De Wim Hof Methode, meer energie en sneller afvallen?

Ooit werd hij uitgemaakt voor gekkie. Uiteindelijk blijkt hij de grondlegger te zijn van een methode die nu wereldwijd wordt gebruikt. Hij is Wim Hof, beter bekend als de “Iceman”.

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Geschreven door Michel Swaab, Gewichtsconsulent (BGN) en VitaliteitscoachHBO niveau Vitaliteitscoach, MBO niveau Gewichtsconsulent, HBO niveau Voedingsdeskundige, MBO niveau Sportpsychologie/Mental coach

Wim Hof methode

Wim Hof zijn methode? Koude training. Is het een hype of werkt het echt? Waar is het goed voor? Wat zijn de gevaren? En hoe begin je?

Simpel gezegd houdt koude training in jezelf bloot te stellen aan kou. Er zijn tal van manieren om dit te doen. Lees gauw verder om hierachter te komen. Maar pas op; wanneer je eenmaal de voordelen hebt ervaren, wil je niet anders meer.

De basis van koude training

Simpel gezegd houdt koude training in jezelf bloot te stellen aan kou. Er zijn tal van manieren om dit te doen. Zo zijn er ijsbaden, koud douchen of bijvoorbeeld zwemmen in koud water buiten. De temperatuur van de verschillende koude trainingen varieert.

De temperatuur van koud douchen is ongeveer 8 à 10 graden en een ijsbad zo’n 2 tot 4 graden. Het zwemmen in buitenwater wordt steeds kouder hoe verder de winter vordert. Vanaf zo’n 16 graden is het effectief en vanaf daar kan de temperatuur onder het vriespunt komen.

Het trainen in buitenwater doe je dan ook in de periode oktober tot en met maart. De overige maanden is de temperatuur van het water te warm en kan je niet meer spreken van koude training.

Als basis van de koude training zijn er drie pijlers die belangrijk zijn om te hanteren als je aan de slag gaat. Dit zijn uiteraard kou, je mindset en focus en je ademhaling.

Wim Hof methode mindset

Mindset bij koude training

Het is essentieel dat je een positieve mindset creëert en het lichaam onder controle krijgt. Dit vergt wel enige training. Maar als je hiertoe in staat bent kan koude training fantastisch zijn.

Na een koude training begint de aanmaak van endorfine, het geluk hormoon, waardoor je een blij gevoel krijgt. 

Tip

Een goede focus en positieve mindset zorgen ervoor dat je “in het moment” komt om je doel te behalen. In dit geval is dat om de kou te kunnen trotseren.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Ademhaling bij de Wim Hof methode 

Bij een koude training is het van belang dat je jezelf eigen maakt met ademhalingstechnieken die je helpen ontspannen te worden om de kou te kunnen trotseren.

Heel belangrijk is dat je middels ademhaling jezelf in ontspanning kan brengen wanneer je in aanraking komt met kou van bijvoorbeeld de koude douche of ijsbad. 

Ademhaling-techniek bij de Wim Hof methode 

Je krijgt door de kou een schrik/stress reactie in je lichaam, maar door jezelf in ontspanning te brengen via je ademhaling ben je in staat om dit te doorstaan en in de kou tot rust te komen.

Sterker nog, je zal er uiteindelijk van gaan genieten. En niet zo een beetje ook. Een goede ademhaling voor ontspanning is de buikademhaling. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

De buikademhaling zorgt voor rust in lichaam en geest en is ideaal tegen stress en goed voor je focus. Ook de hartcoherentie ademhaling is een prima methode.

Andere ademhalingstechnieken die kunnen bijdragen aan koude training zijn de Wim Hof ademhaling en de Tummo ademhaling

Tip

Wat heel belangrijk is, is dat je de Wim Hof ademhaling of Tummo ademhaling niet tijdens een koude training doet. Deze ademhaling methodes brengen je namelijk niet in ontspanning maar zijn op andere vlakken effectief die bijdragen aan koude training

Wat zijn de voordelen van Wim Hof methode?

De voordelen van koude training zijn er heel veel. Hierbij een aantal belangrijke op een rij:

  • Een boost voor je immuunsysteem
  • De aanmaak van bruin vet 
  • Gewichtsverlies
  • Verhoging van je zelfvertrouwen
  • Je voelt je energieker en helderder
  • Een verbeterde bloedcirculatie
  • Het werkt stress verlagend
  • Betere sportprestaties
  • Verbetering van hart en vaatstelsel
  • Verbetering van de huid
  • Betere tolerantie voor kou
Wim hof springt in het water

Hoe begin je aan koude training?

Zoals bij veel nieuwe dingen die je leert is het zeker bij koude training belangrijk dat je stapje voor stapje begint.

Verdiep je goed in de materie van koude training en laat je bij voorkeur begeleiden, voornamelijk in het begin. Je eerste stap hoeft niet meteen een ijsbad te zijn. 

Je kan al heel simpel beginnen door bijvoorbeeld thuis de verwarming wat lager te zetten of je minder warm te kleden als je naar buiten gaat. Dit zijn hele simpele dingen die je toch aan wat meer kou kunnen laten wennen.

