Een gezond gewicht behouden? Dat doe je met een voedingsschema op maat

Met een gezond gewicht voel jij je het beste. Je bent fit, energiek en zit lekker in je vel. Het is soms lastig om op eigen houtje een gezond gewicht te behalen en dit vast te houden. Een gezond voedingsschema kan dit een stuk makkelijker maken.

Lukt het je maar niet om ongezonde eetgewoontes af te leren? Of vind je het ingewikkeld om een gevarieerd eetpatroon samen te stellen? Een gezond eetschema helpt je hierbij. Ontdek hier hoe je een gezond gewicht met een voedingsschema onderhoudt.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

gezonde voeding uitdaging

Hoe kan een gezond eetschema je helpen om op gewicht te blijven?

Je hebt vast wel een idee over wat gezonde voeding is en wat niet. Maar weten is iets anders dan doen.

Het volhouden van een gezonde leefstijl kan uitdagend zijn. Waarom?

Omdat je overal om je heen reclame ziet voor lekkere snacks of suikerrijke drankjes.

De kans is hierdoor groot dat je ongezonder eet en drinkt dan je zou willen. Misschien eet je meer dan je nodig hebt. Op de lange termijn zorgt dat voor extra kilo’s.

Wil je op een gezond gewicht blijven, zonder steeds na te denken over wat je eet? Dan is een gezond eetschema wat je nodig hebt. In dit schema zie je elke dag wat je moet eten om jouw gezonde gewicht te behouden.

Tip

Wil jij wekelijks een professioneel eetschema met gezonde recepten ontvangen? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

De voordelen van een wekelijks eetschema voor een gezond gewicht

Van diëten tot koolhydraatarm eten: er zijn genoeg manieren om een gezond gewicht te behouden. Waarom zou je dan voor een eetschema voor een gezond gewicht kiezen? Ik vertel je de drie voordelen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
nadenken over maaltijd

Voordeel 1: Niet meer nadenken over wat je gaat eten 

“Wat eten we vandaag?” Het is een vraag die in ieder huishouden regelmatig voor discussies zorgt.

Het is ook lastig om steeds met goede maaltijden en tussendoortjes te komen.

Je wilt zoveel mogelijk gezonde keuzes maken en tegelijkertijd genoeg variëren.

Dankzij een gezond voedingsschema zijn al je maaltijden ingepland. Hierdoor weet je vandaag al wat je volgende week gaat eten. Ook je tussendoortjes zijn vastgelegd. Zo weet je precies wat je in je tas wilt stoppen. Dat scheelt een hoop denkwerk.

Wil je met het hele gezin genieten van jouw eetschema? Dat kan heel eenvoudig. Met een druk op de knop geef je aan voor hoeveel personen de gerechten moeten zijn. De recepten worden hier vervolgens automatisch op aangepast. 

keuzestress gezond eten

Voordeel 2: Geen keuzestress meer

Gezond eten draait om keuzes maken. Het lastige is dat je de hele dag keuzes aan het maken bent.

Van je ontbijt tot je snacks: je maakt steeds weer de overweging tussen gezond en ongezond. 

Dit kost je wilskracht. En daar heb je maar een beperkte hoeveelheid van. 

Wil je van die keuzemomenten af? Dan kan een gezond eetschema je helpen. Alles is dan al voor je gepland. Je hoeft alleen maar de juiste producten in huis te halen. Weg keuzestress!

Wist je dat...

...maar liefst 80% van de aanbiedingen in supermarkten ongezonde producten aanprijzen? Het is dus niet gek dat je regelmatig naar ongezonde opties neigt.

Voordeel 3: Je krijgt alle belangrijke voedingsstoffen binnen

Dagelijks genoeg groenten, twee stuks fruit en voldoende vezels. En natuurlijk mag je eiwitten niet vergeten. Er komt heel wat kijken bij gezonde voeding.

Met een druk leven is het soms lastig om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt. Een gezond voedingsschema is dan een perfecte hulp. 

gezond voedingsschema telefoon

Het schema vertelt je precies wat je wanneer wilt eten.

Zo voorkom je tekorten, waardoor je je gezond en fit voelt.

Het is nogal ingewikkeld om zelf uit te rekenen wat je moet eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen.

Daarnaast kost het ook al snel veel tijd.

Want waar zit genoeg vitamine A in? En hoe krijg ik voldoende ijzer binnen? Dit zijn allemaal vragen waar je dan mee te maken krijgt. In een op maat gemaakt voedingsschema is dit gelukkig helemaal voor je uitgestippeld.

Wist je dat...

…er in een professioneel voedingsschema ook ruimte is voor ongezondere producten? Door ook minder gezonde voeding in te plannen zul je minder snel overeten of jezelf belonen met iets lekkers.

Hoe laat je een gezond eetschema maken?

