Variëren kun je leren, 5 tips voor een gevarieerd eetpatroon

Wil je gezond eten? Dan hoort variatie erbij. Maar waarom is dat eigenlijk en hoe gevarieerd moet je eten? Ik heb het allemaal voor je uitgezocht.

Ontdek hier waarom gevarieerd eten belangrijk voor je is. Ik geef je ook nog vijf tips om makkelijker te variëren. Zo zet je lekkere én gezonde maaltijden op tafel voor jezelf en je familie.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

verschillende etenswaren op menu

Wat is gevarieerd eten?

De betekenis van gevarieerd eten is dat je voldoende afwisselt tussen verschillende etenswaren.

Je eet dus niet elke dag dezelfde voedingsmiddelen.

Elke dag staat er weer iets anders op het menu. 

Je eet allerlei verschillende soorten groenten en fruit. Je wisselt je af tussen vis, vlees, eieren en peulvruchten. Ook volkoren producten wissel je af. De ene dag staat er rijst op het menu. Terwijl je de volgende dag volkoren pasta eet.

De Gezondheidsraad raadt je aan om te variëren met je eetpatroon. Afwisseling is dus niet alleen lekker. Het is ook belangrijk voor je gezondheid. In dit artikel vind je meer informatie over de adviezen van de Gezondheidsraad.

Waarom is gevarieerd eten zo belangrijk?

Verschillende voedingsmiddelen bevatten verschillende voedingsstoffen. In een sinaasappel zit bijvoorbeeld veel vitamine C. Terwijl een mango juist een goede bron van vitamine A is.

Eet je alleen maar sinaasappels? Dan krijg je veel vitamine C binnen, maar weinig vitamine A. 

Dus waarom is gevarieerd eten belangrijk? Je lichaam heeft alle voedingsstoffen nodig. Door steeds weer andere producten te eten, krijg je ze allemaal binnen. Zo voorkom je een tekort.

Wist je dat...

...je lichaam bepaalde voedingsstoffen beter opneemt in combinatie met een andere voedingsstof? Zo neem je makkelijker ijzer op wanneer je tegelijkertijd vitamine C binnenkrijgt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
eenzijdige voeding

De gevolgen van te weinig variatie

Eet je heel eenzijdig? Dan krijg je bijna elke dag precies dezelfde voedingsstoffen binnen.

Na verloop van tijd kun je dan tekorten krijgen.

Je lichaam krijgt niet genoeg binnen van bepaalde vitaminen of mineralen.

Dat kan weer voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Misschien voel je je moe, kun je je slecht concentreren of voel je je lusteloos. 

Heb je lang last van een tekort? Dan kan dat zelfs de kans op bepaalde ziektes vergroten. Je organen gaan namelijk slechter werken. Ook je immuunsysteem kan verzwakken.

Tip

Twijfel je of je een vitaminetekort hebt? Je huisarts kan dan een bloedonderzoek aanvragen. Zo zie je precies welke tekorten je hebt. En kun je daar gericht wat aan doen.

Zo ziet een gevarieerd eetpatroon eruit

Gevarieerd eten is dus belangrijk. Maar hoe ziet een gevarieerd eetpatroon er in de praktijk uit? Ik zet een paar aandachtspunten voor je op een rij.

vier macronutriënten

Je krijgt alle macronutriënten binnen

Er zijn vier belangrijke voedselgroepen waar je iedere dag genoeg van wilt eten.

Dat zijn eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels.

Dit zijn de belangrijkste gezonde producten per voedselgroep.

Eiwitten

Eiwitten werken als bouwstenen voor je lichaam. Ze ondersteunen allerlei lichaamsprocessen. Deze macronutriënten worden ook gebruikt als brandstof. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in je afweer.

Dit zijn voorbeelden van eiwitrijke voeding:

Vetten

Vet is een bouwstof voor je lichaamscellen. Met name voor je hersenen, spieren en hormonen is dit stofje erg belangrijk. Vetten zorgen voor een goede opname van vet oplosbare vitamines. Ook spelen ze een rol in je energiehuishouding.

Gezonde vetten zitten in:

Wist je dat...

…deze grote voedselgroepen ook wel macronutriënten genoemd worden? Klik hier om meer te ontdekken over deze belangrijke voedingsstoffen en hun functie.

