Trillend ooglid; de oorzaken en behandelmethodes

Een trillend ooglid is een verschijnsel dat bij veel mensen zo nu en dan voorkomt. Het wordt veelal als vervelend ervaren, zeker omdat je er weinig controle over lijkt te hebben. Maar gelukkig kan het over het algemeen geen kwaad. 

Journalist Marijn Burggraaff

Geschreven door Marijn Burggraaff, Journalist i.oBSc Journalistiek

Spieren die te snel aanspannen en ontspannen veroorzaken de spiertrilling

Wat is een trillend ooglid?

Wanneer je last hebt van een trillend ooglid is er sprake van het snel aanspannen en ontspannen van de spiertjes in je ooglid. Soms kunnen spiertrillingen ook voorkomen in andere delen van je gezicht, zoals een trilling van je wenkbrauw of mondhoek. Maar dit komt minder vaak voor.

Je spieren bestaan uit twee verschillende vezels; spiervezels en zenuwvezels. Spieren trekken samen door signalen die verstuurd worden via je zenuwen. Spiertrillingen ontstaan door stimulatie of beschadiging van deze zenuwen. 

Symptomen

De klachten die je ervaart wanneer je spieren samentrekken zijn afhankelijk van de oorzaak en de locatie van de samentrekking. Je kunt last hebben van:

  • Pijn
  • Een brandend gevoel
  • Tintelingen en prikkelingen
  • Een doof gevoel
  • Spiertrillingen

Oorzaken van spiersamentrekkingen

Lichte spiersamentrekkingen worden vaak veroorzaakt door leefstijlgerelateerde factoren. Hieronder hebben we er een aantal uiteengezet.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Droge of vermoeide ogen kunnen spiertrillingen veroorzaken

Droge en vermoeide ogen

Droge of vermoeide ogen kun je krijgen door het te lang staren naar een beeldscherm of door de verkeerde contactlenzen te dragen. Hierdoor kun je last krijgen van trillingen in je ooglidspieren. 

Tip

Als je merkt dat je ogen snel droog raken kun je proberen of oogdruppels de juiste verlichting bieden.

Stress en angst

Niet voor niets wordt het trillen van je ooglid een zenuwtic genoemd. Het onregelmatig samentrekken kan namelijk te maken hebben met de hoeveelheid stress die je ervaart.

Vermoeidheid

Naast stress is vermoeidheid ook een reden van een trillend ooglid. Probeer jezelf daarom voldoende rust te gunnen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Vergeet niet je contactlenzen uit te doen en je (oog)make-up te verwijderen voor het slapengaan. Zo verklein je de kans op spiertrillingen.

Wrijf niet in je ogen bij allergieën

Allergieën

Bij allergieën als hooikoorts kun je het soms niet laten om toch in je oog te wrijven. Door de wrijving komt er het stofje histamine vrij in je ooglidweefsel. Het vermeende effect hiervan is dat je ooglid kan gaan trillen.

Cafeïne

Door het (overmatig) consumeren van koffie of andere cafeïnehoudende dranken kunnen je oogspieren ook willekeurig aanspannen en ontspannen.

Vitaminetekort

Je spieren kunnen goed functioneren door de aanwezigheid van belangrijke vitamines en mineralen in je lichaam. Zodra deze stoffen wegvallen is het niet gek dat je spieren hierop reageren door onregelmatig samen te trekken. Tekorten van vitamine B en D, calcium en magnesium kunnen een trillend ooglid veroorzaken.

Uitdroging

Wanneer je te weinig water hebt gedronken kunnen op den duur je spieren gaan samentrekken.

Tip

Het (overmatig) nuttigen van alcohol kan het vocht uit je lichaam onttrekken waardoor je spiersamentrekkingen kunt ervaren.

Nicotine

Je spieren kunnen reageren op de nicotine die in tabak aanwezig is. 

Medicatie kan bij afbouwen of bijwerking voor spiersamentrekkingen zorgen

Medicatie

Bepaalde medicatie kan als bijwerking samentrekkende spieren veroorzaken. Ook het afbouwen van medicijnen kan voor dit verschijnsel zorgen.

