7 redenen om meer dadels te eten (en 2 om het niet te doen)

Eet jij wel eens dadels? En kies je dan voor vers of gedroogd? De kleverige vruchten zijn zoet, super smaakvol en zitten vol met vitamines en mineralen.

Dat klinkt super gezond. Toch kun je er beter niet te veel van eten. Hoe verleidelijk dat ook is...

Waarom? Dat ga ik je vertellen. Ook lees je in dit artikel welke soorten er zijn en welke voordelen de vruchten hebben voor je gezondheid.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Dadels

Wat zijn dadels?

Een dadel is een vrucht die aan de dadelpalm groeit. Je vindt de vruchten alleen in vrouwelijke dadelpalmen, waar ze in grote trossen groeien.

Ze horen bij de familie van de steenvruchten. Dat heeft alles te maken met de harde pit die in de dadel zit.

Oorspronkelijk groeit de dadelboom vooral in het Midden-Oosten. Dat is ook de plek waar vandaag de dag de meeste dadels geteeld worden. Al groeien ze ook in delen van de Verenigde Staten en Australië. 

Vers of gedroogd?

Verse dadels zijn vaak ovaalvormig en hebben een gele kleur. De smaak is te vergelijken met honing.

De vruchten kunnen ook gedroogd worden. Dat kan gedaan worden door ze lange tijd in de zon te leggen, maar soms wordt het proces versneld door de dadel op een lage temperatuur in de oven te leggen.

Bij gedroogde dadels is het vocht uit de vruchten verdwenen, wat de textuur taaier maakt en de smaak zoeter. Het voordeel van deze variant is dat deze langer houdbaar is.

Bij notenwinkels kun je vaak zowel gedroogde als verse varianten vinden. Gedroogde dadelsoorten zijn iets zoeter en plakkeriger, Medjouls zijn zachter en smeuïger. Ze beide eens proberen is zeker aan te raden.

Je kunt deze vruchten op allerlei manieren gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld eten als snack, eventueel met wat noten en kaas erbij. Ze zijn ook te gebruiken in cake of taart. Of in een Oosterse stoofschotel, voor een lekkere zoete smaak.. 

Wist je dat...

...binnen de Islam de dadel erg belangrijk is? Zo wordt er tijdens de Ramadan altijd een dadel gegeten om het vasten te doorbreken. Ben jij al bekend met vasten? Lees hier alles over intermittent fasting voordelen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Verschillende soorten dadels

Ben je op zoek naar deze vruchten? Dan heb je meestal de keuze tussen twee soorten: de Ajwa dadel en de Medjoul dadel.

Ajwa dadels zijn over het algemeen iets kleiner. Ze zijn ook minder sappig en voelen iets harder aan in je mond.

Het voordeel van deze dadelsoort is dat deze een stuk goedkoper is. Deze vruchten worden meestal gekonfijt. Dat betekent dat ze veel suiker bevatten en daardoor ook een erg zoete smaak hebben.

Wat zijn de beste dadels?

De medjoul dadel wordt doorgaans als de beste beschouwd. Dit komt doordat deze groot is, veel vruchtvlees bevat en een kenmerkende, karamel-achtige smaak heeft.

Medjoul dadels zijn iets duurder, maar dat is niet voor niets. Bij deze soort kost het oogsten veel meer tijd. Dat heeft vooral te maken met het plukken en rijpen. Ze worden met de hand geplukt en vervolgens in de zon gelegd om te rijpen.

Wist je dat...

...er in totaal meer dan 400 verschillende soorten dadels bestaan? De ajwa en medjoul zijn de populairste in Nederland.

Zijn dadels gezond?

De dadel worden vaak bestempeld als een gezonde snack. Maar is dit terecht? Hoe zit het eigenlijk met de voedingswaarde? Ik heb het voor je uitgezocht. 

