Zijn dadels gezond? De voor- en nadelen van de dadel

Eet jij wel eens dadels? Ze zijn zoet, lekker en zitten vol vitaminen en mineralen. Het is niet gek dat veel mensen van dadels houden, maar zijn deze vruchten wel zo gezond als je denkt?

Wij vertellen je alles wat je moet weten, van de voedingsstoffen in een dadel tot de gezondheidsvoordelen en -nadelen.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, BSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE Leefstijladvies

Dadels

Wat zijn dadels?

Dadels zijn vruchten die aan de dadelpalm groeien. Je vindt ze alleen in vrouwelijke dadelpalmen, waar ze in grote trossen groeien. Ze horen bij de familie van de steenvruchten. Dat heeft alles te maken met de harde pit die in de dadel zit.

Oorspronkelijk groeit de dadelboom vooral in het Midden-Oosten. Dat is ook de plek waar vandaag de dag de meeste dadels geteeld worden, al groeien ze ook in delen van de Verenigde Staten en Australië. 

Verse dadels zijn vaak ovaalvormig en hebben een gele kleur. De smaak is te vergelijken met honing. De vruchten kunnen ook gedroogd worden. Dat kan gedaan worden door ze lange tijd in de zon te leggen, maar soms wordt het proces versneld door de dadel op een lage temperatuur in de oven te leggen.

Bij gedroogde dadels is het vocht uit de vruchten verdwenen, wat de textuur taaier maakt en de smaak zoeter. Het voordeel van gedroogde dadels is dat ze langer houdbaar zijn.

Je kunt deze vruchten op allerlei manieren gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld eten als snack, eventueel met wat noten en kaas erbij. Ze zijn ook te gebruiken in cake en taart. Veel oosterse stoofschotels bevatten dadels, die voor een lekkere zoete smaak zorgen. 

Wist je dat...

...binnen de Islam is de dadel erg belangrijk. Zo wordt er tijdens de Ramadan altijd een dadel gegeten om het vasten te doorbreken.

ajwa dadels medjoul dadels

Verschillende soorten dadels

Wanneer je in de supermarkt dadels koopt, heb je meestal de keuze tussen twee soorten:

 • Ajwa dadel
 • Medjoul dadel

Ajwa dadels zijn over het algemeen iets kleiner. Ze zijn ook minder sappig en voelen iets harder aan in je mond.

Het voordeel van deze dadelsoort is dat ze een stuk goedkoper zijn. Deze vruchten worden meestal gekonfijt. Dat betekent dat ze veel suiker bevatten en daardoor ook een erg zoete smaak hebben.

Medjoul dadels zijn iets duurder, maar dat is niet voor niets. Ze zijn vaak groter en sappiger en hebben ook meer smaak. Bij deze soort kost het oogsten veel meer tijd. Dat heeft vooral te maken met het plukken en rijpen. Ze worden met de hand geplukt en vervolgens in de zon gelegd om te rijpen.

Wist je dat...

...er in totaal meer dan 400 verschillende soorten dadels zijn? De ajwa en medjoul dadel zijn de populairste in Nederland.

Voedingsstoffen in een dadel

De dadel worden vaak bestempeld als een gezonde snack, maar hoe zit het met de voedingswaarde? Dat verschilt tussen verse en gedroogde dadels. 

Verse dadels

Uit 100 gram verse dadels haal je de volgende voedingsstoffen:

 • 139 kcal
 • 1, 5 gram eiwitten
 • 31,3 gram koolhydraten, waarvan 31,3 gram suiker
 • 0,1 gram vetten, waarvan 0 gram verzadigd
 • 3,6 gram vezels

Er zitten ook veel vitaminen en mineralen in verse dadels. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen die je binnenkrijgt wanneer je 100 gram verse dadels eet:

 • Vitamine B5: 0,8 mg
 • Vitamine B6: 0,12 mg
 • Kalium: 410 mg 
 • Magnesium: 24 mg
 • Koper: 0,12 mg 

Gedroogde dadels

100 gram gedroogde dadels bevat de volgende voedingsstoffen:

 • 315 kcal
 • 2 gram eiwitten
 • 73 gram koolhydraten, waarvan 70 gram suiker
 • 0 gram vetten
 • 7,5 gram vezels

Gedroogde dadels bevatten ook veel vitaminen en mineralen:

Tip

Kies voor een verse dadel wanneer je meer gezonde vitaminen en minder calorieën binnen wilt krijgen.

