Pijn tussen de schouderbladen: oorzaken & oplossingen

Pijn tussen de schouders en schouderbladen valt onder 'hoge rugpijn'. Het is meer een symptoom van een onderliggend probleem of aandoening, dan dat het een aandoening op zichzelf is.

In dit artikel proberen we je te helpen om de aard van je klachten te achterhalen en daarmee een oplossing te vinden voor de pijn.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Het schouderblad

Het schouderblad, of de scapula, is een driehoekig bot aan de achterzijde van de schouders. De twee schouderbladen maken deel uit van de schoudergordel en zorgen er samen met onder andere het sleutelbeen voor dat je je armen volledig kunt roteren (draaien).

Wist je dat...

...de schouderbladen een paar botpunten hebben die uitsteken, waaronder een met de aparte naam 'ravenbekuitsteeksel'.

Pijn tussen de schouderbladen: symptomen

  • zeurende, krampachtige en/of stekende pijn
  • verminderde mobiliteit
  • pijn tijdens en na het slapen
  • benauwdheid
  • uitstralende pijn
  • druk op de borst
  • verdoofd gevoel van arm(en)
  • misselijkheid
  • draaiduizeligheid

Meestal is pijn tussen de schouderbladen niet acuut maar ontstaat het geleidelijk als gevolg van langdurige overbelasting of een onderliggende aandoening.

De pijn kan dan in periodes of na bepaalde activiteiten de kop opsteken. De pijn kan ook constant aanwezig zijn en dus chronisch worden.

Oorzaken pijn tussen de schouderbladen en schouders

Hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken.

Pijn door een verkeerde lichaamshouding

Pijn door overbelasting

Je kunt pijn tussen de schouderbladen krijgen door een verkeerde slaaphouding of lichaamshouding. Bijvoorbeeld door lang staan, krom staan of het dragen van verkeerde schoenen, zoals hoge hakken of schoenen zonder ondersteuning.

Je kunt een blessure krijgen doordat je je schouders en rug hebt overbelast door sporten, maar ook door te lang in een eenzijdige houding te staan of te werken; lang autorijden of langdurig achter de computer zitten.

Pijn door aandoeningen aan de wervelkolom

Scoliose, een S-vormige verkromming in de wervelkolom, en bekkeninstabiliteit kunnen zorgen voor irritatie van de spieren in je schouders en rondom je schouderbladen. De spieren in de rug zijn sterk maar gevoelig, met name de aanhechtingen.

Een doorgezakte voetwreef en/of beenlengteverschil kan ook zorgen voor scheefstand van je bekken en rug. Door de scheefstand kun je ook last krijgen van hoofdpijn, pijn in je nek, je bekken, heupen en benen / knieën.

Er kunnen daarnaast verschillende aandoeningen aan de ruggengraat voorkomen, zoals bijvoorbeeld een hernia of een probleem met een of meerdere ruggenwervels.

Stress kan spierkrampen veroorzaken

Pijn door stress

Een teveel aan stress kan je spieren doen verkrampen.

Ook kun je last krijgen van hyperventilatie, hoofdpijn en kan de pijn uitstralen naar je nek en lage rug.

Pijn door aandoeningen aan het schoudergewricht

Zowel je bot, kraakbeen, spier, pees, band, kapsel en slijmbeurs kan aangetast worden door gewrichtsaandoeningen.

Het schoudergewricht kan uit de kom schieten, je kunt last krijgen van een slijmbeursontsteking, peesontsteking, verschillende vormen van reuma zoals artrose en fibromyalgie, osteoporose (botontkalking), frozen shoulder, enzovoorts. 

Pijn door ontstekingen aan de zenuwen

Zenuwen spelen altijd een rol bij pijn. Ze kunnen net als de spieren bekneld of beschadigd raken door overbelasting. Maar door bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld aan je organen, kunnen zenuwen ook echt ontstoken raken.

Tip

Zenuwpijn wordt ook wel neuropathische pijn genoemd.

Pijn door ontregelde hormonen

Misschien verbaast het je, maar wanneer je hormonen ontregeld zijn kun je ook pijn tussen je schouders en schouderbladen krijgen.

Afwijkingen en ontstekingen in de gebieden die hormonen afscheiden, zoals je schildklieren, je bijnieren, je alvleesklier en de hypofyse kunnen voor deze disbalans zorgen. Ook zware medicijnen kunnen van invloed zijn op je hormonen.