Verse dadels

Uit 100 gram haal je de volgende voedingsstoffen:

  • 139 kcal
  • 1, 5 gram eiwitten
  • 31,3 gram koolhydraten, waarvan 31,3 gram suiker
  • 0,1 gram vetten, waarvan 0 gram verzadigd
  • 3,6 gram vezels

De vruchten bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen die je binnenkrijgt per 100 gram:

  • Vitamine B5: 0,8 mg
  • Vitamine B6: 0,12 mg
  • Kalium: 410 mg 
  • Magnesium: 24 mg
  • Koper: 0,12 mg 

Gedroogde dadels

In 100 gram vind je de volgende voedingsstoffen:

  • 315 kcal
  • 2 gram eiwitten
  • 73 gram koolhydraten, waarvan 70 gram suiker
  • 0 gram vetten
  • 7,5 gram vezels

Ook deze variant bevat veel vitaminen en mineralen:

  • Vitamine B3: 2,2 mg
  • Vitamine B5: 0,8 mg
  • Vitamine C: 14 mg
  • Kalium: 600 mg 
  • IJzer: 1,5 mg
  • Koper: 0,26 mg
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Kies voor een verse dadel wanneer je meer gezonde vitaminen en minder calorieën binnen wilt krijgen.

7 Gezondheidsvoordelen

Je hebt je vast weleens afgevraagd, zijn dadels gezond? Het antwoord is ja. Ze zijn zeker gezond, maar eet er niet te veel van want ze zijn wel calorierijk. De vruchten brengen allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee.

Dadels gezond

Voordeel 1: Voedzaam

De vruchten bevatten relatief veel calorieën, vooral als ze gedroogd zijn. Dat betekent dat je er veel energie van krijgt.

Het belangrijkste is dat je veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt, wanneer je ze toevoegt aan je voeding. Dat maakt ze dus voedzamer dan veel andere snacks, zoals koekjes en graanrepen.

Je krijgt niet alleen veel vitamine B binnen, maar ook mineralen als kalium en magnesium.

Wist je dat...

...dadels gezonde en voedzame snacks zijn als je op een gezonde manier wat kilo's aan wilt komen? Tips bij aankomen lees je in dit artikel.

Voordeel 2: Vezelrijk

Wanneer je 100 gram gedroogde dadels eet krijg je een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen. Ze bevatten namelijk 7,5 gram vezels per 100 gram.

Vezels zijn belangrijk, want deze voedingsstoffen zijn ontzettend goed voor je gezondheid. Zo stimuleren ze een goede stoelgang. Kun je moeilijk naar het toilet? Dan weet je wat je te doen staat! 

Tegelijkertijd zorgen de vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. De suikers komen zo langzamer in je bloedsomloop terecht. Hierdoor krijg je veel gelijkmatiger energie.

Dat zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt. Maar zal er ook voor zorgen dat je lang verzadigd bent.

Voordeel 3: Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijke stofjes die instabiele cellen in je lichaam aanvallen. Zo kunnen bepaalde ziektes en ontstekingen in je lichaam voorkomen worden.

Deze vruchten bevatten ontzettend veel van deze krachtige stofjes en geven je gezondheid daarmee zo een zetje.

Er zitten verschillende soorten antioxidanten in de vruchten, die allemaal weer een andere specialiteit hebben.

Zo is de ene soort goed in het bestrijden van ontstekingen. Terwijl de andere problemen met je hart of ogen kan helpen voorkomen. Sommige antioxidanten in de vruchten worden zelfs gelinkt aan een kleinere kans op kanker.

Voordeel 4: Goed voor je hersenen

Er wordt gedacht dat het eten van dadels goed is voor je hersenfunctie. Zo kunnen ze de ontstekingswaarde in je hersenen verlagen, wat het risico op alzheimer verkleint.

Verder zorgen de stofjes in de dadel ervoor dat er minder plaques in je hersenen ontstaan. Dit zijn eiwitten die uiteindelijk tot dementie kunnen leiden. 

Niet alleen op de lange termijn is het eten van deze vruchten goed voor je hersenen. Uit onderzoek op muizen blijkt ook dat er stofjes in zitten die bijdragen aan een betere concentratie en een beter geheugen. 

dadels zwanger

Voordeel 5: De bevalling makkelijker maken

Dadels hebben een effect op vrouwen die op het punt staan te bevallen. Eet je de laatste weken van je zwangerschap regelmatig deze vruchtjes?

Dan kan dit ervoor zorgen dat je makkelijker ontsluiting krijgt. De bevalling komt dan ook van nature op gang, wat de kans op inleiding verkleint.

Dit komt doordat de dadel een stofje bevat dat op oxytocine lijkt. Dit stofje stimuleert weeën en zorgt ervoor dat de bevalling op gang komt.

Uit onderzoek blijkt niet alleen dat de vruchten kunnen helpen met het opwekken van een bevalling. Het lijkt ook alsof ze voor een snellere en makkelijkere bevalling zorgen.

