Een peesontsteking in de schouder is een gemene, hardnekkige blessure. Het is een van de meest voorkomende aandoeningen van de schouders. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling van een schouder peesontsteking. Ook geven we je tips hoe je deze kunt voorkomen.
Peesontsteking schouder: oorzaak, symptomen en behandeling
Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl
Peesontsteking schouder
Pezen vormen de verbinding tussen onze spieren en botten. De pees is het verlengstuk van de spier en is gehecht aan het bot. De taak van de pees is om de spieractiviteit over te dragen naar het bot. Pezen spelen dus een belangrijke rol bij het maken van allerlei soorten bewegingen.
Een peesontsteking van de schouder komt veel voor. De schouder is het meest beweeglijke en complexe gewricht van ons lichaam en daarmee ook kwetsbaar.
Een ontsteking wordt ook wel tendinitis genoemd. Het is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsels of prikkels van buitenaf (lichaamsvreemde stoffen). Het doel van een ontsteking is om de schade weer te herstellen.
Vaak gaat het bij de schouderpezen om een ontsteking van de rotatorenmanchet. Dit is een groep van diepliggende spieren en pezen in de schouder, aangehecht op de kop van de bovenarm. Dit zijn pezen waarnaar maar geringe bloedtoevoer mogelijk is.
Wist je dat...
... er wel vierduizend verschillende pezen te vinden zijn in je lichaam?
Symptomen peesontsteking schouder
De meest voorkomende klachten bij een peesontsteking in de schouder zijn aanhoudende irritatie, gevoeligheid en scherpe, heftige pijn op de plek van het aanhechtingspunt naar het bot, met uitstraling van de pijn naar de zijkant van de arm.
Het gebied kan warm aanvoelen, rood zien en gezwollen zijn. Ook kan de schouder stijf aanvoelen. Je ervaart vaak een stekende pijn tijdens het bewegen en een zeurende pijn in ruststand.
Oorzaken peesontsteking schouder
Een peesontsteking in de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Het komt voor op elke leeftijd en zowel bij mensen die veel aan sport doen als bij mensen die nauwelijks sporten.
Pezen kunnen zeer veel spanning dragen maar zijn ook gevoelig voor overbelasting. Wanneer je langdurig dezelfde bewegingen maakt en/of verkeerde bewegingen maakt raakt de pees geïrriteerd. Deze overmatige prikkeling zorgt voor de blessure.
In eerste instantie is de pees dus vaak al langdurig overbelast. En die ene plotselinge verkeerde krachtsexplosie kan dan net de nekslag zijn voor de pees (of meerdere pezen) waardoor deze beschadigd en ontstoken raakt.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolHerhalende bewegingen die een peesontsteking kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld gewicht heffen, slaan met een racket, schilderen of in de tuin werken . Een plotselinge ruk, val of stoot kan ook acuut een peesontsteking veroorzaken, maar meestal is de pees dan al overbelast.
Sommige pezen zijn gevoeliger voor ontsteking, doordat ze als het ware klem zitten tegen de onderkant van het schouderblad. Bij afwijkingen aan het schouderblad, het schouderdak of de schoudergordel kan dit nog eerder problemen opleveren, zoals een peesontsteking of impingement (beknelling).
Gerelateerde aandoeningen
Bij mensen met een reumatische aandoening komt een schouderpeesontsteking vaker voor. Een peesontsteking valt onder 'weke delen reuma'. Weke delen reuma is de verzamelnaam voor aandoeningen aan spieren, pezen, banden, kapsels, slijmbeurzen en tussenwervelschijven en dus niet aan de gewrichten zelf.
Stofwisselingsziekten zoals diabetes kunnen de aanleiding vormen voor een peesontsteking. Zo ook vasculaire aandoeningen (ziekte / ontsteking van de bloedvaten). Deze zorgen voor een slechte doorbloeding van de spieren en pezen.
Reumatische aandoeningen, stofwisselingsziekten en vasculaire aandoeningen zijn aan elkaar gerelateerd. Dus het is niet gek dat deze in een adem genoemd worden en in verband staan met (schouder)peesontsteking.
