De Wim Hof Methode, meer energie en sneller afvallen?

Ooit werd hij uitgemaakt voor gekkie. Uiteindelijk blijkt hij de grondlegger te zijn van een methode die nu wereldwijd wordt gebruikt. Hij is Wim Hof, beter bekend als de “Iceman”.

Wim Hof methode

Wim Hof zijn methode? Koude training. Is het een hype of werkt het echt? Waar is het goed voor? Wat zijn de gevaren? En hoe begin je?

Simpel gezegd houdt koude training in jezelf bloot te stellen aan kou. Er zijn tal van manieren om dit te doen. Lees gauw verder om hierachter te komen. Maar pas op; wanneer je eenmaal de voordelen hebt ervaren, wil je niet anders meer.

De basis van koude training

Simpel gezegd houdt koude training in jezelf bloot te stellen aan kou. Er zijn tal van manieren om dit te doen. Zo zijn er ijsbaden, koud douchen of bijvoorbeeld zwemmen in koud water buiten. De temperatuur van de verschillende koude trainingen varieert.

De temperatuur van koud douchen is ongeveer 8 à 10 graden en een ijsbad zo’n 2 tot 4 graden. Het zwemmen in buitenwater wordt steeds kouder hoe verder de winter vordert. Vanaf zo’n 16 graden is het effectief en vanaf daar kan de temperatuur onder het vriespunt komen.

Het trainen in buitenwater doe je dan ook in de periode oktober tot en met maart. De overige maanden is de temperatuur van het water te warm en kan je niet meer spreken van koude training.

Als basis van de koude training zijn er drie pijlers die belangrijk zijn om te hanteren als je aan de slag gaat. Dit zijn uiteraard kou, je mindset en focus en je ademhaling.

Wim Hof methode mindset

Mindset bij koude training

Het is essentieel dat je een positieve mindset creëert en het lichaam onder controle krijgt. Dit vergt wel enige training. Maar als je hiertoe in staat bent kan koude training fantastisch zijn.

Na een koude training begint de aanmaak van endorfine, het geluk hormoon, waardoor je een blij gevoel krijgt. 

Tip

Een goede focus en positieve mindset zorgen ervoor dat je “in het moment” komt om je doel te behalen. In dit geval is dat om de kou te kunnen trotseren.

Ademhaling bij de Wim Hof methode 

Bij een koude training is het van belang dat je jezelf eigen maakt met ademhalingstechnieken die je helpen ontspannen te worden om de kou te kunnen trotseren.

Heel belangrijk is dat je middels ademhaling jezelf in ontspanning kan brengen wanneer je in aanraking komt met kou van bijvoorbeeld de koude douche of ijsbad. 

Ademhaling-techniek bij de Wim Hof methode 

Je krijgt door de kou een schrik/stress reactie in je lichaam, maar door jezelf in ontspanning te brengen via je ademhaling ben je in staat om dit te doorstaan en in de kou tot rust te komen.

Sterker nog, je zal er uiteindelijk van gaan genieten. En niet zo een beetje ook. Een goede ademhaling voor ontspanning is de buikademhaling. 

De buikademhaling zorgt voor rust in lichaam en geest en is ideaal tegen stress en goed voor je focus. Ook de hartcoherentie ademhaling is een prima methode.

Andere ademhalingstechnieken die kunnen bijdragen aan koude training zijn de Wim Hof ademhaling en de Tummo ademhaling

Tip

Wat heel belangrijk is, is dat je de Wim Hof ademhaling of Tummo ademhaling niet tijdens een koude training doet. Deze ademhaling methodes brengen je namelijk niet in ontspanning maar zijn op andere vlakken effectief die bijdragen aan koude training

Wat zijn de voordelen van Wim Hof methode?

De voordelen van koude training zijn er heel veel. Hierbij een aantal belangrijke op een rij:

 • Een boost voor je immuunsysteem
 • De aanmaak van bruin vet 
 • Gewichtsverlies
 • Verhoging van je zelfvertrouwen
 • Je voelt je energieker en helderder
 • Een verbeterde bloedcirculatie
 • Het werkt stress verlagend
 • Betere sportprestaties
 • Verbetering van hart en vaatstelsel
 • Verbetering van de huid
 • Betere tolerantie voor kou
Wim hof springt in het water

Hoe begin je aan koude training?

Zoals bij veel nieuwe dingen die je leert is het zeker bij koude training belangrijk dat je stapje voor stapje begint.

Verdiep je goed in de materie van koude training en laat je bij voorkeur begeleiden, voornamelijk in het begin. Je eerste stap hoeft niet meteen een ijsbad te zijn. 

Je kan al heel simpel beginnen door bijvoorbeeld thuis de verwarming wat lager te zetten of je minder warm te kleden als je naar buiten gaat. Dit zijn hele simpele dingen die je toch aan wat meer kou kunnen laten wennen.

