Zelf oogdruppels maken (steriel)

Zelf oogdruppels maken is makkelijk en snel gepiept. Een voordeel van zelf oogdruppels maken is dat je precies de hoeveelheid maakt die je nodig denkt te hebben. Zo verspil je geen geld en plastic verpakkingen. Ook weet je precies wat voor ingrediënten er inzitten. Dit zijn uitsluitend natuurlijke producten.

Lees verder en ontdek hoe jij je ogen de verzorging geeft die zij verdienen!

Tip

Onthoud wel goed dat deze zelfgemaakte oogdruppels geen vervanger zijn voor medische zorg. Ze zijn bedoeld voor de momenten dat je even verlichting nodig hebt en dus niet voor ernstige oogklachten.

Gebruik oogdruppels tegen oogirritaties.

Wanneer kun je oogdruppels gebruiken?

Oogdruppels bieden snel verfrissing, verlichting en hydratatie bij droge, vermoeide, gezwollen, rode, jeukende of prikkende ogen. Het zijn kunstmatige tranen. Door te knipperen met je ogen prikkel je de klieren om extra vocht aan te maken.

Bij oogirritatie is het slijmvlies en/of bindvlies van je ogen soms ontstoken. Je kunt dan last krijgen van ontstekingen van je holten. Ook kan er sprake zijn van geïrriteerde ogen door een allergische reactie, zoals bij hooikoorts, huismijt, bepaalde voeding, bepaalde medicijnen en dieren.

Er zijn nog talloze andere redenen voor geïrriteerde ogen, zoals griep, irritatie door make-up, chloor (bijvoorbeeld in het zwembad), een gesprongen adertje, droge ogen door lang achter de computer te zitten, overgevoeligheid voor licht, last hebben van je lenzen of bijtende stoffen in lenzenvloeistof, enzovoorts.

Conserveringsmiddelen in oogdruppels uit de winkel

Ook al is de tendens om meer oogdruppels op de markt te brengen zonder conserveringsmiddelen, toch bevatten nog veel oogdruppels deze stoffen. Het zijn ontsmettingsmiddelen die met name bij mensen met gevoelige ogen en contactlens-dragers een heftige allergische reactie teweeg kan brengen. Met name het conserveringsmiddel benzalkonium chloride kan een zeer onprettige uitwerking hebben, zoals huiduitslag, ademhalingsproblemen of zwelling van de ogen, het gezicht of de keel.

Ga je zelf oogdruppels maken dan voeg je dus geen conserveringsmiddelen toe en heb je minder tot geen kans op een allergische reactie.

Zelf oogdruppels maken: de benodigdheden

Pipetje

Bij de apotheek of online kun je een pipetje kopen waarmee je de oogdruppels kunt toedienen. Deze is herbruikbaar (mits iedere keer goed gedesinfecteerd) en je kunt 'm ook gebruiken om bijvoorbeeld neusdruppels van te maken.

Je kunt pipetjes krijgen met een 'druppel voor druppel doseersysteem', wat het toedienen van de druppels gemakkelijker maakt. Ook kun je bij veel apotheken een bewaarflesje kopen om steriel de oogdruppels in te bewaren.

Zuiver water

Bij een biologische supermarkt of online kun je vervolgens gezuiverd / gefilterd water kopen. Gebruik geen water uit de kraan! Dit is niet zuiver genoeg om voor je ogen te gebruiken.

Kraanwater is prima om te drinken , maar oogdruppels maken doe je echter liever op een veilige manier, met gefilterd water.

Zout

Bij de biologische supermarkt koop je naast gefilterd water ook zuiveringszout of baking soda. Je kunt dit product voor veel meer zaken gebruiken dus het komt zeker wel op! Koop hier ook gejodeerd zout.

Verdere benodigdheden

Verder heb je voor oogdruppels maken nog nodig: een maatbeker, een maatlepel en een pan om alles steriel mee te krijgen.

Zelf oogdruppels maken: aan de slag!

