Gekneusde ribben: herstel en behandeling

Heb je ooit weleens een gekneusde rib gehad? Bewegingen die je als vanzelfsprekend beschouwt, worden dan ineens een opgave. Douchen, aankleden, de was doen, autorijden: liever waag je je er tijdelijk maar niet meer aan.

In dit artikel lees je meer over de oorzaak en herkenning van een gekneusde rib. We hebben het ook over de behandeling en het herstel en geven je tips om je zo soepel mogelijk door deze vervelende periode heen te helpen. Beterschap gewenst!

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Functie van onze ribben

Wat is de functie van je ribben?

De borstkas of ribbenkast bestaat uit 24 ribben; 12 aan elke kant. Deze beschermen je lichaam, met name je organen.

Daarnaast ondersteunen ze het functioneren van je longen. Je borstkas zet uit bij het inademen en krimpt weer tijdens het uitademen.

De borstwervels verbinden je ribben met je wervelkolom. Met name het onderste paar ribben kan veel pijn doen bij een beschadiging. Deze ribben heten 'zwevende ribben'. Ze zitten namelijk niet vast aan je borstkas.

Je middelste ribben heten 'valse ribben' en zitten vast aan je bovenste ribben, je 'ware ribben'. Deze zitten wél vast aan je borstkas.

Oorzaak en gevolg van gekneusde ribben

Oorzaak en gevolg van gekneusde ribben

Gekneusde ribben worden doorgaans veroorzaakt door een val of klap, een (contact)sport of overmatig hoesten (bijvoorbeeld door een infectie van je luchtwegen).

Een stoot tegen je borst kan ook leiden tot een gekneusde rib. Je ribben worden dan tegen de omliggende spieren geduwd. Door de hoge druk ontstaat de blessure, aan één of meerdere ribben.

Wist je dat...

...gekneusde ribben ook tijdens een zwangerschap voor kunnen komen? Dit kan komen doordat je baby (hard) schopt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Ribben gekneusd of gebroken?

Ribben gekneusd of gebroken?

Vaak doet een gekneusde rib meer pijn dan een gebroken rib. Bij een gebroken rib is alleen het bot beschadigd en botten bevatten geen zenuwen.

Bij een gekneusde rib is er meer beschadigd dan alleen de rib zelf. Bijvoorbeeld het botvlies, dat wél veel zenuwen bevat, of de huid, de spieren en het bindweefsel. Het is dus meer een kneuzing van het weefsel om de rib heen.

Wist je dat...

...sommige mensen die een rib hebben gebroken voelen dit niet direct.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Vaak hoor je bij een gebroken rib geruis tijdens de ademhaling. Dit hoor je niet bij een gekneusde rib.

Op röntgenfoto's is te zien of de rib gebroken is. Er bestaan verschillende soorten breuken.

Ga na een val of klap altijd naar het ziekenhuis en blijf er niet te lang mee doorlopen. Er kunnen namelijk ook andere wervels beschadigd zijn.

De symptomen van een gekneusde rib

Hoe herken je een gekneusde rib? 

Op het moment vlak na de val of de klap voel je gelijk pijn. Ook kun je moeite hebben met inademen.

Er komt vervolgens een grote hoeveelheid adrenaline vrij die ervoor zorgt dat je de pijn tijdelijk minder heftig ervaart. Dit is een beschermingsmechanisme van je lichaam voor het geval je terug moet vechten of vluchten.

Het kan ook zijn dat je overal tegelijk pijn voelt en de pijn nog niet goed kunt lokaliseren. Vaak komt deze de dag na de beschadiging van je ribben pas écht goed door; als de rust is wedergekeerd.

Je kunt vanaf dat moment pijn ervaren bij het bukken, hoesten, niezen en als je wilt gaan zitten of je armen omhoog brengt (bijvoorbeeld bij het aan- of omkleden). Zelfs enkel ademen kan pijnlijk zijn.

Soms is er ook een zwelling, bloeduitstorting of blauwe plek zichtbaar rondom je rib(ben). Ook kun je veel stijfheid voelen in je bovenlijf en eventueel tintelingen.

Tip

Door voldoende beweging en goede voeding zorg je ervoor dat je botontkalking tegengaat. Hierdoor zal een rib minder snel breken.

Hoe behandel je een gekneusde rib?

Directe koeling zorgt voor verlichting van je pijn en zwelling en vernauwt je bloedvaten zodat er minder bloeduitstortingen kunnen ontstaan.

Wel zullen er door de vermindering van je zwelling (door het koelen) tijdelijk minder witte bloedcellen actief worden, die juist nodig zijn voor het herstel. Het is dus een afweging die op het moment zelf gemaakt zal moeten worden.

Het herstel van een gekneusde rib

Het herstel: rust en geduld

De herstelperiode duurt 5 tot 10 weken. De arts zal je voorschrijven om rust te houden en je dagelijkse activiteiten aan te passen en/of te verminderen.