Zo’n gezond voedingsschema is heel waardevol. Maar hoe kun je een eetschema maken? Het is bijna onmogelijk om dit zelf te doen. Voedingsexperts volgen niet voor niets jarenlange studies om over gezonde voeding te leren.

Onze professionele eetschema’s op maat zijn binnen een paar minuten besteld. We hebben alleen wat informatie van je nodig. Ik leg de stappen die je moet doorlopen hieronder uit.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Stap 1: Wat zijn je doelen en persoonlijke gegevens?

Gelukkig kun je ook wekelijks een gezond eetschema laten maken. Hierbij geef je eerst aan wat je doelen zijn. Je kunt bijvoorbeeld een gezond gewicht met een eetschema onderhouden. Maar ook afvallen of juist meer spieren opbouwen zijn mogelijk.

Vervolgens geef je door wat je geslacht is, hoeveel je weegt en wat je lengte is. Ook je activiteitsniveau en je sportgewoonten zijn belangrijke informatie. Al deze onderdelen bepalen namelijk wat jouw lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

eetmomenten per dag

Stap 2: Hoe vaak wil je eten op een dag?

Je kunt zelfs aangeven hoeveel eetmomenten je per dag wilt hebben.

Ben je geen ontbijter? Of wil je graag ‘s avonds van een extra tussendoortje genieten?

Geef het aan en het eetschema wordt aan jouw wensen aangepast.

Stap 3: Heb je speciale eetvoorkeuren?

Dan is het belangrijk om je voorkeuren te finetunen. Misschien eet je graag koolhydraatarm, vegetarisch of vegan. Ook een allergie of intolerantie kun je doorgeven. Zo kan het eetschema jouw lichaam optimaal ondersteunen.

Je wilt natuurlijk wel een voedingsschema ontvangen met gerechten die je écht lekker vindt. Daarom kun je meteen doorgeven wat je niet lust. Ontvang je een wekelijks eetschema met een gerecht waar je geen zin in hebt? Dan kun je dit zelfs direct laten aanpassen.

Tip van Gezondeten.nl

Lees hier meer over onze handige voedingsschema’s op maat en ontdek zelf hoe de schema's het je makkelijker maken om een gezond gewicht te behouden. 

Het gemak van een voedingsschema op maat

Een van de grote pluspunten van een gezond voedingsschema op maat is dat je nergens over hoeft na te denken, Geen ingewikkelde berekeningen om genoeg eiwitten binnen te krijgen. En ook geen twijfels of je te veel calorieën binnenkrijgt.

voedingsschema boodschappenlijstje

Dat gemak merk je zelfs tijdens het boodschappen doen.

Je kunt het voedingsschema natuurlijk als boodschappenlijstje gebruiken.

Maar het is ook mogelijk om het schema direct te koppelen aan de app van je supermarkt.

Zo kun je meteen alles bestellen wat je nodig hebt om jouw voedingsschema te volgen. 

Je koelkast is gevuld met voedzame producten die je gezondheidsdoelen ondersteunen. En dat terwijl jij er amper over hoeft na te denken.

Wist je dat...

...een professioneel eetschema gevuld is met snelle en makkelijke recepten? Je hoeft dus echt geen doorgewinterde chef te zijn om iets gezonds op tafel te zetten. 

Een persoonlijk voedingsschema versus bijhouden wat je eet

Het kan een flinke klus zijn om vooraf te berekenen hoe jouw eetschema eruit kan zien. Daarom gebruiken sommige mensen speciale apps waarin ze hun maaltijden invoeren. De app vertelt je dan achteraf hoeveel calorieën en voedingsstoffen je hebt binnengekregen. 

Dit kan handig zijn, maar is ook veel gedoe. Daarnaast helpen deze apps je niet om gezonder te gaan eten. Ook kan het zomaar zijn dat je halverwege de dag erachter komt dat je al voldoende calorieën binnen hebt gekregen. En wat dan?

Je kunt natuurlijk in de weer gaan met dit soort apps. Wil je je energie liever in iets anders stoppen? Dan bieden onze gezonde weekschema’s uitkomst.

maaltijden plannen

Wat is onmisbaar in een gezond voedingsschema?

Je behoudt makkelijker een gezond gewicht met een eetschema.

Dat is wetenschappelijk bewezen.

Onderzoekers ontdekten dat mensen die hun maaltijden planden, minder kans liepen op overgewicht of obesitas.

Maar dan moet het wel echt een gezond voedingsschema zijn. Er zijn een aantal dingen onmisbaar in een goed eetschema om op gewicht te blijven.

1. Een passend aantal calorieën

Kort door de bocht blijf je op gewicht door evenveel calorieën te eten als je verbrandt. Je wilt eerst achterhalen hoeveel calorieën je verbrandt. Daarna wil je ook nog uitzoeken hoeveel je dan per dag mag eten. 

Je caloriebehoefte berekenen kan als je weet wat je activiteitsniveau, leeftijd, gewicht en lengte zijn. Al deze factoren hebben namelijk invloed op hoeveel calorieën je op een dag verbrandt.