Het is dan wel belangrijk dat je ze in de weken voorafgaand aan je bevalling regelmatig hebt gegeten. Een enkele dadel haalt namelijk niet zo veel uit. 

Deze bevindingen zijn bevestigd door meerdere onderzoeken. Toch is er nog meer onderzoek nodig om een definitieve link tussen de vruchten en een gemakkelijkere bevalling vast te stellen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Voordeel 6: Sterke botten

De verschillende mineralen in de vruchten zorgen ervoor dat ze heel goed zijn voor je botten. Zo krijg je kalium, magnesium en calcium binnen. Deze stofjes zorgen er allemaal voor dat je botten sterk blijven en minder kwetsbaar zijn.

Wanneer je ouder wordt slijten je botten. Het is dan extra belangrijk om deze stofjes voldoende binnen te krijgen. Daarom is het een goed idee om regelmatig een dadel te eten! 

dadels goed voor je bloedvaten

Voordeel 7: Goed voor je bloedvaten

De vruchten houden ook het kalk in je bloedvaten in bedwang. Kalk zorgt voor verstopping en verkleint je bloedvaten.

Heb je veel kalk in je bloedvaten? Dan is de kans op een beroerte, hartaanval of andere ziekten groter.

Eet regelmatig een dadel en voorkom vervelende klachten.

Tip

Wil je een gezond tussendoortje maken? Maak zelf voedzame dadelballetjes. Doe de vruchten samen met wat noten, gesmolten kokosolie en cacao in de keukenmachine en pureer het geheel. Vorm dan met je handen kleine balletjes. Eet smakelijk! 

2 Nadelen van de dadel

Als je regelmatig een dadel eet, kun je van allerlei voordelen genieten. Toch zijn er ook een paar nadelen waar je rekening mee wilt houden. 

Nadeel 1: Veel suiker

De hoeveelheid suiker in de vruchten is erg groot. Eet je er veel tegelijkertijd? Dan kan je bloedsuikerspiegel snel stijgen, ondanks de vele vezels.

De grote hoeveelheid suikers zorgt ervoor dat je uiteindelijk een energiedip krijgt en eerder geneigd bent om  te gaan snacken.

Veel suiker eten kan ook leiden tot diabetes, hartklachten en ontstekingen. 

Wist je dat...

...de vruchten zo geliefd zijn omdat ze een erg zoete smaak hebben die een beetje op karamel lijkt? Dat komt door de grote hoeveelheid fruitsuiker die ze bevatten.

dadels bevatten veel calorieën

Nadeel 2: Veel calorieën

Het is goed om een dadel te eten wanneer je zin hebt in een gezonde snack. Toch moet je opletten hoeveel je er eet.

Het zijn namelijk echte caloriebommetjes met meer dan 300 calorieën per 100 gram.

Je eet er al snel meer van dan je doorhebt. Zo loop je het risico dat je ongemerkt aankomt in gewicht.

Zijn dadels een goede vervanging voor suiker? 

De vruchten kunnen gebruikt worden ter vervanging van suiker. Je kunt zelf bijvoorbeeld een dadelpasta maken of dit in de winkel kopen.

Hou je van zoet? Verwerk dan eens wat stukjes dadel in een smoothie. 

Let op: een dadel is gezonder dan suiker, maar dat betekent niet dat je de vruchten overal aan toe wilt voegen. Want nogmaals; ze bevatten vrij veel calorieën. Dus geniet, maar doe dat met mate!

Conclusie

Er kleven verschillende voor- en nadelen aan dadels. Maar zijn ze gezond om ze te eten? Ja!

Ze zijn heel goed voor je, wanneer je ze in kleine hoeveelheden eet. Trakteer jezelf af en toe op een dadel voor een extra dosis vitaminen en mineralen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Eet je er te veel van? Dan krijg je veel suikers en calorieën binnen. Dus geniet vooral van deze heerlijke vruchten, maar geniet met mate.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Wist je dat zelf amandelmelk maken een eitje is? In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen vo...

kalium

Een kalium tekort herken je aan deze 7 klachten

Kalium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van je spieren en zenuwen. Ook draagt het bij aan een gezond hart...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

pruimen

Pruimen: laxerend en rijk aan vitaminen

Pruimen, van groen tot paars: de verschillende pruimensoorten vormen een bont gezelschap met ook ieder hun eigen smaak. ...

Lees wat je gemist hebt

14255 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'