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van pijn tussen de schouderbladen. Dit wordt nog verergert als er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zwangerschapsdiabetes of bekkeninstabiliteit.

Bezoek een arts bij een combinatie aan symptomen

Pijn door hartaandoeningen

Bij hartaandoeningen is het niet ongebruikelijk dat je last hebt tussen de schouderbladen in combinatie met pijn op de borst, kortademigheid en overmatig zweten.

Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een hartritmestoornis of hartzwakte. Met deze klachten moet je zo spoedig mogelijk een arts bezoeken.

Pijn door luchtwegaandoeningen

Indien je een aandoening hebt aan de luchtwegen, zul je in veel gevallen last krijgen van verkrampte luchtwegspieren. Dit trekt door naar je schouders en rug en je kunt hier flink last van hebben, zeker in combinatie met veel hoesten. Vooral na inspanning krijg je dan pijn tussen je schouders.

Pijn door maagaandoeningen

Bij pijn tussen de schouderbladen in combinatie met misselijkheid, pijn in je maag en eventueel brandend maagzuur kan de pijn te herleiden zijn naar maagaandoeningen, problemen met de milt of lever, of bijvoorbeeld galstenen of een galblaasontsteking.

Heb je net een operatie van de maagstreek gehad, bijvoorbeeld een laparoscopie, een inspectie van de buikholte, dan kan dit eveneens pijn geven tussen de schouders.

Oplossingen pijn tussen de schouderbladen

Bij kortdurende (spier)pijn voldoet een goede spier-gel, een hotpack en eventueel een pijnstiller.

Bij klachten die langer aanhouden is het verstandig om doorverwezen te worden naar een fysiotherapeut. Deze kan je oefeningen geven, masseren, eventueel je rug kraken of een andere passende behandeling bieden.

Tip

Het is belangrijk dat je wel blijft bewegen en bijvoorbeeld ook je rug- en buikspieren versterkt. Zorg er ook voor dat je op gewicht blijft. Overgewicht kan leiden tot pijnklachten.

Verbeteren lichaamshouding

Wanneer je lichaam het signaal geeft dat je langdurig een verkeerde houding aanneemt, kun je er beter iets aan doen. Soms is het nodig om aanpassingen te doen binnen je werksituatie, of je kunt je laten doorverwijzen naar een specialist.

Therapieën als Mensendieck, cesartherapie en Alexander techniek gaan allemaal over het verbeteren van de lichaamshouding en bewustzijn van het lijf en het bewegen. Je kunt ook denken aan een chiropractor, een manueel therapeut, een cranio-sacraal therapeut of een osteopaat.

Bij scheefstand kun je door een orthopeet corrigerende zooltjes aangemeten krijgen.

Pijnbestrijders

Bepaalde therapieën kunnen helpen bij het verlichten van de pijn, zoals Shock Wave therapie. Massages kunnen ook een pijnverlichting opleveren.

Bij hevige pijn tussen de schouderbladen kunnen injecties met ontstekingsremmende middelen tijdelijk helpen.

Ondersteuning bij behandeling

Om zo snel mogelijk van de klachten af te zijn en toekomstige klachten voor te zijn is het slim je lichaam wat ondersteuning te bieden. Probeer met name een teveel aan stress te vermijden.

Zorg ook dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, met name kalium, calcium en natrium. In overleg met je arts zijn voedingssupplementen slikken als vitamine D, magnesium en vitamine B-complex ook aan te raden.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzend o...

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Pijn in de zij oorzaken en behandeling

Pijn in de zij - rechts of links: oorzaken en behandeling

Pijn in de zij is een veelgehoorde klacht. Beide zijden van je lichaam worden 'flanken' genoemd en daarom wordt pijn in ...

Pijn in de lies

Pijn in de lies, alle mogelijke oorzaken op een rij

Heb je veel pijn in de lies? En vraag je je af waar dit vandaan komt? In dit artikel kun je achterhalen wat de oorzaak z...

Pijn in de onderrug: 5 oorzaken

Pijn in je onderrug: 5 mogelijke oorzaken

Heb jij vaak last van pijn in je onderrug? Dan ben je niet de enige. Maar liefst 80% van alle Nederlanders heeft hier we...

Toon meer (201)