Cellulitis behandeling

Cellulitis behandeling

Cellulitis: 85 tot 92% van alle vrouwen krijgt ermee te maken in hun leven. Niks levensbedreigends, maar veel vrouwen vinden het geen fraai gezicht en schamen zich er voor.

In sommige gevallen is het bijna niet mogelijk om cellulitis geheel te laten verdwijnen. Maar uiteraard kun je wel een eind komen.

Verwacht geen wonderen bij de vele dure crèmes die je worden voorgeschoteld door grote cosmeticamerken. Er is nooit bewezen dat die écht helpen om cellulitis succesvol te doen laten verdwijnen.

Wij bespreken in dit artikel de oorzaken van cosmetische cellulitis en wat je zelf kunt doen om het te 'bestrijden'.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is cellulitis?

In de medische wereld wordt de term cellulitis gebruikt bij een ontsteking van het bindweefsel. In dit artikel gebruiken wij de term cellulitis in de cosmetische zin.

Cellulitis wordt ook wel 'sinaasappelhuid' genoemd. Je huid vertoont een licht bobbeligestructuur. Het valt niet onder de noemer 'huidaandoeningen'.

Vrouwen hebben het meest last van cellulitis; met name op de billen en dijen/bovenbenen.

Mannen kunnen ook last hebben van cellulitis. Dit is alleen minder goed te zien doordat de huid dikker is en meestal behaard. Zo'n 10% van de mannen krijgt in hun leven ook te maken met cellulitis. De nek en de buik zijn dan eerder plaatsen waar dit zichtbaar is dan de billen en benen.

Cellulitis oorzaken

Anders dan misschien gedacht wordt, is het niet het vetpercentage zelf wat cellulitis veroorzaakt.

Cellulitis ontstaat doordat het vetweefsel bij vrouwen dicht onder de huid ligt, voornamelijk bij de billen en dijen/bovenbenen.

Ook zijn hormoonschommelingen in je cyclus (zoals van het hormoon oestrogeen) van invloed. Die zorgen ervoor dat het bindweefsel opzwelt.

Je hebt in reclames over gezichtscremes vast weleens gehoord over 'collageen'. Dit is een eiwit dat in het bindweefsel zit en zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. De collageenbanden zwellen dus op door hormonen. Dit zie je in de vorm van cellulitis.

Enkele factoren die de mate van cellulitis kunnen vergroten:

  • ouder worden
  • levensstijl
  • gebrek aan beweging
  • ophoping van vocht (vocht vasthouden)
  • slechte bloedcirculatie
  • tekort aan spierspanning

Cellulitis op zichzelf is dus niet schadelijk, maar kan wel verergerd worden door een ongezonde leefstijl. Vaak is overmatige cellulitis een teken van een slechte gezondheid, waaronder overgewicht.

Als afvalstoffen zich opbouwen in (met name) vetcellen, kan dit betekenen dat je je lichaam, en vooral je lever en lymfevatenstelsel, meer zou moeten ondersteunen.

Het is belangrijk om het weefselvocht (onderdeel van je lymfevatenstelsel) goed te laten doorstromen. Weefselvocht beweegt zich in bloedvaten vlak onder je huid.

Als het weefselvocht goed doorstroomt, kunnen afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Als het weefselvocht te traag stroomt, zullen vetcellen gaan opzwellen en zal er sneller sprake zijn van cellulitis.

"Let op: als er cellulitis ontstaat rondom je borst, ga hier dan mee naar de dokter. In het slechtste geval kan dit wijzen op een tumor."

Cellulitis behandeling

Cellulitis die minder dan een jaar geleden is ontstaan, is gemakkelijker te bestrijden dan cellulitis die er al veel langer zit. In het laatste geval heeft er zich namelijk al een bindweefsel-laagje gevormd rondom de vetcellen.

Hieronder een aantal mogelijke oplossingen voor iedereen die kampt met cellulitis:

Veranderingen in je leefstijl

Zorg ervoor dat je geen tot weinig alcohol drinkt en niet rookt.

Beperk voor zover mogelijk het eten van bewerkt voedsel; voedsel met veel suikers, zoetstoffen en verfijnd tafelzout. Drink voldoende water, thee en/of kokoswater (niet uit concentraat!).

Beweging zorgt voor de doorstroming van het weefselvocht, waardoor afvalstoffen zich niet opstapelen maar kunnen worden afgevoerd.

Je kunt ook specifieke oefeningen doen, gericht op de zones waar cellulitis voorkomt. Denk dan aan squats en lunges, beiden beenoefeningen. Dit kun je thuis doen, maar ook in de sportschool.

Er zijn ook speciale fitness apparaten die hierop gericht zijn, bijvoorbeeld de 'Power Plate'. Volgens onderzoek zou de Power Plate je met 8 tot 13 minuten trainen, en dit 2 tot 3 keer per week, na een half jaar ruim 25% minder cellulitis moeten opleveren.

'High intensity interval training' (korte intense trainingen) gecombineerd met 'intermittent fasting' (vasten met tussenpozen) is erg populair, en niet voor niets.

In Nederland bestaat ook de methode 'sportvasten'. Op Gezonde Tips staat hier ook een artikel over. Het combineren van trainen en vasten is goed om je metabolisme (stofwisseling) te laten omschakelen, van het verbranden van suikers naar het verbranden van vet.

Geen zin in fitness? Trampoline springen is ook erg goed voor het bestrijden van cellulitis!

Sauna

In de sauna wissel je warme en koude temperaturen met elkaar af. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en dat is weer bevorderlijk voor een huid zonder cellulitis. Je kunt dit thuis ook doen door warm en koude douches af te wisselen. Eindig altijd met een koude douche.

