Spataders behandelen en voorkomen

Spataders kunnen je onzeker maken. Veel mensen vinden ze ontsierend. Bij grotere plekken kun je er ook klachten van ondervinden.

In dit artikel gaan wij dieper in op de symptomen en oorzaken van spataders. We laten je een overzicht zien van de behandelmethodes en bovendien hoe je de ontwikkeling van spataders kunt voorkomen.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Spataders zijn verwijde aders

Wat zijn spataders?

In de aders zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed goed van de benen naar het hart kan stromen. Ze zorgen ervoor dat het bloed naar boven stroomt en dus niet, vanwege de zwaartekracht, naar beneden.

Wanneer de klep in een ader niet goed meer sluit blijft het bloed in de ader staan en de wand verwijd en verslapt dan. Er wordt ook wel gesproken over 'lekkende aders'.

Flebologie, een onderdeel van dermatologie, is het specialisme dat zich bezighoudt met het behandelen en voorkomen van spataderen. Spataders ontstaan zowel in een grote hoofdtak (stamvarices), een zijtak (zijtakvarices) en in kleine adertjes.

  • Kleine spataders Kleine spataders zijn de meest voorkomende spataders en verschijnen meestal in kluwen (takkebosvenen).
  • Middelgrote spataders Middelgrote spataders zijn dikker en langer. Deze geven meestal geen klachten, behalve dat het in cosmetisch opzicht niet gewenst is.
  • Grote spataders Grote spataderen zijn een soort kabels. Deze kunnen wel klachten geven maar dat is niet altijd het geval.

Symptomen spataders

Wanneer spataders klachten geven kunnen deze bestaan uit:

  • Pijn
  • Zwelling en vochthoping (oedeem)
  • Rusteloze benen
  • Jeuk
  • Kramp
  • Huidverkleuringen
  • Eczeem bij de enkel
  • Koude voeten
  • Verlies van haar op de benen
  • Teen(nagel)problemen

Spataders komen met name voor in het dijbeen en de kuit. Je ziet ze ook in de knieholte, de voeten, de handen en de onderbuik.

Er bestaat ook een aandoening waarbij de aderen in de slokdarm (hals) zijn uitgezet, door een verhoogde bloeddruk in de poortader. Dit kan gevaarlijk zijn want de aders kunnen gemakkelijk barsten en gaan bloeden. Slokdarm-spataders zijn vaak het gevolg van levercirrose of trombose in de bloedvaten van de buik.

Tip

Dit artikel gaat voornamelijk over spataders behandelen en voorkomen in de benen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Oorzaken spataders

Wanneer je spataders wil behandelen en voorkomen dan is het goed om de oorzaak te achterhalen van je spataders.

Aandoeningen

Spataders kan één van de symptomen zijn van (chronische) veneuze inefficiëntie, waarbij de bloedcirculatie dus niet goed meer werkt als gevolg van het niet goed functioneren van de aders.

Trombose in het been geeft ook een verhoogde kans op spataders.

Ook kunnen 'etalagebenen' (perifeer vaatlijden) aanleiding geven tot spataders. De vernauwing van de slagaders in de benen geeft bij deze aandoening een stoornis in de doorbloeding.

Omstandigheden

Er is bij spataders vaak sprake van erfelijke aanleg; aanleg voor zwakke vaatwanden. Spataders ontstaan vaak wel pas op middelbare leeftijd.

Je leefstijl kan van invloed zijn op het ontstaan van spataders. Bijvoorbeeld door een beroep waarbij je langdurig staat of zit. Dit verhoogt de druk op de benen en de vaten worden daardoor slapper.

Vrouwen hebben vaker last van spataders dan mannen. Dat komt bijvoorbeeld door de invloed van hormonen, zoals oestrogeen. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de anticonceptiepil. De wanden van de aderen kunnen daardoor zwakker worden.

Minstens een kwart van de zwangere vrouwen krijgt onder invloed van zwangerschapshormonen last van spataders, ook op de buik en bij de vagina. De druk van de baarmoeder maakt het moeilijker om het bloed terug naar het hart te vervoeren, terwijl er juist tijdens de zwangerschap meer bloedcirculatie plaatsvindt.

Ten slotte kan overgewicht spataders geven. Door toename van de druk in de buik kan het bloed minder makkelijk omhoog vervoerd worden.

Wist je dat...

...lange mensen gemiddeld genomen meer last van spataders hebben?

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Spataders behandelen: de diagnose

Spataderen kunnen in principe geen kwaad en je hoeft ze dus niet per se te laten behandelen. Sommige mensen laten ze behandelen omdat zij de spataders simpelweg niet mooi vinden.

Een spatader kan klachten geven of kan gaan ontsteken en dan is het wel belangrijk om een arts te raadplegen.

Tip

Een goed dekkende foundation, of pigment crème, kan al veel doen om de spataders minder zichtbaar te maken.

Onderzoek

Voordat er gestart kan worden met een behandeling, zal een arts eerst een onderzoek doen naar de spataders. Dit onderzoek is vaak een Doppler onderzoek in combinatie met een veneus Duplex onderzoek.

