als:

  • Hoofdpijn
  • Een stijve nek
  • Een slap gevoel
  • Duizeligheid en flauwvallen
  • Benauwdheid
  • Misselijkheid en soms overgeven
  • Vermoeidheid
  • Een rauw gevoel in de keel
  • Opgezette lymfeklieren
  • Buikpijn
  • Diarree
Tip

Vaak komt het voor dat mensen 's nachts wakker worden van een bloedneus of bij het opstaan ineens een spontane bloedneus krijgen.

Oorzaak spontane bloedneus

Sommige mensen hebben vaak last van een bloedneus en een ander zelden of nooit. Dat komt doordat bij de één de bloedvaatjes dichter aan de oppervlakte liggen en sneller beschadigd raken dan bij een ander.

De ene persoon heeft dus meer aanleg voor een dunne neusvaatwand (broze bloedvaten) dan een ander. In 75% van de gevallen is er geen duidelijke oorzaak van een spontane bloedneus aan te geven. In 25% van de gevallen zijn er een of meerdere oorzaken aan te geven.

De oorzaak van een spontane bloedneus kan daadwerkelijk in de neus of het gebied van/rondom de neus liggen, maar kan ook ergens anders in het lichaam vandaan komen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Bloedneus door peuteren in de neus

Oorzaak spontane bloedneus in de neus zelf

Een tik, stoot of klap tegen de neus of val op de neus kan uiteraard de oorzaak van een spontane bloedneus zijn.

Ook peuteren in de neus en een infectie door griep of verkoudheid (met veel niezen en snuiten) kan een bloedneus veroorzaken.

Wat kunnen nog meer redenen zijn?

  • Hooikoorts, maar ook neusspray of (andere) medicijnen tegen de hooikoorts maken de bloedvaatjes kwetsbaar.
  • Hooikoorts gaat vaak samen met allergieën zoals een lactose-allergie. Heb je overgevoelige slijmvliezen, dan kun je door het drinken van melk of melkproducten een neusbloeding krijgen.
  • Voorhoofdsholteontsteking, neuspoliepen en het inademen van bepaalde chemicaliën zijn uiteraard ook niet bevorderlijk voor het neusslijmvlies.
  • Bij veel mensen ligt de oorzaak van een spontane bloedneus bij heftige temperatuurwisselingen of droge lucht, bijvoorbeeld airconditioning.
  • Ook plotselinge verandering van luchtdruk, bijvoorbeeld bij het vliegen of bij het duiken, kan druk geven in de neus.
  • Na inspanning en bij stress hebben veel mensen sneller een bloedneus door de druk op de bloedvaatjes.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

De meeste bloedneuzen ontstaan aan de voorzijde van de neus waarbij het bloed via één neusgat naar buiten stroomt. Wanneer de bloedingen achter in de neus ontstaan, stroomt het bloed via de keel. Als dergelijke bloedingen optreden, moet je een arts raadplegen.

Oorzaak spontane bloedneus elders in het lichaam

Er kan ook iets mis zijn met het bloed en de bloedvaten. Dit geeft soms aanleiding tot het krijgen van een bloedneus. Je kunt denken aan hoge bloeddruk, bloedarmoede, aderverkalking, trombocytopenie (een tekort aan bloedplaatjes) en stollingsstoornissen zoals het ontstaan van bloedpropjes.

Gebruik je bloedverdunners, dan is een bloedneus meestal een stuk moeilijker te stelpen. Het is dan sterk aan te raden om je huisarts of arts van de trombosedienst te raadplegen. Overigens werken aspirine (pijnstiller) en alcohol beiden eveneens bloedverdunnend en hebben dus hetzelfde effect.

Een andere oorzaak van een spontane bloedneus kan liggen bij tekorten aan vitamine C of calcium. Bij de ziekte van Lyme en bepaalde longaandoeningen komen neusbloedingen eveneens voor.

Wist je dat...

...een van de meest voorkomende oorzaken van frequente bloedneuzen een tekort aan vitamine C is?

Tijdens de menstruatie of de zwangerschap kun je door de aanmaak van het hormoon progesteron meer risico lopen om last te hebben van een bloedneus. Door progesteron worden je bloedvaten wat slapper. Een hoog oestrogeen gehalte kan er bovendien voor zorgen dat je minder beschermend neusslijm aanmaakt.

Bij bepaalde vormen van leukemie (bloedkanker die ontstaat in het beenmerg) is een bloedneus één van de symptomen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld last hebben van blauwe plekken.

Ook rokers en gebruikers van drugs kunnen te maken krijgen met neusbloedingen. Roken droogt de neusholten uit, en het snuiven van cocaïne of speed kan leiden tot beschadiging van de neusholten. Je kunt er pijnlijke ontstekingen van het neusslijmvlies door krijgen.

