Gebroken teen? Leer de symptomen herkennen

Een gebroken teen is veelvoorkomend letsel. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ermee doorlopen zonder dat je beseft dat je teen gebroken is. Een gebroken teen wordt namelijk vaak verward met een gekneusde teen. Het kan allebei evenveel pijn doen.

Het is belangrijk om de symptomen te leren kennen en je teen te laten behandelen zodat deze goed geneest. In dit artikel lees je hoe je dat doet en ook hoe het verder gaat bij het herstel. Blijf er niet mee rondlopen en lees verder of jij jouw situatie herkent.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Gebroken teen

Oorzaak van gebroken tenen

Heb jij je teen gestoten, is er iets zwaars op je voet gevallen of ben je vanaf een hoogte gesprongen of gevallen? Deze ongelukken kunnen leiden tot gebroken tenen. Uiteraard kunnen ook verkeersongevallen of andere ongelukken tot een gekneusde of gebroken teen leiden. 

Maar wat is het verschil hiertussen en hoe kom je erachter of je gebroken tenen hebt of dat ze alleen gekneusd zijn?

Verschil tussen een gebroken teen en een gekneusde teen

Bij een gekneusde, ook wel verstuikte teen genoemd, is er alleen sprake van een kneuzing en geen botbreuk. Als je je teen op kan krullen, dan is deze niet gebroken. En als je wreef niet blauw is, is je teen in principe ook niet gebroken.

Wanneer je langer dan enkele dagen pijn blijft houden, bestaat de kans dat je een gebroken teen of gebroken tenen hebt. Bij een gebroken teen voel je de pijn vaak exact op de plek van de breuk. Bij een gekneusde teen voel je de pijn meestal ook rondom de teen.

Symptomen gebroken teen

Misschien heb je het breken van het botje wel gehoord, dat is zeer goed mogelijk! Het breken van een teen gaat gepaard met veel pijn.

De overige symptomen bestaan uit:

  • Zwelling
  • Stijfheid
  • Bloeden of bloeduitstortingen
  • Abnormale stand van de teen
  • Gevoelloosheid
  • Teen kan rood, geel, blauw of zwart van kleur worden zijn.

Een teen die verkleurd is kan overigens ook een ontstoken teen zijn. Het is daarom altijd verstandig om bij aanhoudende pijn of verkleuring de huisarts te raadplegen.

Röntgenfoto tenen

Wanneer je bij de dokter komt kan hij röntgenfoto’s maken om vast te stellen of je gebroken tenen hebt. Hierop zijn de botten te zien en kan definitief vastgesteld worden of je een gebroken teen hebt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Botbreuk teen

Botbreuk

Een botbreuk in je teen is een veelvoorkomende verwonding. Oorzaak van een gebroken teen is een 'trauma'; als er iets zwaars op valt, een val, een stoot ergens tegenaan, een beknelling, verkeerde draai of je verstappen.

Het komt ook voor dat door herhaalde belasting zoals te intensief hardlopen een breuk ontstaat. 

Je voeten bestaan uit een complex geheel van botten, spieren, pezen en kapsels. Een breuk van één of meerdere botjes in je tenen wordt ook wel 'teenfractuur' genoemd.

De tenen bestaan uit allemaal kleine botjes (teenkootjes) om de voet zo buigzaam mogelijk te maken. Deze teenkootjes worden falangen genoemd. De grote teen heeft 2 falangen, de overige tenen 3.

De flexibiliteit van de voeten en tenen maken ze ook kwetsbaar voor een botbreuk. Het kan goed zijn dat naast je teen ook je middenvoetsbeentje (of het uiteinde, het 'kopje' van een middenvoetsbeentje) is beschadigd. Dit wordt een metarsale fractuur genoemd.

De middenvoetsbeentjes zitten vlak voor de plek waar de tenen beginnen. Een breuk die ontstaat door langdurige belasting wordt een marsfractuur genoemd. De kleine teen wordt overigens het vaakst gebroken.

Wist je dat...

...er in je voet wel 26 botjes zitten? 

Eerste hulp bij een gebroken teen

Wat kun je zelf aan eerste hulp toepassen wanneer je je teen hebt gebroken?

  1. Onmiddellijk koelen
    Wanneer je teen is beschadigd, helpt onmiddellijk koelen tegen de zwelling. Houd je voet 10 minuten onder de kraan of wikkel ijs in een dunne handdoek en houdt deze voorzichtig tegen je teen aan. Een coldpack volstaat ook.
  2. Spalken
    Ga sowieso niet draaien of trekken aan je teen. Je kunt de teen eventueel zelf spalken als er een EHBO-kit aanwezig is. Spalken betekent dat een gewricht gefixeerd wordt zodat beweging tot een minimum wordt beperkt. Dit zal de pijn te verzachten en voorkomt verder letsel.
  3. Ontlast
    Je wilt de gebroken teen nu zoveel mogelijk ontlasten. Tape daarvoor de teen aan de naastliggende teen vast ter ondersteuning. Zet ook geen gewicht op de aangedane teen.

