Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaakmaker een vaste plek in de winkel veroverd. Pinksternakel, zoals pastinaak ook heet, is een crèmekleurige, lange wortel met een zoete en anijsachtige smaak. 

Met deze veelzijdige groente in je eetpatroon profiteer je van allerlei gezondheidsvoordelen. Ben je benieuwd naar wat deze winterwortel voor jouw gezondheid kan doen? Lees dan snel verder! 

Diëtist Femke Boekhorst

Geschreven door Femke Boekhorst, Diëtist, Communicatieadviseur & eigenaar van Feel free with foodBSc Voeding en diëtiek, MA Communicatie- en informatiewetenschappen

De pastinaak is een wortel- en knolgewas

Wat is pastinaak?

Pastinaak behoort tot de wortel- en knolgewassen en groeit onder de grond. De wortels groeien uit tot een eetbaar product. Gemiddeld wordt deze groente ongeveer 20 cm, maar sommige exemplaren halen zelfs 30 cm.

Naast een zoete smaak vernemen sommige mensen ook een aarde- of nootachtige smaak bij het eten van deze groente. De textuur lijkt wat op een romige aardappel. Je kunt pastinaak voornamelijk in de herfst en in de winter kopen.

Waar komt pastinaak vandaan?

Oorspronkelijk komt pastinaak uit het Middellandse Zeegebied waar de oude Grieken en Romeinen de groente consumeerden. Daar werd deze witte wortel ongeveer zo groot als een normale wortel. 

Romeinse soldaten namen pastinaak mee naar het noorden, waar de wortel in de koudere omgeving veel groter groeide. Voordat de aardappel werd geïntroduceerd, was pastinaak belangrijk volksvoedsel.

Je kunt pastinaak oogsten in de winter

Hoe wordt pastinaak geteeld?

Tussen half april en half mei kan pastinaak gezaaid worden. De teelt duurt ongeveer 25 weken. De oogst gebeurt meestal na een koudere periode. Hierdoor verandert namelijk een groot deel van het zetmeel in suikers, wat pastinaak een unieke zoete smaak geeft. In de winter oogsten is geen probleem, omdat deze groente niet kan doodvriezen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Voedingsstoffen in pastinaak

Pastinaak staat net als andere groenten in de Schijf van Vijf en past dus in een gezond eetpatroon. Geadviseerd wordt om 250 gram groenten per dag te eten. Dit zijn de voedingswaarden van 100 gram pastinaak: 

  • Energie: 75 kcal
  • Vetten: 0,3 gram
  • Koolhydraten: 18 gram
  • Eiwitten: 1,2 gram

6 gezondheidsvoordelen van pastinaak

Pastinaak biedt verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder hebben we er 6 voor je op een rij gezet.

Pastinaak is een goede bron van vitamines en mineralen

Voordeel 1. Pastinaak is een goede bron van vitamines en mineralen

Pastinaak zit tjokvol vitamines en mineralen. Deze groente is daarom een hele goede toevoeging aan je voedingspatroon.

Hieronder vind je de belangrijkste micronutriënten uitgedrukt in percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

100 gram gekookte pastinaak bevat:

  • Fosfor: 14% van de ADH 
  • Foliumzuur: 14% van de ADH 
  • Vitamine C: 13% van de ADH
  • Kalium: 10% van de ADH
  • Magnesium: 7% van de ADH voor mannen, 8% van de ADH voor vrouwen
  • Calcium: 5% van de ADH 
  • Zink: 3% van de ADH voor mannen, 4% van de ADH voor vrouwen

Ook is pastinaak een goede bron van bètacaroteen, een stof die je lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine heb je nodig voor normale groei, een gezonde huid, haar en nagels, en een goede werking van je ogen en je afweersysteem. 

Voordeel 2. Vitamine C in pastinaak ondersteunt je weerstand

Je weerstand vaart wel bij de vitamine C in pastinaak. Deze weerstandsvitamine heb je ook nodig voor de vorming van bindweefsel zodat wonden goed kunnen genezen. Daarnaast speelt de vitamine een rol bij de opname van ijzer. 

Wist je dat...

…er geen bewijs is dat vitamine C de verschijnselen van een infectie met het coronavirus kan verbeteren?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voordeel 3. Antioxidanten in pastinaak werken ontstekingsremmend bij darmkanker

Antioxidanten zijn goed vertegenwoordigd in pastinaak. Zo bevat deze groente de stof polyacetyleen. Onderzoek toont aan dat dit stofje een antibacteriële, antischimmel- en ontstekingsremmende werking heeft bij darmkanker. 

Wist je dat...

… in de lichtste pastinaakwortels de meeste antioxidanten zitten? Kies in de winkel dus zeker ook voor de kleinere exemplaren.

Pastinaak verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Voordeel 4. Pastinaak verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Pastinaak bevat veel vezels. Met een portie van 100 gram gekookte groente krijg je 3,6 gram vezels binnen. Voedingsmiddelen met veel vezels zorgen voor een goede stoelgang. In je darmen werken ze namelijk als een soort spons: ze trekken vocht aan. Hierdoor wordt je ontlasting zacht en soepel. 

