Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Een plant die goed is tegen stress, hartproblemen kan verminderen, je bloedsuikerspiegel verlaagt en de kans op kanker verkleint? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar ashwagandha lijkt het allemaal te kunnen.

Hier lees je wat voor gezondheidsvoordelen deze plant allemaal te bieden heeft, maar ook met welke risico's je rekening moet houden.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Ashwagandha is een plant

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is de naam van een plant die in verschillende delen van Afrika, het Middellandse Zeegebied en Azië groeit. Je kent het misschien ook wel onder de naam winterkers of Indiase ginseng.

Het is een kruid dat vooral belangrijk is binnen de geneeskunde in India. De naam van de plant komt dan ook uit het Sanskriet, een officiële taal in India. Het is afgeleid uit twee woorden: 'ashva', wat paard betekent, en 'gandha', wat geur betekent. De wortels van de ashwagandha hebben namelijk een lichte paardengeur.

De plant heeft groene bladeren en kan tot wel 1,5 meter hoog worden. Na verloop van tijd groeien er rode bessen in de plant. Deze besjes kunnen gegeten worden, maar smaken vrij bitter en zijn daarom niet altijd lekker.

Vooral de wortels en bladeren van de ashwagandha worden gebruikt

Vooral de wortels en bladeren van de ashwagandha worden gebruikt. Deze delen van de plant worden meestal verpulverd tot een fijn poeder. Dat poeder kan vervolgens in pillen verwerkt worden, maar je kan er ook thee mee zetten of een beetje poeder door een smoothie strooien.

Wist je dat...

...ashwagandha al meer dan 3.000 jaar wordt gebruikt in India? Het is pas relatief kort bekend in Nederland.

Voedingswaarde van ashwagandha

Wil je ashwagandha aan je voedingspatroon toevoegen? Dan is het goed om te weten wat voor voedingsstoffen er allemaal in deze plant zitten.

Eigenlijk haal je weinig energie en bouwstoffen uit deze plant. Zo bevat een portie maximaal vijf calorieën en zitten er verder geen koolhydraten, eiwitten of vetten in de plant. Het is ook niet de beste bron voor vezels, aangezien je zo weinig ashwagandha per keer binnenkrijgt.

Ook op het gebied van vitaminen en mineralen moet je niet te veel van ashwagandha verwachten. Er zitten amper vitaminen in deze plant, vooral wanneer je hem in gedroogde en verpulverde vorm eet. Je eet er bovendien te weinig van om echt een waardevolle hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is niet erg, want je neemt vooral ashwagandha in voor andere gezondheidsvoordelen.

De 7 voordelen van ashwagandha

De voedingsstoffen in ashwagandha stellen dus niet zo veel voor, maar dat betekent niet dat deze plant niks te bieden heeft. Sterker nog, er zijn maar liefst zeven belangrijke voordelen die je uit ashwagandha kan halen.

1. Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ashwagandha je bloedsuikerspiegel kan verlagen. Zo zorgt de plant er niet alleen voor dat je lichaam meer insuline aanmaakt, maar ook beter op insuline reageert. Dat is belangrijk, want dit hormoon zorgt voor een lage en stabiele bloedsuikerspiegel.

Dit gezondheidsvoordeel geldt niet alleen voor gezonde mensen, maar ook voor mensen met diabetes. Zij reageren door hun ziekte minder goed op insuline, wat voor allerlei gezondheidsklachten zorgt. Ashwagandha kan een goed natuurlijk hulpmiddel zijn voor deze mensen.

2. Het kan kanker mogelijk helpen voorkomen

Er is gekeken wat voor effect ashwagandha heeft op dieren. Uit deze testen blijkt dat de plant ervoor zorgt dat kankercellen makkelijker afsterven. Daarnaast voorkomt de plant dat de kankercellen gaan groeien of zich verspreiden. Dat komt door een stofje dat withaferine A heet.

De stof verstoort de natuurlijke functie van kankercellen en maakt ze zwakker. Er zit veel withaferine A in ashwagandha, dus dit is mogelijk een interessant hulpmiddel om kanker mee te bestrijden. De tests op dieren zijn al positief, maar wetenschappers moeten nog onderzoeken hoe effectief de plant werkt bij mensen.

Ashwagandha kan stress verminderen

3. Het kan stress verminderen

Een van de belangrijkste voordelen van ashwagandha is dat het een goed middel is tegen stress. Uit onderzoek is gebleken dat deze plant ervoor zorgt dat het gedeelte in je hersenen dat stress ervaart deels geblokkeerd wordt. Hierdoor heb je minder last van een vervelend gevoel.

Ook de hoeveelheid cortisol in je lichaam neemt af. Dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd en kan voor klachten als een hoge bloeddruk zorgen. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen tot bijna 70% minder stress ervaren wanneer ze regelmatig ashwagandha gebruiken.

Wist je dat...

...een lager stressniveau ook voor een kleinere kans op depressie zorgt? Ashwagandha wordt daarom ook als een goed hulpmiddel tegen depressie gezien.

4. Het kan de vruchtbaarheid van mannen verbeteren

Mogelijk heeft ashwagandha een positief effect op de hoeveelheid testosteron die een man aanmaakt. Dit hormoon is voor een deel verantwoordelijk voor gezond sperma. Uit onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks ashwagandha innemen ook vruchtbaarder worden. Ze produceren meer sperma en de spermacellen zijn sterker en sneller.

Onderzoekers denken dat dit deels verklaard kan worden door het verlagen van stress. Ervaar je minder stress? Dan ben je over het algemeen ook vruchtbaarder. Meer testosteron zorgt er ook voor dat je spiermassa beter groeit.