Diagnose gebroken teen

Ga vervolgens langs bij de huisarts. Een arts zal vragen wat er precies is gebeurd en wat je klachten zijn. Door lichamelijk onderzoek kan de arts vervolgens meestal al vaststellen of het inderdaad om een breuk gaat.

Soms wordt er ook een röntgenfoto gemaakt om een diagnose te geven en om te zien om wat voor een breuk het gaat. Wanneer je een doof of tintelend gevoel in een teen ervaart, is het belangrijk om dit met de arts te delen. Dit kan namelijk wijzen op beschadiging van een zenuw.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Bij een röntgenonderzoek wordt met behulp van röntgenstralen een foto van het lichaam gemaakt. Op deze beelden zijn onder andere botten duidelijk zichtbaar, waardoor botbreuken of andere afwijkingen zichtbaar worden.

Behandeling gebroken teen

Behandeling gebroken teen

Je hoeft in de meeste gevallen van een gebroken teen niet geopereerd te worden. Het is vooral belangrijk dat de teen rust krijgt en niet belast wordt.

De grote teen is belangrijk voor je evenwicht en het afwikkelen van je voet. Van alle tenen zul je dus van een gebroken grote teen het meeste last hebben als deze gebroken is.

Het is meestal noodzakelijk om de grote teen te ondersteunen met gips of een gipsschoen. Zeker wanneer er botsplinters in je teen zitten. De kleine teen en de drie middelste tenen worden minder belast. Gipsverband is bij de kleinere tenen daarom ook niet nodig.

Ook bij beschadiging van je middenvoetsbeentje wordt gips ingezet. Na een paar weken mag het gips eraf en krijg je nog voor een paar weken loopgips.

Soms is een operatie helaas noodzakelijk. De chirurg kan kleine plaatjes of schroefjes in je teen/ tenen plaatsen in geval van scheefstand. Deze blijven permanent in je teen zitten.

Je kunt uiteraard pijnstillers slikken tegen de pijn. Houd je wel aan de doseringen die op de bijsluiter vermeld staan, in het bijzonder voor kinderen.

Behandeling voor gebroken grote teen verschilt van andere gebroken teentjes

De behandeling van een gebroken grote teen is anders dan die van de andere gebroken teentjes. Volg altijd de behandeling voor gebroken tenen die jouw arts voorschrijft. Om je een algemeen beeld te geven van de behandeling en de hersteltijd die nodig is, volgen beide voorbeelden.

behandeling teen gebroken

Behandeling voor gebroken grote teen verschilt van andere gebroken teentjes

De behandeling van een gebroken grote teen is anders dan die van de andere gebroken teentjes.

Volg altijd de behandeling voor gebroken tenen die jouw arts voorschrijft. Om je een algemeen beeld te geven van de behandeling en de hersteltijd die nodig is, volgen beide voorbeelden.

Behandeling gebroken teentjes (niet de grote teen)

Om de gebroken teentje of teentjes te behandelen, zal de arts deze in de meeste gevallen aan de andere tenen vast tapen middels een zogenaamde buddy tape of hij kan een dakpan pleister aanleggen. Hiermee wordt het gebroken teentje gespalkt aan de teen ernaast. Dit dient ongeveer 1 tot 2 weken te blijven zitten. 

Vanuit een hygiënisch oogpunt is het raadzaam deze na enkele dagen te verwijderen en zelf opnieuw aan te brengen. Draag stevige schoenen, maar zorg dat je voet wel voldoende beweging krijgt. Intensief bewegen of sporten is in de eerste drie weken niet mogelijk, daarna alleen als de pijn het toelaat. Na ongeveer acht weken zou de gebroken teen hersteld moeten zijn.

Behandeling gebroken grote teen

In het geval van een gebroken grote teen of twee gebroken grote tenen, wijkt de behandeling af van bovenstaande alinea. Je krijgt dan in de eerste twee weken voorvoet gips en een anti-afwikkelschoen. Ook kan een arts bij veel pijn aanraden om de eerste weken met krukken te lopen. 

