Aardpeer: Voedingswaarde, Voordelen en Bereiding

Hoe vaak staat aardpeer bij jou op het menu? Het is onvoorstelbaar dat deze knol in Nederland tot de vergeten groenten behoort, want het biedt allerlei gezondheidsvoordelen. 

Zo draagt de hoge concentratie vezels bij aan een gezonde darmflora en biedt 100 gram aardpeer al 18% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine B1. We zetten alle gezondheidsvoordelen van aardperen voor je op een rij en vertellen je hoe je deze groente kunt bereiden.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, BSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en Psycholoog

De aardpeer kent verschillende benamingen

Wat is aardpeer?

De Helianthus tuberosus uit de omvangrijke composietenfamilie is een vaste plant die bekend is onder meerdere benamingen: aardpeer, topinamboer, jerusalem-artisjok of knolzonnebloem.

Aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain de plant in 1605 aantrof bij de Huron-indianen. Hij bracht de knol naar Europa. 

De ondergronds groeiende wortelknollen zijn eetbaar, daarom zie je topinamboer in veel moestuinen. De plant heeft mooie gele bloemen en wordt daarom veel gebruikt  om siertuinen kleur te geven.

Aardperen zijn grillige, lichtbruine knolletjes van 5 tot 10 centimeter. Ze zijn nootachtig en licht zoet van smaak, vergelijkbaar met artisjok. De dunne schil van de knol is ook eetbaar. 

Deze vergeten groente wordt zowel gekookt als rauw gegeten, bijvoorbeeld samen met aardappelen, wortelen, vis en noten. Ondanks dat de naam suggereert dat het een fruitsoort betreft, eet je aardpeer vooral als groente.

Wist je dat...

...aardpeer ook een perfecte, glutenvrije vervanger van tarwe is? 

Voedingswaarde van de Aardpeer

Je lichaam vereist dagelijks veel macronutriënten, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Daarnaast heb je micronutriënten nodig: vitamines en mineralen. Nieuwsgierig naar welke voedingsstoffen aardpeer bevat? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Macronutriënten

100 gram aardpeer levert: 

  • 81 kcal 
  • 17,5 gram koolhydraten
  • 2,5 gram eiwitten
  • 0,1 gram vetten
  • 18 gram vezels 

Micronutriënten

100 gram aardpeer levert veel vitamines en mineralen, waaronder: 

  • 429 mg kalium (12% ADH: Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
  • 80 mg fosfor(10% ADH)
  • 15 mg calcium (1,5% ADH)
  • 10 mg magnesium (3,33% ADH)
  • 3 mg ijzer (37,5% ADH)
  • 0,2 mg vitamine B1 (18% ADH)
  • 0,14 mg koper (15,6% ADH)
  • 13 ug vitamine B11 (foliumzuur) (4,3% ADH)

Gezondheidsvoordelen van Aardpeer

Niet alleen is de aardpeer een verassend lekkere groente, het eten van aardpeer biedt ook de volgende interessante gezondheidsvoordelen:

Verbeterde darmflora

Het eten van aardpeer draagt bij aan het verbeteren van je darmflora. Dat komt doordat de vezelrijke knol voor meer dan 70% uit vezels bestaat. 

Darmflora of microbioom is de benaming voor de een tot twee kilo bacteriën in je darmen. De samenstelling van deze bacteriën zegt veel over je gezondheid. Is er een disbalans? Dan heb je misschien last van verstopping of winderigheid.

De hoge concentratie inuline heeft prebiotische eigenschappen

In een gezonde darmflora kunnen vitamines beter worden opgenomen. Je microbioom speelt een rol bij het ontstaan van ziekten, zoals diabetes en depressie.

Aardpeer is een voedingsmiddel waarmee je jouw darmflora kunt verbeteren. De hoge concentratie inuline heeft prebiotische eigenschappen: de groei van bepaalde bacteriën in je darmen wordt gestimuleerd, met een gezond verteringssysteem tot gevolg.

Tip

De voedingsvezels in aardpeer dragen zo bij aan een gezonde, regelmatige stoelgang. 

Versterking van je immuunsysteem

Volgens verschillende studies kan het eten van aardpeer bijdragen aan een versterking van je immuunsysteem en het voorkomen van bepaalde stofwisselingsziekten.

Aardpeer is rijk aan vitamine B1, ofwel thiamine. Een tekort aan thiamine kan leiden tot vermoeidheid en abnormale spierfuncties. Daarom kan het eten van aardpeer helpen bij chronische vermoeidheid.

Verlichting bij hoog cholesterol en een vervette lever

Diverse studies tonen aan dat het eten van aardpeer een positief effect heeft op het verlagen van een hoog cholesterolgehalte en glucoseniveau. Ook is aangetoond dat aardperen een ontgiftende werking kunnen hebben en verlichting geven bij een vervette lever.  

Verbetering van je insulinegevoeligheid

Uit onderzoek blijkt dat het eten van aardpeer de insulinegevoeligheid van diabeten kan verbeteren. Dankzij een lage glycemische index is het effect op de bloedsuikerspiegel vrij laag. Daarom is deze knol een uitstekende toevoeging aan het dieet van diabetespatiënten. 

