Voetwratten behandelen en verwijderen

Voetwratten zijn erg oncomfortabel en je wilt er natuurlijk snel vanaf. Bij de één gaat dit gemakkelijk en is de wrat binnen een paar dagen weg. Bij de ander is het een langslepende kwestie.

De wratten kunnen bijvoorbeeld diep in de huid gaan liggen en lastig te verwijderen zijn. Bovendien kunnen ze steeds terugkomen. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om de wratten veilig te verwijderen.

In dit artikel lees je hoe voetwratten ontstaan en hoe ze te behandelen én te voorkomen zijn.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat zijn voetwratten?

Wat zijn voetwratten?

Voetwratten, ook wel verrucae plantares (verruca plantaris) genoemd, ontstaan als de huid onder één of beide voetzolen gaat verdikken en verharden.

Voetwratten zijn vlezige, ruwe, korrelige uitstulpsels. Afwijkend weefsel zoals een voetwrat wordt ook wel een laesie genoemd. Vaak ontstaan voetwratten op de bal of hiel van de voet. Een wrat is een goedaardig gezwel.

Over de wrat groeit eelt en de wrat komt diep in de huid te liggen door de druk van het lopen op de voet. Op je handen, romp of knieën zien ze er vaak uit als een mini bloemkool.

Soms zie je in het midden van de voetwratten één of meerdere zwarte pitjes. Dit zijn minuscule bloedvaatjes.

Wist je dat...

...voetwratten door het lichaamsgewicht platter zijn dan 'gewone' wratten op andere plekken van je lichaam (bijvoorbeeld op je handen, romp of knieën)?

Voetwratten kunnen er heel verschillend uitzien. Soms is het een enkele wrat en soms ontstaan er clusters met wratjes (mozaïekwratten).

Voetwratten zijn niet schadelijk voor je gezondheid (tenzij ze gaan ontsteken) maar kunnen erg veel pijn doen tijdens het lopen. Je kunt daardoor je lichaamshouding gaan wijzigen en dat zorgt dan weer voor pijn in spieren en gewrichten.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Zijn voetwratten besmettelijk?

Zijn voetwratten besmettelijk?

Voetwratten zijn besmettelijk. Ze worden veroorzaakt door een virus, ook wel een virale infectie genoemd. Dit virus is een specifiek virus binnen het humaan papillomavirus (HPV). Niet iedereen is vatbaar voor dit virus.

Het virus komt binnen door kleine sneetjes en schaafwondjes in de huid of als je voeten week zijn doordat je lang in het water hebt gelegen.

Nadat je het virus hebt opgelopen kan het soms nog dagen of maanden duren voordat de voetwratten verschijnen. Dit heet de incubatietijd en dit is de periode waarin het besmettingsgevaar voor een ander het grootst is.

Wist je dat...

...je anderen kunt besmetten zonder dat je zelf weet dat je het virus draagt en zonder dat je zelf nog voetwratten hebt? Dit komt door de incubatietijd.

De ruimtes waar besmetting in de meeste gevallen plaatsvindt zijn vochtig en warm. Bijvoorbeeld een sauna, zwembad of de badkamer in je eigen huis. Maar ook een gymzaal of een kleedruimte.

Wanneer je hier op blote voeten rondloopt en iemand heeft voetwratten, dan kan je deze ook oplopen.

Vooral kinderen krijgen vaak last van voetwratten omdat zij over het algemeen vaker op hun blote voeten lopen in ruimten waar ook veel anderen op hun blote voeten lopen. 

Wist je dat...

...1 op de 10 kinderen tussen de 5 en 16 jaar heeft last van voetwratten?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Maar ook onder volwassenen die bijvoorbeeld aan zwemmen, yoga of oosterse vechtsporten doen kan een voetwratten-epidemie gemakkelijk uitbreken; al zijn de meeste mensen tegen de tijd dat ze volwassen zijn immuun voor het virus.

Gaan voetwratten vanzelf weg?

Gaan voetwratten vanzelf weg?

Ja; na verloop van tijd gaan de meeste voetwratten vanzelf weg. Het lichaam maakt antistoffen aan die het virus dat de voetwratten veroorzaakt te lijf gaat.

Het kan echter wel 2 jaar duren voordat het HPV-virus uit je lijf is en daar willen de meeste mensen niet op wachten.

Omdat voetwratten besmettelijk zijn, pijn kunnen doen bij het lopen en er niet al te aantrekkelijk uitzien willen de meeste mensen er zo snel mogelijk vanaf.

Vooraf aan de behandeling

Niet iedere behandeling werkt voor iedereen. Het kan ook voorkomen dat een behandeling de ene keer wel werkt maar bij terugkomende voetwratten niet meer. 

Welke behandeling je kiest hangt ook af van je pijngrens. De ene methode doet meer pijn dan de andere. Meestal kan de huisarts de behandeling zelf uitvoeren. In sommige gevallen wordt je doorverwezen naar een podotherapeut of dermatoloog.

Ga in geen geval zelf thuis een wrat wegsnijden of bevriezen; hierdoor kunnen complicaties ontstaan!

Tip

Als je diabetes hebt of problemen met de doorbloeding van je voeten is het zeer belangrijk dat de behandeling door een specialist wordt uitgevoerd (medische pedicure).

