Zelf oogdruppels maken? Dat doe je eenvoudig thuis.

Zelf oogdruppels maken is makkelijk en snel gepiept. Een voordeel van zelf oogdruppels maken is dat je precies de hoeveelheid maakt die je nodig denkt te hebben. Zo verspil je geen geld en plastic verpakkingen. Ook weet je wat voor ingrediënten er in zitten. Dit zijn uitsluitend natuurlijke producten.

Lees verder en ontdek hoe jij je ogen de verzorging geeft die ze verdienen!

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Tip

Onthoud wel goed dat zelfgemaakte oogdruppels geen vervanger zijn voor medische zorg. Ze zijn bedoeld voor de momenten dat je even verlichting nodig hebt en dus niet voor ernstige oogklachten.

Gebruik oogdruppels tegen oogirritaties.

Wanneer kun je oogdruppels gebruiken?

Oogdruppels bieden snel verfrissing, verlichting en hydratatie bij droge, vermoeide, gezwollen, rode, jeukende of prikkende ogen.

Het zijn kunstmatige tranen. Door te knipperen met je ogen prikkel je je klieren om extra vocht aan te maken.

Bij oogirritatie kan het slijmvlies en/of bindvlies van je ogen ontsteken. Je kunt dan last krijgen van ontstekingen van je holten. Ook kan er sprake zijn van geïrriteerde ogen door een allergische reactie, zoals bij hooikoorts, huismijt, bepaalde voeding, bepaalde medicijnen en dieren.

Er zijn nog talloze andere redenen voor geïrriteerde ogen, zoals griep, irritatie door make-up, chloor (bijvoorbeeld in het zwembad), een gesprongen adertje, droge ogen door lang achter de computer te zitten, overgevoeligheid voor licht, last hebben van je lenzen of bijtende stoffen in je lenzenvloeistof.

Conserveringsmiddelen in oogdruppels uit de winkel

Ook al is de tendens om meer oogdruppels op de markt te brengen zonder conserveringsmiddelen, toch bevatten nog veel oogdruppels deze stoffen.

Het zijn ontsmettingsmiddelen die, met name bij mensen met gevoelige ogen en contactlens-dragers, een heftige allergische reactie teweeg kunnen brengen. Zo zou het conserveringsmiddel benzalkonium chloride zeer onprettige uitwerkingen hebben, zoals huiduitslag, ademhalingsproblemen of zwelling van de ogen, het gezicht of de keel.

Ga je zelf oogdruppels maken dan voeg je dus geen conserveringsmiddelen toe en heb je minder tot geen kans op een allergische reactie.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Zelf oogdruppels maken: benodigdheden

Pipetje

Bij de apotheek of online kun je een pipetje kopen waarmee je de oogdruppels kunt toedienen. Dit attribuut is herbruikbaar (mits iedere keer goed gedesinfecteerd) en je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld neusdruppels toe te dienen.

Je kunt pipetjes krijgen met een 'druppel voor druppel doseersysteem', wat het toedienen gemakkelijker maakt. Ook kun je bij veel apotheken een bewaarflesje kopen om de oogdruppels steriel te bewaren.

Zuiver water

Bij een biologische supermarkt of online kun je vervolgens gezuiverd / gefilterd water kopen. Gebruik geen water uit de kraan! Dit is niet zuiver genoeg voor je ogen.

Kraanwater is prima om te drinken, maar oogdruppels maken doe je liever op een veilige manier, met gefilterd water.

Zout

Bij de biologische supermarkt koop je naast gefilterd water ook zuiveringszout of baking soda. Je kunt dit product voor veel meer zaken gebruiken dus het komt zeker wel op! Koop hier ook gejodeerd zout.

Verdere benodigdheden

Verder heb je voor het maken van oogdruppels de volgende voorwerpen nodig: een maatbeker, een maatlepel en een pan om alles steriel mee te krijgen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Zelf oogdruppels maken: aan de slag!

  1. Het is bij het maken van oogdruppels belangrijk om ervoor te zorgen dat alles uiterst hygiënisch gebeurt. Je dient daarom eerst de pipet in kokend water steriel te maken.
  2. Schenk vervolgens 2 deciliter (0.2 liter) gefilterd water in een schone pan, meng hierin een kwart theelepel zout en een klein snufje baking soda. Zoals je ziet gaat het dus maar om kleine hoeveelheden zout en baking soda! Meng alles nogmaals goed.
  3. Breng het zoutwater aan de kook en laat het een minuutje borrelen om het helemaal steriel te maken.
  4. Daarna moet je het mengsel volledig laten afkoelen (niet in de koelkast) voordat je het kunt gebruiken. Steek niet je vinger erin om te voelen of het al afgekoeld is want zo vervuil je het weer.
  5. Wanneer het mengsel helemaal is afgekoeld, laat je de pipet vollopen. De oogdruppels zijn nu klaar voor gebruik.
Tip

Kook ook het pipetje en het bewaarflesje om ze steriel te maken.

