Cellulitis behandeling
Cellulitis die minder dan een jaar geleden is ontstaan, is gemakkelijker te bestrijden dan cellulitis die er al veel langer zit. In het laatste geval heeft er zich namelijk al een bindweefsel-laagje gevormd rondom de vetcellen.
Hieronder een aantal mogelijke oplossingen voor iedereen die kampt met cellulitis:
Veranderingen in je leefstijl
Zorg ervoor dat je geen tot weinig alcohol drinkt en niet rookt.
Beperk voor zover mogelijk het eten van bewerkt voedsel; voedsel met veel suikers, zoetstoffen en verfijnd tafelzout. Drink voldoende water, thee en/of kokoswater (niet uit concentraat!).
Beweging zorgt voor de doorstroming van het weefselvocht, waardoor afvalstoffen zich niet opstapelen maar kunnen worden afgevoerd.
Je kunt ook specifieke oefeningen doen, gericht op de zones waar cellulitis voorkomt. Denk dan aan squats en lunges, beiden beenoefeningen. Dit kun je thuis doen, maar ook in de sportschool.
Er zijn ook speciale fitness apparaten die hierop gericht zijn, bijvoorbeeld de 'Power Plate'. Volgens onderzoek zou de Power Plate je met 8 tot 13 minuten trainen, en dit 2 tot 3 keer per week, na een half jaar ruim 25% minder cellulitis moeten opleveren.
'High intensity interval training' (korte intense trainingen) gecombineerd met 'intermittent fasting' (vasten met tussenpozen) is erg populair, en niet voor niets.
In Nederland bestaat ook de methode 'sportvasten'. Op Gezonde Tips staat hier ook een artikel over. Het combineren van trainen en vasten is goed om je metabolisme (stofwisseling) te laten omschakelen, van het verbranden van suikers naar het verbranden van vet.
Geen zin in fitness? Trampoline springen is ook erg goed voor het bestrijden van cellulitis!
Sauna
In de sauna wissel je warme en koude temperaturen met elkaar af. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en dat is weer bevorderlijk voor een huid zonder cellulitis. Je kunt dit thuis ook doen door warm en koude douches af te wisselen. Eindig altijd met een koude douche.
Huidborstelen of droogborstelen; hiermee geef je een soort massage met een droge borstel. Dit is goed voor het lymfevatenstelsel doordat het helpt het weefselvocht in beweging te brengen (die afvalstoffen afvoeren).
Dit vermindert cellulitis. Het is bovendien goed voor de bloedcirculatie en verwijdert dode huidcellen.
Bindweefselmassage
Een bindweefselmassage richt zich eveneens op de doorbloeding en het losmaken van verklevingen in het bindweefsel. Je kunt het beste meerdere behandelingen ondergaan voor een gewenst effect.
Het bindweefsel wordt soepeler en de vetverdeling wordt egaler waardoor de structuur van de huid er beter uit ziet.
Anti-cellulitis crèmes zijn vaak erg duur. Wij hebben crèmes gespot van 260 euro voor 200 ml. Je kan ze uiteraard gerust uitproberen als je het de moeite waard vindt.
Bedenk je dat een crème wellicht wat kan toevoegen, maar een crème alleen zal veel minder effect hebben dan in combinatie met/als aanvulling op bovenstaande tips.
Sowieso is het belangrijk dat je je huid goed masseert met de crème. Vaak hebben de crèmes op de bovenkant al een vorm waarmee je de crème kunt inmasseren.
Crèmes kunnen zorgen voor een gladdere en stevigere huid. Als je ook last hebt van vochtophoping werken crèmes die stoffen als cafeïne, edemine en vlierbes-extract bevatten vaak goed.
Bodywrap
Bij een schoonheidssalon kun je een bodywrap uit laten voeren. Een bepaald deel van je lichaam wordt ingepakt met folie.
Hierdoor ga je flink zweten. De werkzame stoffen dringen dan diep in je huid door. Afvalstoffen worden afgevoerd en de huid ziet er steviger en jonger uit omdat de teint en structuur van de huid verbetert.
Er wordt beweerd dat je hier ook van afvalt. Dit zal per persoon moeten blijken op lange termijn.
Je kunt deze behandeling ook thuis uitvoeren. Net als eerdergenoemde tips werkt deze behandeling alleen goed als je er ook een gezonde leefstijl op nahoudt.
Shapewear - figuurcorrigerende kleding kun je dragen om zowel je figuur te 'egaliseren', maar ook voor een betere doorbloeding. De speciale stoffen hebben een masserende werking en zouden cellulitis aanpakken.
Zorg ervoor dat de boel niet té strak zit want dan is het niet comfortabel meer, zeker bij de bovenbenen en onder je borsten.
Emotionele detox
Emotionele spanningen hebben meer te maken met fysieke klachten dan je misschien denkt. Vaak word je door negatieve gedachten letterlijk 'lamgelegd'; je verliest de behoefte om te bewegen.
Ook emotie eten ligt op de loer. Emotionele stress bouwt zich op in je lichaam en daarbij kan ook de doorstroming in je bindweefsel geblokkeerd worden. Met als mogelijk resultaat: cellulitis.
Zorg ervoor dat negatieve gedachten je lichaam kunnen verlaten, net zoals afvalstoffen. Dat kan door middel van mediteren, yoga, tuinieren, wandelen in de natuur en ga zo maar door.
Liposuctie
Overgaan op liposuctie (het wegzuigen van vet) is niet iets wat wij zouden aanraden. Liposuctie werkt niet tegen cellulitis.
Het zorgt voor littekens waardoor de huid juist vatbaarder is voor de vorming van cellulitis. Een huid met littekens kan ook niet meer goed herstellen, terwijl een huid zonder littekens gewoon kan herstellen van cellulitis.
Overige cosmetische ingrepen
Je kunt hierbij denken aan laserbehandelingen met infraroodlicht (Velasmooth/Velashape), injecties (mesotherapie en lipolyse) en endermologie; een vorm van massage maar dan met cilinders die de huid optillen en afrollen.
Bij deze ingrepen wordt het onderliggende bindweefsel aangepakt. Het is een plaatselijke en intensieve behandeling, met een hoog prijskaartje. Als je huidproblemen hebt is dit wellicht iets om verder uit te zoeken.