Een calorietekort, dé sleutel om effectief af te vallen

Koolhydraatarm eten, intermittent fasting of intensief sporten. Het zijn allemaal manieren om af te vallen. Maar wat is nou het geheim voor duurzaam gewichtsverlies? Simpel, een calorietekort

Met een calorie deficit val je vanzelf af. Je kunt op verschillende manieren afvallen met een calorietekort. Met calorietekort eetschema doe je dat op een gezonde manier. Maar hoe werkt een calorietekort schema? Je ontdekt het in dit artikel.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

calorie deficit

Wat is een calorie deficit?

Een calorietekort houdt in dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.

Calorieën zijn een meetvorm van energie. Je verbrandt energie wanneer je sport, werkt of zelfs aan het rusten bent.

Via je eten krijg je weer calorieën, en dus energie, binnen.

Krijg je bijna elke dag meer calorieën binnen dan je verbrandt? Dan kom je aan. 

Je valt juist af wanneer je consequent minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Uit onderzoek blijkt dat een calorie deficit de enige aantoonbare manier is om af te vallen. 

Tip

Sporten kan je helpen om makkelijker een calorie deficit te bereiken. Je verbrandt lekker veel calorieën wanneer je aan het trainen bent. Een grotere spiermassa verbruikt ook meer energie.

Hoe weet je of je een calorietekort hebt?

Wil je afvallen met een calorietekort? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel calorieën je per dag wilt eten en hoeveel je verbruikt. Factoren als je beweegpatroon, lengte, lichaamsgewicht, leeftijd en leefstijl spelen allemaal een rol.

Dat is een flinke rekensom. Gelukkig kun je ook gebruikmaken van handige tools. Begin bijvoorbeeld bij deze tool om je caloriebehoefte te berekenen. Je weet dan hoeveel calorieën je nodig hebt om op gewicht te blijven.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...apps als Lifesum en MyFitnessPal een functie hebben waarmee je barcodes kunt scannen? Zo kun je de calorieën van je favoriete producten makkelijk bijhouden.

Bij een calorie deficit is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan je behoefte. Let daarom goed op je eten en drinken. Houd bijvoorbeeld in een app bij wat je eet. 

Probeer dagelijks 200 tot 400 calorieën onder je behoefte te blijven. Een groter calorietekort is ongezond en daarnaast op de lange termijn niet vol te houden.

calorie inname

Hoe kan een voedingsschema helpen bij een calorietekort?

Je calorie inname beperken is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ongemerkt krijg je meer calorieën binnen dan je denkt. 

Olie tijdens het koken, een extra glaasje wijn of een handje noten: het tikt snel aan.

Je kunt het aantal calorieën dat je eet nauwkeurig bijhouden, maar dat kost veel tijd.

Een calorietekort eetschema voorkomt al dit denkwerk. Dit eetschema is helemaal afgestemd op jouw caloriebehoefte. Het vertelt je precies wat je wanneer wilt eten. Hier vind je een voorbeeld van een voedingsschema, zodat je een idee krijgt.

Wist je dat...

...onderzoekers hebben aangetoond dat een voedingsschema voor een gezondere leefstijl zorgt? Deze schema’s zorgen voor meer variatie, gezondere keuzes en zelfs een gezonder gewicht.

Houd je je precies aan het voedingsschema? Dan weet je zeker dat je nooit te veel eet. Tegelijkertijd krijg je wel alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Je lichaam komt dus niets tekort. Zo volg je een calorietekort dieet dat echt gezond is.

Ben je benieuwd naar hoe zo’n eetschema op maat eruitziet? Hier vind je meer informatie. 

Kies voor op maat gemaakte voedingsschema’s

Gezond afvallen draait om keuzes maken die bij jouw lichaam passen. Een op maat gemaakt voedingsschema zorgt ervoor dat je die keuzes niet meer hoeft te maken. Die zijn namelijk allemaal al verwerkt in het schema.

Tegelijkertijd heb je wel genoeg keuzeruimte. Je kunt bij het samenstellen van deze eetschema’s namelijk aangeven wat je niet lekker vindt. 

Zit er toch een gerecht tussen waar je geen zin in hebt? Met één druk op de knop pas je het aan. Zo eet je alleen maaltijden waar je ook van geniet.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

…op maat gemaakte calorietekort eetschema’s afgestemd zijn op jouw behoeften? Je krijgt dagelijks precies de juiste hoeveelheid eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen binnen.

calorietekort eetschema

Hoe werkt een calorietekort eetschema?

Dat klinkt ideaal, een calorietekort creëren met een eetschema. Maar hoe werkt het?

Je doorloopt eenmalig een paar stappen. Ik licht ze hieronder toe.

Vervolgens krijg je iedere week een nieuw voedingsschema in je mailbox. Mét een gezond calorietekort natuurlijk.

Stap 1: Je doel(en) 

Eerst geef je aan wat je doel is. Kies voor afvallen wanneer je een calorietekort eetschema wilt krijgen. 

Stap 2: Je persoonlijke gegevens

Vervolgens geef je je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht door. Ook je activiteitsniveau vul je in tijdens deze stap. Sport je en wat voor type sport is dat dan?