Onderzoek naar spataderen met een echo

Het is een pijnloos onderzoek met behulp van ultrageluidgolven (echo), waarbij de arts inzicht krijgt in de mate van doorbloeding en het functioneren van de kleppen. Hiermee kan de arts ook dieper gelegen spataders in beeld brengen die je met het blote oog niet kunt zien.

Simpel gezegd: een Doppler onderzoek maakt de bloedstroom hoorbaar en het Duplex onderzoek maakt deze ook nog zichtbaar.

De spataders worden dan vervolgens ingedeeld in een bepaalde categorie en daarmee wordt de behandelmethode vastgesteld.

Verschillende behandelmethodes

Afhankelijk van het soort en de locatie van de ader kan overgegaan worden tot de volgende ingrepen:

  • Sclerocompressie-therapie (foamsclerose)
    Hierbij wordt er een vloeistof of schuim in de ader gespoten. De wand van de ader gaat dan aan elkaar kleven en wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd'. Bij grotere aders kan dit ook met behulp van een echo-apparaat gebeuren.

    Na deze ingreep wordt er een drukverband, therapeutische elastische kous of zwachtel aangebracht om druk te geven op de ader. Zo kan het bloed weer makkelijker terugstromen naar het hart.
  • Operatie: crossectomie of strippen
    De spataders worden door een vaatchirurg weggehaald of dichtgebonden. Door nieuwe technieken wordt dit niet vaak meer gedaan, omdat het omslachtig is, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van narcose.
  • Flebectomie van Müller
    Kleine aders worden nog wel weggesneden, onder plaatselijke verdoving, met deze methode.
  • Perforantectomie
    Ook wel 'onderbinden' genoemd. Kleine operatieve ingreep onder lokale verdoving. Hierbij worden de verbindingsaders tussen de oppervlakkige en diepliggende aders verwijderd en vervolgens dichtgebonden met oplosbare hechtingen.
  • Endoveneuse lasertherapie (EVLT)
    De ader wordt dichtgebrand en rondom de ader wordt een verkoelende verdovingsvloeistof aangebracht om de huid en zenuwen te beschermen. Deze techniek wordt veel gebruikt bij kleine en middelgrote spataders.
  • VNUS closure procedure
    Er wordt hierbij een katheter aangebracht in de ader en die zendt hoogfrequente radio(geluids)golven door de ader. Hierdoor wordt de ader verhit en krimpt de aderwand.

Helaas is er na de behandelingen geen uitsluitsel te geven over het wegblijven van nieuwe spataders.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Behandeling wordt helaas niet meer vanzelfsprekend vergoed door de (basis)verzekering. Kijk goed na wat je mogelijkheden zijn.

Steunkousen voor betere doorbloeding

Spataders voorkomen

Zorg allereerst voor een goede doorbloeding. Dat kun je doen door middel van beweging, zoals lopen en fietsen. 

Vermijd lang staan, je benen over elkaar klemmen, lang op hoge hakken staan en het dragen van afklemmende, strakke kleding, riemen of schoenen. Draag tijdens het lang zitten, lang staan en sporten eventueel elastische steunkousen.

Koud afdouchen helpt ook heel goed als je spataders behandelen en voorkomen wilt, evenals oefeningen waarbij je de kuitspieren aanspant.

Spataders behandelen en voorkomen kun je ook doen door regelmatig een goede beenmassage te nemen. Leg je benen eveneens regelmatig hoger dan je hart.

Voeding

Bij het voorkomen van spataderen kan een gebalanceerd voedingspatroon ook helpen.

Om te beginnen is vochtinname is erg belangrijk; dat betekent dat je veel moet drinken, eventueel in het bijzonder brandnetelthee en thee van koningskaarskruid. 

Verder is het goed om vezelrijke voeding te eten die de spijsvertering bevordert.

Eet ook basische voeding zoals citroen en appelazijn, en voeding die rijk is aan de mineralen kalk en silicium (kiezelzuur). Denk aan koolsoorten, pastinaak, wortels, amandelen, rozijnen en eieren.

Let op voldoende inname van vitamine B, C en E, en omega 3-6-9.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vocht vasthouden in voeten, enkels of knieën (oedeem)

Vocht vasthouden in knieën, voeten of enkels (oedeem)

Als je vocht vasthoudt in voeten, enkels of knieën kan het zijn dat je last hebt van oedeem. De opgezette plekken kunnen...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Opgeblazen buik en winderigheid

Opgeblazen buik: wat zijn de oorzaken en hoe kom je er van af?

Misschien heb je wel eens van de term ‘een opgeblazen buik’ gehoord. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het e...

Vermoeide, zware benen

Vermoeide zware benen, zo behandel en voorkom je ze!

Heb jij regelmatig last van vermoeide, zware benen? Wil je aan het einde van de dag het liefst zo snel mogelijk je schoe...

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Bijna iedereen is weleens wakker geschrokken door plotselinge spierkrampen. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan een paar s...

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten: oorzaken & oplossing

Koude handen en voeten; iedereen heeft er weleens last van. Zeker als het buiten (en binnen) koud is, wanneer je niet wa...

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose komt veel voor. Helaas kunnen veel mensen het niet herkennen bij zichzelf. Door er op tijd bij te zijn kun je l...

Lees wat je gemist hebt

14260 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'