5. Het kan ontstekingen verminderen

Uit onderzoek is gebleken dat ashwagandha stoffen bevat die je afweercellen versterken. Je maakt meer van deze cellen aan en ze zijn bovendien sterker, waardoor ze ontstekingen in je lichaam veel beter kunnen bestrijden. Dat is belangrijk, want ontstekingen zorgen op de lange termijn voor verschillende gezondheidsklachten.

6. Het kan je cholesterolgehalte verlagen

Ook voor je hart en bloedvaten kan het behulpzaam zijn om ashwagandha in te nemen. Deze plant zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid cholesterol in je lichaam afneemt, soms tot wel 53%. Cholesterol is verantwoordelijk voor verschillende hart- en vaatziekten, waaronder beroertes en hartinfarcten. 

Ashwagandha heeft een vermeend positief effect op het brein

7. Het kan goed zijn voor je hersenen

Onderzoekers hebben gekeken wat voor effect ashwagandha heeft op de hersenfunctie van dieren. Een goed effect, want dieren die dagelijks ashwagandha binnenkregen hadden een beter geheugen en minder last van hersenschade.

Er wordt gedacht dat de stoffen in deze plant ervoor zorgen dat beschadigde cellen in je hersenen worden opgeruimd. Dat vermindert verschillende hersenproblemen en kan ook voorkomen dat er in de toekomst klachten ontstaan.

Wanneer kan je het beste ashwagandha nemen?

In principe kan je ashwagandha op ieder moment van de dag innemen. Sommige mensen vinden het fijner om het in de ochtend te gebruiken, terwijl anderen voor de avond kiezen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Ashwagandha kan voor maagklachten zorgen in de ochtend

In de ochtend

Veel mensen vinden het makkelijker om 's ochtends ashwagandha in te nemen. Je neemt dan meestal al je andere medicatie of supplementen, waardoor je de ashwagandha niet vergeet.

Een nadeel is dat deze plant voor wat maagklachten kan zorgen wanneer je hem op een lege maag inneemt. Zorg er dus voor dat je het poeder of de pil na je ontbijt neemt.

Ashwagandha kan ook zorgen voor een betere nachtrust

In de avond

Voor mensen met een gevoelige maag kan het beter zijn om ashwagandha in de avond in te nemen. Je hebt dan een volle maag, waardoor de kans op klachten een stuk kleiner is.

Ashwagandha kan ook zorgen voor een betere nachtrust, waardoor het mogelijk beter is om het in de avond te gebruiken. 

Tip

Het kan dagen en soms zelfs weken duren voordat je effect ziet. Gebruik de ashwagandha daarom dagelijks en hou dit een tijd vol om de resultaten te ervaren.

Wat zijn de risico's van ashwagandha?

Er zitten duidelijk veel voordelen aan het gebruiken van ashwagandha, maar hoe zit het met de nadelen? Er zijn een aantal bijwerkingen en risico's waar je rekening mee moet houden.

Bijwerkingen

Het gebruik van ashwagandha is nog niet heel uitgebreid onderzocht. Daardoor is nog niet met zekerheid te zeggen welke bijwerkingen je allemaal kan ervaren. Er zijn wel een aantal bijwerkingen die regelmatig voorkomen, zoals:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Overgeven

Deze bijwerkingen ontstaan vooral wanneer je grote hoeveelheden ashwagandha binnenkrijgt en het op lege maag inneemt. Houd je dus altijd aan de dosis op de verpakking en probeer iets te eten voordat je ashwagandha gebruikt.

Risico's

Naast de bijwerkingen heeft ashwagandha nog een paar andere risico's voor je gezondheid. Zo is het verstandig om met je huisarts te bespreken of je deze plant als supplement mag gebruiken, vooral wanneer je al andere supplementen of medicijnen gebruikt. Ashwagandha kan namelijk de werking van je medicatie verminderen, waardoor je uiteindelijk weer gezondheidsklachten krijgt. 

Heb je problemen met je schildklier of laat je binnenkort bloed prikken om dit te onderzoeken? Gebruik dan geen ashwagandha. De plant kan namelijk de resultaten van schildklieronderzoeken verstoren, waardoor je geen duidelijk beeld krijgt van eventuele problemen met je schildklier. Er wordt daarnaast aangeraden om geen ashwagandha te gebruiken in de twee weken voordat je geopereerd wordt.

Als laatste is het gebruik van ashwagandha risicovol voor zwangere vrouwen. De plant kan namelijk een vroegtijdige bevalling opwekken, wat schadelijk is voor je kindje. Ook miskramen komen voor bij vrouwen die ashwagandha gebruiken. Gebruik deze plant ook niet wanneer je borstvoeding geeft, want dat kan schadelijk zijn voor je baby.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Buikvet afvallen

Buikvet, wat is het en hoe raak je het kwijt?

Iedereen heeft vet rond de buik, maar de één wat meer dan de ander. Dit blijkt ongezonder dan vet rondom de heupen, maar...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

Lijnzaad boost je Spijsvertering en Hartgezondheid

Lijnzaad, hoe super is deze superfood? De 6 voordelen op een rij

Lijnzaad is bij velen bekend als 'superfood'. Is het waar dat deze kleine bruine zaadjes super gezond zijn? De zaden zi...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Veganisme & veganistisch eten

Veganisme & veganistisch eten

Veganisme is een leefstijl dat al eeuwenlang bestaat. Toch zal je misschien pas recent ermee bekend zijn geraakt. De lee...

Toon meer (298)