Gebroken teen? Leer de symptomen herkennen

Een gebroken teen is veelvoorkomend letsel. Je kunt er soms mee doorlopen zonder dat je beseft dat je teen gebroken is. Een gebroken teen wordt namelijk vaak verward met een gekneusde teen. Het kan allebei evenveel pijn doen.

Het is belangrijk om de symptomen te leren kennen en je teen te laten behandelen zodat deze goed geneest. In dit artikel lees je hoe je dat doet en ook hoe het verder gaat bij het herstel. Blijf er niet mee rondlopen en doe wat research!

Gebroken teen

Verschil tussen een gebroken teen en een gekneusde teen

Bij een gekneusde, ook wel verstuikte teen genoemd, is er alleen sprake van een kneuzing en geen botbreuk. Als je je teen op kan krullen, dan is deze niet gebroken. En als je wreef niet blauw is, is je teen in principe ook niet gebroken.

Wanneer je langer dan enkele dagen pijn blijft houden, bestaat de kans dat je teen gebroken is. Bij een gebroken teen voel je de pijn vaak exact op de plek van de breuk. Bij een gekneusde teen voel je de pijn ook vaak rondom de teen.

Symptomen gebroken teen

Misschien heb je het breken van het botje wel gehoord, dat is zeer goed mogelijk! Het breken van een teen gaat gepaard met veel pijn.

De overige symptomen bestaan uit:

  • Zwelling
  • Stijfheid
  • Bloeden of bloeduitstortingen
  • Abnormale stand van de teen
  • Gevoelloosheid
  • Teen kan rood, geel, blauw of zwart van kleur worden zijn.

Een teen die verkleurd is kan overigens ook een ontstoken teen zijn. Het is daarom altijd verstandig om bij aanhoudende pijn of verkleuring de huisarts te raadplegen.

Botbreuk teen

Botbreuk

Een botbreuk in je teen is een veelvoorkomende verwonding. Oorzaak van een gebroken teen is een 'trauma'; als er iets zwaars op valt, een val, een stoot ergens tegenaan, een beknelling, verkeerde draai of je verstappen.

Het komt ook voor dat door herhaalde belasting zoals te intensief hardlopen een breuk ontstaat. 

Je voeten bestaan uit een complex geheel van botten, spieren, pezen en kapsels. Een breuk van één of meerdere botjes in je tenen wordt ook wel 'teenfractuur' genoemd.

De tenen bestaan uit allemaal kleine botjes (teenkootjes) om de voet zo buigzaam mogelijk te maken. Deze teenkootjes worden falangen genoemd. De grote teen heeft 2 falangen, de overige tenen 3.

De flexibiliteit van de voeten en tenen maken ze ook kwetsbaar voor een botbreuk. Het kan goed zijn dat naast je teen ook je middenvoetsbeentje (of het uiteinde, het 'kopje' van een middenvoetsbeentje) is beschadigd. Dit wordt een metarsale fractuur genoemd.

De middenvoetsbeentjes zitten vlak voor de plek waar de tenen beginnen. Een breuk die ontstaat door langdurige belasting wordt een marsfractuur genoemd. De kleine teen wordt overigens het vaakst gebroken.

Wist je dat...

...er in je voet wel 26 botjes zitten? 

Eerste hulp bij een gebroken teen

Wat kun je zelf aan eerste hulp toepassen wanneer je je teen hebt gebroken?

Onmiddellijk koelen. Wanneer je teen is beschadigd, helpt onmiddellijk koelen tegen de zwelling. Houd je voet 10 minuten onder de kraan of wikkel ijs in een dunne handdoek en houdt deze voorzichtig tegen je teen aan. Een coldpack volstaat ook.

Spalken. Ga sowieso niet draaien of trekken aan je teen. Je kunt de teen eventueel zelf spalken als er een EHBO-kit aanwezig is. Spalken betekent dat een gewricht gefixeerd wordt zodat beweging tot een minimum wordt beperkt. Dit zal de pijn te verzachten en voorkomt verder letsel.

Ontlast. Je wilt de gebroken teen nu zoveel mogelijk ontlasten. Tape daarvoor de teen aan de naastliggende teen vast ter ondersteuning. Zet ook geen gewicht op de aangedane teen.

Diagnose gebroken teen

Ga vervolgens langs bij de huisarts. Een arts zal vragen wat er precies is gebeurd en wat je klachten zijn. Door lichamelijk onderzoek kan de arts vervolgens meestal al vaststellen of het inderdaad om een breuk gaat.

Soms wordt er ook een röntgenfoto gemaakt om een diagnose te geven en om te zien om wat voor een breuk het gaat. Wanneer je een doof of tintelend gevoel in een teen ervaart, is het belangrijk om dit met de arts te delen. Dit kan namelijk wijzen op beschadiging van een zenuw.

Tip

Bij een röntgenonderzoek wordt met behulp van röntgenstralen een foto van het lichaam gemaakt. Op deze beelden zijn onder andere botten duidelijk zichtbaar, waardoor botbreuken of andere afwijkingen zichtbaar worden.

