Meiraapjes: Voedingsstoffen, Bereiding en Recept

Meiraapjes zijn één van de bekendste vergeten groente. Dit zijn groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmiddels bijna vergeten zijn. Wat is meiraap eigenlijk voor groente en hoe gezond is het?

Wij vertellen je alles wat je moet weten over meiraapjes, inclusief de belangrijkste gezondheidsvoordelen en een lekker meiraapjes recept.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Meiraapjes

Wat zijn meiraapjes?

Een meiraap is een knol die in het voorjaar groeit. Daar heeft hij ook zijn naam aan te danken, want meestal kan de plant rond mei geoogst worden. Het is een bolvormige groente die vaak wit of paars is.

Vroeger werd er veel van deze groente gegeten in Nederland. Zo werden er heel veel meiraapjes geteeld in Noord-Holland. 

Tegenwoordig kom je de groenten niet meer zo snel tegen in de supermarkt. Wil je meiraap kopen? Sommige amateurtuiniers en biologische winkels verkopen ze nog wel.

De rapen groeien onder de grond, waarbij er alleen lange, groene bladeren boven de grond uitsteken. Deze bladeren kunnen ook geoogst worden en heten raapstelen. Laat je de plant met rust en nog even doorgroeien? Dan ontstaat er een knol onder de grond.

De ronde knol heeft meestal nog een lange, smalle wortel die diep in de grond zit. Van een geoogste meiraap eet je alleen de knol, al vinden sommige mensen de groene bladeren ook een lekkere toevoeging aan salades of soepen.

Wist je dat...

...er verschillende soorten meiraapjes zijn? Er bestaat de platte witte meiraap, de Italiaanse roodkop en de sneeuwbal

Meirapen worden al eeuwenlang gegeten. Zo stonden ze ook op het menu bij de oude Grieken en Romeinen. Er wordt gedacht dat de groente oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied kwam, maar ook in landen als Afghanistan en Pakistan groeide.

Door de jaren heen is de groente verspreid over de hele wereld, maar de groente raakt in sommige landen uit de mode. Dat is nergens voor nodig, want meiraapjes zijn lekker én veelzijdig.

Je kent meiraapjes misschien ook wel onder een aantal andere namen. Zo wordt deze groente ook wel meiknolletjes en knolrapen genoemd. Dit zijn geen verschillende soorten rapen, maar allemaal de naam voor dezelfde knol. Je moet de groente alleen niet verwarren met koolrapen, want dat is echt een andere groentesoort.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De voedingswaarde van meiknolletjes

Net als veel andere groenten zijn meiraapjes een goede bron van gezonde voedingsstoffen.

100 gram meiraap heeft de volgende voedingswaarde:

  • Calorieën: 33
  • Koolhydraten: 8 gram
  • Eiwitten: 1 gram
  • Vetten: 0,1 gram

Meiraapjes zijn dus vooral een gezonde bron van koolhydraten. Je haalt daarnaast nog een paar belangrijke vitaminen en mineralen uit deze groente:

  • Vitamine C: 25 mg
  • Vitamine B1: 0,03 mg
  • Vitamine B2: 0,03 mg
  • Calcium: 30 mg
  • IJzer: 0,4 mg
gezondheidsvoordelen meiraapjes

4 gezondheidsvoordelen van meiraapjes

Door de vele voedingsstoffen in meiknolletjes is deze groente erg goed voor je. Er zijn zelfs vier belangrijke gezondheidsvoordelen wanneer je regelmatig meirapen eet.

Denk hierbij aan het mogelijk voorkomen van kanker, ondersteunen bij het stabiliseren van de bloedsuiker spiegel, de ontstekingsremmende werking van meiraap en de bescherming tegen "slechte" bacteriën. 

1. Ze kunnen helpen om kanker te voorkomen

In een meiraap zitten stofjes die glucosinolaten genoemd worden. Dit zijn antioxidanten die in verband worden gebracht met het bestrijden van kanker. Zo kunnen ze de groei van kankercellen remmen en ook helpen voorkomen dat de cellen gaan delen en verspreiden.

Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat mensen die veel glucosinolaten binnenkrijgen een kleinere kans hebben om kanker te krijgen.