Koud douchen

Om daarna te wennen aan wat meer kou kun je beginnen met koud af te douchen. Ook dit bouw je langzaam op. Je begint eerst tien seconden, de dag erna twintig seconden, totdat je dit anderhalf á twee minuten vol kan houden.

Ga ook niet gelijk volledig onder een koude douche staan. Begin de eerste keer met je voeten, de volgende dag je handen en de dag erna je handen en voeten.

Na je handen en voeten volgen je armen en benen alvorens je overgaat naar de buik of rug. Wanneer je de voorkant en achterkant van je lichaam een tijd onder het koude water kan laten staan, kun je er volledig onder gaan staan. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou en dat je naar je lichaam luistert. 

Buitenwater

Een volgende stap kan zijn het koude buitenwater te trotseren. Zorg voor een goede mindset en ademhaling en blijf zeker de eerste keer niet te lang in het water. Zo ongeveer dertig seconden is genoeg. Je kan dit uitbouwen naar een minuut of drie. Maar 1 á 2 minuten zijn al effectief. Meer is niet nodig om de effecten van koude training te ervaren.

IJsbaden is ook een mogelijkheid. Laat je hier zeker de eerste keer in begeleiden middels een workshop. De temperatuur van een ijsbad is ongeveer 2 tot 4 graden en is toch weer een stap verder ten opzichte van een koude douche of het buitenwater van bijvoorbeeld 6 graden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wim Hof methode gevaarlijk

Wim Hof methode gevaarlijk?

Koude training is fantastisch met zeer veel positieve effecten. Maar pas op! Zeker als je net begint en nog onervaren bent liggen er ook gevaren op de loer.

Het is heel belangrijk dat je leert luisteren naar je lichaam. Gevaren zijn cold shock, afterdrop, frostbite en onderkoeling. Symptomen hiervan zijn verward raken, misselijkheid, duizeligheid of moeite met bewegen. 

Onderstaand de hebben wij de meest voorkomende gevaren opgesomd. Zoals al eerder benoemd is het ontzettend belangrijk om altijd goed naar je lichaam te luisteren. 

  • Cold schock Cold shock is de eerste schrikreactie wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou. Het gevaar dat als je hier niet goed bent op voorbereid of niet weet hoe je moet reageren, je in paniek raakt.

    Hier is de ademhaling dus belangrijk, om jezelf hier op een rustige manier doorheen te ademen.
  • Afterdrop Afterdrop is het te snel opwarmen van je lichaam na koude training. Dit kan komen door bijvoorbeeld meteen een warme douche te nemen.

    Zorg dat je lichaam rustig opwarmt. Dit kan door het drinken van thee of bewegingsoefeningen.
  • Frostbite Frostbite vindt plaats als je bloedtoevoer naar je ledematen wordt afgesloten, omdat de bloedtoevoer nodig is voor je vitale organen.

    Dit kan pijnlijk aanvoelen aan voeten en polsen. Daarom moet je ook niet te lang in een koude omgeving doorbrengen. De “regel” is in principe dat voor iedere graad boven nul je jezelf een minuut kunt blootstellen aan kou. Hou je hier in het begin zeker aan. Het is te trainen om dit langer vol te houden, je moet je alleen afvragen of je dit wilt.

    Om effect te ervaren is blootstelling aan kou tussen de 2 á 3 minuten al voldoende. Daarnaast vergt het ook veel van je lichaam, dus onderschat dit niet.
  • Onderkoeling Onderkoeling ontstaat wanneer je te lang aan de kou wordt blootgesteld. Symptomen zijn verward raken, misselijkheid, duizeligheid of moeite met bewegen. Als je koude training gaat doen in het buitenwater ga dan uit veiligheidsoverwegingen, zeker in de winterperiode, altijd samen met iemand.

Voor wie is koude training niet goed?

Er zijn een aantal aandoeningen en lichamelijke condities waarbij het niet verstandig is om te beginnen aan koude training. In ieder geval zeker niet voordat je een arts hebt geraadpleegd. Pas goed op bij de volgende situaties:

  • Zwangerschap
  • Koorts
  • Epilepsie
  • Hart- en vaatziekte
  • Syndroom van Raynoud
  • Hoge bloeddruk
  • Slecht functionerende nieren

Is koude training een hype? Jazeker, maar wel een hype waarvan inmiddels bewezen is dat de methode werkt. Maar let op, als je koude training beheerst en zowel de geestelijke alsmede de fysieke voordelen ervan ervaart, is het verslavend.

Beoordeel dit artikel

Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Stress verminderen door voeding

Stress verminderen met gezond eten? Dat kan!

Wanneer je stress hebt, ervaar je spanning of druk. Vroeger moest je lichaam snel kunnen reageren op een levensbedreigen...

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Thuis je biceps trainen is niet zo moeilijk. Als je zelf dumbells in huis hebt kun je de training van je biceps met gewi...

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat kun je doen tegen schrale, droge of ruwe handen? We zullen je een aantal gezonde tips geven om van je ruwe, droge ha...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen, alles wat je moet weten

Je ademt vaak zonder erbij na te denken. Je wordt er vaak pas bewust van wanneer je je verslikt, zingt, onder water zwem...

Lees wat je gemist hebt

14256 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'