Zuivelspread: hoe gezond is dit broodbeleg eigenlijk?

Zuivelspread kan op veel manieren gebruikt worden; als smeerbaar broodbeleg maar ook als ingrediënt in diverse gerechten. Sauzen, soepen en baksels geef je romigheid door er zuivelspread in te verwerken.

Zuivelspread en roomkaas worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende producten. Door het relatief lage vet- en zoutgehalte is zuivelspread een gezondere keuze dan roomkaas. Ook smeerkaas en gewone kaas bevatten meer vet en zout en zijn dus slechter voor je gezondheid. 

Wil je echt precies weten wat er in je spread zit? Maak het dan eenvoudig zelf! Aangevuld met je favoriete ingrediënten, maak je makkelijk een gezond beleg voor op je boterham of cracker.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zuivelspread.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

zuivelspread

Wat is zuivelspread?

Zuivelspread is een zuivelproduct. De precieze samenstelling ervan verschilt per merk, maar heeft als basis bijna altijd room, melk, zout en zuursel.

Door het kuipje vacuüm te verpakken in een beschermende atmosfeer is het relatief lang houdbaar.

Wist je dat...

...zuivelspread en alle andere (bij voorkeur light) zuivelproducten in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan? Volgens de schijf zou je dagelijks 300 tot 600 gram melk en melkproducten kunnen eten en/of drinken, waaronder zuivelspread, melk, (drink)yoghurt en hüttenkäse

Zuivelspread Light

In de schappen van de supermarkt zie je naast gewone zuivelspread ook vaak een light-variant liggen. Deze bevat over het algemeen dezelfde ingrediënten, maar in een andere samenstelling. Zuivelspread light is gemaakt met (karne)melk als hoofdingrediënt en een kleinere hoeveelheid room dan in de gewone versie.

Vegan zuivelspread

Als je geen zuivelproducten eet, ben je wellicht op zoek naar zuivelspread alternatieven. En die zijn er ruimschoots! Zo zijn er plantaardige spreads verkrijgbaar op basis van onder andere cashewnoten, haver en soja. Je kunt het alternatief natuurlijk ook in een iets andere hoek zoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van hummus of een groentespread?

Tip

Aangezien steeds meer mensen een veganistisch eetpatroon aanhouden, zijn vegan zuivelspreads tegenwoordig ook in veel supermarkten verkrijgbaar. Er zijn bij verschillende grote supermarktketens zelfs vegan spreads van het huismerk te koop.

roomkaas

Roomkaas of zuivelspread?

Je denkt misschien dat roomkaas en zuivelspread hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Om een product volgens de Warenwet (verse) roomkaas te mogen noemen, moet het aan een aantal strenge eisen voldoen. 

Het grootste verschil tussen roomkaas en zuivelspread heeft te maken met het vet- en vochtgehalte. Zo moet het minimale vetgehalte van roomkaas 33% zijn. Is het lager, dan noem je het product zuivelspread. 

Ook is het melkvet bij sommige merken zuivelspread deels vervangen door plantaardige olie. Dit maakt deze soorten zuivelspread makkelijker smeerbaar dan roomkaas. Daarnaast zorgt deze vervanging ervoor dat de spread minder verzadigde vetten bevat.

Wist je dat...

...vloeibare plantaardige vetten altijd minder verzadigd vet bevatten dan dierlijke vetten? Ook bevat plantaardige olie meer gezonde onverzadigde vetten. Dit verlaagt je slechte cholesterol, waardoor je een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten.

zuivelspread gezond

Is het gezond?

Zuivelspread bevat minder verzadigde vetten dan roomkaas en minder zout dan smeerkaas en andere kaassoorten. Als je je boterhammen graag belegt met een smeerbaar zuivelproduct, dan is zuivelspread dus een relatief gezonde keuze.

Door het lage vetgehalte kun je zuivelspread tevens gebruiken als vervanger van boter, mayonaise en crème fraiche. Ook is het een geschikt soort broodbeleg voor kinderen, bijvoorbeeld als alternatief voor smeerkaas, dat veel meer zout bevat.

Tip

Ondanks dat zuivelspread een gezondere keuze is dan roomkaas of smeerkaas bevat het weinig voedingsstoffen die iets bijdragen aan je gezondheid. Eet je graag brood of crackers met zuivelspread? Leg er dan wat plakjes groente bovenop, zoals komkommer of radijs. Op die manier vul je je maaltijd aan met voedingsmiddelen die meer vitaminen en mineralen bevatten.

Macronutriënten, vitaminen en mineralen

Je lichaam vraagt dagelijks om macronutriënten als koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Daarnaast heb je vitamines en mineralen nodig: micronutriënten. We zetten de verschillen in voedingswaarden van zuivelspread voor je op een rij. 

In 15 gram zuivelspread (de hoeveelheid voor één besmeerde boterham) zitten de volgende macronutriënten:

 • 37 kcal
 • 0,8 gram eiwitten
 • 0,5 gram koolhydraten, waarvan 0,5 gram suiker
 • 3,6 gram vetten, waarvan 2,3 gram verzadigd
 • 0 gram vezels

   

Zuivelspread bevat geen vitaminen en ook de hoeveelheid mineralen is beperkt. Er zit wel wat zout in, namelijk 0,09 gram per 15 gram spread.

zuivelspread houdbaar

Zuivelspread bewaren

Op de verpakking staat aangegeven tot welke datum je de zuivelspread kunt eten, mits ongeopend. Op de meeste verpakkingen staat vermeld dat het product na openen beperkt houdbaar is.

Heb je het kuipje opengemaakt? Dan kun je de spread nog enkele dagen bewaren in de koelkast. 

Zelf zuivelspread maken

Naast dat zuivelspread bestaat uit room, melk, zout en zuursel, zijn er vaak allerlei andere ingrediënten aan toegevoegd met als doel het beïnvloeden van de smaak en verlengen van de houdbaarheid.

Dit is met name het geval bij zuivelspreads met een speciale smaak, zoals kruiden. Hierdoor zijn niet alle merken spread even puur. 

zuivelspread maken

Wil je graag een zuivere spread zonder toevoegingen? Maak deze dan zelf! Meng 200 gram roomkaas met 50 gram yoghurt, wat zout en peper en voeg hier vervolgens alle ingrediënten aan toe die je zelf lekker vindt.

Denk aan zongedroogde tomaten, olijven, knoflook en/of prei. Je kunt je zelfgemaakte spread enkele dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

Recepten met zuivelspread

Naast dat zuivelspread mager en zoutarm broodbeleg is, kun je het ook gebruiken in allerlei gerechten. Het zorgt voor een romige en volle smaak.

Een voordeel van het gebruik van zuivelspread in gerechten, is dat het niet zo snel uitloopt als je het verwarmt. Dit komt door het lage vetgehalte in de spread. Het is dus erg geschikt om te gebruiken als vulling in bijvoorbeeld een warme wrap.

Andere toepassingen van zuivelspread in gerechten zijn bijvoorbeeld:

 • Als basis voor een romige pastasaus
 • Als topping op een stukje biefstuk
 • Geroerd door de soep voor extra romigheid
 • Als vervanger van boter in brownies en ander gebak
 • Als basis op toast, belegd met avocado
Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen lijkt soms enkel een kwestie van diëten, maar vaak is het resultaat van streng diëten slechts tijdelijk. Op een...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

gezond aankomen in gewicht

Aankomen in gewicht: de beste manier om gezond aan te komen

Er wordt zoveel gepraat over afvallen, dat je makkelijk kunt vergeten dat er ook mensen zijn die willen aankomen in gewi...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

Toon meer (329)