Kind met bloedneus

Oorzaak spontane bloedneus bij kinderen en ouderen

Een spontane bloedneus kan op elke leeftijd voorkomen, maar kinderen en ouderen hebben er gemiddeld meer last van.

Kinderen peuteren veel in hun neus en kunnen zo de tere bloedvaatjes beschadigen. Bij ouderen is er vaker sprake van een hoge bloeddruk en calcium of vitamine C tekort.

Bloedneus stelpen

Zodra je spontaan uit je neus bloedt, ga dan eerst rustig zitten. Als je maar uit één neusgat bloedt, dan ga je automatisch door het andere neusgat ademen. Komt er bloed uit beide neusgaten, adem dan rustig door je mond.

Pak een paar tissues of zakdoekjes of laat iemand anders deze voor je pakken als dat kan. Snuit vervolgens zachtjes je neus. De slijmklonter of de sliert bloed kan dan eventueel 'loskomen'. Het is belangrijk dat de slijmklontjes uit je neus komen want dan kan het bloedvaatje zich weer sluiten.

Je kunt een vochtig watje of gaasje voorzichtig in je neus doen. Knijp vervolgens net onder het neusbotje. Hiermee stop je de bloeding. Je hoeft je hoofd niet naar achteren te houden, al werd dat vroeger wel vaak gedacht. Houd dit gedurende tien minuten vol. Laat de watten of het gaasje hierna nog twintig minuten zitten.

Soms helpt het om een ijskompres tegen je neus aan te houden. De kou vernauwt de bloedvaten waardoor de bloeding kan stoppen. Je kunt eventueel ook een beetje vaseline in je neus smeren. Er bestaan eveneens een aantal producten, waaronder gels, die zorgen dat de bloeding snel stopt.

Stelpen bij verschillende bloedneuzen

Soms is er sprake van een lichte bloedneus, deze begint meestal bij het neustussenschot. In zo'n 10% van de gevallen is de bloedneus echter zwaarder. Meestal begint deze dan dieper in de neus. Het lukt dan misschien niet (gelijk) om de bloedneus te stelpen. Je kunt in zo'n geval eventueel nogmaals tien minuten je neus dichthouden.

Bij regelmatige en heftige neusbloedingen kun je ook gebruik maken van een speciale neustampon (voor kinderen vanaf vijf jaar). Dit is een lang dun gaasje dat het bloeden effectief stelpt. Deze neustampon moet twee tot drie dagen blijven zitten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Het duurt ongeveer zeven tot tien dagen voordat het gescheurde bloedvaatje weer is hersteld. Er verschijnt eerst een bloedstolsel en daarna een korstje. Zorg ervoor dat je niet gaat peuteren en het korstje lostrekt.

Het advies voor de eerste twee tot drie dagen na de neusbloeding luidt: snuit je neus niet nadat het bloeden al is gestopt, drink geen koolzuurhoudende dranken, geen alcohol en eet geen pikant eten.

Bloedneus voorkomen

Wees voorzichtig met je neus. Probeer altijd zachtjes je neus te snuiten en ga niet te ruw in je neus peuteren.

Houd altijd tissues en vaseline in je tas voor het geval je een bloedneus krijgt en om daarna je neus te verzachten. Smeer eventueel dagelijks een beetje vaseline in je neus op de tere plek vooraan je neus. Gebruik indien gewenst een wattenstokje, maar ga niet te diep!

Een droge lucht is meer werk voor de neus

De neus zorgt ervoor dat de lucht bevochtigd wordt voordat deze in je longen terechtkomt. Bij droge lucht moet de neus erg hard werken. 

Zorg dus voor de juiste luchtvochtigheid in je huis en in je slaapkamer. Koop desnoods een luchtbevochtiger. Gebruik indien mogelijk geen airconditioning.

Slik extra vitaminen zoals vitamine B12 en vitamine C. Deze zijn nodig voor de vorming van collageen dat zorgt voor een dun slijmerig beschermlaagje in je neus. Verder kun je ijzer slikken om het bloedverlies te compenseren en extra calcium.

Denk goed na over de keuze van je anticonceptiepil. Het oestrogeen gehalte kan van invloed zijn op de beschermende slijmvorming in je neus. Breng en houd je hormoonhuishouding in balans.

Voorkom hoge bloeddruk door gezond te eten, te veel stress te vermijden en voldoende te bewegen.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken ingewikkeld en tijdrovend? Helemaal niet! En het bespaart je ook een hoop geld. Thuis een zoutop...

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en oplossingen

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en Oplossingen

Slijm in je neus of keel kan voor veel vervelende situaties zorgen. Zo kun je misschien niet slapen doordat je niet door...

Lees wat je gemist hebt

14121 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'