Wist je dat...

… het advies is om dagelijks 30-40 gram vezels te eten? Pastinaak levert dus een mooie bijdrage aan je vezel-inname!

Vezels kunnen het risico op hart- en vaatziekten, zoals een te hoog cholesterolniveau, verlagen. Dit effect is het grootst als je meer dan 25 gram vezels per dag eet. Ook houden ze je bloedsuikerniveau stabiel en kunnen ze klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) verminderen. 

Voordeel 5. Pastinaak kan helpen bij gewichtsverlies

De vele vezels in pastinaak zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent. Je krijgt minder snel weer trek. Ze zouden zelfs de aanmaak van het hormoon ghreline kunnen voorkomen. Dit hormoon wekt je eetlust op. Bovendien bevat deze groente weinig calorieën en veel water wat gunstig kan zijn als je wilt afvallen. 

Voordeel 6. Bloeddruk en vochtbalans

Het mineraal kalium in pastinaak regelt je bloeddruk. Heb je een te hoge bloeddruk? Met dit mineraal én minder zout in je eetpatroon verlaag je deze.

Samen met chloride en natrium zorgt kalium voor een goede vochtbalans in je lichaam. Het mineraal ondersteunt ook de geleiding van zenuwprikkels. Daarnaast speelt het een rol bij de samentrekking van je spieren.

Je kunt bijna alles behalve de loof en aanzet eten

Welke delen van pastinaak zijn eetbaar?

Bijna alles van pastinaak is eetbaar, ook de schil. Alleen de bovenkant kun je niet eten. Snijd de uiteinden van de wortel af en maak schoon met een borsteltje of was de groente voor gebruik. Snijd daarna in de gewenste vorm en grootte. Verwerk de wortel vervolgens in je maaltijd. 

Tip

Kies in de winkel een stevig exemplaar zonder bruine plekken. Is de pastinaak zacht geworden? Verwerk deze dan in een soep, puree of stamppot.

Als je een puree klaarmaakt, kan het lekker zijn om pastinaak te schillen. Dit maakt het resultaat gladder. Kies je voor pastinaakfrites? Dan voegt de schil juist extra smaak toe. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe voeg je pastinaak toe aan je voedingspatroon?

Pastinaak past in veel soorten gerechten. Hier vind je drie manieren om deze wortelgroente aan je voedingspatroon toe te voegen.

Maak een ovenschotel van pastinaak

1. Ovenschotel 

Verwerk pastinaak in een ovenschotel met zoete aardappel, ui, tomaat en champignons. Snijd de groente eerst in stukjes en kook gaar.

Voeg het daarna toe aan de ovenschotel met een saus naar wens.

Tip

Pastinaak is niet alleen een geschikte wintergroente, maar past ook uitstekend in lichte lentegerechten. De delicate smaak komt hierin goed tot zijn recht!

2. Gestoofd

Snijd pastinaak, pompoen en gewone wortel in gelijke stukjes en bak kort op hoog vuur. Blus af met bijvoorbeeld bouillon en laat het daarna 20 minuten op laag vuur gaar stoven.

Tip

Je kunt pastinaak ook koken. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Houd je van roerbakken? Neem hier ongeveer 15 minuten voor.

Maak een wintersalade met pastinaak

3. Wintersalade

Serveer de groente in een wintersalade, bijvoorbeeld naast een stukje vlees of wild. Leg de pastinaak in een ovenschaal, bestrijk met wat olie en bestrooi met de gewenste kruiden. Rooster het 30 minuten op 200 graden.

Laat afkoelen en combineer met bijvoorbeeld groene kool. Zo krijgt je salade een frisse kleur! Vergeet er niet om er een zelfgemaakte dressing aan toe te voegen.

Wist je dat...

… je zelfs chips kunt maken van pastinaak? Schaaf de groente in plakjes en frituur of bak deze tot pastinaakchips.

Hoe bewaar je pastinaak?

Bewaar pastinaak buiten de koelkast bij 12 tot 15 graden. Vaak wordt geadviseerd om deze groente in de groentela of in een zak te bewaren. Dit is echter niet zo’n goed idee. Hierdoor wordt de pastinaak vochtig en kan er schimmel ontstaan.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Femke Boekhorst

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Magnesium

De 10 superkrachten van magnesium

Voel je je de laatste tijd moe en futloos? Dat is een van de vele symptomen van een tekort aan magnesium. Het binnenkrij...

Zoete aardappel (bataat) gezond

Zoete Aardappel: Calorieën, Belangrijkste Voordelen en Kook inspiratie

De zoete aardappel, oftewel de bataat: "superfood" om je vingers bij af te likken! Gezond, lekker en het vult ook nog ee...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

kalium

Een kalium tekort herken je aan deze 7 klachten

Kalium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van je spieren en zenuwen. Ook draagt het bij aan een gezond hart...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

Lees wat je gemist hebt

14255 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'