Trombose symptomen herkennen en oorzaken

Trombose komt veel voor. Helaas kunnen veel mensen het niet herkennen bij zichzelf. Door er op tijd bij te zijn kun je letterlijk je eigen leven redden. Je kunt ernstige klachten, een longembolie en een hersen- of hartinfarct voorkomen.

Laat het niet te ver komen en lees wat trombose is, hoe je trombose symptomen herkennen kunt, en wat de oorzaken en gevolgen van trombose zijn.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Trombose is een aandoening aan de bloedvaten

Wat is trombose?

Trombose is een aandoening aan de bloedvaten. Wanneer bloed te langzaam door je lichaam beweegt kan er een bloedstolsel (trombus) ontstaan in de diepe aderen of slagaderen. Dit stolsel bestaat uit een kluitje bloedcellen.

Trombose kan overal in je lichaam optreden maar komt meestal voor in je been, dijbeen of heup. Onbehandeld kan het fatale gevolgen hebben. Trombose symptomen herkennen en aanpakken is daarom cruciaal.

Verschillende vormen van trombose

Diepe veneuze trombose is de meest voorkomende vorm van trombose. Een ader (vene) raakt verstopt door een bloedstolsel. Dit komt zoals gezegd het meeste voor in de benen en wordt trombose been genoemd.

Trombose kan ook in de hersenen voorkomen, onder andere wanneer de slagader wordt afgesloten. Dit wordt een beroerte of herseninfarct genoemd. Trombose kan ook in het hart voorkomen in de kransslagader. Dit wordt een hartinfarct genoemd. Een hersen- of hartinfarct vallen onder arteriële trombose.

Trombose symptomen herkennen

Afhankelijk waar in je lichaam de bloedstolling plaatsvindt kun je ook de trombose symptomen herkennen.

Trombose been

Een trombose-been (diepe veneuze trombose) herken je aan een dik, gezwollen, gevoelig been. Het been voelt zwaar, vermoeid en warm aan. Vergelijk de enkels maar eens met elkaar. Er is bijna altijd maar een van beide benen aangetast.

Het been kan vocht vasthouden, ziet rood/paars/blauw en voelt pijnlijk aan, met name het onderbeen. Meestal begint de pijn in de kuit; deze kan verkrampt en verzuurd aanvoelen. Je kunt zichtbare, opgezette aders hebben en een glimmend scheenbeen.

Sommige mensen hebben problemen met lopen. Vermoeidheid, hoofdpijn en oorsuizen behoren ook tot de klachten bij trombose. In bepaalde gevallen zijn er nauwelijks tot geen klachten en wordt trombose symptomen herkennen een lastige zaak.

Longembolie symptomen herkennen

Een trombose been kan longembolie veroorzaken. De alarmerende symptomen van longembolie zijn:

  • Pijn op de borst bij de ademhaling
  • Kortademigheid/benauwdheid
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid en flauwvallen
  • Zwelling en pijn in je benen
  • Ophoesten van bloed
  • Bleek zien
  • Zweten

Heb je last van een van deze symptomen, bezoek dan direct je huisarts.

Oorzaken trombose

Vaak is trombose een combinatie van risicofactoren. Trombose kan erfelijk zijn; bijvoorbeeld door een bepaalde proteïne deficiëntie. Je bloed stolt dan sneller (trombofilie) en je hebt een tien keer hogere kans op trombose.

Beschadigde bloedvaten

Trombose wordt veroorzaakt door beschadigde, versleten bloedvaten, en dan in het bijzonder de binnenste wand van de bloedvaten. Ouderen lopen meer kans om te maken te krijgen met trombose omdat de vaatwanden eerder slijten.

Artherosclerose (aderverkalking) is een proces dat vaak vooraf gaat aan het ontstaan van een stolsel. Dit proces verhoogt de kans op trombose en hangt er vaak mee samen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Gebrek aan beweging na ziekenhuisopname kan bijdragen aan trombose

Gebrek aan beweging

Een groot percentage van de trombose gevallen ontstaat tijdens en na een ziekenhuisopname. Met name orthopedische operaties van de heup of knie. Je kunt dan lange tijd niet bewegen. De kuitspieren trekken dan niet goed samen waardoor de doorbloeding niet goed gaat functioneren.

Wist je dat...

...trombose door te lang stilzitten in een vliegtuig ook vliegtuigtrombose genoemd wordt?

Ongezonde leefstijl

Vaak wordt trombose veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Roken bijvoorbeeld heeft een negatief effect op je bloedcirculatie, evenals overgewicht, slechte voeding en onvoldoende beweging.