 1. Het is bij het oogdruppels maken belangrijk om ervoor te zorgen dat alles uiterst hygiënisch gebeurt. Je dient daarom eerst de pipet in kokend water steriel te maken.
 2. Schenk vervolgens 2 deciliter (0.2 liter) gefilterd water in een schone pan, meng hierin een kwart van een theelepeltje met zout en een klein snufje baking soda. Zoals je ziet gaat het dus maar om heel kleine hoeveelheden zout en baking soda! Meng alles nogmaals goed door elkaar.
 3. Breng het zoutwater aan de kook en laat het een minuutje borrelen om het helemaal steriel te maken.
 4. Daarna moet je het mengsel volledig laten afkoelen (niet in de koelkast) voordat je het kunt gebruiken. Steek niet je vinger erin om te voelen of het al afgekoeld is want zo vervuil je het mengsel weer.
 5. Wanneer het mengsel helemaal is afgekoeld, laat je de pipet vollopen. De oogdruppels zijn nu klaar voor gebruik.
Tip

Kook ook het pipetje en het bewaarflesje om ze steriel te maken.

Het gebruik van de oogdruppels

Nu je oogdruppels gemaakt zijn en je pipetje gesteriliseerd is kun je de oplossing gebruiken. Let daarbij wel op de volgende veiligheidsadviezen:

Veiligheid

Gebruik niet teveel van het mengsel. 2 druppels per oog is genoeg. Wij raden aan om de oogdruppels hooguit een paar keer per dag te gebruiken.

Voor elk gebruik dien je de pipet en de oogdruppels die je per keer gaat gebruiken, weer opnieuw steriel te maken met kokend water.

Was ook je handen met zeep voordat je de pipet gaat gebruiken.

Toedienen

Veel mensen vinden het lastig om de oogdruppels in te druppelen. Soms gebeurt dit ook niet op de correcte manier. Dit kan zelfs zorgen voor schade aan de ogen. Help je kind bij het toedienen van de oogdruppels.

Waar moet je op letten bij het toedienen van de druppels?

 • Buig je hoofd ver naar achteren
 • Raak je ogen niet aan met je vingers of met de pipet
 • Knipper na het druppelen goed met je ogen
 • Houd het bij twee druppels per keer

Binnen een dag of twee zouden de symptomen verdwenen moeten zijn.

Bewaar zelfgemaakte oogdruppels kort.

Oogdruppels bewaren

Bewaar je zelfgemaakte oogdruppels in het steriel gemaakte bewaarflesje. In je zelfgemaakte oogdruppels zit geen conserveringsmiddel. De oplossing is dus beperkt houdbaar, slechts een dag of twee.

Wanneer niet te gebruiken

Ouderen en personen met (meerdere) chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en COPD / astma moeten onder toezicht staan van een arts en kunnen alleen in overleg met hun arts zelf oogdruppels maken en/of toedienen. Dit in verband met het gebruik van diverse medicijnen door elkaar heen. Dit kan de werking en bijwerkingen versterken.

Ook zwangere vrouwen / vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter met hun arts overleggen of zij zelfgemaakte oogdruppels kunnen gebruiken, maar ook oogdruppels van de winkel.

Stop met het gebruik van (zelfgemaakte) oogdruppels en neem direct contact op met een arts zodra de pijn / irritatie in je ogen erger wordt of je zicht verandert en bijvoorbeeld wazig wordt.

Groene thee bevat ontstekingsremmende werkingen.

Andere huismiddeltjes voor geïrriteerde ogen

 • Coolpack bij gezwollen en rode ogen
 • Hotpack bij vermoeide, gespannen ogen
 • Afgekoelde zakjes groene thee voor een ontstekingsremmend en kalmerend effect.

Andere dingen die je kunt doen is een luchtbevochtiger aanschaffen voor een beter klimaat in huis. Probeer ook allergenen, chemische middelen en sigarettenrook te vermijden.

Gun je ogen genoeg rust. Probeer om de 10 minuten even je ogen van je computer af te wenden en even goed te knipperen. Neem ook voldoende nachtrust. Ga niet in je ogen wrijven en gebruik even geen oogmake-up.

Eet voldoende vette vis, zoals zalm. Gezonde vetten zijn erg goed voor je ogen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies zijn kleurrijke frisse drankjes met een zoete en romige smaak. De basis wordt gemaakt van fruit en groenten, m...

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken ingewikkeld en tijdrovend? Helemaal niet! En het bespaart je ook een hoop geld. Thuis een zoutop...

Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Ooit was fluoride dé oplossing tegen cariës (tandbederf) maar de laatste jaren is uit ontelbare onderzoeken ...

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet v...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Toon meer (193)
Volg ons