Overige oorzaken

Hoewel de meeste oorzaken relatief onschuldig zijn, kunnen spiersamentrekkingen ook veroorzaakt worden door ernstige gezondheidsproblemen. Het gaat voornamelijk om aandoeningen die gerelateerd zijn aan het zenuwstelsel

Amyotrofische laterale sclerose (ALS), multiple sclerose (MS), spinale musculaire atrofie (SMA) en het Q-koortsvermoeidheidssyndroom zijn voorbeelden van aandoeningen die spiersamentrekkingen kunnen veroorzaken. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

…je ook last kunt krijgen van een trillend ooglid als je te lang ingespannen een boek leest?

Ooglidtrillingen bij zwangerschap

Een veelvoorkomend verschijnsel bij zwangerschap is een trillend ooglid. Dit kan door verschillende (leefstijl) factoren worden veroorzaakt. Toekomstige moeders zijn sneller vatbaar voor vermoeidheid en stress. Bovendien kunnen bepaalde tekorten zich sneller voordoen.

Maar wees gerust, een trillend ooglid is alles behalve schadelijk voor jou of je kleintje. Focus je op het aanvullen van je tekorten, gun jezelf (nog meer) rust en je zult zien dat je snel van je trillende spieren verlost bent.

Wacht een trillend ooglid af

Zo kom je van een trillend ooglid af

Het verhelpen van een trillend ooglid is meestal een kwestie van afwachten. Vaak is de trilling met een aantal minuten verdwenen.

Je kunt proberen om je spieren te kalmeren door je ooglid zacht te masseren. Let daarbij op dat je je handen van tevoren goed wast. Een warmtekompres kan eveneens helpen.

Het voorkomen van trillende oogleden

In de meeste gevallen is een trillend ooglid makkelijk te voorkomen door kleine aanpassingen te maken in je leefstijl

Zoals we hierboven hebben geschreven is stress een grote veroorzaker van trillende spieren. Gun jezelf daarom rust, en werk aan een beter slaapritme.

Zorg er allereerst voor dat je de mogelijke tekorten in je lichaam aanvult. Bij een tekort aan calcium kun je wat meer zuivelrijke producten kunnen eten en voor de aanvulling van magnesium kun je wat meer bladgroenten, peulvruchten en bananen consumeren. 

Heb je een tekort aan vitamine D? Zorg dan dat je vaker buiten komt en geniet van het zonlicht. Vitamine B neem je op uit graanproducten en vlees.

Het is verstandig je ogen van tijd tot tijd wat rust te geven. Probeer niet de hele dag achter een beeldscherm door te brengen. Kijk om de zoveel tijd even naar buiten, of nog beter; loop een blokje om. 

Tip

Doe mee met de 20-20 regel. Na 20 minuten naar een beeldscherm te hebben gekeken, kijk je minimaal 20 seconden even weg naar een voorwerp op afstand.

Wanneer ga je met klachten naar de huisarts?

Op het moment dat je vaak en/of te lang last hebt van spiertrillingen is het verstandig om naar je huisarts te gaan. 

In het extreme geval dat meerdere gezichtsspieren in je gezicht ongecontroleerd aanspannen en ontspannen, waardoor je je oog lastig kunt openen, doe je er verstandig aan om een arts te bezoeken. Je kunt dan informeren naar botox-injecties om dit probleem te verhelpen.

Beoordeel dit artikel

Journalist Marijn Burggraaff

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Magnesium

De 10 superkrachten van magnesium

Voel je je de laatste tijd moe en futloos? Dat is een van de vele symptomen van een tekort aan magnesium. Het binnenkrij...

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, ...

vitamine B12 tekort

Herken een vitamine B12 tekort op tijd (aan deze 9 klachten)

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt? Dit kan zich op diverse manieren uiten. Denk aan vermoeidheid, tintelingen o...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Oogirritatie: wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen

Wat te doen bij droge, rode, geïrriteerde ogen. Hiervoor zijn natuurlijk verschillende oorzaken te vinden en die zullen ...

Bindvliesontsteking (conjunctivitis)

Bindvliesontsteking (conjunctivitis)

Bindvliesontsteking, in het Engels ook bekend als 'Pink Eye', is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Gelukkig...

Lees wat je gemist hebt

13664 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'