Bindvliesontsteking (conjunctivitis)

Bindvliesontsteking, in het Engels ook bekend als 'Pink Eye', is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Gelukkig is de aandoening niet gevaarlijk, maar het is zeker aan te raden om er even voor langs je huisarts te gaan.

Lees hieronder eerst alles over de symptomen, oorzaken en behandeling van deze conjunctivitis.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Bindvliesontsteking is een ontstoken slijmvlies

Wat is bindvliesontsteking?

Bij een bindvliesontsteking is dit doorzichtige dunne slijmvlies aan de binnenkant van je oogleden en de buitenkant van je oogbol ontstoken.

De bloedvaatjes in het oog zetten uit door de ontsteking en het oog wordt rood.

Tip

Bindvlies helpt bij het beschermen en bevochtigen van het oog. Het verbindt het oog met de oogleden.

Trachoom

Een ernstige vorm van bindvliesontsteking is trachoom. Dit is een chronische bindvliesontsteking die veel voorkomt in Zuid Europa, het Midden Oosten en het Verre Oosten. Armoedige levensomstandigheden en een vervuilde omgeving zorgen voor een snelle verspreiding van deze aandoening. 

Trachoom wordt veroorzaakt door de bacterie chlamydia trachomatis. Er ontstaan korrels op het bindvlies die later kunnen uitgroeien tot littekens. Dit kan leiden tot blindheid.

Tip

De chlamydia bacterie is eveneens verantwoordelijk voor een ontsteking aan de geslachtsorganen, bekend als de seksueel overdraagbare aandoening (soa) chlamydia. Deze aandoeningen van ogen en geslachtsorganen kunnen soms dus tegelijkertijd voorkomen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Symptomen bindvliesontsteking

Conjunctivitis kan één oog of beide ogen betreffen.

Het bindvlies bevat veel bloedvaatjes en deze zwellen op waardoor er gesprongen adertjes kunnen ontstaan; een bloeduitstorting in het oog. Ook kunnen de ooglid-randen rood worden.

We noemen dit verhoogde bloedgehalte van bepaalde weefsels hyperemie. Het oogwit en de binnenkant van het ooglid worden bloeddoorlopen rood.

Het is een vervelende aandoening maar in wezen onschadelijk. Dat wil zeggen dat er over het algemeen geen complicaties zijn.

klachten

Vaak heb je daarbij last van jeuk, een branderig, prikkend gevoel en het gevoel alsof er een zandkorrel in je oog zit die er maar niet uit gaat. Soms zijn je ogen als het ware dichtgeplakt op het moment dat je 's morgens wakker wordt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wazig zicht is een kenmerk van bindvliesontsteking

Ook hebben patiënten wel last van een wazig zicht. Gevoeligheid voor licht is ook een veelvoorkomende klacht.

Droge ogen en/of tranende ogen en een waterige afscheiding of pus wat uit het oog komt zijn ook kenmerken van bindvliesontsteking.

Conjunctivitis kan pijn doen, met name als ook het hoornvlies geïrriteerd is.

Wist je dat...

...je huisdieren ook last kunnen hebben van bindvliesontsteking. Je konijn, hond of kat kan daarom wel eens last hebben van traanoog.

Oorzaken bindvliesontsteking

In de meeste gevallen is de oorzaak een bacteriële of virale infectie. Deze vorm wordt wel infectieuze conjunctivitis genoemd. Het betreft meestal een virus van de groep adenovirussen.

Ook het herpes virus kan bindvliesontsteking veroorzaken. Het herpes virus kennen wij vooral van de koortslip, maar deze kan dus ook tot uiting komen in het oog. In zeldzame gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door een gist of schimmel. Regelmatig gaat het om dezelfde bacteriën die ook een verkoudheid kunnen veroorzaken.

Verder kan onhygiënisch gebruik van contactlenzen of het te lang achter elkaar dragen van de contactlenzen de ontsteking veroorzaken. Ook blootstelling aan chemicaliën of een verontreinigd filter van de airconditioning kan de boosdoener zijn.