Daarnaast zit er veel vitamine C in meiraapjes. Dit is ook een stof die de groei en verspreiding van kankercellen kan verminderen. Hetzelfde geldt voor anthocyanen. Dit is een kleurstof die van nature in verschillende groenten voorkomt, zoals in meirapen. Ook deze stof is in staat om kankercellen te bestrijden. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Wetenschappers hebben ontdekt dat vitamine C de groei van witte bloedcellen (afweercellen) stimuleert. Dit geldt ook voor de zogenoemde natural killercellen (NK-cellen), die in staat zijn kanker te herkennen en te vernietigen, aldus de Universiteit van Maastricht

bloedsuikerspiegel stabiel

2. Ze kunnen je bloedsuikerspiegel stabiliseren

Een gebalanceerde bloedsuikerspiegel  is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor mensen met diabetes of een verhoogde kans op diabetes.

Uit onderzoek op ratten is gebleken dat meiknolletjes goed zijn in het verlagen van je bloedsuikerspiegel. 

Tegelijkertijd stimuleert deze groente de aanmaak van insuline. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verlagen van je bloedsuikers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meirapen de bijkomende effecten van diabetes kunnen verminderen. Zo helpen ze om je cholesterol te verlagen en schadelijke vetten in je bloedbaan te verminderen.

Dat zorgt meteen voor een kleiner risico op hart- en vaatziekten. Dit is wel alleen onderzocht bij ratten, dus het is nog niet zeker of het eten van verse meiraapjes hetzelfde effect heeft op mensen.

3. Ze werken ontstekingsremmend

Ontstekingen worden gelinkt aan allerlei chronische ziektes, van reuma tot kanker en een hoge bloeddruk. De glucosinolaten in meiknolletjes worden in je lichaam omgezet in stofjes die ontstekingsremmend werken.

Deze stoffen blokkeren andere stoffen in je lichaam die juist ontstekingen opwekken. Zo houd je je lichaam gezonder en is het risico op bepaalde chronische ziektes kleiner.

Meirapen bactieriën

4. Ze kunnen je beschermen tegen slechte bacteriën

Wanneer je meirapen eet, worden er in je lichaam stoffen aangemaakt die de groei van schimmels en bacteriën kunnen verminderen.

Zo wordt er gedacht dat meiraapjes stoffen bevatten die goed zijn in het bestrijden van E.coli en andere bacteriën waar je erg ziek van kan worden.

Tip

Onderzoekers zijn zelfs aan het bekijken of meirapen geschikt zijn om antibiotica mee te maken. Dat is belangrijk, want steeds meer bacteriën zijn resistent en kunnen dus niet meer met huidige antibiotica bestreden worden.

6 manieren om meer meiraapjes te eten

Meirapen zijn ontzettend gezond, dus het is de moeite waard om ze vaker te eten. Veel mensen weten niet meer hoe deze vergeten groente het beste bereid kan worden. Hier vind je zes manieren om meer meirapen aan je voedingspatroon toe te voegen.

  • Aardappelpuree met meiraapjes Kook een paar meiraapjes en pureer ze. Je kan ze daarna gewoon aan je favoriete aardappelpuree of stamppot toevoegen.
  • Meiraap chips Zin in gezonde chips? Neem een mandoline en snijd een meiraap in erg dunne plakjes. Even met wat zout en olie in de oven, waarna je gezond kan snacken.
  • Meiraap ovenschotel Meirapen smaken erg goed wanneer je ze roostert in een oven. Snijd ze in kleine blokjes, leg ze in een ovenschaal en bak ze af. Voeg eventueel ook nog wat blokjes wortel en aardappel toe.
  • Geraspte meiraapjes Meiraapjes in een salade verwerken? Dat doe je door ze te raspen. Je kan de geraspte meirapen aan een groene salade toevoegen, maar ook aan koude schotel.
  • Meiraap wokken Je kan meirapen heel makkelijk opbakken in een pan. Dat is een goed idee wanneer je nog een lekker bijgerecht zoekt. Om meiraapjes te wokken hoef je ze alleen te schillen en in kleine blokjes te snijden. Je kunt ze nu aan je wok of roerbak recept toevoegen.
  • Salade Het groene gedeelte van de meiraap, de raapstelen, zijn een goede basis voor een salade. Je kunt ook de blokjes meiraap wokken en aan een salade toevoegen.
meiraapjes schoonmaken

Meiraapjes schoonmaken en bewaren

Het schoonmaken van meirapen is helemaal niet moeilijk. Moet je meiraap schillen? De schil van deze groente kan je gewoon eten, maar sommige mensen vinden het lekkerder om de meiraap te schillen. Schil je hem niet?

