Zuivelspread: hoe gezond is dit broodbeleg eigenlijk?

Zuivelspread kan op veel manieren gebruikt worden; als smeerbaar broodbeleg maar ook als ingrediënt in diverse gerechten. Sauzen, soepen en baksels maak je romiger door er zuivelspread in te verwerken.

Zuivelspread en roomkaas worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende producten. Vervolgens bestaat er ook een onderscheid tussen standaard zuivelspread en zuivelspread light. Door het relatief lage vet- en zoutgehalte is zuivelspread een gezondere keuze dan roomkaas. Ook smeerkaas en gewone kaas bevatten meer vet en zout en zijn dus slechter voor je gezondheid. 

Wat is een zuivelspread? Wil je echt precies weten wat er in je spread zit? Maak het dan eenvoudig zelf! Aangevuld met je favoriete ingrediënten, maak je makkelijk een gezond beleg voor op je boterham of cracker.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zuivelspread.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

zuivelspread

Wat is zuivelspread?

Zuivelspread is een zuivelproduct. De precieze samenstelling ervan verschilt per merk, maar heeft als basis bijna altijd room, melk, zout en zuursel.

De ingrediënten die in zuivelspread light en de normale variant zitten zijn doorgaans hetzelfde maar zijn met een andere verhouding samengesteld.

Wist je dat...

...zuivelspread en alle andere (bij voorkeur light) zuivelproducten in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan? Volgens de schijf zou je dagelijks 300 tot 600 gram melk en melkproducten kunnen eten en/of drinken, waaronder zuivelspread, melk, (drink)yoghurt en hüttenkäse

Zuivelspread Light

In de schappen van de supermarkt zie je naast gewone zuivelspread ook vaak de zuivelspread light-variant liggen. Deze bevat over het algemeen dezelfde ingrediënten, maar in een andere samenstelling. Zuivelspread light is gemaakt met (karne)melk als hoofdingrediënt en een kleinere hoeveelheid room dan in de gewone versie.

Vegan zuivelspread

Als je geen zuivelproducten eet, ben je wellicht op zoek naar zuivelspread alternatieven. En die zijn er ruimschoots! Zo zijn er plantaardige spreads verkrijgbaar op basis van onder andere cashewnoten, haver en soja. Je kunt het alternatief natuurlijk ook in een iets andere hoek zoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van hummus of een groentespread?

Tip

Aangezien steeds meer mensen een veganistisch eetpatroon aanhouden, zijn vegan zuivelspreads tegenwoordig ook in veel supermarkten verkrijgbaar. Er zijn bij verschillende grote supermarktketens zelfs vegan spreads van het huismerk te koop.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
roomkaas

Roomkaas of zuivelspread?

Je denkt misschien dat roomkaas en zuivelspread hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. 

Het grootste verschil tussen roomkaas en zuivelspread heeft te maken met het vet- en vochtgehalte. Zo moet het minimale vetgehalte van roomkaas 33% zijn. Is het lager, dan noem je het product zuivelspread. 

Ook is het melkvet bij sommige merken zuivelspread deels vervangen door plantaardige olie. Dit maakt deze soorten zuivelspread makkelijker smeerbaar dan roomkaas. Daarnaast zorgt deze vervanging ervoor dat de spread minder verzadigde vetten bevat.

Om een product volgens de Warenwet (verse) roomkaas te mogen noemen, moet het dus aan een aantal strenge eisen voldoen. 

Zoek je een vervanger voor roomkaas? Dan kan zuivelspread een gezonder alternatief zijn. Vind je het vetgehalte in normale zuivelspread nog steeds te hoog, dan kan zuivelspread light uitkomst bieden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...vloeibare plantaardige vetten altijd minder verzadigd vet bevatten dan dierlijke vetten? Ook bevat plantaardige olie meer gezonde onverzadigde vetten. Dit verlaagt je slechte cholesterol, waardoor je een kleinere kans hebt op hart- en vaatziekten.

zuivelspread gezond

Is het gezond?

Zuivelspread bevat minder verzadigde vetten dan roomkaas en minder zout dan smeerkaas en andere kaassoorten.

Als je je boterhammen graag belegt met een smeerbaar zuivelproduct, dan is zuivelspread een relatief gezonde keuze.

Door het lage vetgehalte in zuivelspread kun je het tevens gebruiken als vervanger van boter, mayonaise en crème fraîche. Ook is het een geschikt soort broodbeleg voor kinderen, bijvoorbeeld als alternatief voor smeerkaas, dat veel meer zout bevat.

Wat is een vervanging voor zuivelspread? Eerder genoemde opties zou je als vervanger kunnen overwegen, hoewel ze dus meer vet en zout kunnen bevatten.