Het gebruik van de oogdruppels

Nu je oogdruppels gemaakt zijn en je pipetje gesteriliseerd is kun je de oplossing gebruiken. Let daarbij wel op de volgende punten:

Veiligheid

Gebruik niet teveel van het mengsel. Twee druppels per oog is genoeg. Wij raden aan om de oogdruppels hooguit een paar keer per dag te gebruiken.

Voor elk gebruik dien je de pipet en de oogdruppels die je gaat gebruiken, opnieuw steriel te maken met kokend water.

Was ook je handen met zeep voordat je de pipet gaat gebruiken.

Toedienen

Veel mensen vinden het lastig om de oogdruppels in te druppelen. Soms gebeurt dit ook niet op de correcte manier. Dit kan zelfs zorgen voor schade aan je ogen. Help je kind bij het toedienen van de oogdruppels.

Waar moet je op letten bij het toedienen van de druppels?

  • Buig je hoofd ver naar achteren
  • Raak je ogen niet aan met je vingers of met de pipet
  • Knipper na het druppelen goed met je ogen
  • Houd het bij twee druppels per keer

Binnen een dag of twee zouden de symptomen verdwenen moeten zijn.

Bewaar zelfgemaakte oogdruppels kort.

Oogdruppels bewaren

Bewaar je zelfgemaakte oogdruppels in het steriel gemaakte bewaarflesje. 

In je zelfgemaakte oogdruppels zit geen conserveringsmiddel. De oplossing is dus beperkt houdbaar, slechts een dag of twee.

Wanneer kun je beter geen oogdruppels gebruiken

Ouderen en personen met (meerdere) chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en COPD / astma moeten onder toezicht staan van een arts en kunnen alleen in overleg met de arts zelf oogdruppels maken en/of toedienen.

Wanneer al medicatie gebruikt wordt dien je extra voorzichtig te zijn. Het combineren van verschillende medicijnen kan zorgen voor een wisselwerking en eventuele bijwerkingen. 

Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je beter eerst even met je huisarts overleggen of je oogdruppels kunt gebruiken.

Stop met het gebruik van (zelfgemaakte) oogdruppels en neem direct contact op met een arts zodra de pijn / irritatie in je ogen erger wordt of je zicht verandert en bijvoorbeeld wazig wordt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Groene thee bevat ontstekingsremmende werkingen.

Andere huismiddeltjes tegen geïrriteerde ogen

  • Coolpack bij gezwollen en rode ogen
  • Hotpack bij vermoeide, gespannen ogen
  • Afgekoelde zakjes groene thee voor een ontstekingsremmend en kalmerend effect

Andere dingen die je kunt doen om oogirritatie te verminderen is het aanschaffen van een luchtbevochtiger. Zo krijg je een beter klimaat in huis. Probeer ook allergenen, chemische middelen en sigarettenrook te vermijden.

Gun je ogen genoeg rust. Probeer om de 10 minuten even je ogen van je computer af te wenden en even goed te knipperen. Neem ook voldoende nachtrust. Ga niet in je ogen wrijven en gebruik even geen oogmake-up.

Eet voldoende vette vis, zoals zalm. Gezonde vetten zijn erg goed voor je ogen.

Tip

Let op: Gezondeten.nl levert geen medisch advies, diagnose of behandeling. De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken - zoutoplossing neusspray

Zelf neusdruppels maken ingewikkeld en tijdrovend? Helemaal niet! En het bespaart je ook een hoop geld. Thuis een zoutop...

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging en schoonmaken

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging, schoonmaken en meer

Zuiveringszout is een erg veelzijdig product. Je kunt het als verzorgingsproduct gebruiken, maar je kunt het ook voor di...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen ...

Vermoeide, zware benen

Vermoeide zware benen, zo behandel en voorkom je ze!

Heb jij regelmatig last van vermoeide, zware benen? Wil je aan het einde van de dag het liefst zo snel mogelijk je schoe...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

Bakpoeder en baking soda: hoe zit dat?

Baking soda en Bakpoeder: De Verschillen en de Voordelen

Bakpoeder, baking soda, zuiveringszout, baksoda, zelfrijzend bakmeel, baking powder. Begint het jou ook al te duizelen? ...

Lees wat je gemist hebt

14256 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'