Koolhydraten

Koolhydraten voorzien je lichaam van energie. Deze macronutriënten worden omgezet in suikers. Langzaam verteerbare koolhydraten zijn de beste keuze. Deze vorm zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. 

Langzame koolhydraten vind je onder andere in de volgende voedingsmiddelen:

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...je ook gevarieerd kunt eten als je koolhydraatarm eet. Heb je daar zelf wat moeite mee? Laat je dan inspireren door deze koolhydraatarme lunches of koolhydraatarme diners

Vezels

Voedingsvezels zorgen dat je darmen goed in beweging blijven. Ze zorgen ervoor dat je ontlasting soepel blijft en het gemakkelijk door je darmen kan bewegen.

Dit zijn vezelrijke voedingsmiddelen:

havermout met appel

Je eet meerdere keren per dag groenten en fruit

Groenten en fruit zijn heel rijk aan vitaminen en mineralen.

Daarom is het goed om ze meerdere keren per dag te eten.

Begin je ochtend bijvoorbeeld met havermout waar je stukjes appel doorheen doet.

Fruit is ook de perfecte snack. Heb je juist zin in groenten? Maak dan een lekkere dip van yoghurt met kruiden. Doop hier stukjes paprika, wortel of bleekselderij in. Bij het avondeten kies je weer voor andere groenten. Een stuk fruit is dan het perfecte toetje.

Door meerdere keren per dag groenten en fruit te eten, is het makkelijk om te variëren. Zo kun je op één dag al vier verschillende soorten groenten en fruit eten. Dat zorgt voor een dagelijkse vitamineboost.

Tip

Eet je graag een stuk fruit als tussendoortje? Combineer dat dan met een yoghurtdip of wat ongezouten nootjes. Zo zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft.

Je probeert regelmatig nieuwe dingen

Ben je een echt gewoontedier? Dan eet je misschien wel elke dag bijna hetzelfde. Je begint je dag standaard met een boterham met kipfilet. Of je eet altijd een rode appel als tussendoortje.

Gevarieerd eten draait om afwisseling. Probeer dus regelmatig nieuwe producten uit. Eet bijvoorbeeld twee keer per week een boterham met zuivelspread en komkommer. Of verruil die rode appel eens voor een sinaasappel.

Doe dit door elke week andere producten te halen in de supermarkt. Zo kom je niet in een sleur terecht en staat er elke week iets verfrissends op het menu.

tips gevarieerd eten

5 Tips om gevarieerd te eten

Het is voor je gezondheid het beste om gevarieerd te eten.

Toch is dat altijd makkelijker gezegd dan gedaan.

Misschien ben je zelf dol op variatie. Maar hoe zorg je ervoor dat je je gezin of partner ook overtuigt? 

Ik geef je vijf tips om gevarieerd te eten. Dankzij deze tips leer je hoe je meer verschillende producten in je eetpatroon verwerkt. Je ontdekt ook hoe je variatie leuk én lekker maakt.

Tip 1: Eet seizoensproducten

Wil je gevarieerd eten zonder te veel nadenkwerk? Laat je dan leiden door het seizoen. De meeste groenten en fruitsoorten groeien slechts een deel van het jaar. Door die natuurlijke variatie te volgen, eet je vanzelf allerlei soorten groenten en fruit.

In de herfst geniet je van pompoen, aubergine en artisjok. De winter staat juist bekend om kool, spruitjes en prei. In de lente komen broccoli, radijsjes en spinazie op het menu. De zomer heeft weer tomaten en paprika.

Wil je meer weten over seizoensgroenten? Hier lees je er meer over. Je vindt meteen een handig overzicht van groenten die in de zomer in het seizoen zijn.

Wist je dat...

...het vaak ook goedkoper is om seizoensgroenten te eten? Er is minder energie nodig om ze te verbouwen en vervoeren. Zo eet je niet alleen gevarieerd, maar ook goedkoop. Én je draagt je steentje bij aan een betere wereld.

kleuren op je bord

Tip 2: Zorg voor kleur op je bord

Wil je weten hoe je meer gevarieerd kunt eten op een makkelijke manier?

Let op de kleuren op je bord. Over het algemeen geldt: des te kleurrijker, des te gevarieerder.

Er wordt niet voor niks gezegd "eet de regenboog".