Een andere oorzaak van bindvliesontsteking is een allergische reactie op een allergeen. Dit wordt zodoende 'allergie-conjunctivitis' genoemd. Bijvoorbeeld een reactie op oogdruppels, lenzenvloeistof of lenzen. Maar ook bijvoorbeeld stuifmeel (hooikoorts) of cosmetica. Vaatverwijdende stoffen zoals histamine zorgen voor de gesprongen adertjes in je ogen.

Ten slotte kunnen grote drukverschillen, bijvoorbeeld door hoogte, ook de ontsteking veroorzaken.

Diagnose en behandeling

Het is belangrijk om met conjunctivitis of een vermoeden hiervan snel een arts te bezoeken. Bindvliesontsteking is zeer besmettelijk en kan makkelijk van de ene op de andere persoon worden overgedragen. Je kunt jezelf zelfs opnieuw infecteren, al zijn de klachten al grotendeels voorbij.

Je huisarts of oogarts kan door middel van microscopisch onderzoek van de afscheiding van het oog (een kweek) uitsluitsel geven over de aandoening. Dit kweekje wordt weggehaald met een klein wattenstaafje.

Behandeling

Virale bindvliesontsteking kan bijvoorbeeld al niet behandeld worden. Je kunt er hooguit ontstekingsremmende oogdruppels voor krijgen om de klachten te verlichten. Medicijnen in de vorm van topische (plaatselijk toegediende) antibiotica kunnen in het geval van bacteriële infectie worden voorgeschreven. Er bestaan druppels, zalf en gel van.

Bacteriële bindvliesontsteking wordt vaak behandeld met chlooramfenicol of met fusidinezuur, dat de groei van bacteriën remt. Veel bacteriën zijn echter resistent voor fusidinezuur.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
voorkom verdere besmetting en schud geen handen

Ga verdere besmetting tegen

Het is erg belangrijk om je handen goed te wassen als je contact met je ogen hebt gehad of met iemand anders die conjunctivitis heeft. Geef liever andere mensen geen hand als je besmet bent.

Ga niet in je ogen wrijven. Je kunt ook beter even geen contactlenzen dragen. Houd je washandjes, handdoeken, kussenslopen en zakdoeken gescheiden van die van een huisgenoot.

Bindvliesontsteking gaat meestal binnen een week vanzelf weer over en na behandeling zou het na maximaal twee weken over moeten zijn. Het is niet altijd nodig of zelfs mogelijk om de ontsteking te behandelen. Het hangt af van de oorzaak ervan en de klachten die een patiënt ervaart.

Voorkom bindvliesontsteking

Om conjunctivitis te voorkomen, is het goed om oogdruppels en lenzenvloeistof te kopen die zacht is voor je ogen, bijvoorbeeld een zoutoplossing. Schaf ook lenzen aan die langdurig draagcomfort leveren om irritatie te voorkomen. Houd desondanks je contactlenzen niet te lang in.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Rosacea: oorzaken, symptomen en behandeling

Rosacea: oorzaken, symptomen en behandeling

Is je huid geregeld rood, met pukkeltjes en bultjes? En heb je dit ook bij je oogleden? Dan zou je last kunnen hebben va...

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen ...

Candida infectie

Candida infectie

Candida komt veel voor en wordt vaak onderschat. Het kan namelijk chronische klachten veroorzaken die maanden of zelfs j...

Zelf oogdruppels maken (steriel)

Zelf oogdruppels maken? Dat doe je eenvoudig thuis.

Zelf oogdruppels maken is makkelijk en snel gepiept. Een voordeel van zelf oogdruppels maken is dat je precies de hoevee...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

Trillend ooglid; de oorzaken en behandelmethodes

Trillend ooglid; de oorzaken en behandelmethodes

Een trillend ooglid is een verschijnsel dat bij veel mensen zo nu en dan voorkomt. Het wordt veelal als vervelend ervare...

Lees wat je gemist hebt

14259 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'