Stap 3: Geef je persoonlijke voorkeuren door

Iedereen heeft voorkeuren als het om eten gaat. Misschien eet je graag koolhydraatarm of vegetarisch. Dit kun je gewoon aangeven. Ook met allergieën en intoleranties wordt rekening gehouden, dus geef ze door.

Hoe vaak je per dag wil je eten? Misschien heb jij ’s ochtends echt geen zin in een uitgebreid ontbijt of kun je wel een extra tussendoortje gebruiken na het sporten.

Het resultaat: Jouw voedingsschema’s op maat

Heb je het hele proces doorlopen? Dan krijg je elke week een nieuw eetschema. Dit bevat weinig calorieën, terwijl je wel alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Zo bespaar je jezelf een hoop moeilijk rekenwerk. Daarnaast hoef je zo zelf niet de hele tijd met eten bezig te zijn. Hierdoor is de kans groter dat je je doelen behaalt.

Wanneer je dat handig vindt kun je de bijbehorende boodschappen wekelijks thuis laten bezorgen. Dat gaat met één druk op de knop. Zo houd je een hoop tijd over voor andere dingen.

Tip van Gezondeten.nl

Wil jij graag gewicht verliezen zonder de hele dag met eten bezig te zijn? Met een voedingsschema op maat bereik je makkelijker je doel. Klik hier voor meer informatie over onze wekelijkse schema’s. 

Tips calorie deficit

3 Tips om gezond een calorie deficit te creëren

Of je nu een kilo per week wilt verliezen of 20 kilo kwijt wilt.

Het is altijd belangrijk om dit op een gezonde manier te doen.

Hier vind je al wat tips om gezond gewicht te verliezen. 

Daarnaast wil ik je wat tips geven om een gezond eetpatroon aan te houden tijdens een calorietekort dieet.

Tip 1: Blijf regelmatig eten

Wil je minder calorieën eten? Dan is het verleidelijk om maaltijden over te slaan. Toch is dit niet de oplossing. Dat heeft verschillende redenen. 

Als je maaltijden overslaat krijg je vaak later een hongerklop. Hierdoor kun je gaan overeten. Daarnaast kun je gemakkelijk een tekort aan voedingsstoffen oplopen als je maaltijden skipt. 

In een voedingsschema op maat is er altijd ruimte voor drie hoofdmaaltijden en twee of drie tussendoortjes. Zo zorg je ervoor dat je gedurende de dag verzadigd bent en voldoende energie hebt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

…het overslaan van maaltijden funest is voor je energieniveau, concentratie en humeur?

Tip 2: Eet niet minder, maar anders

Je hoeft geen piepkleine porties te eten om een calorietekort te bereiken. Het gaat niet om hoeveel je eet, maar om wat je eet. 

Heb jij enig idee hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt? Sommige producten zijn veel calorierijker dan anderen. Dat geldt zeker voor bewerkte producten. 

Hierin zitten vaak toegevoegde suikers. Die leveren heel veel energie op, maar weinig gezonde voedingsstoffen. Hierdoor beïnvloeden ze je suikerspiegel enorm. Dit zorgt vaak voor een energiedip (in plaats van meer energie!)

Tip 3: Kies voor groenten en fruit

Groenten en fruit zijn altijd een goede keuze. Ze zitten vol met vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor zijn ze super voedzaam en tegelijkertijd zijn ze caloriearm. 

Heb je trek? Kies dan voor wat snackgroenten met een (zelfgemaakte) hummusdip. Heb je zin een zoete traktatie? Eet dan een schaaltje kwark met een appeltje en kaneel.

Tip

Sommige gezonde producten zijn ook erg calorierijk, zoals noten, avocado en olijven. Toch hoef je deze producten niet uit je eetpatroon te verbannen. Ze zitten vol gezonde voedingsstoffen en houden je lang verzadigd. 

Tip 4: Denk goed na over je macronutriënten

Wist je dat macronutriënten ook invloed hebben op je verzadigingsgevoel? Je bereikt veel makkelijker een calorie deficit wanneer je de juiste verhouding macronutriënten eet. 

Zo zorgen eiwitten en vezels voor een lang verzadigd gevoel. Heb je een vol gevoel? Dan is het veel minder lastig om ongezond eten te laten staan. 

grotere spiermassa

Eiwitten helpen bovendien om je spiermassa te onderhouden. 

Een grotere spiermassa zorgt voor een hoger basaal metabolisme (BMR). Want spieren verbruiken meer calorieën.

Dat betekent dat je ook in rust meer calorieën verbrandt.

En dat draagt weer bij aan het afvallen!

Tip

Wil jij graag eindelijk van die overtollige kilo’s af? Met onze wekelijks eetschema's op maat geniet je van lekkere maaltijden die eenvoudig te bereiden zijn. Bovendien is het aanvragen van de voedingsschema’s erg eenvoudig. 

Conclusie

Wil je afvallen? Dan wil je meer calorieën verbruiken dan je binnenkrijgt. Dit noem je ook wel een calorietekort. Ga je hier zelf mee aan de slag? Wees er dan op bedacht dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een persoonlijk voedingsschema maakt afvallen met een calorietekort makkelijker. Je hoeft niet zelf te puzzelen met calorieën. Volg gewoon het schema en je weet zeker dat je een gezond calorietekort dieet volgt.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

14255 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'