Aardpeer: Voedingswaarde, Voordelen en Bereiding

Hoe vaak staat aardpeer bij jou op het menu? Het is onvoorstelbaar dat deze knol in Nederland tot de vergeten groenten behoort, want het biedt allerlei gezondheidsvoordelen. 

Zo draagt de hoge concentratie vezels bij aan een gezonde darmflora en biedt 100 gram aardpeer al 18% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine B1. We zetten alle gezondheidsvoordelen van aardperen voor je op een rij en vertellen je hoe je deze groente kunt bereiden.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

De aardpeer kent verschillende benamingen

Wat is aardpeer?

De Helianthus tuberosus uit de omvangrijke composietenfamilie is een vaste plant die bekend is onder meerdere benamingen: aardpeer, topinamboer, jerusalem-artisjok of knolzonnebloem.

Aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain de plant in 1605 aantrof bij de Huron-indianen. Hij bracht de knol naar Europa. 

De ondergronds groeiende wortelknollen zijn eetbaar, daarom zie je topinamboer in veel moestuinen. De plant heeft mooie gele bloemen en wordt daarom veel gebruikt  om siertuinen kleur te geven.

Aardperen zijn grillige, lichtbruine knolletjes van 5 tot 10 centimeter. Ze zijn nootachtig en licht zoet van smaak, vergelijkbaar met artisjok. De dunne schil van de knol is ook eetbaar. 

Deze vergeten groente wordt zowel gekookt als rauw gegeten, bijvoorbeeld samen met aardappelen, wortelen, vis en noten. Ondanks dat de naam suggereert dat het een fruitsoort betreft, eet je aardpeer vooral als groente.

Wist je dat...

...aardpeer ook een perfecte, glutenvrije vervanger van tarwe is? 

Voedingswaarde van de Aardpeer

Je lichaam vereist dagelijks veel macronutriënten, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Daarnaast heb je micronutriënten nodig: vitamines en mineralen. Nieuwsgierig naar welke voedingsstoffen aardpeer bevat? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Macronutriënten

100 gram aardpeer levert: 

  • 81 kcal 
  • 17,5 gram koolhydraten
  • 2,5 gram eiwitten
  • 0,1 gram vetten
  • 18 gram vezels 

Micronutriënten

100 gram aardpeer levert veel vitamines en mineralen, waaronder: 

  • 429 mg kalium (12% ADH: Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
  • 80 mg fosfor(10% ADH)
  • 15 mg calcium (1,5% ADH)
  • 10 mg magnesium (3,33% ADH)
  • 3 mg ijzer (37,5% ADH)
  • 0,2 mg vitamine B1 (18% ADH)
  • 0,14 mg koper (15,6% ADH)
  • 13 ug vitamine B11 (foliumzuur) (4,3% ADH)

Gezondheidsvoordelen van Aardpeer

Niet alleen is de aardpeer een verassend lekkere groente, het eten van aardpeer biedt ook de volgende interessante gezondheidsvoordelen:

Verbeterde darmflora

Het eten van aardpeer draagt bij aan het verbeteren van je darmflora. Dat komt doordat de vezelrijke knol voor meer dan 70% uit vezels bestaat. 

Darmflora of microbioom is de benaming voor de een tot twee kilo bacteriën in je darmen. De samenstelling van deze bacteriën zegt veel over je gezondheid. Is er een disbalans? Dan heb je misschien last van verstopping of winderigheid.

De hoge concentratie inuline heeft prebiotische eigenschappen

In een gezonde darmflora kunnen vitamines beter worden opgenomen. Je microbioom speelt een rol bij het ontstaan van ziekten, zoals diabetes en depressie.

Aardpeer is een voedingsmiddel waarmee je jouw darmflora kunt verbeteren. De hoge concentratie inuline heeft prebiotische eigenschappen: de groei van bepaalde bacteriën in je darmen wordt gestimuleerd, met een gezond verteringssysteem tot gevolg.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

De voedingsvezels in aardpeer dragen zo bij aan een gezonde, regelmatige stoelgang. 

Versterking van je immuunsysteem

Volgens verschillende studies kan het eten van aardpeer bijdragen aan een versterking van je immuunsysteem en het voorkomen van bepaalde stofwisselingsziekten.

Aardpeer is rijk aan vitamine B1, ofwel thiamine. Een tekort aan thiamine kan leiden tot vermoeidheid en abnormale spierfuncties. Daarom kan het eten van aardpeer helpen bij chronische vermoeidheid.

Verlichting bij hoog cholesterol en een vervette lever

Diverse studies tonen aan dat het eten van aardpeer een positief effect heeft op het verlagen van een hoog cholesterolgehalte en glucoseniveau. Ook is aangetoond dat aardperen een ontgiftende werking kunnen hebben en verlichting geven bij een vervette lever.  

Verbetering van je insulinegevoeligheid

Uit onderzoek blijkt dat het eten van aardpeer de insulinegevoeligheid van diabeten kan verbeteren. Dankzij een lage glycemische index is het effect op de bloedsuikerspiegel vrij laag. Daarom is deze knol een uitstekende toevoeging aan het dieet van diabetespatiënten. 