Soorten behandelingen van voetwratten bij een arts

  1. Uit onderzoek is gebleken dat het bevriezen van voetwratten (al dan niet onder verdoving), door het gebruik van vloeibare stikstof, het meest effectief is. Een wattenstaafje wordt daarbij ondergedompeld in stikstof van -196 graden. Er ontstaat een brandblaar die er na enige dagen afvalt. Soms moet deze behandeling herhaald worden.
  2. Voetwratten kunnen ook aangestipt worden met salicylzuur. Dit zuur maakt de wrat week waardoor de wrat langzaam slinkt. Daarna wordt de wrat vaak alsnog bevroren.
  3. Als de twee bovenstaande methodes niet werken kan overgegaan worden tot het aanstippen met een wrattentinctuur met de werkzame stof trichloorazijnzuur. Dit zuur lost de wrat langzaam op.
  4. De arts kan de voetwrat ook wegsnijden onder plaatselijke verdoving. Als de verdoving is uitgewerkt kun je wel even pijn hebben. Wegsnijden kan littekens veroorzaken.
  5. Duct tape wordt gebruikt als andere behandelmethoden niet helpen. Liefst ook bij de arts. De wrat wordt afgeplakt met de duct tape en sterft af.
  6. Dan is er nog laserbehandeling waarbij de bloedvaatjes van de wrat dicht worden geschroeid zodat de wrat afsterft. Deze methode wordt echter zelden gebruikt maar kan effectief zijn.
  7. De dokter kan ook immuunversterkende middelen gebruiken en daar de voetwratten mee insmeren of injecteren.
Behandelingen van voetwratten thuis

Behandelingen van voetwratten thuis

Behandelingen als bevriezen en aanstippen met salicylzuur bestaan ook zonder dat je hiervoor je huisarts hoeft te bezoeken. Ze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

Bij terugkerende voetwratten is het echter raadzaam om je door de huisarts te laten behandelen.

Er bestaan nog een aantal huisremedies die je natuurlijk kunt uitproberen (zonder garantie):

  • Je kunt de voetwratten aanstippen met gewone, doorzichtige nagellak. Hierdoor sluit je de wrat af en droogt deze uit. De wrat wordt vaak zwart en na ruim een week zou de wrat dan los moeten laten.
  • Dippen met een wattenstaafje met azijn schijnt bij sommige mensen te helpen.
  • Ook drie keer per dag dippen met paardenbloemsap heeft bij mensen resultaat gehad.
Wanneer moet je dringend medische hulp inschakelen?

Wanneer moet je dringend medische hulp inschakelen?

Wanneer voor- of na de behandeling de voetwratten rood worden, van kleur veranderen en je voet warm en pijnlijk aanvoelt is het aan te raden om een arts te bezoeken. De voetwratten kunnen dan ontstoken zijn.

Ook als je niet zeker weet of je een wrat hebt of dat het een andersoortig gezwel zou kunnen zijn is het goed om je dokter om advies te vragen.

Meestal zijn de gezwellen onschuldig maar het komt natuurlijk voor dat een gezwel kwaadaardig is en dan moet er voortijdig ingegrepen worden.

Als je diabetes hebt is het belangrijk om alle soorten afwijkingen aan je voeten te laten behandelen door middel van medische pedicure. Het gevoel in je voeten wordt minder bij diabetes en je kunt pijn dus minder goed opmerken.

Indien je immuunsysteem verlaagd is door een bepaalde aandoening is het raadzaam om voetwratten en andere afwijkingen aan je lichaam regelmatig te laten controleren.

Tips om voetwratten te voorkomen

Als je voetwratten verwijdert bestaat de kans dat ze weer teruggroeien. Hieronder hebben we enkele tips op een rij gezet.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Tip 1: Zorg voor goede voetverzorging

Was je voeten regelmatig met een desinfecterende zeep. Smeer je voeten in met een verzachtende crème, bijvoorbeeld vaseline.

Tip 2: Vermijd contact met voetenwratten

Voorkom huidcontact met de voeten van iemand die voetwratten heeft maar ook met je eigen voetwratten.

Tip 3: Let op je hygiëne

Gebruik niet dezelfde washandjes en handdoeken of sokken en schoenen als een ander. Let ook op met puimsteentjes of nagelschaartjes die je deelt.

Tip 4: Zorg voor droge voeten

Houd je voeten droog (ook tussen je tenen!) en wissel tenminste elke dag van sokken.

Tip 5: Blijf van je wratten af

Pulk of krab niet aan je eigen voetwratten. Dit kan het virus verspreiden over je lichaam, met kans op nieuwe wratten.

Tip 6: Versterk je immuunsysteem

Je kunt je immuunsysteem versterken met gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende nachtrust.

Tip

Als je vaak last hebt van voetwratten, doe dan een watervaste pleister op de voetwratten wanneer je in openbare ruimtes bent zoals zwembaden en gymzalen.

Indien mogelijk zorg je ervoor dat je in openbare ruimtes (of zelfs in je eigen huis) altijd op sokken loopt of op slippers/rubberen schoentjes die je niet ook buiten draagt.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Steelwratjes verwijderen van huid oogleden, hals, nek, oksel en liezen

Steelwratjes, zelf verwijderen of toch liever door een huisarts?

Wil jij steelwratjes verwijderen op een veilige, hygiënische en effectieve manier? Bijna de helft van de populatie heeft...

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat doe je tegen ruwe, droge handen?

Wat kun je doen tegen schrale, droge of ruwe handen? We zullen je een aantal gezonde tips geven om van je ruwe, droge ha...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Zweetvoeten behandelen en verhelpen

Wil jij je zweetvoeten behandelen en verhelpen? Bijna iedereen heeft er weleens last van. Mannen en vrouwen hebben er ev...

Ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem en roos

Ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem en roos

Ooit gedacht dat ochtendurine tegen wratten, acne, eczeem, roos en andere huidklachten zou kunnen helpen? Ik hoor je den...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen

Likdoorns behandelen is een heel precies klusje. Het zijn pijnlijke, vaak hardnekkige plekken die gemakkelijk terugkeren...

Lees wat je gemist hebt

14257 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'