Netelroos (galbulten) de symptomen en behandeling

Dit artikel gaat over netelroos, ook wel galbulten genoemd. Deze aandoening is gelukkig niet ernstig, maar wel ontzettend vervelend omdat het vreselijk jeukt. 'Om gek van te worden', lees je op veel fora.

Lang niet iedereen weet wat het is als ze er voor het eerste mee te maken krijgen. Veel mensen denken dat het besmettelijk is of te maken heeft met een gebrek aan hygiëne. Hierdoor voelen mensen zich vaak opgelaten als de aandoening goed zichtbaar is.

Galbulten zien er uiteraard niet prettig uit, maar in dit artikel leggen we je uit dat ze vooral voor de persoon zelf voor ongemak zorgen. Onze vingers jeuken om jou te informeren over de symptomen, oorzaken en behandeling van netelroos.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Arm met netelroos ook wel galbulten genoemd

Wat is netelroos?

Netelroos is een vorm van huiduitslag waarbij er lichtroze, gezwollen plekken (vochtophopingen) op de huid verschijnen. Deze bulten worden ook wel galbulten genoemd, of netelzucht.

De medische term is urticaria. Dit komt van het woord 'urtica', de Latijnse naam voor brandnetel. Netelroos lijkt namelijk op de huidreactie die je krijgt wanneer je een brandnetel vastpakt.

Wist je dat...

...een kwart van de mensen ooit met deze aandoening te maken krijgt? Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.

Verschil tussen netelroos, gordelroos en wondroos

Netelroos moet niet verward worden met gordelroos en wondroos. Het eindigt wel allemaal op roos, wat ‘roodheid’ of ‘ontsteking’ betekent.

Gordelroos is een virale huidinfectieziekte, veroorzaakt door het waterpokkenvirus, die meestal voorkomt bij ouderen en mensen met een lage weerstand.

Wondroos (belroos) is een ontsteking van de huid door een bacterie, die vaak z’n weg naar binnen vindt door een wond op je huid. Dit gaat vaak gepaard met koorts. Wondroos houdt vaak minimaal een week aan.

Symptomen netelroos en galbulten

Symptomen van netelroos

Netelroos komt voor in acute en chronische vorm. De acute variant komt verreweg het meest voor. De huiduitslag komt dan in een rap tempo opzetten, vaak binnen een half uur.

Kleine rode vlekjes worden rode of bleke bultjes met een rode rand, en geven hardnekkige jeuk.

Deze zwellingen van je huid worden ook wel 'kwaddels' genoemd. In de bultjes zit plakkerige, geelgroene etter (gal).

Meestal zijn de aangedane plekken je armen, benen, romp en gezicht. Sommige vlekjes zijn klein en andere groter. De vlekjes kunnen ook samenvloeien tot grotere vlakken. Vaak zijn er ook vegen of streepjes zichtbaar.

Meestal verdwijnt de jeuk weer na een paar uur en zijn de bultjes binnen 48 uur weer weg.

Bij netelroos kunnen je gezicht (ogen, lippen) en de slijmvliezen in je mond- en keelholte ook opzwellen. Soms kun je met deze aandoening geen kleding op je huid verdragen, wat natuurlijk uitermate onpraktisch is.

Je kunt je naast de jeuk erg beroerd voelen door klachten als buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid/overgeven.

Wist je dat...

...het niet alleen bij volwassenen voorkomt? Ook kinderen kunnen netelroos krijgen. Met name kinderen tussen de een en vier jaar.

Als de aandoenign langer dan zes weken aanhoudt spreken we van chronische (aanhoudende) netelroos. Dit kan jaren blijven voortduren, meestal met een maximum van vijf jaar. Je hebt dan aanvallen van angio-oedeem (zwellingen van de bloedvaten onder invloed van de stof histamine).

Bij chronische netelroos is in veel gevallen de oorzaak onbekend, wat erg frustrerend kan zijn voor de patiënt.

De acute vorm komt met name voor bij mensen met een atopische constitutie. Dat betekent dat je door erfelijke factoren aanleg hebt voor het ontwikkelen van allergieën en eczeem.

Je kunt bij chronische netelroos veel bijkomende klachten krijgen als zware vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn en darmontstekingen.

Wist je dat...

...de acute vorm van netelroos komt veel vaker voor dan de chronische vorm.

Oorzaken netelroos (galbulten)

Oorzaken van netelroos

De aandoening is het resultaat van een overgevoeligheidsreactie. Negen van de tien keer betreft het een allergische reactie.

De galbulten ontstaan meestal als gevolg van zwellingen in je lederhuid. Dit is de huid onder je opperhuid.

Je lederhuid bestaat onder andere uit stevig bindweefsel, zenuwen, bloedvaten en is het belangrijkste deel van het verdedigingsmechanisme van je huid.

In je huidcellen ligt het stofje histamine opgeslagen. Bij een allergische reactie (een prikkel) komt deze stof vrij en zorgt voor de verwijding van je bloedvaten, met roodheid en vochtophoping als gevolg.

Netelroos kan ontstaan na (in)spanning, stress en psychische klachten. Het wordt in dat geval ook 'inspanningsnetelroos' genoemd. 

Wist je dat...

...druk op je huid of wrijving van kleding soms al galbulten kan veroorzaken? Deze vorm van netelroos heet 'netelroos factitief'.