Druk op de aders door zwangerschap kan trombose veroorzaken

Druk op de aderen

Een zwangerschap zet druk op de aderen van je bekken en benen. Daarom krijgen zwangere vrouwen soms te maken met trombose. Tot zes weken na de bevalling kun je nog trombose krijgen.

Het risico dat vrouwen hier in een volgende zwangerschap opnieuw mee te maken krijgen, is twee tot tien procent. Deze vrouwen krijgen preventief bloedverdunners voorgeschreven.

Tip

Overgewicht en obesitas geven om dezelfde reden (meer druk op de aders) meer risico op trombose.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Andere aandoeningen die trombose veroorzaken 

Ook ziektes als diabetes, kanker, hartziekten, darmontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verhogen de kans op trombose.

Gevolgen van trombose

Bij trombose kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Trombose symptomen herkennen is daarom essentieel.

Trombose kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer in de weefsels, zeker wanneer het bloedstolsel steeds groter wordt en het bloedvat gedeeltelijk of geheel af dreigt te sluiten.

De ader raakt verstopt. Dit kan levensbedreigend zijn, afhankelijk van hoe groot het propje is. Een bloedpropje kan losschieten en via je bloedbaan doorschieten naar je longen, met als gevolg een longembolie.

Zeker een op de tien mensen met diepe veneuze trombose krijgt een longembolie. Ook het risico op een hart- of herseninfarct met kans op overlijden is groot.

Blijvende schade met post-trombotisch syndroom

Ben je behandeld voor een trombose been dan kunnen er naderhand complicaties ontstaan. 

Bij het post-trombotisch syndroom (PTS) is er sprake van schade aan de aders omdat er te lang een bloedstolsel heeft gezeten. Je kunt dan last krijgen van een permanente zwelling van het been (oedeem), een pijnlijk en verkleurd been en zweren (wonden) op je been. Ongeveer de helft van de patiënten met diep veneuze trombose krijgt hiermee te maken.

Tip

Neem bij het vermoeden van trombose direct contact op met je huisarts!

Diagnose trombose is lastig

Diagnose trombose

Een snelle diagnose is belangrijk vanwege het risico op longembolie. Toch is het niet altijd gemakkelijk voor een arts om de diagnose te stellen.

Soms heeft een patiënt nauwelijks klachten of zijn er klachten die ook aan andere aandoeningen kunnen worden toegeschreven, zoals zweepslag, bloeduitstorting, belroos of gewrichtsontsteking.

De arts zal je vragen stellen over je klachten en zal je medische geschiedenis (anamnese) doornemen. De arts onderzoekt uiteraard je been op zwelling, verkleuringen en gevoeligheid.

Vraag je van tevoren af of er factoren zijn die je klachten verergeren of juist verminderen. Je kunt ook eerst bij je familie checken of er veel trombose voorkomt in de familie.

Een echo is een betrouwbare methode om een trombosebeen vast te stellen. Voor de diagnose longembolie worden ook andere diagnose-methodes gebruikt, zoals ventilatie-perfusie scintigrafie, spiraal CT scan en pulmonalis-angiografie.

Tip

Bij slechts een op de drie patiënten wordt daadwerkelijk diepe veneuze trombose vastgesteld. Hetzelfde geldt voor longembolie.

Trombose behandeling

Bij iedere patiënt wordt rekening gehouden met diverse factoren, zoals leeftijd, medische achtergrond en bijkomende aandoeningen. De belangrijkste doelen van de behandeling zijn dat het bloedstolsel zich niet verder uitbreid of losschiet, en dat er zich geen nieuwe stolsels vormen. Ook is het de bedoeling dat je geen blijvende schade overhoudt aan het bloedstolsel.

Bloedverdunners worden voorgeschreven bij trombose

Medicatie bij trombose behandeling

Bij trombose worden er altijd bloedverdunners voorgeschreven. Al doet de naam anders vermoeden, toch kan je bloed niet echt dunner worden en ook kan het stolsel niet oplossen door het gebruik van bloedverdunners. Wel wordt erger voorkomen.

Er zijn verschillende soorten bloedverdunners. Je zult deze zeker drie tot zes maanden moeten gebruiken. 

Tip

Wanneer je bloedverdunners gebruikt moet je extra oppassen voor verwondingen. Je kunt dan namelijk erg veel bloed verliezen.

Bij diepe veneuze trombose in de acute fase worden er heparines of laagmoleculair gewichtsheparines injecties voorgeschreven. Hier kun je na een paar maanden mee stoppen. Komt de trombose terug dan wordt de behandeltijd meestal verlengd. Je kunt jezelf ook thuis hiermee behandelen.