Aardpeer kan zorgen voor winderigheid

Waarom is aardpeer nog steeds een vergeten groente?

Misschien snap je na het lezen van de gezondheidsvoordelen niet waarom aardpeer nog steeds een vergeten groente is in Nederland. Toch kleeft er ook een nadeel aan het eten van deze knol. 

De bacteriën die zich in je darmen bevinden breken de drievoudige suikers uit aardpeer af. Hierbij ontstaat kooldioxide en dit kan leiden tot winderigheid.

Aardpeer kweken doe je zo!

Wil je zelf aan de slag met het kweken van aardpeer? De plant is zeer eenvoudig om te kweken. Zeker in het Nederlandse klimaat kan het knolgewas zich ontzettend snel uitbreiden. 

Net als aardappelen, moet je aardperen als plantgoed in de grond poten. Dat kan in het voorjaar vanaf februari of in het najaar vanaf november. Poot de knollen op een diepte van 10 tot 15 centimeter in de aarde. Zelfs op arme grond komt de aardpeer tot bloei. 

Afhankelijk van de soort wordt de plant tussen de 1,5 en 3,5 meter hoog. Een vierkante meter aardpeer levert ongeveer 5 kilo knollen op. 

Tip

Wil je voorkomen dat aardpeer woekert in je tuin? Poot de wortelknollen dan in een pot of grote bak. Zo kun je zelfs op een balkon of terras aardpeer kweken! 

Oogsten begint als het bovenste gedeelte is afgestorven

Wanneer kun je aardpeer oogsten?

Je kunt oogsten als de plant bovengronds is afgestorven. Meestal is dat eind november, begin december. De knollen zijn winterhard, maar zijn lastig om te bewaren. Daarom kun je ze prima de hele winter in de grond laten staan, totdat je ze wilt eten. 

Aardpeer bereiden

Koken, bakken, stoven, stomen, soep trekken, in de oven of zelfs rauw: aardpeer kun je op heel veel manieren eten en bereiden. 

In principe is het niet nodig om de groente te schillen, zeker niet wanneer je jonge, verse aardperen eet. Zijn de aardperen al wat ouder? Dan is het slim om ze wel te schillen, anders smaakt de schil misschien een beetje taai.

Tip

De grille vorm van de knolletjes maakt het moeilijk om ze te schillen. Ga je de knollen koken? Dan trek je de schil na het koken eenvoudig los.

Je kunt de aardpeer rauw eten

Rauwe aardpeer eten

Wil je aardpeer rauw eten? Zorg dan voor verse, stevige knolletjes. Rauwe aardpeer is een lekkere toevoeging aan salades. Net als radijs en knolselderij, zorgt de knol voor knapperigheid en textuur. De licht zoetige smaak past goed bij een mosterd- en honingdressing. 

Tip

Voor een knapperige bite kun je ook prima reepjes aardpeer toevoegen aan een wokgerecht. 

Aardpeer koken

Kleine aardpeerknollen hoef je maar 5 minuten te koken, de grotere of oudere aardperen 15 minuten. Als je deze groente te lang kookt, kan er een papperige substantie ontstaan. Beetgaar is aardpeer het lekkerste.  Snijd aardpeer daarom niet in te kleine stukken en kook de groente in weinig water, met een snufje zout. 

Tip

Wil je aardperenpuree maken? Kook de aardpeer dan samen met een beetje aardappel, stamp het geheel tot puree en roer er wat fijngesneden verse peterselie of bosui doorheen voor een extra smaakvol gerecht.

Je kunt aardperen gemakkelijk in de oven roosteren

Aardpeer in de oven bereiden

Ben je op zoek naar een lekker aardperenrecept? Snijd de knollen dan in gelijke grootte en leg ze in een ovenvaste schaal. Hussel de aardperen met een scheut olijfolie en snuf zout door elkaar.

Rooster de knollen in 30 tot 45 minuten goudbruin op 180 graden. Zo heb je een heerlijk bijgerecht bij je vis, vlees of andere groente. Eet smakelijk!

Aardperen zijn gezond!

Nu weet je waarom het eten van aardpeer zo gezond is, en hoe je deze zelf kunt kweken en bereiden. Help je mee om aardpeer van een vergeten groente weer om te toveren in een populaire groente? 

Bericht bewaren
Beoordeel
Anniek Ebbers

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Jackfruit gezond

Jackfruit, een perfecte vleesvervanger?

Ga je op zoek naar vleesvervangers, dan is de kans groot dat je uiteindelijk bij jackfruit uitkomt. Jackfruit vleesverva...

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Een plant die goed is tegen stress, hartproblemen kan verminderen, je bloedsuikerspiegel verlaagt en de kans op kanker v...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

Granaatappelpitjes: de gezondheidsvoordelen op een rij

Granaatappelpitje­s­: de gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Granaatappelpitjes zijn een bron van antioxidanten, gezonde vitaminen en goede mineralen. Het is dus niet voor niets dat...

6 gezondheidsvoordelen van amandelmelk

Amandelmelk: De 6 Belangrijkste Gezondheidsvoorde­l­e­n

Wanneer je door het zuivelpad in de supermarkt loopt, ontgaat het je vast niet dat er vandaag de dag ontzettend veel keu...

Toon meer (143)