Mogelijkerwijs kun je in de tweede en derde week alweer een stevige normale schoen dragen. De hersteltijd voor een gebroken grote teen is gelijk aan de hersteltijd van andere gebroken tenen. Ook hierbij is beweging belangrijk, maar vermijd sport in de eerste drie weken en overbelasting moet zeker in de eerste acht weken voorkomen worden.

teentjes gebroken

Consequenties niet behandelen gebroken teen

Het is belangrijk om een gebroken teen te behandelen. Doe je dit niet, dan kun je er nog erg lang pijn van hebben en je kunt problemen krijgen met wandelen en rennen.

Ook bestaat het risico op osteoartritis; een vorm van artrose waarbij het kraakbeen van het gewricht langzaam slijt.

Tip

Niet behandelen kan ook andere complicaties geven: je kunt geïnfecteerde nagels krijgen en er kunnen chronische pijnlijke vergroeiingen plaatsvinden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Herstel gebroken teen

Meestal geneest de botbreuk snel en zonder complicaties. Hoe lang dit duurt hangt wel af van het soort breuk, de ernst van de breuk en welke teentje gebroken is. Meestal duurt het herstel enkele weken tot enkele maanden.

Vaak lijkt het de goede kant op te gaan of zelfs helemaal genezen te zijn en dan kan de teen toch weer wat pijn geven. Dat komt ook omdat je weer meer gaat bewegen en de teen dus meer belast wordt. Je kunt langzaamaan uitproberen wat je teen kan hebben aan gewicht en beweging.

Belangrijk is om de teen in de eerste weken niet te buigen en je voet niet af te wikkelen.

teentje gebroken

Wanneer het gips eraf gaat kan het zijn dat je voet nog wat dikker is en dat er een kleurverschil is met je andere voet of tenen.

Draag de eerste periode van herstel stevige schoenen, liefst met een zo hard mogelijke zool, maar die je voet wel ruimte geeft. Hakken en slippers zijn even taboe.

Tip

Soms is het nodig dat een medisch specialist zoals een orthopedist steunzolen voor je verschaft. Wond- en botinfecties kunnen helaas belemmerend werken voor de genezing. De teen kan altijd een gevoelige plek blijven.

Meer risico op gebroken teen

Bepaalde aandoeningen brengen meer risico op een breuk met zich mee. Je kunt dan denken aan aandoeningen die de botten aantasten en verzwakken, zoals:

  • Osteoporose
  • Diabetes
  • Bot ontsteking
  • Botkanker

Heb je één van deze aandoeningen? Loop dan liever niet op je blote voeten als er kans is om ergens tegenaan te stoten of bijvoorbeeld wanneer het donker is. Kijk goed uit voor je voeten wanneer je iets zwaars tilt. Wees voorzichtig tijdens het sporten of stoeien.

Tip

Osteoporose staat synoniem voor poreus bot. Osteoporose zorgt ervoor dat je botten eerder breken dan normaal. Bij osteoporose neemt de hoeveelheid calcium in het bot af en verandert de structuur van de botten. 

Botbreuken voorkomen

Botbreuken voorkomen

Botten beschermen de kwetsbare delen van je lichaam. Houd je botten sterk, zeker wanneer je in de overgang komt. Dit doe je bijvoorbeeld met voldoende beweging en goede voeding.

Naast het bekende mineraal calcium zijn ook vitamine D, vitamine K en magnesium zeer belangrijk voor het onderhoud van je botten.

Wist je dat...

...een mens gemiddeld ongeveer 180.000 km in zijn of haar leven loopt? Dat is ongeveer vier keer de aarde rond. Je voeten zijn dus erg belangrijk!

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ontstoken teen of vinger?

Eerste hulp bij een ontstoken teen of vinger

Heb jij weleens last van een ontstoken teen of vinger? Een klein wondje of kloofje op je teen of vinger kan al vreselijk...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Gekneusde ribben: herstel en behandeling

Gekneusde ribben: herstel en behandeling

Heb je ooit weleens een gekneusde rib gehad? Bewegingen die je als vanzelfsprekend beschouwt, worden dan ineens een opga...

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Osteoporose voorkomen en behandelen

Osteoporose voorkomen en behandelen

Osteoporose, oftewel botontkalking, is een reumatische aandoening waarbij de botten broos worden. Er ontstaan kleine gaa...

Hallux valgus: oorzaken, behandeling en pijn verminderen

Hallux valgus: oorzaken, behandeling en pijn verminderen

Hallux valgus is een vervelende aandoening aan de voet waarbij de grote teen scheef staat. Hierdoor kun je last krijgen ...

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen is een heel precies klusje. Het zijn pijnlijke, vaak hardnekkige plekken die gemakkelijk terugkeren...

Lees wat je gemist hebt

14208 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'