De kleur van voedsel zegt namelijk veel over de voedingsstoffen. Groene groenten bevatten weer andere voedingsstoffen dan oranje of rode groenten. Zet dus een kleurrijke maaltijd op tafel voor meer variatie.

Wist je dat...

...kinderen iets tot wel 15 keer moeten proeven voordat ze zeker weten of ze het lusten? Bied dus gerust groenten aan die je kinderen de vorige keer niet lekker vonden.

 Tip 3: Kook grote porties

Het is misschien een uitdaging om elke dag een gevarieerd menu op tafel te zetten. Maak het jezelf makkelijk door altijd grote porties te koken. Heb je een supergezonde maaltijd gekookt? Dan kan de helft in de vriezer.

Zo heb je een kant-en-klare maaltijd voor na een drukke dag. Je hoeft dan ook niet elke dag na te denken wat je gaat koken. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
vriezer gezonde maaltijden

Je vriezer zit namelijk vol met gezonde maaltijden vol variatie.

Als je dit iedere week een keer doet, hoef je wekelijks een keer minder vaak te koken. 

Zorg er dan wel voor dat je de ingevroren maaltijd van deze week bewaart tot volgende week. Anders draagt het niet bij aan variatie!

Tip 4: Kook altijd met meerdere groenten

Serveer je vaak één soort groente tijdens het avondeten? Kies er voortaan voor om altijd minstens twee soorten aan te bieden. Zo krijg je iedere avondmaaltijd verschillende vitaminen en mineralen binnen.

Dit is ook fijn wanneer je voor kinderen kookt. Misschien zijn je kinderen wat kieskeurig en lusten ze sommige groenten niet. Door altijd verschillende opties aan te bieden, is er vast wel iets wat ze lekker vinden.

Tip

Ben je alleen en krijg je 2 groentesoorten nooit op? Volg dan tip 3 op en vries een deel van je maaltijd in voor volgende week.

receptenboek maken

Tip 5: Maak een receptenboek

Merk je dat je altijd naar dezelfde recepten grijpt? Dan is de kans groot dat je veel dezelfde producten eet.

Een kookboek of zelf gemaakt receptenboek kan je dan helpen.

Dit kan een map met je favoriete recepten zijn, maar een digitaal bestand is ook prima.

Probeer iedere week minstens drie of vier van deze recepten uit. Je mag een recept pas herhalen nadat er een maand is verstreken. Zo daag je jezelf uit om nieuwe dingen op tafel te zetten. Dat zorgt automatisch voor meer variatie.

Wist je dat...

…verschillende grote supermarkten gratis online recepten aanbieden? Daar kun je altijd snuffelen naar inspiratie. Heb je bijvoorbeeld zin in snijbonen dan kun je eenvoudig zoeken op een ingrediënt en vind je eenvoudig een passend recept.

diëtist geeft voedingsadvies

Wie kan je helpen om gevarieerd te eten?

Wil je gevarieerd eten maar weet je niet hoe je moet beginnen?

Dan kan een diëtist je helpen.

Diëtisten zijn namelijk gespecialiseerd in het geven van voedingsadvies.

Ze weten precies welke voedingsstoffen belangrijk voor je zijn en hoe je ze binnenkrijgt. Deze hulpverleners kunnen al je vragen beantwoorden.

Wat is gezond eten? En hoe verwerk je meer groenten en fruit in je maaltijden? Je krijgt handvatten voor meer variatie in je eetpatroon.

Zo kan een diëtist een gevarieerd eten weekmenu voor je opstellen. Je krijgt dan per maaltijd verschillende opties. Door al deze opties af te wisselen, eet je gevarieerd genoeg

Tip

Wil jij graag een diëtist inschakelen? Met onze gratis Matching tool vind je gemakkelijk en snel een expert in jouw omgeving.

Conclusie

Variatie is belangrijk voor je gezondheid. Maar wat wordt er bedoeld met gevarieerd eten? Dit betekent dat je elke dag, week en maand allerlei verschillende producten eet. Zo krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. 

Er zijn allerlei manieren om te variëren met je eten. Eet groenten uit het seizoen of maak de meest kleurrijke maaltijden. Gevarieerd eten met recepten en menu’s van een diëtist is makkelijker vol te houden.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

14135 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'