Huidborstelen of droogborstelen; hiermee geef je een soort massage met een droge borstel. Dit is goed voor het lymfevatenstelsel doordat het helpt het weefselvocht in beweging te brengen (die afvalstoffen afvoeren).

Dit vermindert cellulitis. Het is bovendien goed voor de bloedcirculatie en verwijdert dode huidcellen.

Bindweefselmassage

Een bindweefselmassage richt zich eveneens op de doorbloeding en het losmaken van verklevingen in het bindweefsel. Je kunt het beste meerdere behandelingen ondergaan voor een gewenst effect.

Het bindweefsel wordt soepeler en de vetverdeling wordt egaler waardoor de structuur van de huid er beter uit ziet.

Anti-cellulitis crèmes zijn vaak erg duur. Wij hebben crèmes gespot van 260 euro voor 200 ml. Je kan ze uiteraard gerust uitproberen als je het de moeite waard vindt.

Bedenk je dat een crème wellicht wat kan toevoegen, maar een crème alleen zal veel minder effect hebben dan in combinatie met/als aanvulling op bovenstaande tips.

Sowieso is het belangrijk dat je je huid goed masseert met de crème. Vaak hebben de crèmes op de bovenkant al een vorm waarmee je de crème kunt inmasseren.

Crèmes kunnen zorgen voor een gladdere en stevigere huid. Als je ook last hebt van vochtophoping werken crèmes die stoffen als cafeïne, edemine en vlierbes-extract bevatten vaak goed.

Bodywrap

Bij een schoonheidssalon kun je een bodywrap uit laten voeren. Een bepaald deel van je lichaam wordt ingepakt met folie.

Hierdoor ga je flink zweten. De werkzame stoffen dringen dan diep in je huid door. Afvalstoffen worden afgevoerd en de huid ziet er steviger en jonger uit omdat de teint en structuur van de huid verbetert.

Er wordt beweerd dat je hier ook van afvalt. Dit zal per persoon moeten blijken op lange termijn.

Je kunt deze behandeling ook thuis uitvoeren. Net als eerdergenoemde tips werkt deze behandeling alleen goed als je er ook een gezonde leefstijl op nahoudt.

Shapewear - figuurcorrigerende kleding kun je dragen om zowel je figuur te 'egaliseren', maar ook voor een betere doorbloeding. De speciale stoffen hebben een masserende werking en zouden cellulitis aanpakken.

Zorg ervoor dat de boel niet té strak zit want dan is het niet comfortabel meer, zeker bij de bovenbenen en onder je borsten.

Emotionele detox

Emotionele spanningen hebben meer te maken met fysieke klachten dan je misschien denkt. Vaak word je door negatieve gedachten letterlijk 'lamgelegd'; je verliest de behoefte om te bewegen.

Ook emotie-eten ligt op de loer. Emotionele stress bouwt zich op in je lichaam en daarbij kan ook de doorstroming in je bindweefsel geblokkeerd worden. Met als mogelijk resultaat: cellulitis.

Zorg ervoor dat negatieve gedachten je lichaam kunnen verlaten, net zoals afvalstoffen. Dat kan door middel van mediteren, yoga, tuinieren, wandelen in de natuur en ga zo maar door.

Liposuctie

Overgaan op liposuctie (het wegzuigen van vet) is niet iets wat wij zouden aanraden. Liposuctie werkt niet tegen cellulitis.

Het zorgt voor littekens waardoor de huid juist vatbaarder is voor de vorming van cellulitis. Een huid met littekens kan ook niet meer goed herstellen, terwijl een huid zonder littekens gewoon kan herstellen van cellulitis.

Overige cosmetische ingrepen

Je kunt hierbij denken aan laserbehandelingen met infraroodlicht (Velasmooth/Velashape), injecties (mesotherapie en lipolyse) en endermologie; een vorm van massage maar dan met cilinders die de huid optillen en afrollen.

Bij deze ingrepen wordt het onderliggende bindweefsel aangepakt. Het is een plaatselijke en intensieve behandeling, met een hoog prijskaartje. Als je huidproblemen hebt is dit wellicht iets om verder uit te zoeken.

Wist je dat...

...bindweefselmassage ook een onderdeel is van het Alizonne dieet? Tijdens deze massage wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd, waardoor je lichaam makkelijker afvalstoffen en vet afvoert.

Tot slot

Laat de gedachte je troosten dat bijna alle vrouwen cellulitis krijgen in hun leven. Jij creëert je eigen schoonheidsideaal. Een vrouw is prachtig, ook met een sinaasappelhuidje.

Focus je dus niet teveel op die putjes voordat je straks zelf in de put zit!

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Vermoeide, zware benen

Vermoeide zware benen, zo behandel en voorkom je ze!

Heb jij regelmatig last van vermoeide, zware benen? Wil je aan het einde van de dag het liefst zo snel mogelijk je schoe...

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Artrose behandeling

Artrose behandeling

Op zoek naar een goede artrose behandeling? Leven met artrose is voor veel mensen erg zwaar. Door het worstelen met alle...

Behandeling van astma

Behandeling van astma, de belangrijkste punten op een rij

Hoe gaat de behandeling van astma in z'n werk? Hoe komt een arts tot een diagnose? En wat zijn, naast medicatie, manie...

Artritis behandelen

Artritis behandelen

Wil je weten hoe een artritis behandeling in z'n werk gaat? Artritis is een pijnlijke reumatische aandoening en vraagt o...

Toon meer (135)