6 Bewezen voordelen van dadels

Je hebt je vast weleens afgevraagd, zijn dadels gezond? Het antwoord is ja. Dadels zijn zeker gezond, maar eet er niet te veel van want ze zijn wel calorierijk. De vruchten brengen allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee.

Dadels gezond

1. Dadels zijn voedzaam

Dadels bevatten relatief veel calorieën, vooral als ze gedroogd zijn. Dat betekent dat je er veel energie van krijgt.

Het belangrijkste is dat je veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt, wanneer je deze vruchten toevoegt aan je voeding. Dat maakt ze dus voedzamer dan veel andere snacks, zoals koekjes en graanrepen.

Je krijgt niet alleen veel vitamine B binnen, maar ook mineralen als kalium en magnesium.

2. Dadels bevatten veel vezels

Met maar liefst 7,5 gram vezels per 100 gram gedroogde dadel krijg je een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen.

Dat is belangrijk, want deze voedingsstoffen zijn ontzettend goed voor je gezondheid. Zo stimuleren ze een goede stoelgang. Er wordt dus vaak aangeraden om dadels te eten wanneer je moeilijk naar het toilet kunt.

Zijn dadels gezond

Tegelijkertijd zorgen de vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. De suikers komen hierdoor langzamer in je bloedsomloop terecht, waardoor je veel gelijkmatiger energie krijgt.

Dat zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt, maar ook dat je minder snel weer honger krijgt.

3. Dadels zijn rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijke stofjes die instabiele cellen in je lichaam aanvallen. Zo kunnen bepaalde ziektes en ontstekingen in je lichaam voorkomen worden. Je haalt veel antioxidanten uit je eten, zoals uit dadels. Deze vruchten bevatten ontzettend veel van deze krachtige stofjes en geven je gezondheid daarmee zo een zetje.

Er zitten verschillende soorten antioxidanten in de vruchten, die allemaal weer een andere specialiteit hebben. Zo is de ene soort goed in het bestrijden van ontstekingen, terwijl de andere problemen met je hart of ogen kan helpen voorkomen. Sommige antioxidanten in dadels worden zelfs gelinkt aan een kleinere kans op kanker.

4. Dadels zijn goed voor je hersenen

Er wordt gedacht dat het eten van dadels goed is voor je hersenfunctie. Zo kunnen ze de ontstekingswaarde in je hersenen verlagen, wat het risico op alzheimer verkleint. Verder zorgen de stofjes in de dadel ervoor dat er minder plaques in je hersenen ontstaan. Dit zijn eiwitten die uiteindelijk tot dementie kunnen leiden. 

Niet alleen op de lange termijn is het eten van dadels goed voor je hersenen. Uit onderzoek op muizen blijkt ook dat de stofjes in deze vruchten voor een betere concentratie en een beter geheugen kunnen zorgen. Ook stresslevels kunnen dalen door de gezonde stoffen in dadels, waardoor je je mentaal beter voelt.

dadels zwanger

5. Dadels kunnen een bevalling makkelijker maken

Dadels hebben een effect op vrouwen die op het punt staan te bevallen. Eet je de laatste weken van je zwangerschap regelmatig dadels?

Dan kan dit ervoor zorgen dat je makkelijker ontsluiting krijgt. De bevalling komt dan ook van nature op gang, wat de kans op inleiding verkleint. Dit komt doordat de dadel een stofje bevatten dat op oxytocine lijkt. Dit stimuleert weeën en zorgt ervoor dat de bevalling op gang komt.