Bij longembolie word je wel in het ziekenhuis behandeld. Ook wordt er gestart met antistollingsmedicijnen ofwel coumarines (niet bij zwangerschap!), of de nieuwere Factor Xa-remmers. Bij arteriële trombose wordt er direct begonnen met antistollingstherapie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Stollingsniveau bijhouden 

Het is heel belangrijk om tijdens de trombose behandeling het stollingsniveau van je bloed bij te houden. Dit gebeurt door middel van bloedtests. Het is ook belangrijk om te zien of de wisselwerking met andere medicatie en je voeding wel goed verloopt.

De controle op de antistollingstherapie kan gedaan worden door de trombosedienst. Maar er bestaat ook de mogelijkheid om zelf je stollingswaarde, dus de snelheid waarmee je bloed stolt (INR), te meten. Dan hoef je niet meer naar de prikpost en hoef je nog maar 2 tot 3 keer per jaar op controle.

50.000 patiënten van de 350.000 die in Nederland worden behandeld, komen in aanmerking voor dit 'zelfmanagement'.

Wist je dat...

...50.000 patiënten van de 350.000 die in Nederland worden behandeld, in aanmerking komen voor dit 'zelfmanagement'?

Longembolie trombose behandeling

Bij een longembolie kan er overgegaan worden op dotteren of een (coronaire) bypass operatie. Hierbij wordt een omleiding rondom een vernauwing van een ader gemaakt door middel van het inzetten van een gezonde ader. Je kunt ook een zogenaamd 'kunststofbloedvat' krijgen.

Bij de nieuwe behandelingen kan niet alleen het recente bloedstolsel maar ook het al bestaande, oudere bloedstolsel worden geëlimineerd.

Steunkousen kunnen helpen

Overige trombose behandeling 

Naast de medicatie wordt je been meestal gezwachteld om het vocht af te drijven. Als je been niet meer gezwollen is kun je ook steunkousen krijgen.

Bij een post-trombotisch syndroom (PTS) na een trombose been (blijvende schade) kan overgegaan worden tot dotteren; het verwijden van de bloedvaten.

Het is belangrijk om je lichaam tijd te geven om goed te herstellen. In beweging blijven is daarbij erg belangrijk. Fysiotherapie kan goed zijn om je te helpen bij het bewegen. Ook wordt er vaak een zogeheten 'trombose dieet' voorgeschreven. Deze geeft aan wat je wel en niet mag eten.

Wist je dat...

...in Nederland ongeveer 350.000 mensen worden behandeld voor trombose?

Trombose voorkomen

Trombose kun je helpen voorkomen door risicofactoren te vermijden. Kies voor een gezonde leefstijl. Houd je bloedsomloop op peil. Denk bijvoorbeeld aan de volgende maatregelen:

  • Stop met roken
  • Beweeg meer
  • Draag niet knellende kleding
  • Zit niet met je benen over elkaar
  • Draag steunkousen voor de doorbloeding
  • Verbeter je voedingspatroon
  • Drink voldoende water
  • Vul voedingsstoftekorten aan

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vocht vasthouden in voeten, enkels of knieën (oedeem)

Vocht vasthouden in knieën, voeten of enkels (oedeem)

Als je vocht vasthoudt in voeten, enkels of knieën kan het zijn dat je last hebt van oedeem. De opgezette plekken kunnen...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Spataders behandelen en voorkomen

Spataders behandelen en voorkomen

Spataders kunnen je onzeker maken. Veel mensen vinden ze ontsierend. Bij grotere plekken kun je er ook klachten van onde...

Pijn in de heup: oorzaken van heupklachten

Pijn in de heup: oorzaken van heupklachten

Pijn in de heup, of coxalgie, is een veel voorkomende klacht. Er kunnen diverse aandoeningen aan ten grondslag liggen. D...

Vermoeide, zware benen

Vermoeide zware benen, zo behandel en voorkom je ze!

Heb jij regelmatig last van vermoeide, zware benen? Wil je aan het einde van de dag het liefst zo snel mogelijk je schoe...

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Kramp in kuit, benen en voeten behandelen en voorkomen

Bijna iedereen is weleens wakker geschrokken door plotselinge spierkrampen. Dit kan zeer pijnlijk zijn en kan een paar s...

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Een verstopt oor verhelpen met olijfolie

Oorsmeer is gezond; de oren hebben een zelfreinigende functie. Daarbij beschermt het je gehoorgang en je trommelvlies. E...

Lees wat je gemist hebt

14121 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'