Koud douchen

Om daarna te wennen aan wat meer kou kun je beginnen met koud af te douchen. Ook dit bouw je langzaam op. Je begint eerst tien seconden, de dag erna twintig seconden, totdat je dit anderhalf á twee minuten vol kan houden.

Ga ook niet gelijk volledig onder een koude douche staan. Begin de eerste keer met je voeten, de volgende dag je handen en de dag erna je handen en voeten.

Na je handen en voeten volgen je armen en benen alvorens je overgaat naar de buik of rug. Wanneer je de voorkant en achterkant van je lichaam een tijd onder het koude water kan laten staan, kun je er volledig onder gaan staan. Het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou en dat je naar je lichaam luistert. 

Buitenwater

Een volgende stap kan zijn het koude buitenwater te trotseren. Zorg voor een goede mindset en ademhaling en blijf zeker de eerste keer niet te lang in het water. Zo ongeveer dertig seconden is genoeg. Je kan dit uitbouwen naar een minuut of drie. Maar 1 á 2 minuten zijn al effectief. Meer is niet nodig om de effecten van koude training te ervaren.

IJsbaden is ook een mogelijkheid. Laat je hier zeker de eerste keer in begeleiden middels een workshop. De temperatuur van een ijsbad is ongeveer 2 tot 4 graden en is toch weer een stap verder ten opzichte van een koude douche of het buitenwater van bijvoorbeeld 6 graden.

Wim Hof methode gevaarlijk

Wim Hof methode gevaarlijk?

Koude training is fantastisch met zeer veel positieve effecten. Maar pas op! Zeker als je net begint en nog onervaren bent liggen er ook gevaren op de loer.

Het is heel belangrijk dat je leert luisteren naar je lichaam. Gevaren zijn cold shock, afterdrop, frostbite en onderkoeling. Symptomen hiervan zijn verward raken, misselijkheid, duizeligheid of moeite met bewegen. 

Onderstaand de hebben wij de meest voorkomende gevaren opgesomd. Zoals al eerder benoemd is het ontzettend belangrijk om altijd goed naar je lichaam te luisteren. 

 • Cold schock Cold shock is de eerste schrikreactie wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou. Het gevaar dat als je hier niet goed bent op voorbereid of niet weet hoe je moet reageren, je in paniek raakt.

  Hier is de ademhaling dus belangrijk, om jezelf hier op een rustige manier doorheen te ademen.
 • Afterdrop Afterdrop is het te snel opwarmen van je lichaam na koude training. Dit kan komen door bijvoorbeeld meteen een warme douche te nemen.

  Zorg dat je lichaam rustig opwarmt. Dit kan door het drinken van thee of bewegingsoefeningen.
 • Frostbite Frostbite vindt plaats als je bloedtoevoer naar je ledematen wordt afgesloten, omdat de bloedtoevoer nodig is voor je vitale organen.

  Dit kan pijnlijk aanvoelen aan voeten en polsen. Daarom moet je ook niet te lang in een koude omgeving doorbrengen. De “regel” is in principe dat voor iedere graad boven nul je jezelf een minuut kunt blootstellen aan kou. Hou je hier in het begin zeker aan. Het is te trainen om dit langer vol te houden, je moet je alleen afvragen of je dit wilt.

  Om effect te ervaren is blootstelling aan kou tussen de 2 á 3 minuten al voldoende. Daarnaast vergt het ook veel van je lichaam, dus onderschat dit niet.
 • Onderkoeling Onderkoeling ontstaat wanneer je te lang aan de kou wordt blootgesteld. Symptomen zijn verward raken, misselijkheid, duizeligheid of moeite met bewegen. Als je koude training gaat doen in het buitenwater ga dan uit veiligheidsoverwegingen, zeker in de winterperiode, altijd samen met iemand.

Voor wie is koude training niet goed?

Er zijn een aantal aandoeningen en lichamelijke condities waarbij het niet verstandig is om te beginnen aan koude training. In ieder geval zeker niet voordat je een arts hebt geraadpleegd. Pas goed op bij de volgende situaties:

 • Zwangerschap
 • Koorts
 • Epilepsie
 • Hart- en vaatziekte
 • Syndroom van Raynoud
 • Hoge bloeddruk
 • Slecht functionerende nieren

Is koude training een hype? Jazeker, maar wel een hype waarvan inmiddels bewezen is dat de methode werkt. Maar let op, als je koude training beheerst en zowel de geestelijke alsmede de fysieke voordelen ervan ervaart, is het verslavend.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gewichtsconsulent Michel Swaab

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te vallen. Afvallen ...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Gezonde tips voor meer energie

Wil je meer energie? Wij zetten de 5 beste tips op een rij!

We willen graag het maximale uit de dag halen. Het is dan frustrerend als dat niet lukt omdat je de energie niet meer he...

Toon meer (220)
Volg ons