Diagnose peesontsteking schouder
De huisarts kan aan de hand van je klachten en een lichamelijk onderzoek al een diagnose stellen of je doorverwijzen naar een orthopeed of fysiotherapeut.
De arts zal eerst andere aandoeningen willen uitsluiten die dezelfde soort schouderklachten geven. Peesontsteking van de schouder komt vooral vaak voor in combinatie met een slijmbeursontsteking en heeft ook soortgelijke symptomen. Een MRI scan, CT scan, echografie en / of röntgenfoto's kunnen meer duidelijkheid verschaffen.
Behandeling peesontsteking schouder
Gelukkig is een peesontsteking met de juiste behandeling(en) snel te verhelpen. Wees er op tijd bij om verdere schade te beperken. Het is belangrijk om rust te nemen en je schouder te ontlasten, maar tegelijkertijd moet je voorzichtig blijven bewegen om de doorbloeding op gang te houden.
Een ontsteking kun je het beste koelen. Warmte kan deze erger maken. Om de pijn te verdoven en de zwelling tegen te gaan kun je je schouder met een coldpack bedekken of ijs in een handdoek wikkelen en die tegen de gevoelige plek leggen.
Je krijgt van de huisarts meestal ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven. Je kunt deze medicijnen niet zomaar voor langere tijd gebruiken. Wanneer orale medicijnen niet helpen wordt er vaak overgegaan op ontstekingsremmende injecties met corticosteroïden (bijnierschorshormoon). Deze worden direct in de schouder gespoten. Nadeel is dat het vaak maar tijdelijk werkt.
Bij fysiotherapie kan de therapeut je een massage geven waarbij hij of zij diepe dwarse frictie toepast. Dit bestaat uit het heel hard drukken op de verhardingen in de pees om het weefsel los te maken en de doorbloeding te verbeteren. Laat dit altijd door een professional doen!
Ook kan je fysiotherapeut je schouder intapen met kinesiotape of een mitella aanbrengen om ondersteuning te bieden aan het schoudergewricht, voor een snellere genezing van de ontsteking. Daarnaast zal je therapeut oefeningen aan je leren zoals rekoefeningen voor hernieuwde spierkracht en beweeglijkheid.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Alternatieve behandelingen
Bij chronische klachten is shockwave therapie zeer effectief gebleken bij patiënten met een schouderpeesontsteking. Shock wave therapie maakt gebruik van mechanische schokgolfpulsen. Deze golven versnellen het genezingsproces door de zelfgenezende eigenschappen van het lichaam te stimuleren. Ze verbeteren bijvoorbeeld de stofwisseling en de bloedcirculatie. De pijn wordt minder en de beweeglijkheid verbetert.
Een therapie met eenzelfde doel is ultrageluid therapie. Ook dry needling en acupunctuur kunnen verlichting geven, mits professioneel uitgevoerd. Je kunt met een schouderpeesontsteking eveneens goed geholpen worden door een orthopeed. Dit is een specialist en chirurg die veel weet van beenderen, spieren en gewrichten.
Wanneer andere behandelingen niet werken kan er soms voor gekozen worden om over te gaan op een operatie. Het ontstoken weefsel / de slijmbeurs kan dan bijvoorbeeld verwijderd worden. Helaas geeft dit geen garantie op herstel.
Peesontsteking in schouder voorkomen
Je kunt een peesontsteking niet voorkomen maar je kunt wel bewuster leren bewegen en je lichaam niet overbelasten. Wanneer je te intensief sport of inspanning levert zonder de tijd te nemen om het peesweefsel te laten herstellen loop je meer kans op een peesontsteking. Doe altijd een goede warming-up en cooling down. Draag extra bescherming bij contactsporten.
Naarmate je ouder wordt neemt het risico op een peesontsteking toe omdat de kwaliteit van de pezen achteruit gaat. Zorg goed voor jezelf door gezonde voeding te eten die ontstekingsremmend werkt. In het bijzonder kun je dan denken aan bijvoorbeeld gember, kurkuma en rode peper.
Heb je vaker of chronisch last van een peesontsteking? Bezoek dan in overleg met je arts regelmatig een infrarood sauna.