Tip

Wil je je caloriebehoefte makkelijk berekenen? Gebruik dan onze caloriebehoefte tool. Binnen een minuut heb je de uitslag.

Dan begint het echte puzzelwerk: hoeveel je mag eten. Dat is compleet afhankelijk van de producten die je kiest.

Je volkoren cracker beleggen met avocado is heel gezond (lees hier waarom). Maar avocado is wel calorierijker beleg dan bijvoorbeeld cottage cheese. Waar kun je wanneer het beste voor kiezen? 

Voedzame producten

2. Voedzame producten

Wat is de belangrijkste functie van voeding? Dat het je voedt natuurlijk.

Vitaminen en mineralen ondersteunen je gezondheid.

Eiwitten, vezels en gezonde koolhydraten en vetten voorzien je van belangrijke bouwstoffen en energie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Daarom zijn voedzame producten zo belangrijk wanneer je een gezond gewicht met een eetschema wilt ondersteunen. Maar wat zijn die voedzame producten dan?

En hoe weet je zeker dat je van iedere vitamine en elk mineraal genoeg binnenkrijgt? Dat vraagt om heel wat uitzoekwerk.

Wist je dat...

...voedzame producten je hongergevoel verminderen? Ze zorgen voor meer verzadiging. Dat komt doordat ze meer vezels, gezonde vetten en eiwitten bevatten dan bewerkte producten.

3. Weinig toegevoegde suikers

Volgens wetenschappers dragen toegevoegde suikers bij aan het ontwikkelen van overgewicht. Dat is niet gek. Want toegevoegde suikers zitten in talloze bewerkte producten. Van sauzen tot kant-en-klaarmaaltijden: er zit suiker in.

Zo krijg je ongemerkt veel meer kilocalorieën binnen dan je denkt. Toegevoegde suikers laten bovendien je bloedsuikerspiegel schommelen. Dat zorgt voor veel zin in eten, waardoor je lastiger je gezondheidsdoelen haalt. 

Daarom bevat een goed voedingsschema vooral onbewerkte producten. Deze zijn minder calorierijk, maar verminderen ook je hongergevoel.

Tip

Let bij het lezen van etiketten niet alleen op het woordje ‘suiker’. Woorden eindigend op -ose, -stroop en -siroop zijn bekende synoniemen voor toegevoegde suikers.

Maak het jezelf gemakkelijk: kies voor een wekelijks eetschema op maat

Vind je het lastig om te weten wat je wel en niet mag eten? Laat je dan leiden door een voedingsschema. Je persoonlijke eetschema staat vol met gezonde maaltijden en snacks. Producten die je niet lust worden uitgesloten, dus je vindt iedere maaltijd lekker.

Een voedingsschema dat bij jouw leefstijl past

Wil je op een gezond gewicht blijven met een voedingsschema? Dan is het heel belangrijk dat dit schema echt bij je leefstijl past. Of je het nu superdruk hebt, veel sport of vegan eet. Jouw eetschema moet jouw leefstijl ondersteunen. Zo is het makkelijker vol te houden.

gezond dagmenu maken

Daarom is een gezond dagmenu maken een uitdaging.

Want welke extra behoeften heb je wanneer je veel sport?

Of hoe krijg je genoeg voedingsstoffen binnen wanneer je helemaal plantaardig eet?

Al dit giswerk is verleden tijd wanneer je een gezond eetschema laat samenstellen.

Je ontvangt iedere week een voedingsschema dat jouw doelen en leefstijl ondersteunt. Zo voed je je lichaam altijd op de juiste manier, zonder twijfels. 

Combineer je eetschema met een beweegschema

Probeer je minstens een halve kilo per week af te vallen? Of is je doel om op gewicht te blijven? Dan is het volgens onderzoekers goed om je gezonde eetpatroon met voldoende beweging te combineren. Dit zorgt voor betere langdurige resultaten.

De makkelijkste manier om dit te doen is door ook een beweegschema op te stellen. Dat kun je zelf doen. Bijvoorbeeld met de richtlijnen voor gezonde beweging.

Wist je dat...

...je eetschema ook weer kan worden aangepast aan jouw nieuwe beweegschema? Op intensieve sportdagen eet je bijvoorbeeld meer eiwitten. Zo haal je het meeste uit je training en eetpatroon.

Conclusie

Heb je geen inzicht in wat je eet? Dan is de kans groot dat je lastiger een gezond gewicht behoudt. Gelukkig kun je dat inzicht krijgen met een gezond voedingsschema. Dit schema vertelt je precies wat je wilt eten op welke momenten.

Wat is het voordeel van een professioneel voedingsschema op maat? Het schema bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt, nauwkeurig aangepast aan jouw doelen. Je weet zeker dat je jouw lichaam goed ondersteunt en hoeft niet meer te twijfelen over wat de juiste voeding is.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13514 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'