Bootcamp training

Bootcamp training

Bootcamp is een intensieve manier van trainen om af te vallen.

Maar ook om je conditie te verbeteren en sterkere spieren te krijgen.

Het is gebaseerd op de zware bootcamptraining die militairen krijgen tijdens de opleiding.

Daar is een fitnessprogramma uit ontwikkeld die niet alleen maar voor de fanatiekelingen bedoeld is.

De bootcamplessen worden vaak in de buitenlucht gegeven en dat is natuurlijk bij weer en wind een uitdaging.

Er zijn groepslessen voor beginners, gevorderden en ver gevorderden.

Full body workout

Je krijgt een full body workout als je met de bootcamptraining meedoet. De focus ligt op spierversterkende oefeningen. En daarbij is het ook goed voor je uithoudingsvermogen.

Onder leiding van een bootcampinstructeur die als personal trainer de groepsles geeft wordt je uitgedaagd om zoveel mogelijk verschillende oefeningen te doen. Het begint vaak met een warming-up die bestaat uit een kwartiertje rondjes rennen. Daarbij kunnen kniebuigingen, springen en wat arm en beenoefeningen je spieren opwarmen.

Voor de beginners geeft dit al snel een verbetering voor je conditie. Doordat je in teamverband werkt wordt je geprikkeld om je uiterste best te doen want je wilt niet achterblijven. Een training bestaat vaak uit veel afwisselende sit-ups, hurkoefeningen, push-ups, kikkersprongen, stoten, trappen en andere vechttechnieken eventueel met of zonder gewichten en elastieken.

Met de buikspieroefeningen is het prettig als de ondergrond droog is. Maar eigenlijk maakt het niets uit, je mag best vies worden, toch?

Circuittraining

Vaak worden er tijdens een circuittraining allerlei attributen gebruikt. Of dat nu een bankje is, een omgevallen boom of een stoeprand maakt niet zoveel uit. Je waant je echt op een bootcamp als er een heel circuit is uitgezet zoals je dat op een militaire trainingsbaan kunt verwachten, met muurtjes, touwen, netten en boomstammen waar je overheen moet lopen. Maar zo'n survivalbaan is dus niet noodzakelijk.

De meeste oefeningen zijn op basis van interval training. Met deze effectieve trainingsvorm verbeter je jouw uithoudingsvermogen, kun je snel vet verbranden en zullen je spieren versterken.

Je kan ook oefeningen doen met de andere bootcampers. Een stukje rennen met een collega bootcamper op je rug is zo'n voorbeeld.

Het gaat erom dat je met korte krachtige oefeningen al je spieren gebruikt op een explosieve manier. Zo bouw je kracht en conditie op. Je kan hier ook mee afvallen.

Groepslessen apart voor vrouwen

Door een aantal bootcamp instructeurs worden speciale groepslessen voor vrouwen gegeven. Voor sommige dames is dit een prettiger vooruitzicht. Mentaal kan dit net een stimulans zijn om wel mee te doen.

De bootcamp speciaal voor vrouwen is vaak meer gericht op de buik, billen en benen en wat minder op krachttraining.

Veel vrouwen kiezen er juist voor om gezamenlijk met de mannen te trainen. Je kunt in ieder geval de grenzen van je kracht en uithoudingsvermogen verleggen en je mentale weerbaarheid vergroten.

Calorieën verbranden

Met een beetje inzet verbrand je toch al gauw zo'n 600 calorieën tijdens de bootcamp training. Dit resulteert in vetverbranding. Omdat je met de bootcamp ook veel krachttraining doet zullen je spieren meer massa krijgen. Hierdoor blijf je ook na een workout vet verbranden.

Aangezien een training best pittig kan zijn is het verstandig om vlak voor de training geen zware maaltijd te nuttigen. Anders krijg je er misschien last van.

Je calorieën weer aanvullen na een bootcamp doe je natuurlijk niet met een zak chips. Door gezonde voeding in combinatie met bootcamp ben je ook in staat om af te vallen.

Spierpijn

Spierpijn zul je als beginner zeker krijgen omdat alle spiergroepen van je lichaam aan het werk gezet worden. Als je de training te gemakkelijk vindt kun je altijd doorstromen naar de groep van gevorderden. Het moet namelijk wel een uitdaging voor je zijn.

Denk er wel aan dat je een goede warming-up en cooling-down doet om blessures en spierpijn te voorkomen.

De pijn in je spieren die je tijdens of net na de bootcamp krijgt wordt veroorzaakt door melkzuur. De pijn geeft aan dat je de spieren flink hebt belast. Je spieren zijn dan verzuurd. Dit tekort aan zuurstof in je spieren hersteld gelukkig snel.

Vaak komt spierpijn ook wat later opzetten. Na een dag beginnen je spieren dan pijn te doen. Meestal is dit op de derde dag na de bootcamp weer over.

Spierpijn op zich is helemaal niet zo erg. Je spieren zullen erdoor versterken mits je het niet overbelast.

Conclusie

Bootcamp is een leuke manier om actief te bewegen. Je spieren zullen sterker worden en je conditie zal flink vooruit gaan. Misschien is dit wel de manier voor jou om beter in je vel te komen. Vooral de bootcamp in de buitenlucht is goed voor je lijf en leden. De frisse lucht en een dosis vitamine D krijg je er dan vanzelf gratis bij.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Spierpijn verhelpen: tips om spierpijn snel te verzachten

Spierpijn verhelpen: tips om spierpijn snel te verzachten

Wil jij je spierpijn verhelpen en voorkomen? Samen met hoofdpijn en griep is spierpijn de meest voorkomende klacht van N...

Eiwitten voor spieropbouw, handige tips en suggesties!

Eiwitten voor spieropbouw? Dit wil je weten!

Eiwitten zijn voedingsstoffen, net als vetten en koolhydraten. Een ander veel gebruikte benaming voor eiwitten is proteï...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Wat zijn vetten? Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam van energie voorzien. Net als koolhydraten en e...

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Biceps thuis trainen met of zonder gewichten

Thuis je biceps trainen is niet zo moeilijk. Als je zelf dumbells in huis hebt kun je de training van je biceps met gewi...

Thuis triceps trainen

Thuis triceps trainen

Thuis je triceps trainen doe je zo! De meeste mannen willen meestal thuis de biceps trainen en de meeste vrouwen doen gr...

Toon meer (14)
Volg ons