Aardpeer kan zorgen voor winderigheid

Waarom is aardpeer nog steeds een vergeten groente?

Misschien snap je na het lezen van de gezondheidsvoordelen niet waarom aardpeer nog steeds een vergeten groente is in Nederland. Toch kleeft er ook een nadeel aan het eten van deze knol. 

De bacteriën die zich in je darmen bevinden breken de drievoudige suikers uit aardpeer af. Hierbij ontstaat kooldioxide en dit kan leiden tot winderigheid.

Aardpeer kweken doe je zo!

Wil je zelf aan de slag met het kweken van aardpeer? De plant is zeer eenvoudig om te kweken. Zeker in het Nederlandse klimaat kan het knolgewas zich ontzettend snel uitbreiden. 

Net als aardappelen, moet je aardperen als plantgoed in de grond poten. Dat kan in het voorjaar vanaf februari of in het najaar vanaf november. Poot de knollen op een diepte van 10 tot 15 centimeter in de aarde. Zelfs op arme grond komt de aardpeer tot bloei. 

Afhankelijk van de soort wordt de plant tussen de 1,5 en 3,5 meter hoog. Een vierkante meter aardpeer levert ongeveer 5 kilo knollen op. 

Tip

Wil je voorkomen dat aardpeer woekert in je tuin? Poot de wortelknollen dan in een pot of grote bak. Zo kun je zelfs op een balkon of terras aardpeer kweken! 

Oogsten begint als het bovenste gedeelte is afgestorven

Wanneer kun je aardpeer oogsten?

Je kunt oogsten als de plant bovengronds is afgestorven. Meestal is dat eind november, begin december. De knollen zijn winterhard, maar zijn lastig om te bewaren. Daarom kun je ze prima de hele winter in de grond laten staan, totdat je ze wilt eten. 

Aardpeer bereiden

Koken, bakken, stoven, stomen, soep trekken, in de oven of zelfs rauw: aardpeer kun je op heel veel manieren eten en bereiden. 

In principe is het niet nodig om de groente te schillen, zeker niet wanneer je jonge, verse aardperen eet. Zijn de aardperen al wat ouder? Dan is het slim om ze wel te schillen, anders smaakt de schil misschien een beetje taai.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

De grille vorm van de knolletjes maakt het moeilijk om ze te schillen. Ga je de knollen koken? Dan trek je de schil na het koken eenvoudig los.

Je kunt de aardpeer rauw eten

Rauwe aardpeer eten

Wil je aardpeer rauw eten? Zorg dan voor verse, stevige knolletjes. Rauwe aardpeer is een lekkere toevoeging aan salades. Net als radijs en knolselderij, zorgt de knol voor knapperigheid en textuur. De licht zoetige smaak past goed bij een mosterd- en honingdressing. 

Tip

Voor een knapperige bite kun je ook prima reepjes aardpeer toevoegen aan een wokgerecht. 

Aardpeer koken

Kleine aardpeerknollen hoef je maar 5 minuten te koken, de grotere of oudere aardperen 15 minuten. Als je deze groente te lang kookt, kan er een papperige substantie ontstaan. Beetgaar is aardpeer het lekkerste.  Snijd aardpeer daarom niet in te kleine stukken en kook de groente in weinig water, met een snufje zout. 

Tip

Wil je aardperenpuree maken? Kook de aardpeer dan samen met een beetje aardappel, stamp het geheel tot puree en roer er wat fijngesneden verse peterselie of bosui doorheen voor een extra smaakvol gerecht.

Je kunt aardperen gemakkelijk in de oven roosteren

Aardpeer in de oven bereiden

Ben je op zoek naar een lekker aardperenrecept? Snijd de knollen dan in gelijke grootte en leg ze in een ovenvaste schaal. Hussel de aardperen met een scheut olijfolie en snuf zout door elkaar.

Rooster de knollen in 30 tot 45 minuten goudbruin op 180 graden. Zo heb je een heerlijk bijgerecht bij je vis, vlees of andere groente. Eet smakelijk!

Aardperen zijn gezond!

Nu weet je waarom het eten van aardpeer zo gezond is, en hoe je deze zelf kunt kweken en bereiden. Help je mee om aardpeer van een vergeten groente weer om te toveren in een populaire groente? 

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Gezonde kiemen kweken en eten

Gezonde kiemen kweken en eten

Heb jij wel eens zelf zaden gekiemd? Het is leuk om te doen en de kiemen zitten boordevol voedzame stoffen die je gezond...

Opgeblazen buik en winderigheid

Opgeblazen buik: wat zijn de oorzaken en hoe kom je er van af?

Misschien heb je wel eens van de term ‘een opgeblazen buik’ gehoord. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het e...

Concentratieproblemen: 13 tips voor een betere concentratie

Concentratieproblemen: 13 tips voor een betere concentratie

Heb je last van concentratieproblemen? Kun je moeilijk of te kort concentreren op taken die aandacht en focus van je vr...

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaa...

Lees wat je gemist hebt

14221 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'