Hoe gezond is zuivelspread dan? Ondanks dat zuivelspread een gezondere keuze is dan roomkaas of smeerkaas bevat het weinig voedingsstoffen die iets bijdragen aan je gezondheid. 

Tip

Eet je graag brood of crackers met zuivelspread? Leg er dan wat plakjes groente bovenop, zoals komkommer of radijs. Op die manier vul je je maaltijd aan met voedingsmiddelen die meer vitaminen en mineralen bevatten.

Macronutriënten, vitaminen en mineralen

Je lichaam vraagt dagelijks om macronutriënten als koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Daarnaast heb je vitamines en mineralen nodig: micronutriënten. In hoeverre dragen de ingrediënten in zuivelspread hieraan bij? We zetten de verschillen in voedingswaarden van zuivelspread voor je op een rij. 

In 15 gram zuivelspread (de hoeveelheid voor één besmeerde boterham) zitten de volgende macronutriënten:

  • 37 kcal
  • 0,8 gram eiwitten
  • 0,5 gram koolhydraten, waarvan 0,5 gram suiker
  • 3,6 gram vetten, waarvan 2,3 gram verzadigd
  • 0 gram vezels

Zuivelspread bevat geen vitaminen en ook de hoeveelheid mineralen is beperkt. Er zit wel wat zout in, namelijk 0,09 gram per 15 gram spread. Per merk, light of normaal en per variant kunnen de voedingswaarden verschillen.

Tip

Vervang niet alleen roomkaas of zuivelspread door een gezondere light variant, maar doe dit in je gehele eetpatroon als je wat gewicht moet verliezen. Of je overgewicht hebt, kun je naar je Body Mass Index kijken. Bereken deze eenvoudig met onze BMI meter.

zuivelspread houdbaar

Zuivelspread bewaren

Op de verpakking staat aangegeven tot welke datum je de zuivelspread kunt eten, mits ongeopend. Op de meeste verpakkingen staat vermeld dat het product na openen beperkt houdbaar is.

Heb je het kuipje opengemaakt? Dan kun je de spread nog enkele dagen bewaren in de koelkast. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...doordat het kuipje zuivelspread vacuüm verpakt is in een beschermende atmosfeer het relatief lang houdbaar is?

Zelf zuivelspread maken

Zuivelspread bestaat uit room, melk, zout en zuursel. Er zijn vaak ingrediënten aan zuivelspread toegevoegd met als doel het beïnvloeden van de smaak en verlengen van de houdbaarheid. 

Dit is met name het geval bij zuivelspreads met een speciale smaak, zoals kruiden. Hierdoor zijn niet alle merken spread even puur. 

Wil je graag een zuivere spread zonder toevoegingen? Kies er dan voor om zelf zuivelspread te maken!

zuivelspread maken

Meng hiervoor 200 gram roomkaas met 50 gram yoghurt, wat zout en peper en voeg hier vervolgens alle ingrediënten aan toe die je zelf lekker vindt.

Denk aan zongedroogde tomaten, olijven, knoflook en/of prei. Je kunt je zelfgemaakte spread enkele dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

Recepten met zuivelspread

Wanneer je de smaak van zuivelspread lekker vindt, zul je het ongetwijfeld ook lekker vinden om dit aan je maaltijd toe te voegen. Naast dat zuivelspread mager en zoutarm broodbeleg is, kun je het ook gebruiken in allerlei gerechten. Het zorgt voor een romige en volle smaak. Je kunt hier zowel de normale als de zuivelspread light variant voor gebruiken.

Een voordeel van het gebruik van zuivelspread in gerechten is dat het niet zo snel uitloopt als je het verwarmt. Dit komt door het lage vetgehalte in de spread. Het is dus erg geschikt om te gebruiken als vulling in bijvoorbeeld een warme wrap.

Andere toepassingen van zuivelspread in gerechten zijn bijvoorbeeld:

  • Als basis voor een romige pastasaus
  • Als topping op een stukje biefstuk
  • Geroerd door de soep voor extra romigheid
  • Als vervanger van boter in brownies en ander gebak
  • Als basis op toast, belegd met avocado

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Melkvervangers - 5 alternatieven voor melk

Waarom zou je melkvervangers drinken? 'Melk is goed voor elk'. 'Melk, de witte motor'. Toch? Vroeger kreeg ieder kind el...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Crème fraîche vervangen? Dit zijn de 5 beste alternatieven

Crème fraîche vervangen? Dit zijn 5 gezondere alternatieven

Crème fraîche is een Franse zure room. Het is een populaire smaakmaker in verschillende recepten. Jammer genoeg staat c...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

skyr

Skyr: de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen

Skyr is een zuivelproduct uit IJsland dat wereldwijd steeds populairder wordt. Het bevat veel eiwitten en allerlei vitam...

Lees wat je gemist hebt

14045 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'