Uit onderzoek blijkt niet alleen dat dadels kunnen helpen met het opwekken van een bevalling. Het lijkt ook alsof deze vruchten voor een snellere en makkelijkere bevalling zorgen. Het is dan wel belangrijk dat je in de weken vooraf regelmatig dadels hebt gegeten, want een enkele dadel haalt weinig uit.

Deze bevindingen zijn bevestigd door meerdere onderzoeken. Toch is er nog meer onderzoek nodig om een definitieve link tussen het eten van een dadel en een gemakkelijkere bevalling vast te stellen.

6. Dadels zijn goed voor je botten

De verschillende mineralen in dadels zorgen ervoor dat deze vruchten heel goed zijn voor je botten. Zo krijg je kalium, magnesium en calcium binnen. Deze stofjes zorgen er allemaal voor dat je botten sterk blijven en minder kwetsbaar zijn.

Het eten van dadels is goed voor iedereen, maar vooral voor oudere mensen. Je botten slijten namelijk wanneer je ouder wordt.

Tip

Wil je een gezond tussendoortje maken? Meng dadels met noten, kokosolie en cacao in de keukenmachine voor voedzame dadelballetjes.

De nadelen van de dadel

Dadels hebben dus allerlei voordelen, maar er zijn ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. 

Dadel

De dadel bevatten veel suiker

De hoeveelheid suiker in de vruchten is erg groot. Eet je er veel tegelijkertijd? Dan kan je bloedsuikerspiegel snel stijgen, ondanks de vele vezels in deze vruchten.

Dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk een energiedip krijgt en geneigd bent om sneller te gaan snacken. Veel suiker eten kan ook leiden tot diabetes, hartklachten en ontstekingen. 

Wist je dat...

...dadels zo geliefd zijn omdat ze een erg zoete smaak hebben die een beetje op karamel lijkt? Dat komt door de grote hoeveelheid fruitsuiker in de vruchten.

Ze bevatten veel calorieën

Het is goed om naar dadels te grijpen wanneer je zin hebt in een gezonde snack. Toch moet je opletten hoeveel je er eet.

Dadels zijn namelijk echte caloriebommetjes met meer dan 300 calorieën per 100 gram. Je eet als snel meer dan je doorhebt, dus ben je ervan bewust dat je niet te veel in één keer moet eten. Zo voorkom je dat je ongemerkt aankomt in gewicht.

Zijn dadels een goede vervanging voor suiker? 

Dadels kunnen gebruikt worden ter vervanging van suiker. Je kunt zelf bijvoorbeeld een dadelpasta maken of dit in de winkel kopen. Ook kun je kleine stukjes maken van de dadels om dit te verwerken in bijvoorbeeld een smoothie. 

Maar ook al gebruik je dadels in een recept ter vervanging van suiker, dit betekent niet dat dit ook gelijk gezonder is. Want nogmaals; dadels bevatten vrij veel calorieën.

Wat zijn de beste dadels?

De medjoul dadels worden doorgaans als de beste dadels beschouwd. Dit komt doordat ze groot zijn, veel vruchtvlees en een kenmerkende, karamel-achtige smaak hebben.

Bij notenwinkels kun je vaak zowel gedroogde als verse varianten vinden. Gedroogde dadelsoorten zijn iets zoeter en plakkeriger, Medjouls zijn zachter en smeuïger. Ze beide eens proberen is zeker aan te raden.

Conclusie

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan dadels, dus is het wel gezond om ze te eten? Ja! Ze zijn heel goed voor je wanneer je ze in kleine hoeveelheden eet. Trakteer jezelf af en toe op een dadel voor een extra dosis vitaminen en mineralen, waarna je lichaam je dankbaar zal zijn.

Eet je te veel dadels? Dan krijg je veel suiker en calorieën binnen, wat juist slecht is voor je gezondheid. Dus, geniet met mate.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Top 12 meest gezonde voeding

Top 14 meest gezonde voeding

Je kunt natuurlijk maar een bepaalde hoeveelheid voedsel eten per dag: op een gegeven moment zit je vol. Om je dagelijks...

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Wat zijn vetten? Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam van energie voorzien. Net als koolhydraten en e...

Toon meer (470)