Tai chi voor je gezondheid

Tai chi voor je gezondheid

Tai Chi kan je gezondheid verbeteren.

Door veel mensen wordt deze op vechtkunst gebaseerde bewegingsvorm als zweverig gezien maar het is een uitstekende beweging- en gezondheidsleer.

Je lichaam en geest komen in balans en je spieren zullen worden versterkt.

Het is vooral belangrijk dat je de controle over je lichaam krijgt en door opperste concentratie geeft dit hierna ook ontspanning.

De vijf belangrijke elementen van Tai Chi kunnen door jong en oud beoefent worden.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Diverse stijlen Tai Chi

Er zijn diverse stijlen en vormen van Tai Chi die je lichaam beter in balans kunnen brengen. De ene stijl is een vorm van langzame bewegingen en de ander is weer explosief waarbij het meer op vechten begint te lijken. Centraal staat dat je steeds leniger en meer gecontroleerd de oefeningen van Tai Chi kunt doen.

De geest neemt tijdens de oefening een groot aandeel voor zijn rekening. Door optimale concentratie kom je goed in balans. De oefeningen worden bij voorkeur elke dag gedaan. Door het beoefenen van Tai Chi word je immuunsysteem positief beïnvloedt en kunnen pijnklachten verminderen. Stressklachten zullen voor een groot deel verdwijnen.

Bij Tai Chi Yang zijn de bewegingen bijvoorbeeld langzaam en bij Tai Chi Chen komen explosievere bewegingen voor. Diverse meesters van de Tai Chi hebben allemaal een eigen stijl ontwikkeld en hebben hier dus ook hun naam aan verbonden. Qigong, Tai Chi Wu, tai Chi Tao, Tai Chi Chuan zijn maar een paar voorbeelden. Mede daardoor is er een enorme verscheidenheid aan oefeningen ontstaan.

De vijf elementen van Tai Chi

De vijf elementen waar Tai Chi over gaat zijn:

 1. Aarde
 2. Metaal
 3. Water
 4. Hout
 5. Vuur

Bij het element aarde gaan de oefeningen in balans richting het ontstaan van metaal, bij metaal gaat het door om het water te voeden met kracht, het water geeft voeding aan het hout, het hout is zuivere energie en de brandstof voor het vuur en het vuur geeft een nieuw begin aan de aarde. De Yin en Yang staan centraal om de tegengestelde dingen met elkaar samen te laten werken.

 • De aarde heeft zijn weerslag op je maag en milt.
 • Metaal gaat over de longen en dikke darm.
 • Water vindt zijn oorsprong in je blaas en nieren.
 • Hout heeft te maken met een zuivere galblaas en lever.
 • Vuur zit in je hart en dunne darm.

Dit is het zweverige gedeelte als je er niets mee kan. Voor veel mensen is dit echter niet zweverig maar zijn het juist dé bekende aspecten van het leven op aarde. Het één kan niet zonder het ander. Dit zijn de krachten van de tegenstellingen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Tai Chi voor je gezondheid

De technieken van de diverse Tai Chi oefeningen kunnen zorgen voor een betere gezondheid. We zullen je een lijstje opsommen met gezondheidsvoordelen die je uit Tai Chi kunt halen:

 • Verbeterde houding
 • Minder pijnklachten
 • Meer energie
 • Lenigheid
 • Betere nachtrust
 • Minder stress
 • Verbeterde concentratie
 • Lagere bloeddruk
 • Verbetering van de spijsvertering
 • Gunstige invloed op het cholesterol
 • Een gelukkig gevoel van welbehagen
 • Betere bloedcirculatie
 • Verbeterde ademhaling

De oefeningen van Tai Chi geven nagenoeg geen problemen voor de kans op blessures. Sterker nog, je zou zelfs sneller kunnen herstellen van bijvoorbeeld een operatie of blessures door de oefeningen.

Het voordeel van de ontspanning

Diverse klachten in het menselijk lichaam komen voor uit stress. Door een goede ontspanning kun je diverse pijntjes wegnemen. Tai chi is een goede vorm van beweging en ontspanning waarbij je de nadruk kan leggen op je evenwicht en balans. Je spieren zullen sterker worden en de lenigheid zal toenemen.

Doordat je geconcentreerd aan het werk bent met het precies uitvoeren van je oefeningen heb je geen tijd om aan aan de stress van alledag te denken. Na de inspanning komt er dan ook vaak een gevoel van rust over je heen. Je bent tijdens de oefeningen namelijk bezig met een soort meditatie.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Tai Chi beoefenen

Als jij ook Tai Chi wilt gaan beoefenen kun je het beste naar een centrum gaan waar Tai Chi lessen worden gegeven. Er worden overal in Nederland cursussen en les gegeven in Tai Chi.

Na les te hebben gehad kun je thuis (of liever buiten in de natuur) ook zelf aan de slag. Het schijnt het best te werken als je de oefeningen bij zonsopkomst of zonsondergang doet.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Rustige oefening Tai Chi

We geven hier een voorbeeld van een rustige Tai Chi oefening die je zelf thuis of in de natuur kan doen.

Basispositie

Voer alle bewegingen uit in een rustig en gecontroleerd tempo waarbij je goed op je ademhaling blijft letten.

Ga met je voeten uit elkaar staan en je knieën licht gebogen. Je tenen wijzen iets naar buiten ten opzichte van je hakken. De hakken staan verticaal in lijn met je schouders.

Sta met een rechte rug en probeer lekker te ontspannen. Adem rustig vanuit je buik waarbij je de handen met bijna gestrekte vingers zo'n tien centimeter voor je buik houdt met je handpalmen naar binnen.