Dit betekent niet dat je alleen maar hoeft te liggen, je kunt gewoon wandelen, fietsen en tuinieren. Je voelt het vanzelf als een activiteit te veel pijn doet.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Het is ook belangrijk dat de doorbloeding op gang wordt gehouden. Probeer dus om gedoseerd te (blijven) bewegen. Zodra je een pijnscheut voelt moet je wel weer stoppen.

Met zeurende pijn kun je wel kijken wat mogelijk is binnen je grenzen. Probeer ondanks de pijn goed rechtop te blijven zitten, zodat je ribben niet samengedrukt worden.

Wat kun je verder doen tegen de pijn?

  • Je lichaam ontzien Wees niet bang om hulp in te schakelen. Je partner, buren, vrienden en familie kunnen je helpen met boodschappen doen, koken, wassen, aankleden en andere huishoudelijke taken.
  • Medicatie Je kunt natuurlijk pijnstillers/ontstekingsremmers gebruiken. Maar let op: hierdoor worden signalen naar je hersenen onderdrukt die jou juist ook informatie kunnen geven over hoe ver je bent in je herstel. Om goed te kunnen slapen is een pijnstiller wel prettig.

    Gedurende de nacht is je doorbloeding minimaal en ervaar je vaak de meeste pijn. Ook zorgen pijnstillers ervoor dat je beter en pijnlozer kunt ademen. Dit is belangrijk voor de zuurstoftransport en het herstel. Het voorkomt dat je door oppervlakkig ademen een luchtweginfectie oploopt.

    Probeer uit welke pijnstiller bij jou past. Sommige pijnstillers zoals ibuprofen zijn sterker dan bijvoorbeeld paracetamol. Bij mensen met een gevoelige maag kan dit voor ongemak zorgen.
  • Vitamine C Voldoende vitamine C in je voeding is belangrijk voor het herstel. Vitamine C zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen, die een rol spelen bij de genezing.
  • Warm bad Neem een warm bad. Dit ontspant je spieren. Zorg er wel voor dat iemand je in en uit het bad kan tillen. Naar de sauna gaan kan ook helpen.
  • Drukverband De arts kan eventueel een drukverband aanbrengen. Het is niet aan te raden om dit te (laten) doen door iemand zonder medische kennis. Het drukverband moet namelijk de druk gelijkmatig verdelen en niet te strak zitten. Een drukverband kan je romp ondersteunen.
  • Elektrotherapie In sommige gevallen kan elektrotherapie helpen. Dit wordt echter niet altijd vergoed. Vraag je dokter naar de opties.
Tip

Let erop dat je, ondanks de pijn, een goede ademhaling behoudt. Je kunt namelijk een longontsteking krijgen wanneer je dit niet doet.

Wanneer mag je weer gaan sporten?

Dit is afhankelijk van de zwaarte en plaats van je kneuzing en de snelheid van jeherstel. Wees zeker niet te overmoedig. Je hoeft je ook niet flink te houden; luister goed naar je lichaam.

Als je de dagelijkse bewegingen weer kunt doen zonder pijn, dan kun je proberen het sporten weer op te bouwen. Houd dan je ademhaling rustig en je hartslag laag.

Begin eerst met spiergroepen die verder van je ribben afliggen. Of start rustig op een hometrainer. Je kunt eventueel 'cure-tape' gebruiken.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder: oorzaken schouderklachten

Pijn in de schouder komt veel voor. Het gaat dan met name over pijn rond het schoudergewricht. Dit is een complex gewric...

Hersenschudding behandelen

Hersenschudding symptomen en behandelen

Na een flinke klap of stoot is het mogelijk dat je een hersenschudding hebt opgelopen. Van een hersenschudding herstelle...

Pijn in de zij oorzaken en behandeling

Pijn in de zij - rechts of links: oorzaken en behandeling

Pijn in de zij is een veelgehoorde klacht. Beide zijden van je lichaam worden 'flanken' genoemd en daarom wordt pijn in ...

Stoppen met hoesten (tips)

Hoesten; oorzaken + tips om er vanaf te komen

Hoesten gaat vaak gepaard met een verkoudheid of allergie. Hoesten is op zichzelf al erg vervelend, maar wanneer je veel...

Gebroken teen: symptomen en behandeling

Gebroken teen? Leer de symptomen herkennen

Een gebroken teen is veelvoorkomend letsel. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ermee doorlopen zonder dat je bese...

Spierscheuring: symptomen, behandeling en herstel

Spierscheuring: symptomen, behandeling en herstel

Een spierscheuring is een veel voorkomende (sport)blessure die zeer pijnlijk kan zijn. Wanneer je hier te lang mee doorl...

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen, alles wat je moet weten

Je ademt vaak zonder erbij na te denken. Je wordt er vaak pas bewust van wanneer je je verslikt, zingt, onder water zwem...

Lees wat je gemist hebt

14259 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'