Zorg er dan wel voor dat je hem goed wast onder de kraan, zodat je achtergebleven zand wegspoelt. Hierna hoef je alleen maar een stukje van de boven- en onderkant weg te snijden. De rest van de meiraapjes kan gewoon gegeten worden.

Een van de voordelen van meirapen is dat ze ontzettend lang houdbaar zijn, zolang je ze maar koel bewaart. Zo kunnen ze tot wel vier maanden goed blijven op een temperatuur van maximaal 4 graden. Doe de groenten in de groentelade van je koelkast om ze zo lang mogelijk vers te houden.

Wil je ze nog langer bewaren? Dan kan je de meiraapjes invriezen. Je moet ze dan wel eerst schoonmaken, in blokjes snijden en blancheren. Je doet ze dan twee minuten in kokend water en laat ze vervolgens afkoelen in ijswater. Doe ze daarna in een luchtdichte verpakking en berg ze op in de vriezer. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Wil je dat de meirapen extra lang goed blijven in je koelkast? Bewaar ze dan in een plastic zak.

Bonus: Meiraapjes recept

Zoek je een lekkere en hartige manier om meirapen te eten? Deze groenten zijn een goede basis voor soep. De koolhydraten in de meiraap zorgen ervoor dat de soep een stevig en romig karakter krijgt.

Voor dit meiraapjes recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram meiraapjes
  • 100 gram rucola
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 0,6 liter groentebouillon
  • Klontje roomboter
  • Peper en zout
     

Bereidingswijze meiraap soep

  1. Snipper de ui en snijd de tenen knoflook fijn.
  2. Maak de meiraapjes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Doe de boter in een soeppan en laat even smelten.
  4. Voeg de meirapen, uien en knoflook toe en bak deze een paar minuten in de roomboter.
  5. Voeg de bouillon toe zodra de uien zacht zijn geworden en laat de soep minstens 15 minuten koken.
  6. Neem vervolgens een staafmixer en pureer de soep, zodat er een gladde massa ontstaat.
  7. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  8. Doe de soep in een grote kom en garneer met wat rucola.
  9. Eet de soep met een broodje voor een volledige en vullende maaltijd.

Recept meiraapjes met risotto

Je kunt meiraap kopen om aan een risotto toe te voegen. In principe kan deze toevoeging in combinatie met ieder basisrecept. Lekker zijn meiraapjes met risotto en paddenstoelen. Het klinkt tegenovergesteld; lente en herfst producten in één gerecht, maar het is erg lekker en bovendien is draagt het bij aan gezonde voeding.

Hoewel je meiraapjes aan veel risotto recepten toe kunt voegen, kun je ook een specifiek meiraapjes recept met risotto maken. Omdat het een lentegroente is, kun je meiraapjes met tuinkruiden zoals kervel, citroenmelisse of venkel bereiden. Hoe smaken meiraapjes? Rauw bereid doen ze denken aan radijs en gekookt worden ze lichtzoet en doen ze een beetje aan aardappel denken.

Tip

Heb je meirapen met groene bladeren gekocht? Gebruik deze bladeren dan in plaats van de rucola.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Knoflook gezondheidsvoordelen

Knoflook, 6 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Knoflook is meer dan alleen een smaakmaker voor een gerecht. Zo zijn er diverse soorten knoflook, zoals witte en zwarte ...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaa...

Aardpeer: vezelrijke, vergeten groente

Aardpeer: Voedingswaarde, Voordelen en Bereiding

Hoe vaak staat aardpeer bij jou op het menu? Het is onvoorstelbaar dat deze knol in Nederland tot de vergeten groenten b...

Lees wat je gemist hebt

14054 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'