Ook zon kan de aandoening veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer de zon een allergische reactie triggert. Dit geldt eveneens voor kou en warmte. Netelroos door een overgevoeligheidsreactie op kou wordt 'koude netelroos' genoemd.

Netelroos kan ook ontstaan door een allergische reactie op bepaalde voeding, zoals aardbeien of mandarijnen. Maar ook vis, eieren, chocolade of bier kunnen de reactie 'uitlokken'. In deze producten zit namelijk histamine.

Wist je dat...

...je tijdens je zwangerschap ook last kunt krijgen van netelroos? Dit kan komen door hormonale stoornissen/wisselingen.

Medicijnen zoals antibiotica kunnen een allergische reactie zoals netelroos veroorzaken.

Bepaalde ziektes die je weerstand aantasten kunnen netelroos met zich meebrengen. Bijvoorbeeld stofwisselingsziekten, auto-immuunziekten en virale infecties. Denk aan hepatitis B, HIV, tropenziekten, Pfeiffer, reuma, de ziekte van Hodgkin en diabetes.

netelroos besmettelijk

Is netelroos besmettelijk?

Netelroos ziet er misschien heftig uit, maar het is niet besmettelijk.

Heb je er last van tijdens je zwangerschap, dan hoef je je geen zorgen te maken want het heeft geen invloed op je ongeboren baby.

Behandelen en voorkomen van netelroos

Een arts zal door middel van een aantal vragen proberen de oorzaak te achterhalen.

Indien de netelroos lang aanhoudt kunnen diverse onderzoeken worden gedaan. Denk aan bloedonderzoek, onderzoek naar de urine en de ontlasting, allergietesten, bacteriekweken en röntgenfoto's.

Vaak worden er anti-allergiemiddelen voorgeschreven zoals anti-histamine-tabletten en menthol-gel tegen de jeuk. Andere medicijnen die bij netelroos ingezet worden zijn bijvoorbeeld prednison, tavegil, hydrocortison en cortison-zalf.

Bij chronische netelroos ontstaan vaak littekens. Deze kunnen bij een dermatoloog behandeld worden, bijvoorbeeld met lasertherapie.

Tip

Als je zwanger wilt worden en last hebt van chronische netelroos, informeer dan goed bij je arts over je medicijngebruik. Niet alle medicatie is zonder risico voor je ongeboren kindje.

Tips voor een voorspoedige genezing en het voorkomen van een nieuwe uitbraak

De jeukende huiduitslag verdwijnt meestal binnen een paar dagen. De huidirritatie is vaak binnen een paar uur al verdwenen. Netelroos verschijnt in het algemeen plotseling, maar kan dus ook snel verdwijnen.

Hieronder volgen 7 handige tips die kunnen bijdragen aan een voorspoedige genezing en kunnen helpen om een nieuwe uitbraak in de toekomst te voorkomen:

stop met krabben om de klachten niet te verergeren

Tip 1: Stop met krabben

Krabben is heel verleidelijk, maar begin er niet aan want het maakt de netelroos alleen maar erger!

Vind je het lastig om niet te krabben? Dan kan het helpen om je nagels heel kort te knippen of om handschoenen te dragen (wordt veel gebruikt bij jonge kinderen).

Tip 2: Zorg voor verlichting

Koude kompressen of baden werken verlichtend.

Tip 3: Let op je voeding

Vermijd bewerkte en suikerrijke voeding. Je kunt ook een histamine-arm dieet volgen. De kans is dan kleiner dat je een aanval van angio-oedeem krijgt. Er zijn veel histamine-vrije recepten te vinden op internet.

Tip 4: Medicatie en zalfjes

Pas om met het gebruik van alcohol en pijnstillers zoals aspirine. Die kunnen de allergie verergeren.

Natuurlijke middelen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn aftersun, cardiflor zalf, crème bioforce op basis van wolvet (van schapen) en essentiële olie van lavendel.

zon en warmte kunnen netelroos triggeren, kies een plekje in de schaduw

Tip 5: Vermijd zon en hitte

De zon kan de allergische reactie triggeren. Dit geldt eveneens voor warmte.

Wil je toch graag naar buiten, kies dan voor een plekje in de schaduw.

Tip 6: Vermijd stress

Doe een stapje terug als stress de oorzaak is van je netelroos. Netelroos kan namelijk ontstaan na (in)spanning, stress en psychische klachten. Het wordt in dat geval ook 'inspanningsnetelroos' genoemd. 

Tip 7: Homeopathie

Binnen de homeopathie wordt netelroos ook behandeld. De acute vorm van netelroos is een stuk makkelijker te behandelen dan de chronische vorm.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Astma symptomen

Astma, de oorzaken en symptomen op een rij

Wil je astma symptomen leren herkennen? Lees dan verder... Heb je een vermoeden dat je klachten gerelateerd zijn aan as...

Chronische vermoeidheidssyndroom

Chronische vermoeidheidssynd­r­o­o­m

Het chronische vermoeidheidssyndroom is een zeer complexe aandoening die vaak ter discussie staat. Het bestaan van deze ...

Ziekte van Pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer

Je hebt vast wel eens gehoord van "Ziekte van Pfeiffer". Deze chronische vermoeidheidssyndroom is zeer vervelend en...

Toon meer (237)