Behandeling gebroken teen

Behandeling gebroken teen

Je hoeft in de meeste gevallen van een gebroken teen niet geopereerd te worden. Het is vooral belangrijk dat de teen rust krijgt en niet belast wordt.

De grote teen is belangrijk voor je evenwicht en het afwikkelen van je voet. Van alle tenen zul je dus van de grote teen het meeste last hebben als deze gebroken is.

Het is meestal noodzakelijk om de grote teen te ondersteunen met gips of een gipsschoen. Zeker wanneer er botsplinters in je teen zitten. De kleine teen en de drie middelste tenen worden minder belast. Gipsverband is bij de kleinere tenen daarom ook niet nodig.

Ook bij beschadiging van je middenvoetsbeentje wordt gips ingezet. Na een paar weken mag het gips eraf en krijg je nog voor een paar weken loopgips.

Soms is een operatie helaas noodzakelijk. De chirurg kan kleine plaatjes of schroefjes in je teen/ tenen plaatsen in geval van scheefstand. Deze blijven permanent in je teen zitten.

Je kunt uiteraard pijnstillers slikken tegen de pijn. Houd je wel aan de doseringen die op de bijsluiter vermeld staan, in het bijzonder voor kinderen.

Consequenties niet behandelen gebroken teen

Het is belangrijk om een gebroken teen te behandelen. Doe je dit niet, dan kun je er nog erg lang pijn van hebben en je kunt problemen krijgen met lopen en rennen. Ook bestaat het risico op osteoartritis; een vorm van artrose waarbij het kraakbeen van het gewricht langzaam slijt.

Niet behandelen kan ook andere complicaties geven: je kunt geïnfecteerde nagels krijgen en er kunnen chronische pijnlijke vergroeiingen plaatsvinden.

Wist je dat...

...een mens gemiddeld ongeveer 180.000 km in zijn of haar leven loopt? Dat is ongeveer vier keer de aarde rond. Je voeten zijn dus erg belangrijk!

Herstel gebroken teen

Meestal geneest de botbreuk snel en zonder complicaties. Hoe lang dit duurt hangt wel af van het soort breuk, de ernst van de breuk en om welke teen het gaat. Meestal duurt het herstel enkele weken tot enkele maanden.

Vaak lijkt het de goede kant op te gaan of zelfs helemaal genezen te zijn en dan kan de teen toch weer wat pijn geven. Dat komt ook omdat je weer meer gaat bewegen en de teen dus meer belast wordt. Je kunt langzaamaan uitproberen wat je teen kan hebben aan gewicht en beweging.

Belangrijk is om de teen in de eerste weken niet te buigen en je voet niet af te wikkelen.

Wanneer het gips eraf gaat kan het zijn dat je voet nog wat dikker is en dat er een kleurverschil is met je andere voet of tenen. Draag de eerste periode van herstel stevige schoenen, liefst met een zo hard mogelijke zool, maar die je voet wel ruimte geeft. Hakken en slippers zijn even taboe.

Soms is het nodig dat een medisch specialist zoals een orthopedist steunzolen voor je verschaft. Wond- en botinfecties kunnen helaas belemmerend werken voor de genezing. De teen kan altijd een gevoelige plek blijven.

Meer risico op gebroken teen

Bepaalde aandoeningen brengen meer risico op een breuk met zich mee. Je kunt dan denken aan aandoeningen die de botten aantasten en verzwakken, zoals:

  • Osteoporose
  • Diabetes
  • Bot ontsteking
  • Botkanker

Heb je één van deze aandoeningen? Loop dan liever niet op je blote voeten als er kans is om ergens tegenaan te stoten of bijvoorbeeld wanneer het donker is. Kijk goed uit voor je voeten wanneer je iets zwaars tilt. Wees voorzichtig tijdens het sporten of stoeien.

Tip

Osteoporose staat synoniem voor poreus bot. Osteoporose zorgt ervoor dat je botten eerder breken dan normaal. Bij osteoporose neemt de hoeveelheid calcium in het bot af en verandert de structuur van de botten. 

Botbreuken voorkomen

Botbreuken voorkomen

Botten beschermen de kwetsbare delen van je lichaam. Houd je botten sterk, zeker wanneer je in de overgang komt. Dit doe je bijvoorbeeld met voldoende beweging en goede voeding.

Naast het bekende mineraal calcium zijn ook vitamine D, vitamine K en magnesium zeer belangrijk voor het onderhoud van je botten.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voork...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Wil je trombose symptomen herkennen en zo jezelf behoeden voor ernstige complicaties? Dan is het lezen van dit artikel e...

Blindedarmontsteking symptomen herkennen

Blindedarmontstek­i­n­g­, de symptomen herkennen

Wil je symptomen die duiden op een blindedarmontsteking beter leren herkennen? Heb jij of heeft een dierbare van jou een...

Toon meer (179)
Volg ons