Concentreer je op de ademhaling en maak je geest leeg. Laat je armen naar de horizontale positie gaan recht vooruit met de binnenkant van je polsen naar boven. Strek je vingers naar beneden en adem in door je neus en blaas uit door de mond. Kom daarna weer rustig terug naar de positie met je handen voor je buik. Je staat nu klaar voor de stand Aarde.

Aarde

In de positie aarde concentreer je je op je handen voor je buik. Zak nog iets meer door de knieën. Voel hoe de bloedsomloop in je vingers een tintelende reactie kan geven. Breng nu je handen naar voren en maak een driehoek met je duimen en je wijsvingers. Je hebt nu wat spanning op je onderarmen omdat je handen naar boven gericht zijn.

Trek je kin in richting je borst. Beweeg je bijna gestrekte armen naar de positie boven je hoofd en hou daarbij de driehoek van je vingers gelijk. Je opent je nu voor de aardse spanningen om via de kruin weg te kunnen en om rust binnen te laten komen. Dit is het Bai Hui punt waar je contact met het universum legt via de driehoek boven je hoofd.

Draai in deze positie je bovenlichaam naar links, even vasthouden met je gezicht nog steeds recht vooruit. Kom terug naar het midden en draai nu naar rechts. Weer even vast houden en blijf vooral goed ademen. Kom nu weer terug naar het midden en laat je armen weer zakken naar de basispositie voor je buik. Herhaal deze oefening nog twee keer.

Deze oefening is goed voor het strekken van de rug en om meer souplesse te krijgen. Hoofdpijn kan mogelijk verdwijnen en je geest kalmeert.

Metaal

Beweeg vanuit de basispositie je handen naar voren en de vingertoppen omhoog alsof je iemand afweert. Laat nu je handen langzaam uit elkaar gaan in de horizontale richting terwijl je inademt. Draai als je richting het uiterste punt gaat je armen om met de binnenkant van je polsen omhoog en adem uit.

Je longen kunnen zich nu weer optimaal vullen met zuurstof vanwege de ruimte in je borstkas dus adem weer diep in via de neus. Kom hierna terug met gebogen armen richting de basispositie door je armen naast je te laten zakken en herhaal de oefening nog twee keer.

Water

Leg je linkerhand op de onderrug. Breng je rechterhand diagonaal naar voren met de vingertoppen naar in de richting van je rechterknie en zak rustig door je knieën. Je hoeft niet helemaal naar beneden. Het moet prettig aanvoelen. Laat nu je rechterarm naar beneden gaan alsof je het water aan wilt raken tussen je benen. Kom weer langzaam omhoog naar de basispositie. Hou ook altijd je rug recht en je kin op de borst.

Herhaal deze oefening voor je linkerarm met de rechterarm op de rug. Doe de oefening drie keer. Als de oefening te zwaar is voor je bovenbenen ga je gewoon minder diep.

Hout

Je handen breng je voor je lichaam met de handpalm omhoog terwijl ze zo'n twintig centimeter uit elkaar zijn zodat je open staat om iets te (ont)vangen of te dragen. Visualiseer dat je een houten stok horizontaal op je vlakke handen hebt liggen en die in balans moet houden.

Haal langzaam één hand er onder weg, draai je hand om en duw als het ware met je hand de houten stok langzaam van je af. Probeer de stok hierna weer met twee handen te ondersteunen en laat dan je andere hand de stok wegduwen. Vang de stok in gedachte weer op met twee handen.

Laat de houten stok nog even balanceren alsof deze naar links en naar rechts er af zou vallen en kom hierna terug in de basispositie. Totaal drie keer.

Vuur

De zon gaat onder recht voor je. Denk je in dat je de zon beet pakt en naar links van je lichaam wilt brengen. Daarbij komt je rechterhand boven op de zon te liggen en je linkerhand ondersteunt de zon. Misschien voel je in je handpalmen wel de vurige warmte van de zon.

Breng de zon nu naar rechts van je lichaam terwijl je de zon draait net als een stuur. Je linkerhand komt nu als het ware bovenop de zon te liggen en je rechterhand ondersteunt het. Als je langs het middenvoor gaat heb je de handen links en rechts van de zon. Herhaal dit totaal vijf keer.

Kom weer terug naar de voorste positie en duw de zon onder terwijl je het loslaat. Ga nu met je armen onderlangs terug naar de basispositie en voel de energie stromen.

Einde

Rond deze oefening van Tai Chi af door rustig rechtop te komen staan, je handen op je buik te leggen en je spieren even te laten ontspannen. Laat nu de armen zakken naast je lichaam. Schud rustig de spieren van je armen en benen even los en maak een klein wandelingetje.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Stress verminderen door voeding

Stress verminderen met gezond eten? Dat kan!

Wanneer je stress hebt, ervaar je spanning of druk. Vroeger moest je lichaam snel kunnen reageren op een levensbedreigen...

Onderarmspieren trainen met een simpele oefening

Onderarmspieren trainen met een simpele oefening

Je kunt je onderarmspieren trainen met een simpele oefening. Er zijn geen dure apparaten voor nodig. Het enige wat je n...

Schuine buikspieren trainen thuis

Schuine buikspieren trainen thuis

Wil jij je schuine buikspieren trainen (thuis) om de zwembandjes wat te verkleinen? Top, je bent gezond bezig want tevee...

Thuis triceps trainen

Thuis triceps trainen

De meeste mannen willen meestal thuis de biceps trainen en de meeste vrouwen doen graag oefeningen voor de triceps om va...

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat kun je doen tegen schrale, droge of ruwe handen? We zullen je een aantal gezonde tips geven om van je ruwe, droge ha...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen, alles wat je moet weten

Je ademt vaak zonder erbij na te denken. Je wordt er vaak pas bewust van wanneer je je verslikt, zingt, onder water zwem...

Lees wat je gemist hebt

13659 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'